TEMAT: Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd.

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 11 Sty 2025 11:41 #869317

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 31878
Określiłabym to jako kremowy lub waniliowy, nie żółty, a ten róż w tym połączeniu w obrębie kwiatu chyba nigdy nie jest "oczojebny". Natomiast zestawiając dwie odmiany już do takich połączeń może dojść :blink:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 11 Sty 2025 12:47 #869326

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9661
Oberwałam za czerwień :silly:

Rzeczywiście uwiodły mnie piwonie, jak kiedyś róże. I mam dwie wersje nasadzeń w tle różowe róże z przodu białe pojedyncze i półpełne piwonie 5-6. A z boku domu białe róże i kolorowe piwonie z przodu sześć. I same piwonie. Jedna rabata z historycznymi, głównie białe chyba został krwiściąg i orliki. No i 3/4 rabaty niby "naturalistycznej" zamienionej na piwoniową, naliczyłam siedemnaście piwonii. No i tu i ówdzie kilka głównie dla efektu kolorystycznego, nie napiszę zamiast czego.

Jakie zbierać to dylemat nie do rozwiązania, chciałabym tylko stare (zrobiłam sobie katalog piwonii Calota i innych), ale nowe i hybrydy też mi się podobają, tam zapach tu forma i kolor.
Jak wsadzę ostatnie jesienią to wreszcie mi ciśnienie spadnie. Potem problemem będzie utrzymanie ich w kondycji tak żeby jednak kwitły :woohoo:
MARRY
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2025 12:48 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Babcia Ala, Bobka

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 12 Sty 2025 10:28 #869369

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 11272
Marysiu tak sobie przypadkiem :silly: zerknęłam na asortyment Pfingstrosen Paradies (tam chyba przetarła szlaki Ala, kupując tej jesieni). Widzę, że uprawiają wiele historycznych i chyba tę, tórej szukałaś. A na początku lutego startują z tegoroczną ofertą.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, MARRY

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 12 Sty 2025 11:16 #869382

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
Jolu - dziękuję mają Mme de Vatry, no i ciekawa oferta. A fotki nam znanych trochę inne.

Aniu - śledź ofertę PW bo była w niej S. Boy.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 21 Sty 2025 13:18 #869849

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Planując nowe zakupy, bardzo gorliwie szukam informacji na temat wymarzonej odmiany, zwłaszcza jeśli ma mi mocno drenować portfel. Wspominałam Wam, że marzy mi się 'Pastelegance'. A że cena z tych niemałych, to rozważam ten zakup szczególnie dokładnie. Bo w końcu za 4 stówy to można mieć 4 bardzo przyzwoite bylinówki, albo ze dwa wypasione itohy.
Dzisiaj wpadł mi w oko wpis na FB w grupie APS-u, zamieszczony przez kolekcjonera i hodowcę, zdaje się człowieka z dużą wiedzą piwoniową. Autor wpisu zupełnie nie podziela zachwytów nad tą odmianą i przeciwstawia jej dużo, dużo tańszą 'King's Day', jako zdecydowanie lepszy wybór dla walorów krajobrazowych.
Jeśli dobrze zrozumiałam te wywody, to 'Pastelegance' miewa krótki czas atrakcyjności tego słynnego pastelowego wybarwienia, a i nie zawsze i nie wszystkie kwiaty bywają doskonałe (jak pewnie u wszystkich odmian, tylko tu za duże pieniążki chciałoby się mieć coś ekstra).
Prawdę mówiąc nigdy jej nie widziałam na żywo. Na zdjęciach jest cudna, ale już na filmikach niekoniecznie.
Czy to nie jest tak, że lecimy za modami (nawet jeśli się do tego nie przyznajemy ;) ), a i ta wysoka cena utrzymująca się od lat, mami nas, że to jest coś z wyższej półki. :think:
Co prawda na cenę wpływa też łatwość rozmnażania danej odmiany, a ta konkretna akurat słynie z powolności rozrastania się. To dla mnie nie jest raczej atut rośliny, a świadczy o słabym wigorze.

Czy macie podobne przemyślenia z tymi piwoniowymi modami ?
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Babcia Ala

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 21 Sty 2025 13:51 #869856

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 87101
Mody jak to mody, dotykają wszystkiego chyba, nie tylko piwonii czy generalnie roślin
Ja mam takie obserwacje dotyczące ras psów; z często trudnych dla mnie do zrozumienia powodów jakaś rasa (czyli odmiana) nagle jest mimo ceny szczeniąt powszechnym przedmiotem pożądania, a potem - prawie się tych psów nie widuje. I to jest jeszcze groźniejsze zjawisko, porzucona piwonia to smutne, ale porzucony pies - :placze: :placze: :placze: . W dodatku te "modne" są mnożone nielegalnie - efekty można widzieć również w świecie roślin, gdy dostajemy "prawie tę piwonię" .

Przepraszam za dygresję, teraz do rzeczy.
Jolu, jak mam młodą King's Day, pąki jej umarzły w kwietniu, może w tym roku doczekam kwitnienia, jak należy, to nie omieszkam pokazać.
Dla mnie właśnie KD jest prześliczna. :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY, Babcia Ala

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 21 Sty 2025 17:31 #869865

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Kiedyś byłam mocno zaangażowana w kynologiczne tematy i z wiekiem mi przeszło, dlatego właśnie, że przejrzałam na oczy i zobaczyłam, jak mało tam jest poszanowania zwierząt(żeby już nie szastać słowem miłość), a jak wielki to biznes. Jakie wypaczenia i okrucieństwo. Dla mnie np. okrucieństwem jest selekcja zwierząt w kierunku jakiejś modnej cechy eksterieru, kosztem zdrowia rasy.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, MARRY, Babcia Ala

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 21 Sty 2025 17:47 #869868

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
Mody na kolory i rośliny nakręcają rynek, pojawiły się brzoskwiniowe piwonie albo te co zmieniają kolor lub mają klika odcieni na jednym kwiatku, dość zerknąć na ofertę holenderskiej szkółki, i zaczynają się podobać. Trudno się temu oprzeć :P
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Babcia Ala

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 21 Sty 2025 21:46 #869885

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 31878
Dobrze, że z USA nie dojdzie, bo TU Pastelegance za jedyne 165 $. Towary dla tych co się zakupami dowartościowują w każdej branży są, a że przy tym cierpią finansowo tacy jak my, kogo obchodzi.
Ładna jest, ale jest wiele innych pięknych piwonii, a na ten przykład urocza Blushing Princess trochę podobna i 4 razy tańsza albo Margaret’s Delight.
Mnie się bardzo podoba Moonstone albo Mother`s Choice.

Celowo linkuję zdjęcia z tej strony, bo jest ich trochę i są dosyć ładne, czasem może się taka "biblioteka" przydać.

Edit: jeszcze taka Summer Glow i Solange
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 22 Sty 2025 06:28 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, MARRY

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 22 Sty 2025 08:37 #869894

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
Alu, wszystkie wymienione są w zasięgu naszej ręki, a piękna Summer Glow jest w znanej nam Pfingstrosen P.

Oczywiście dobrze że Kanada i Stany są daleko.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 22 Sty 2025 09:03 #869896

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 87101
Teraz chyba te Stany dalej, niż tydzień temu.
:(
Nawet sprowadzenie rośliny z UK jest problematyczne (chyba, że w walizce ;) ).
Jak dobrze, że przynajmniej coraz łatwiej robić zakupy w obrębie Unii, oby tylko hm, były środki na koncie. :lol:

Jolu, jestem całym sercem przeciwko hodowli psów o tak zmienionej anatomii, że właściwie są kalekami.
Moje, jak wiadomo, są jak najbardziej "psiowate", jak małe dziecko rysuje pieska, to wygląda zwykle jak portret mojej suki. :P Tym niemniej, to nie jest rasa dla każdego i bardzo się cieszę, że w przeciwieństwie do sytuacji sprzed 20 lat teraz widuje się mało młodych łąciatków.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Fafka
Wygenerowano w 0.884 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum