• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Koper włoski (Forniculum capillaceum)

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 01 Lip 2012 22:25 #51727

  • alana
  • alana's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 60
  • Otrzymane dziękuję: 80
Koper włoski (Forniculum capillaceum), fenkuł, koper lekarski

Bylina pochodząca z krajów śródziemnomorskich. Dorasta do 2 m, kwitnie od lipca do jesieni baldachami małych żółtych kwiatków.
Surowiec stanowią przede wszystkim suche owoce, szarego koloru, wyglądem przypominające kminek. Roślina charakteryzuje się anyżowym zapachem i słodkawym smakiem. Już w starożytności koper zaliczany był do 7 roślin świętych posiadających niezwykłe właściwości. Natomiast już w średniowieczu istniało ponad 20 recept na jego zastosowanie. W Polsce używany był jako warzywo i wszechstronny lek, sporządzano wino koprowe na "zaflegmienie piersi", na kłopoty żołądkowe.
Nasiona kopru zawierają 1-6% olejku (anetol 50-60%, fenchon i metylochawikol), flawonoidy, fitosterole, kwasy organiczne, tłuszcze, cukry.
Koper stosowany jest głównie w zaburzeniach trawiennych - działa wiatropędnie, rozkurczowo, zwłaszcza podawany jest dzieciom. Używany jest jako środek wykrztuśny przy uporczywym suchym kaszlu u dzieci i osób starszych. Polecany jest matkom karmiącym - olejek z kopru wraz z mlekiem matki wpływa na karmionego niemowlaka wiatropędnie.
Owoce kopru używane są jako przyprawa - do ciast (pierników), ryb, zup (grochowa, rybna), do alkoholi.
Napar sporządza się z 1/2 -1 łyżeczki rozdrobnionych owoców na szklankę wrzątku, zaparzanych prze ok. 10-15 minut. Można słodzić miodem lub powidłami. Tak przyrządzoną herbatkę pije się po posiłkach 2-3 razy dziennie jako środek pobudzający pracę żołądka i wiatropędny.
Napar z 1 łyżki owoców na 2 szklanki wody. Pić 1/3-1/2 szklanki 2-3 razy dziennie dorośli lub co 2-3 godziny po łyżce dzieci, jako środek wykrztuśny.

Pozdrawiam, Ala :)


Zielone okna z estimeble.pl

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 24 Sie 2020 20:54 #726624

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1390
  • Otrzymane dziękuję: 10995
Osiem lat śpi ten wątek? Nikt nie uprawia kopru włoskiego? No nic, może będę pierwsza :)
Pokusiłam się o zrobienie rozsady i 17 czerwca nasionka powędrowały na wacik. W połowie lipca rozsada znalazła się na grządce po cebuli. Do uprawy fenkułu zainspirował mnie Monty Don. Obiecywał, że we wrześniu zbiorę bulwy. Może tak, bo rosną. :)

DSCN6447.jpg


DSCN6445.jpg


Watek chyba powinien należeć do innej kategorii...?
Ogród - mój optymizm.
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2020 20:59 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, JaKasiula

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 24 Sie 2020 21:00 #726625

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7798
  • Otrzymane dziękuję: 51582
Monty :hearts: miał takie bulwy jak i ja miałam. Mnie jednak marzą się takie, jakie są w sklepach :rotfl1: Teraz już wiem więcej, chociaż dalej mało :oops: , więc może w przyszłym roku, dołączę do Ciebie z uprawą :garden1: Bardzo mi smakowały, krótko smażone na patelni :yummi:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 04 Gru 2021 12:12 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, JaKasiula

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 24 Sie 2020 21:05 #726626

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1390
  • Otrzymane dziękuję: 10995
A co wiesz? podziel się doświadczeniem. Mnie podoba się ten koperek. On do końca taki ładny? Można go obrywać, a fenkuł dalej rośnie? Ja lubię surowki z fenkuła. :) Ale kiedyś dałam na pizzę wege i też super.
Ogród - mój optymizm.
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2020 21:46 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 24 Sie 2020 21:06 #726627

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3672
  • Otrzymane dziękuję: 19508
Nimfa, uprawiam fenkuł.Co prawda efekty są różne,ale ciągle próbuję.
Bulwy pieczone z mięskiem przepychota :yummi:
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 24 Sie 2020 21:25 #726631

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7798
  • Otrzymane dziękuję: 51582
Zielone możesz obrywać do woli, jednak musisz pamiętać, że jak i u selera, jak najpierw dużo zielonego, to i bulwa urośnie. Mnie bardziej od zielonego interesowały bulwy. Jutro spojrzę do notatek i przypomnę sobie, co tam zapisałam :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 26 Sie 2020 20:04 #726878

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
W ubiegłym roku wysiałam kilka nasion kopru włoskiego w foliaku, wyrosły 2 metrowe wiechcie, bardzo obficie kwitnące, zieleniny zbyt dużo z nich nie obrywałam, bo nie bardzo nam taki dodatek do surówki pasował. Nasion było mnóstwo, bulw nic. Część kopru wyrwałam z korzeniami, 2 sztuki zostawiłam, przycinając łodygę, w tym roku znów mam zielony snopek z nasiennikami, bulw nie zauważyłam. Glebę w foliaku mam bardzo żyzną, czarnoziem na glinie. Ale coś temu koperkowi nie pasowało :) Jednym słowem mam mnóstwo materiału na herbatkę :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, JaNina, ewakatarzyna

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 27 Sie 2020 07:16 #726936

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7798
  • Otrzymane dziękuję: 51582
Fenkuł, to roślina dnia długiego. Przy dniu powyżej 13,5 godz. i temp. powyżej 25* , do tego jak jest sucho, to zaraz wybija w pęd kwiatowy. Mam zapisane, żeby go uprawiać w tym samym czasie, co kapustę pekińską. Tak jak pekińska, wytrzymuje też krótkotrwałe spadki temperatury poniżej zera. Może w przyszłym roku się skuszę :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Nimfa, ewakatarzyna, JaKasiula

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 27 Sie 2020 08:23 #726945

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3672
  • Otrzymane dziękuję: 19508
Janinko, dziękuję za podpowiedź. Już wiem, czemu moje fenkuły zamiast się buleić :happy: kwitły. Po prostu nie powinnam go wysiewać w kwietniu. :bye:Zależy mi na bulwie, nie na nasionach.
Ostatnio zmieniany: 27 Sie 2020 08:23 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 06 Paź 2020 10:04 #730404

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1390
  • Otrzymane dziękuję: 10995
No i mam swojego fenkuła. Jak na pierwszy raz, uważam że może być, chociaż więcej w uprawie przypadku niż działań zamierzonych. Nie jest taki gruby, jak "sklepowy", ale zaręczam, że z jednej bulwy powstaje znaczna ilość surówki. Wyrwałam już wszystkie, pokroiłam w grubsze plastry i część zakisiłam, a część zamroziłam. W przyszłym roku też wysieję właśnie w lipcu, bo widzę, że ma to sens. Zamroziłam też część kopru (na jednej roślinie jest tego bardzo dużo), jako że smak nie jest intensywny, będzie do posypywania potraw, głównie dla koloru.

DSCN7182.jpg


DSCN7184.jpg
Ogród - mój optymizm.
Ostatnio zmieniany: 06 Paź 2020 10:05 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, JaKasiula, renons

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 30 Cze 2021 21:01 #767962

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7798
  • Otrzymane dziękuję: 51582
Chociaż z uprawą fenkułu na wiosnę to ruletka, ale uparta jestem, więc znowu spróbowałam. Z kapustą pekińską poniosłam porażkę, ale fenkuł ku mojej radości wyląduje chyba na dniach na patelni :yummi:

5B7D0D79-DE42-4DFE-B22F-75C1337424C9.jpeg

Zapomniałam tylko odmiany, ale mam zapisane, więc później sprawdzę. Nasiona na straganik będą, bo coś tam jednak w kwiat poszło.
Żeby było śmieszniej, to wysiałam też w tym miesiącu wprost na grządkę w myśl zasady, „a kto mi zabroni” :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 08 Paź 2021 20:52 #778339

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7798
  • Otrzymane dziękuję: 51582
To odmiana Montovano. Niestety nasion nie zebrałam :( Deszcze i wiatry zrobiły swoje :sad2: Mam jednak nasiona oryginalne, więc się podzielę.
Nikt mi nie zabronił ;) i z tego czerwcowego wysiewu, coś tam zebrałam

20211008_181650.jpg

Patelnia, trochę oleju, czosnku, ostrej papryczki... ach jak ja kocham takie jedzenie :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, renons

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 04 Gru 2021 11:10 #784202

  • del
  • del's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1762
  • Otrzymane dziękuję: 12214
Czy "koperek" atakują mszyce?
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 05 Gru 2021 13:53 #784335

  • ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1729
  • Otrzymane dziękuję: 12699
U mnie zaatakowały niestety nawet ten w domku.
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): del

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 31 Sty 2022 19:29 #791138

  • Tajga dzika
  • Tajga dzika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Zielarz z dziczy
  • Posty: 437
  • Otrzymane dziękuję: 1980
W tym roku pierwszy raz będę go siał, lepiej w gruncie czy tunelu ?
Pozdrawiam Sylwester

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 31 Sty 2022 20:33 #791153

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3672
  • Otrzymane dziękuję: 19508
Sylwek, u mnie zawsze fenkuł rośnie w gruncie.
Musisz tylko pamiętać, żeby rośliny nie rosły zbyt gęsto. Ja zawsze mam z tym problem, i bulwy raczej mam niewielkie.
W ostatnim sezonie rosła u mnie tylko jedna sztuka z samosiewu, a że miejsca nie brakowało, to i bulwa była niczego sobie.

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 15 Sie 2022 07:48 #811679

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7798
  • Otrzymane dziękuję: 51582
Mój jak na razie rośnie zdrowo :)

7C99C09A-3A18-4188-B7B1-4157C843D833.jpeg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, ewakatarzyna, JaKasiula

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 15 Sie 2022 13:13 #811711

  • FikuMiku
  • FikuMiku's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 68
  • Otrzymane dziękuję: 166
Dostałam w ubiegłym roku rozsadę od sąsiadki. Używam listków do potraw i baldachów do kiszenia ogórków. Teraz czekam na nasiona.
Bulw nie zauważyłam - czy to dlatego, że zbyt gęsto rośnie? Sąsiedzi też nie zbierają części podziemnej. Fajny, bo wieloletni i sam się rozsiewa :)
297891148_1923504374525344_8321729900340111424_n.jpg


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
Wygenerowano w 0.336 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum