TEMAT: Irysy bródkowe

Odp: Irysy bródkowe 14 Kwi 2012 00:17 #24765

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Adamie, nie wklejanie fot poszło w niepamięć! Ghrry, ghrry i na grzbiet z tarzaniem się i wyciąganiem pazurów w kierunku monitora. :rotfl1: Ewando , pewnie że dużo ale to ogród publiczny, trochę inne prawa w nim obowiązują a kępiszony takie kolorowe. :lol: Ha, ja w pocie niskiego czółka znajdowałam niziołki bezbródkowe a tu co? ;) :angry: Nabijanie się z mojej miłości do irysków Joe Ghio. To jest wielka tragedia miłosna, uczucie bez wzajemności - ja tu cierpię! :hammer: :rotfl1: Może będę musiała bielinkę stosować, serce mi krwawi a tu rechoty niestosowne. :rotfl1: A tak w ogóle to moje irysy wyglądają teraz tak że można by mapę rodzaju gleby zrobić. Piochy, zasuwają jak marzenie, Pumiloton, zasobniej co widać po mniejszym zielonym, za magnolią ciężkawo czyli powolutku ruszamy, okolice różane - Ace, Clorox i Bielinka. Poważnie się zastanawiam nad przemeblirowką i ekspansją na podwórko.
Pozdrówczanki nocne
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Irysy bródkowe 14 Kwi 2012 00:53 #24775

• Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 212
Tabaaza wrote:
A tak w ogóle to moje irysy wyglądają teraz tak że można by mapę rodzaju gleby zrobić. Piochy, zasuwają jak marzenie, Pumiloton, zasobniej co widać po mniejszym zielonym, za magnolią ciężkawo czyli powolutku ruszamy, okolice różane - Ace, Clorox i Bielinka. Poważnie się zastanawiam nad przemeblirowką i ekspansją na podwórko.
Przemebluj, bo po paru miesiącach Twoje różane irysy trafią do reklam środków czystości :) W sumie to nawet uzasadnione, również historycznie (florentyńskie irysy - powrót do źródeł?).
Zawsze sadzę zielonym do góry i to się sprawdza!

Odp: Irysy bródkowe 14 Kwi 2012 01:38 #24777

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Oby tylko nie trafiły do krainy Wiecznych Irysów. :dry: Teraz myślę nie tyle o powrocie do źródeł co o haśle "bielinka ratuje wszystko, uwuwa plamy a nawet owłosienie". Jutro je lepiej podejrzę a jak będzie kiepskawo to zrobię akcję podwórkową. Co prawda myślałam o niziołkach na podwórku ale plany muszą ulec zmianie. :unsure: Nie ma lekko, lubię moje różyki w dużym rozmiarze. Szkoda by ich było.
Pozdrówczanki spiące
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Odp: Irysy bródkowe 15 Kwi 2012 13:13 #25351

• barashka
  • barashka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1675
To, co lubię najbardziej IRYSY

IMG_1799.jpg

IMG_1496.jpg

IMG_1409.jpg

Odp: Irysy bródkowe 15 Kwi 2012 13:21 #25357

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Witaj Barashko i baraszkuj z nami. :) Właśnie jesteśmy na etapie oczekiwania na pierwsze wczesne bródki. Wielu z nas skrobie teraz kłącza po zimie i ratuje czym się da przed zamienieniem się w zgniłą papę. :angry: Jak tam twoje irysy zniosły zimę?
Pozdrówka

Odp: Irysy bródkowe 15 Kwi 2012 14:06 #25380

• barashka
  • barashka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję Tabaazo. Mój świat irysowy przezimował w najlepsze, oczywiście odpukac', ale póki co - nie narzekam. Pozdrawiam.

IMG_9291.jpg

Odp: Irysy bródkowe 15 Kwi 2012 14:14 #25388

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
No fotka jest z tych podnoszących na duchu. :) Oby moim wszystkim bródkom się udało tak wyglądać. Co to za piękniaczek na Twojej pierwszej fotce? Złotawe krepsowanie płatków jest urzekające.
pozdrówka

Odp: Irysy bródkowe 15 Kwi 2012 14:32 #25391

• barashka
  • barashka's Avatar
  • Platinum Boarder
To jest "jedna z figur woskowych" - jak go nazywam, a mianowicie MISTRESS OF CAMELOT. Naprawdę "woskowy" ...

IMG_1787.jpg

IMG_1736.jpg

IMG_1734.jpg

Odp: Irysy bródkowe 15 Kwi 2012 14:46 #25398

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Ma ciekawy kolor, taki przełamniec jak lubię ( oczywiście zadmuszek przy bródce dostrzeżony :rotfl1: ) ale dla mnie jego największym atutem jest to "liliowcowe" wykończenie czyli beżowo - żółtawe krepsowanie, nienachalne, takie w sam raz. :)
Pozdrówka

Odp: Irysy bródkowe 15 Kwi 2012 20:59 #25685

• barashka
  • barashka's Avatar
  • Platinum Boarder
Przyznaję, jest niesamowity, ma taki niemalże metaliczny nalot na płatkach, a te strzępki na obrzeżach nazywam opiłkami złota...

IMG_1788.jpg

IMG_1738.jpg

Odp: Irysy bródkowe 15 Kwi 2012 21:26 #25716

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Barashko ! Koroneczka śliczna. Jakie duże masz juz liscie irysów . U mnie szczypiory jeszcze, podlałam , a tu pada .

Odp: Irysy bródkowe 16 Kwi 2012 11:01 #26010

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
barashka wrote:
Dziękuję Tabaazo. Mój świat irysowy przezimował w najlepsze, oczywiście odpukac', ale póki co - nie narzekam. Pozdrawiam.

IMG_9291.jpg

Podobnie jak Ty najbardziej kocham irysy na drugim miejscu są dopiero liliowce .

Ale miałam więcej pecha niż Ty bo u mnie sporo nowych odmian zgniło zeszłego lata a i teraz po zimie też już kilka zgniło , mam nadzieje że choć troszkę będzie u mnie kwitło .

Brawo masz piękne irysy .

Odp: Irysy bródkowe 16 Kwi 2012 13:40 #26188

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Geniu ! Nie wiem czy nie będziesz musiała tak jak z OT zrobić tj podwyższone rabaty / oczywiscie bez skrzynek/ dla wartościowszych odmian/

Odp: Irysy bródkowe 16 Kwi 2012 14:57 #26229

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
To jest dobra metoda przy słabo zdrenowanej glebie. Cieplej kłączom, woda w normalnych dla bródek ilościach. :)
Pozdrówczanki

Odp: Irysy bródkowe 16 Kwi 2012 19:36 #26408

• barashka
  • barashka's Avatar
  • Platinum Boarder
ewa f wrote:
Barashko ! Koroneczka śliczna. Jakie duże masz juz liscie irysów . U mnie szczypiory jeszcze, podlałam , a tu pada .

Ewo f, u mnie już sporawe są :

IMG_9290.jpg

Odp: Irysy bródkowe 30 Kwi 2012 20:53 #31349

• barashka
  • barashka's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie już powoli "pąkują" !!! Ale się cieszę !!! A u Was ?

Odp: Irysy bródkowe 30 Kwi 2012 21:03 #31361

• Irysek Robert
  • Irysek Robert's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4203
I to jest bardzo złe,że w końcu kwietnia zaczynają "pąkować" (my to nazywamy wykłaszaniem )- ponieważ sprawdziłem pogodę na zimnych ogrodników i w moim ogrodzie ma być w nocy nawet do - 2 *C !!!!!! i jak będą "napąkowane" to przemrozi jak nic!!!Bardzo dziwny sezon jeszcze z 9 na 10 kwietnia było - 8*C w nocy w dzień 10 *C a wczoraj miałem 33*C!w cieniu.
Nawet musiałem zrobić leśny szałas dla irysów posadzonych kilka dni temu, a które przyleciały prosto od Barrego Blytha aby miały trochę cienia.

P1790198.JPG
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2012 21:12 przez Irysek Robert.

Odp: Irysy bródkowe 01 Maj 2012 01:13 #31470

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Mnie też się nie podobają te pogodowe wariactwa. Coś mam złe przeczucia! :angry:
Pozdrówka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.515 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum