• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Kolorowy ogród Borowskiej

Kolorowy ogród Borowskiej 28 Lip 2026 22:46 #896351

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
  • rok urodzenia to rok Tygrysa wodnego
  • Otrzymane dziękuję: 573
Witajcie,

zaczynam przygodę z ogrodowym wątkiem na forum. Na początek próbne letnie fotografie, zobaczymy czy będą widoczne?
20250602_164358.jpg

20250604_130945.jpg

Bacia
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Praca w ogrodzie, to nie tylko hobby, ona daje ogrom satysfakcji a także uczy cierpliwości i pokory wobec Natury.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...owskiej?limitstart=0
Ostatnio zmieniany: 28 Lip 2026 23:41 przez Borowska. Powód: poprawa 'wstaw'
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, doras, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Lip 2026 08:21 #896358

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 98878
Widać, widać, piękny irys. "Ale to już było" chyba?
Piszesz, że do Twoich ulubieńców należą liliowce, "wkręciłam się" w nie stosunkowo niedawno, za to skutecznie, a że na pewno jeszcze u Ciebie kwitną, pokazuj, pokazuj aktualne zdjęcia piękności.
Popatrzyłam, że jesteś z okolic Łomży. Tam urodziła się w 1906 roku moja ukochana babcia (była również jakiś czas nauczycielką w tym mieście) , a w 1928 ojciec. Tak więc czuję się emocjonalnie związana, choć jestem wrocławianką, podobnie jak moje córki i wnuczki.

Południowy zachód pozdrawia serdecznie północny wschód. :flower1:
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, Borowska

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Lip 2026 09:36 #896359

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 6044
Witaj :) Irys którego pokazujesz to chyba Loyalist?
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, Borowska

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Lip 2026 15:34 #896368

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Witam znawczynię irysów bródkowych :) :flower2: , a ja niedawno lekko 'wkręciłam' się w nie, ale nazwy irysków w notesiku.

Mirko, one młode sadzonki i kwitną dopiero drugi albo pierwszy sezon. Będę wdzięczna za podpowiedzi nazw niektórych tu zamieszczonych.

to z tego sezonu- pierwsze kwiaty

Beznazwyweaoik.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Praca w ogrodzie, to nie tylko hobby, ona daje ogrom satysfakcji a także uczy cierpliwości i pokory wobec Natury.

Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2026 20:35 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna, Bobka, lusinda

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Lip 2026 15:41 #896369

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Północny wschód pozdrawia południowy ciepły zachód i zaprasza do odwiedzenia 'dzikiego' Podlasia. :)
No proszę, korzenie rodzinne z miasta Łomży! :drink1: tu urodziła się słynna aktorka pani Hanka Bielicka, którą spotkałam osobiście latem w kawiarence w Ciechocinku :P
Łatka wrote:

Piszesz, że do Twoich ulubieńców należą liliowce, "wkręciłam się" w nie stosunkowo niedawno, za to skutecznie, a że na pewno jeszcze u Ciebie kwitną, pokazuj, pokazuj aktualne zdjęcia piękności.

Zaczynam od słonecznych na teraz- To prezent od kolekcjonera i hodowcy liliowców, pana Romualda Ś.

DSC00810.jpg

DSC00809.jpg

DSC00812.jpg

DSC00811.jpg

DSC00818.jpg

DSC00814.jpg

DSC00818-2.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2026 15:52 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, lusinda

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Lip 2026 16:30 #896370

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Czy ja dobrze widzę, że hodujesz liliowce (i lilie) w balkonowych pojemnikach?
Lilie to tak, prócz "gruntowych" mam trochę w skrzyniach i donicach na tarasie, by mi pachniały , gdy na przykład jem letnią kolację (w sensie pory roku, nie temperatury potraw ;) ).
Ale liliowce?
Też kocham słoneczne barwy, piękne te przedstawione okazy.

Te łomżyńskie korzenie dość krótkie i poplątane, jak to w historiach rodzin z ubiegłego wieku, ojciec z moim kochanym dziadkiem (a właściwie swoim ojczymem, ale nigdy tak się nie traktowali, tylko jak krew z krwi) , z kolei Wielkopolaninem, wylądowali we Wrocławiu w sierpniu 1944, w obozie rzecz jasna.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Borowska

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Lip 2026 16:38 #896371

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Wszędzie gdzie się da (duży balkon z mieszkania, na tarasie domku na Mazurach, itd) sadzę ulubione jednoroczne begonie, i oczywiście lilie i liliowce w donicach, skrzynkach, misach jak to widać na ujęciach.
Łatka wrote:
Widać, widać, piękny irys. "Ale to już było" chyba?

Zapytam bo nie łapię!, jak rozumieć to pytanie, czy że już kwitły w czerwcu irysy a Ty prosisz o fotki aktualnie kwitnących bylin, tak?

DSC00815.jpg

DSC00816.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2026 17:40 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, lusinda

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Lip 2026 17:49 #896379

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Nie no, jeśli masz - z przyjemnością pooglądam zdjęcia irysów, nie tylko ja zapewne. Pytanie dotyczyło mojej wątpliwości, czy aby w pobliżu bieguna zimna nie kwitnie nadal jaki irys.
U mnie dawno odeszły do wspomnień, i to w obu ogrodach, oddalonych o 120 km w przestrzeni i o co najmniej o 3 tygodnie w wegetacji.
Ale wygląda na to, że i Ty masz rośliny w dwóch miejscach? to ma "plusy dodatnie i plusy ujemne", za klasykiem.

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Lip 2026 20:48 #896388

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
:happy:Łatka wrote:
Nie no, jeśli masz-z przyjemnością pooglądam zdjęcia irysów, nie tylko ja zapewne. Pytanie dotyczyło mojej wątpliwości, czy aby w pobliżu bieguna zimna nie kwitnie nadal jaki irys.

:happy3: :happy: No niestety, polski biegun zimna to nie jest Norwegia czy północna Finlandia ale nawet tam różnica w kwitnieniu wynosi około jednego miesiąca.
Wstawiam bródkowe ale bez nazwy odmianowej! To młode sadzonki , takie zbieranie od dwu lat.

Beznazwy4444.jpg

Beznazwyboip.jpg

Beznazw.jpg

Beznazwyewaiyu.jpg

Beznazwy10000.jpg

Beznazwyppp.jpg

Beznazwyrrrrwew.jpg

Beznazwyttt.jpg

Beznazwywquy.jpg

Beznazwydddd.jpg

Beznazwyeee.jpg

Beznazwyhhh.jpg

Beznazwyttt-2.jpg

fff.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2026 21:13 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, ewakatarzyna, Bobka, doras, lusinda

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Lip 2026 21:06 #896391

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30957
Dobry wieczór witam nową koleżankę :)
Ciekawa jestem Twojego ogrodu.
Poproszę o kadry :)
Zaznaczam wątek. :comp:
Prawdziwy przyjaciel okazuje miłość przez cały czas i jest bratem, na którym można polegać w chwilach udręki.
2026 rok .
‐
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Kolorowy ogród Borowskiej 30 Lip 2026 10:24 #896404

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Upał nie sprzyja działaniom, popijam trzecią kawę Inkę z mlekiem i może wstawię kilka zdjęć z ogrodu :P

DSC00280.jpg

DSC00279.jpg

DSC00281.jpg

liliowce nowe poszły do gruntu w zeszłym sezonie.

459204298_439321279157859_4035055104587956494_n.jpg

DSC00255.jpg

DSC00223.jpg

DSC00225.jpg

DSC00439.jpg

DSC00224.jpg

DSC00260.jpg

DSC00261.jpg

DSC00262.jpg

DSC00257.jpg

DSC00238.jpg

DSC00429.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 30 Lip 2026 10:49 przez Borowska. Powód: dodawanie fotek
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Jan4, Łatka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda

Kolorowy ogród Borowskiej 06 Sie 2026 22:56 #896732

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Witam! :)
Trwają teraz od miesiąca co najpilniejsze zabiegi zmniejszające liczebność bylin i krzewów. Karłowe formy świerka pospolitego przekazane znajomych na patio ogrodowe.
Niektóre wyrosły tak ogromne, że są skracane do minimum, tu trzmielina wielkolistna ,holenderska 'poszła' pod piłę i odbija teraz pomału młodymi przyrostami. Niskim krzewem stała się już kalina koralowa w odmianie o płaskich kwiatostanach oraz drugi gatunek- kalina hordowina.

Oddać powinnam też jesienią sporo kar piwonii odmianowych. Nie dajemy już rady, niestety. :(

763847745_122115993579380724_1870778389724345312_n.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2026 23:05 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna, zwykły chłop, lusinda

Kolorowy ogród Borowskiej 07 Sie 2026 06:01 #896738

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11467
Ech... ten brak sił. Wielu z nas to przechodzi. Ale pomimo smutku że ubywa nam roślin w ogrodzie, serce się raduje, że znajdują one nowy dom, cieszą oko i są ozdobą u innych.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna, Borowska

Kolorowy ogród Borowskiej 07 Sie 2026 18:48 #896746

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Adasiu :) tak właśnie myśleliśmy kiedy pytaliśmy znajomych - kto chce zabrać ciekawe rośliny z naszego siedziska. Asia i Sławek dziękują nam za takie dary a my dwa razy tam po nasadzeniach się spotkaliśmy. :drink1:
Piszę na chybcika bo zapał od rana mam na porządki w domu. Pozdrawiam, do jutra. :P
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna, zwykły chłop

Kolorowy ogród Borowskiej 12 Sie 2026 14:50 #896885

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Od kilku dni jesteśmy w domku na Mazurach na pograniczu z Warmią. Robimy dogłębne poznawanie tych terenów.

Odwiedziliśmy parafię Orzechowo gdzie w okresie II wojny światowej ukrywał się Stefan Wyszyński, kapłan i póżniejszy Prymas Polski.
Przed wybuchem II wojny światowej w warmińskiej wsi Orzechowo (gmina Olsztynek) mieszkało zaledwie 14 rodzin (ok. 99 osób).
Społeczność ta była mocno przywiązana do polskiej mowy i tradycji, a codzienne życie skupiało się wokół pracy na roli, korzystania z darów lasów oraz działalności tętniącej przy miejscowym kościele św. Jana Chrzciciela.
Mieszkańcy radzili sobie pomimo piaszczystej, mało urodzajnej ziemi, czerpiąc żywność z okolicznych jezior i lasów. We wsi funkcjonowała szkoła, kuźnia oraz dom parafialny.
Pomimo trudnych wojennych lat, społeczność zachowywała swój lokalny charakter. Jako, że wieś leżała w Prusach Wschodnich w Rzeszy Niemieckiej, ludność polskojęzyczna i autochtoniczna doświadczała presji germanizacyjnej oraz ciężarów związanych z gospodarką w wojennym trybie.

Losy po 1945 roku:
Po zakończeniu działań wojennych część dawnych mieszkańców pozostała we wsi, jednak w czasach PRL (lata 50. i 70. XX wieku) Orzechowo spotkała tragiczna przyszłość.
Władze komunistyczne, tworząc rządowy ośrodek wypoczynkowy w niedalekim Łańsku, przymusowo wyludniły i zlikwidowały wieś, przeznaczając jej tereny na cele łowieckie.

Obecny stan: Z dawnego Orzechowa przetrwał jedynie zabytkowy kościół, cmentarz oraz budynek dawnej szkoły zamieniony w leśniczówkę. Kościół jest licznie odwiedzany przez turystów i w każdą niedzielę
jest odprawiane nabożeństwo kościelne prze ksiedza z pobliskiej czynnej parafii.

Beznazwyii.jpg

Beznazwyuuu.jpg

Beznazwyhg.jpg

Beznazwyyyy.jpg

Symbol polskiej przyrody.
771925971_2598760917249058_8655680152675967086_n.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 12 Sie 2026 17:55 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, zwykły chłop, Rumianek

Kolorowy ogród Borowskiej 16 Sie 2026 18:03 #897024

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Bobka wrote:

Dobry wieczór witam nową koleżankę :) Ciekawa jestem Twojego ogrodu. Poproszę o kadry :)
Zaznaczam wątek. :comp:

Witam póżno ale lepiej póżno niż wcale, nie musiałam komentować mego zachowania wobec twej osoby po przeczytaniu napisanej przez Ciebie treści do mnie, ale chyba ktoś tu poczuł się urażony, tyle, że w wyniku własnego postępowania.
Treść szczerze jak na początki bytności na forum - nie do przyjęcia- jest on napisany w trybie rozkazującym prośba a równocześnie nakaz.
Ja sobie nie pozwoliłabym na taką postawę wobec nieznanych osób, Ty nie zastanowiłaś się - jak mogą zostać odebrane przez 'świeżaka' na forum.
Napiszę wprost- za twymi słowami skrywa się osobowość, która odnosi się do innych, w sposób instrumentalny. Rozumiem - chciałaś być miła dla nowicjusza a wyszło jak rutynowe potraktowanie. Sorry, to asertywna postawa z mej strony.
Jako u nowej- mój umysł w pierwszym momencie poczuł się zaszokowany twym obcesowym podejściem tu w wątku.

Może dla Ciebie to oczywista sprawa - twój sposób odnoszenia się wobec nieznajomych, ja nie wyrażam zgody na takie podejście do ludzi . :dry:

Pozdrawiam, życzę Tobie i sobie wszystkiego co dobre.
(Lepsze jest zawsze gorsze od dobrego - kiedyś, gdzieś tam ktoś mądry napisał).
P.S.
Odpowiadam Ci, że posiadam jedynie zdjęcia, fotki.
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 17 Sie 2026 09:59 przez Borowska.

Kolorowy ogród Borowskiej 16 Sie 2026 21:27 #897034

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
W piątek rankiem, 14 sierpnia, cała rodziną działamy- lekkie koszenie trawników i podlewanie rabat. :) A floksy wiechowate szaleją, szaleją.... :lol:

20260814_103857.jpg

20260814_103824.jpg
20260814_103812.jpg

20260814_104056.jpg
20260814_110853.jpg

20260814_110749.jpg
20260814_103819.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2026 21:37 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Kolorowy ogród Borowskiej 17 Sie 2026 18:34 #897073

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30957
Ponieważ nie wiem kim jesteś(z jakiego też powodu tu jesteś),oraz dlaczego mnie obrażasz ,nie będę komentować
dalszych Twoich wypowiedzi.
Jeśli potrafisz to uszanować,poproszę o niepisanie do mnie .
Dziękuję.
Prawdziwy przyjaciel okazuje miłość przez cały czas i jest bratem, na którym można polegać w chwilach udręki.
2026 rok .
‐
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 17 Sie 2026 19:30 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Borowska

Zielone okna z estimeble.pl

• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.461 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum