TEMAT: Irysy bródkowe

Odp: Irysy bródkowe 09 Kwi 2012 00:28 #22247

• Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 212
Wykopywanie spodiopogona (-gonu?) najlepiej załatwiać na piwo :)
Zawsze sadzę zielonym do góry i to się sprawdza!

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Irysy bródkowe 09 Kwi 2012 00:40 #22250

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
I to jest pomysł genialny :woohoo: ( Tobie też powinnam postawić Dobra Kobieto za wsparcie umysłowe )! :lol: Pojutrzę zacznę kolejne umizgi do Pana Andrzejka ( poprzednie były przy sprzątaniu podwórka ). Zostanie zakupiona Warka i będę tylko chroniła rośliny posadzone w okolicach trawska przed nadmiernym entuzjazmem wykopującego. Z wiadomości mało ciekawych to choruje Entice od Ghio, czemu mnie to nie dziwi. :jeez:
Pozdrówka
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Odp: Irysy bródkowe 09 Kwi 2012 00:47 #22253

• Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Platinum Boarder
Tabaaza wrote:
Z wiadomości mało ciekawych to choruje Entice od Ghio, czemu mnie to nie dziwi. :jeez:
Pozdrówka
Aha, może dziwić jedynie kupowanie Ghio-irysów, jest jakichś dziesięć tysięcy (?) zdrowszych odmian :P

Odp: Irysy bródkowe 09 Kwi 2012 11:38 #22311

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Tylko że te 10 tysięcy nie ma tego czegoś co mają irysy Ghio. No i cierpię przez tę miłość bez wzajemności do podłych hybrydek Wujka Jo. :evil:
Pozdrówka co to tylko rozpoczną słownikowanie i zajmą się podlewaniem kotów w ogródku ( hehe, mój Laluś i Felicjan będą miały prawdziwy Lany Poniedziałek - zemsta za nocne ryki jest słodka :silly: )
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Odp: Irysy bródkowe 09 Kwi 2012 19:06 #22447

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Jeżeli tylko będziemy mówić, co nam się nie utrzymało po zimie,to wyjdzie ,że irysy to kwiaty wysokiego ryzyka. to ja powiem ,ze w ubiegłym roku rozsadziłam Rain Man i ten chłopak 3 ładnymi kępami odbił i już muszę myśleć o jakimś miejscu docelowym dla niego i o dobrym połączeniu.Moroccan Magic, który jest moim dwulatkiem też już wypracował 2 ładne kępki Podobny Foreign Legion, który w ubiegłym roku był chorowity , to w tym roku sie zbiera i może też pójdzie zdobić .Sea Power popędziłam sprawdzić- sześcioma kłączami odbija
Ostatnio zmieniany: 09 Kwi 2012 21:07 przez ewa f.

Odp: Irysy bródkowe 09 Kwi 2012 19:12 #22451

• Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Platinum Boarder
ewa f wrote:
Jezeli tylko będziemy mówić, co nam się nie utrzymało po zimie,to wyjdzie ,że irysy to kwiaty wysokiego ryzyka.
Bródkowe SDB i TB przeciwnie, nie mam żadnych problemów. Gorzej wygląda irys dachowy, jeszcze gorzej sybiraczki (no ale to inny wątek).

Odp: Irysy bródkowe 09 Kwi 2012 19:47 #22464

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Powinien też ładnie zakwitnąć 2 latek Lunch in Madrid Barrego Blytha z 2007 roku. Rozrósł się mimo 2 krotnego przesadzania Cieszę się z tego,bo to dobrze rokuje zamówieniom.
Snigdha ! no mam też i z TB problemy W ubiegłym roku posadziłam Paris Faschion i ten pęd zeszłoroczny odgnił , ale są 2 boczne , :angry: kwiatu nie będzie.
Ostatnio zmieniany: 09 Kwi 2012 22:14 przez ewa f.

Odp: Irysy bródkowe 09 Kwi 2012 20:26 #22482

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Sea P. jest dzielny, u mnie też zauważyłam lube przyrosty. Poszłam oblookać Ciepłe Monstrum z tamtejszymi iryskami ale mnnie chłodek jednak przepędził. Jutro ma być u mnie cieplej to sobie poszperam po glebie dokładniej, muszę ustalić co się dzieje z But Beautiful i z Owyhee Desert. Mam nadzieje że nie wcięło znaczników ( sroki je sobie upodobały, już dwa w tym roku znalazłam pod kasztanowcem ). O sybiraczkach będzie info w bezbródkowym wątku. SDB idą ostro do góry, dzisiaj ok 7 było u mnie -7, mam nadzieję że nie będzie "niespodziewanek" :unsure: .
Pozdrówka

Odp: Irysy bródkowe 09 Kwi 2012 22:27 #22590

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Ten BB jest interesujący. U mnie zdrowo przyrasta Opposing Forces Keppela.Po raz kolejny nie zawodzę się na jego odmianach. Z tymi znacznikami to też okaze się u mnie jak zakwitną, bo co raz jest wyciągnięty.

Odp: Irysy bródkowe 11 Kwi 2012 14:52 #23324

• adamian
  • adamian's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 481
Hej
Dawno nic nie wklejałem więc tym razem Burnt Toffee/ Schreiner 1977/. Nie mogę się nadziwić ile wigoru ma w sobie ta odmiana. W zeszłym roku z jedno kwitnące kłącze poza wydaniem nasienników, otoczył jeszcze wieniec młodych, zdrowych przyrostów, z których kilka powędrowało już w świat, a reszta dzielnie sposobi się do kwitnienia. Nie szkodzi brak fryzowania płatków, przy nowszych odmianach może wyglądać interesująco.

Ostatnio zmieniany: 11 Kwi 2012 14:57 przez adamian.

Odp: Irysy bródkowe 11 Kwi 2012 16:19 #23355

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Jest piękny! Zawsze miałam słabość do tych z lekkim niebieskawym fioletem na dolnych płatkach. To że kształt z lekka nie dzisiejszy nie wadzi, fiolecik lepiej widoczny. Wybaczone Ci zostaje niewklejanie fotek ( ale musisz się poprawić ;) :lol: ).
Pozdrówczanki

Odp: Irysy bródkowe 11 Kwi 2012 20:48 #23515

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Ładną ma obwódkę na dolnych płatkach . A nie masz całej kepy do wklejenia ?

Odp: Irysy bródkowe 12 Kwi 2012 21:57 #24068

• marta
  • marta's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4
Zaczynam dopiero przygodę z irysami :) , cebulki sadzone jesienią nie przetrwały, spróbuję z bródkowymi. Czy posadzone teraz kłącza (zakupione w sklepie internetowym) zakwitną w tym roku?

Odp: Irysy bródkowe 12 Kwi 2012 22:20 #24100

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie jest to Marto pora na kupowanie irysów i ich sadzenie .Bardzo wątpliwe ,ze Ci zakwitną.Mają już wykształcone pąki kwiatowe, które łatwo zniszczyc .Poczekaj z zakupami do sierpnia.

Odp: Irysy bródkowe 13 Kwi 2012 00:14 #24195

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Ewanda ma rację to nie jest ta pora! Wiosenne zakupy to jak już to z gruntu, ale optymalne to nie jest :unsure: . Najlepszym terminem do rozsadzania i dzielenia kłącz jest czas ok 6 tygodni po kwitnieniu. Dla niskich irysków jest to połowa czerwca a dla później kwitnących kategorii lipiec, sierpień. Przed zakupem kłącz upewnić się czy są z gruntu, czy w donicach czy też to "woreczkowce". Te ostatnie potrafią sprawić niespodzianki, nie zawsze najmilsze.
Pozdrówczanki

Odp: Irysy bródkowe 13 Kwi 2012 20:36 #24554

• adamian
  • adamian's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 481
EwaW zeszłym roku wykwitł jednym kwiatostanem a wokół kłacza zaroiło się od zdrowych przyrostów więc pewnie w tym roku pokaże się w pełnej krasie.

Pięknie rozrośnięte kępy z wrocławskiego Ogrodu Botanicznego na pokrzepienie oczu :)

By adamian at 2012-04-13

By adamian at 2012-04-13

By adamian at 2012-04-13

By adamian at 2012-04-13

By adamian at 2012-04-13

By adamian at 2012-04-13

By adamian at 2012-04-13

By adamian at 2012-04-13

By adamian at 2012-04-13
Ostatnio zmieniany: 13 Kwi 2012 20:40 przez adamian.

Odp: Irysy bródkowe 13 Kwi 2012 21:23 #24599

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Byłam tam w ubiegłym roku, ale prawie już wszystko przekwitło . Moze coś powybrzydzam :za dożo , za gęsto.. :)

Odp: Irysy bródkowe 13 Kwi 2012 21:38 #24613

• Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Platinum Boarder
ewa f wrote:
Byłam tam w ubiegłym roku, ale prawie już wszystko przekwitło . Moze coś powybrzydzam :za dożo , za gęsto.. :)
Ale jak pięknie! Co komu po najpiękniejszym choćby irysie (de domo Ghio :P ), jeśli z wymęczonego kłącza wyrasta jeden kwiat?

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.414 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum