TEMAT: Liliowce - identyfikacja odmian

Odp: Liliowce - identyfikacja odmian 04 Wrz 2015 12:01 #399875

• Kiki
  • Kiki's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 719
i moje kolejne NN

7. To miał być Early Early Trufle i jednocześnie kupiony w innym sklepie miał być Miniature Mime. Ten jako EET u mnie zaczął kwitnąć 11 lipca i jeszcze miał 31.o8. ostatni kwiatek. wysokość ok. 70 cm a średnica ok. 13 cm. Crocodile Eyes ???, Mean Mister Mustard ???? Drugi jeszcze kwitnie ale był długo w chłodni u sprzedawcy.

P1320121-oa.jpg
P1320121-oa-2.jpg

P1310283-oa.jpg

8. To miały być Eenie Allegro. Kupowane w różnych latach u różnych sprzedawców ale podejrzewam, że hodowca był jeden. Ten jaśniutko pomarańczowy to wysokość ok.35 cm, żółty troszkę niższy. średnica kwiatków podobna 4-5 cm.

P1290337-oa.jpg
P1310526-oa.jpg

9. Miał być Excellent kwitł pierwszy raz młodziutka sadzonka. Wysokość ok.40 cm średnica ok.12 cm

P1270758-oa.jpg

10. Miał Clothed in Glory. Wysokość 60, średnica ok. 13 cm, NIE PACHNIE bo tego wąchałam. Wg mnie to może być David Kirchhoff

P1310455-oa.jpg

11. Kupiony jako Flamenco Dress. Mój wysokość ok. 45 cm, średnica ok.10.

P1310459-oa.jpg

12. Miał być Get Jigi a jest???? niski bo ok. 35 cm kwiatuszek średnica do 10 cm
P1320672-oa.jpg
P1320922-oa.jpg

To druga część moich NN. Będą niestety następne.
Pozdrawiam
Katarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Liliowce - identyfikacja odmian 04 Wrz 2015 12:41 #399885

• Kiki
  • Kiki's Avatar
  • Platinum Boarder
Kochani, dzięki za pierwsze podejście do moich NN
Pozwolę sobie skomentować Wasze propozycje. Będę się odnosić do numerów zdjęć.

1. pierre.black To z pewnością nie jest Luxury Lace. Luxury mam i jest inne, np. nigdy w moim NN na petalach nie było falbanki a raczej była na sepalach i kolorystyka sepale w LL są jaśniejsze a w moim NN prawie taki sam kolor.
To mój Luxury Lace

P1280154-oa.jpg

2. fenix1607 Potwierdziłeś moje podejrzenia

3. Grażynko elgrano tak mi się wydaje, że to coś Franczaka ale podejrzewam że nikt nie będzie w stanie określić odmiany. Zbyt dużo jest podobnych do siebie. Sprzedawca, u którego był kupiony ma sporo odmian Franczaków i analizując jego ofertę (sam hoduje i sprzedaje to nie pośrednik) ten liliowiec to może być Jan Paweł ale????? Pewnie pozostanie jako NN.

4. fenix1607 zgadzam się z Grażynką to nie jest Tovarisch. Ma inny układ petali i sepali, inaczej się wywijają.

5. Grażynko elgrano to może być Daring Deception jak i Crystal Pinot. Są bardzo podobne do siebie przynajmniej na zdjęciach W AHS są prawie nie do odróżnienia. A sprawdzałam w ofercie hodowcy (bo "mój" sprzedawca miał go bezpośrednio od tego hodowcy i jednocześnie twórcy) i wg tego bardziej pasuje na CP. Ale jaka jest prawda????

6. fenix1607 ok, to może być Mini Pearl chociaż wysokość nie bardzo pasuje ale mój rośnie prawie w cieniu i trochę strzela w górę.

Dzięki i proszę o jeszcze
Pozdrawiam
Katarzyna
Ostatnio zmieniany: 04 Wrz 2015 12:56 przez Kiki. Powód: moja pomyłka

Odp: Liliowce - identyfikacja odmian 04 Wrz 2015 12:46 #399888

• Kiki
  • Kiki's Avatar
  • Platinum Boarder
Uzupełnienie do mojej "7"

7. To miał być Early Early Trufle i jednocześnie kupiony w innym sklepie miał być Miniature Mime. Ten jako EET u mnie zaczął kwitnąć 11 lipca i jeszcze miał 31.o8. ostatni kwiatek. wysokość ok. 70 cm a średnica ok. 13 cm. Crocodile Eyes ???, Mean Mister Mustard ???? Drugi jeszcze kwitnie ale był długo w chłodni u sprzedawcy.

Dwa razy zamieściłam jedno zdjęcie a powinno być takie:
P1290332-oa.jpg
Pozdrawiam
Katarzyna

Odp: Liliowce - identyfikacja odmian 04 Wrz 2015 18:46 #399926

• elagrano
  • elagrano's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 566
Kasiu- nie podpowiem, czy ten czerwony to faktycznie coś Franczaka, bo z moich zasobów foto jego odmian, nic mi nie pasuje, ale nie wszystkie jego liliowce sa rozpoznane do końca.

Co do tego podejrzanego CP- wstawiam swoje zdjęcie z tego sezonu- wydaje mi się, ze on ma bardziej okrągłe petale i wogóle jest taki bardziej okrągły- sama musisz zdecydować, albo więcej fotek dać.

crystalpinot-heemskerk2006.jpg

Kolejne NN:
7- nie wiem, nie mam
8. a- pomarańczowy- zobacz Bertie Ferris- jak masz zbyt dużo to chętnie odkupię, bo moje podejścia do tej odmiany, też kończą się NN-ami
8. b- żółty- możliwe, że to któraś Eenie, ale jeśłi już, to raczej Eenie Weenie.
9- nie wiem- wyglada jak Mail's Davis, ale niekoniecznie nim jest
10- całkiem prawdopodobne że to David Kirchhoff.
11- Chyba to Lacy Doily
12- zobacz Little Fellow
Pozdrawiam. Grażyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Kiki

Odp: Liliowce - identyfikacja odmian 04 Wrz 2015 19:03 #399930

• elagrano
  • elagrano's Avatar
  • Gold Boarder
piku wrote:
elagrano wrote:

A teraz to ja mam prośbę o rozpoznanie. Kupiony jako LYNN HALl. Wcześniej z opisu niby się zgadzał, ale teraz jak obejrzałam zdjęcia fenix1607, to mam poważne wątpliwości, co ja mam?. Może ktoś ma coś takiego i zna nazwę- byłabym wdzięczna z właściwe rozpoznanie.

lynnhall7414.jpg

Nieco przypomina mi 'Carousell Princess' :think:

Chyba znalazłam coś, co bardzo przypomina mojego liliowca- to odmiana 'Little Showoff' Williamson, 1972.
Pozdrawiam. Grażyna

Odp: Liliowce - identyfikacja odmian 04 Wrz 2015 20:19 #399942

• elagrano
  • elagrano's Avatar
  • Gold Boarder
Kiki wrote:
Witam :bye:
....

1. Kupiony jako Barbara Mitchell. wg AHS: wysokość 51cm, średnica kwiatu 15 cm), season M, Rebloom, Semi-Evergreen, Diploid, Pink self with green throat.
Bardzo podobna ale... wysokość ok. 70 cm, średnica kwiatu ok. 12 cm, diploid i termin jak na moje warunki to EM Mam tę sadzonkę ok. 10 lat.

P1310361-oa.jpg

Kasia, zobacz, czy to czasem nie jest 'Windsome Lady'?
Pozdrawiam. Grażyna

Odp: Liliowce - identyfikacja odmian 04 Wrz 2015 22:00 #399972

• Kiki
  • Kiki's Avatar
  • Platinum Boarder
Grażynko :bye:
wyjaśniłaś mi jedną sprawę to ja pomyliłam nazwy podczas sadzenia nowych (w 2014 roku) liliowców i rzeczywiście to Bertie Ferris i Lacy Doily. :hearts: Myślałam, że te mi jeszcze nie kwitły a nie kwitły tamte czyli Flamenco Dress i kolejne Eenie Alegro.

Co do Winsome Lady, rzeczywiście kwiaty ma prawie identyczne bo porównywałam ze zdjęciami w różnych portalach. Moja jest troszkę wyższa i ma mniejsze kwiaty ale rośnie w dość zacienionym miejscu. Dzięki :hug:

Eenie Wenie też podejrzewałam, że to może być ta odmiana ale mój jest troszkę wyższy i ma ciut większe kwiatki.

Little Fellow już patrzyłam na jego dane i on jest raczej wysoki (w AHS 70 cm) a mój jest zdecydowanie niższy bo 35-40 cm. Sadzonka już dwuletnia.

Z Excellentem poczekam - młodziutka tegoroczna sadzonka, zobaczę jak zakwitnie za rok i wtedy albo się będę cieszyć albo nie.

A z Daring Deception czy też Crystal Pinot to zamieszczę zdjęcia ale muszę je wybrać, jeszcze nie poselekcjinowałam.
Pozdrawiam
Katarzyna
Ostatnio zmieniany: 04 Wrz 2015 22:02 przez Kiki. Powód: moja pomyłka

Odp: Liliowce - identyfikacja odmian 04 Wrz 2015 22:09 #399974

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Katarzyno mój David Kirchhoff wygląda identycznie jak twoja 10 :bye:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Odp: Liliowce - identyfikacja odmian 04 Wrz 2015 22:25 #399979

• elagrano
  • elagrano's Avatar
  • Gold Boarder
Kasia- żeby się upewnić na 99% musisz swoje niepewniaki poobserwować dokładniej w następnym sezonie uwzględniając wszystko to, co wiadomo z różnych opisów, a i tak 100% pewności nigdy nie będzie się miało. Podana w AHS wysokość i wielkość kwiatów dotyczą tylko i wyłącznie miejsca hodowli danej odmiany i niekoniecznie odpowiadają innym warunkom uprawy, w innych rejonach świata. Namnażanie odmian metodą kultur tkankowych może dawać bardzo podobne rośliny, lecz nie zawsze o takich samych cechach.

Co do Excellent- to myślę, że na fotce jest właśnie Bela Lugosi.

Eenie Weenie powinna być w bardziej cytrynowym kolorze, a ta na fotce jest taka bardziej złotawa, czy to tylko kwestia zdjęcia? A może to jest Petit Ballet- tylko mało rozwinięty?
Pozdrawiam. Grażyna

Odp: Liliowce - identyfikacja odmian 04 Wrz 2015 22:41 #399980

• Kiki
  • Kiki's Avatar
  • Platinum Boarder
Grażynko :bye:
co do Excellenta to też były takie moje podejrzenia. Na zdjęciu tak dobrze nie widać bo kwiat trochę przypalony słońcem ale jak go wcześniej oglądałam (tylko nie mogłam zrobić wtedy fotki) to pierwsze moje skojarzenie też było Bela Lugosi.
Co do wysokości kwiatów i średnicy to biorę poprawkę i na moje warunki, sporo cienia mniej słońca. U mnie z reguły sadzonki są wyższe a kwiaty mniejsze. I tak już w miarę możliwości przenoszę liliowce w jaśniejsze miejsca.

mirdem Dzięki za potwierdzenie :kiss3:
Pozdrawiam
Katarzyna
Ostatnio zmieniany: 04 Wrz 2015 22:42 przez Kiki. Powód: uzupełnienie

Odp: Liliowce - identyfikacja odmian 04 Wrz 2015 22:41 #399981

• fenix1607
  • fenix1607's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 166
Kasiu,

U mnie Excellent wyglądał tak jak poniżej
excelent.jpg

Odp: Liliowce - identyfikacja odmian 04 Wrz 2015 22:53 #399985

• Kiki
  • Kiki's Avatar
  • Platinum Boarder
fenix1607 :bye:
wiem, że mój to nie ten właściwy :sad2: :cry2:

ps. fenix a może zdradzisz swoje imię?
Pozdrawiam
Katarzyna

Odp: Liliowce - identyfikacja odmian 28 Wrz 2015 08:30 #404689

• pierre.black
  • pierre.black's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 275
Kupiłem jako Cold Harbor, jest piękny, ale to chyba nie ta odmiana......

Cold.jpg
Pierre

Odp: Liliowce - identyfikacja odmian 28 Wrz 2015 14:48 #404744

• Kiki
  • Kiki's Avatar
  • Platinum Boarder
witaj pierre.black :bye:

podaję link do strony AHS www.daylilies.org/DaylilyDB/search.php ale..... np. w Davies Garden jest prawie żółty i w takim słomkowym odcieniu.
Znalazłam w internecie również zdjęcie bardzo podobne do Twojego liliowca ale o nazwie Colt Harbour to link www.anity-ogrod.pl/liliowcehemerocallis-/480-pusinka.html. W tym sklepie internetowym jest sporo liliowców ale jest dużo pomyłek w nazwach co nie świadczy najlepiej o poziomie tego sklepu. Nazwa Colt Harbour myślę, że jest przeinaczeniem na bardziej "obco brzmiącą" lub pisaną "ze słuchu"
Pozdrawiam
Katarzyna
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2015 14:49 przez Kiki. Powód: uzupełnienie o imię
Za tę wiadomość podziękował(a): pierre.black

Odp: Liliowce - identyfikacja odmian 14 Paź 2015 14:48 #407784

• Kiki
  • Kiki's Avatar
  • Platinum Boarder
elagrano wrote:
piku wrote:
elagrano wrote:

A teraz to ja mam prośbę o rozpoznanie. Kupiony jako LYNN HALl. Wcześniej z opisu niby się zgadzał, ale teraz jak obejrzałam zdjęcia fenix1607, to mam poważne wątpliwości, co ja mam?. Może ktoś ma coś takiego i zna nazwę- byłabym wdzięczna z właściwe rozpoznanie.

lynnhall7414.jpg

Nieco przypomina mi 'Carousell Princess' :think:

Chyba znalazłam coś, co bardzo przypomina mojego liliowca- to odmiana 'Little Showoff' Williamson, 1972.

Grażynko teraz dopiero się dopatrzyłam, że mamy taki sam liliowiec jako NN. Ty kupiłaś jako Lynn Hall a ja jako Early Early Truffle a to chyba jest Spits Beauty :dance: (podpatrzyłam u znajomych)
Podaję linki gdzie jest wymieniony Spits Beauty
www.kwekerij-joosten.nl/catalogus/produc...l.aspx?ProduktID=206
hem.bredband.net/tovegard/enghemerocallis.htm
www.visionspictures.com/image/18591
www.theplantexplorer.com/product/hemeroc...s-spits-beauty-1240/

Liliowiec ten ma u mnie ok 70 cm i kwiat ok 10 cm.
Zamieszczam zdjęcia mojego
P1280454-oa.jpg

i jeszcze raz to zdjęcie, które zamieściłam wcześniej
P1290332-oa-2.jpg
Pozdrawiam
Katarzyna

Odp: Liliowce - identyfikacja odmian 14 Paź 2015 15:18 #407786

• Kiki
  • Kiki's Avatar
  • Platinum Boarder
Grażynko (elagrano) :bye:
i jeszcze raz w sprawie tego liliowca NN czyli Spits Beauty. Znalazłam u Heemskerka (i u fenixa1607 z naszej Oazy) bardzo podobny do naszych NN. To liliowiec Playground i .... jeszcze jeden tylko u Heemskerka - April Fools. I teraz całkiem mi się pomieszało co możemy mieć...
Pozdrawiam
Katarzyna

Odp: Liliowce - identyfikacja odmian 14 Paź 2015 17:55 #407814

• elagrano
  • elagrano's Avatar
  • Gold Boarder
Kasiu-kiki- te nasze liliowce NN- to chyba jednak nie są takie same.Twój liliowiec wygląda na zdecydowanie młodszą odmianę- jest bardziej okrągły, płatki mają także kolisty kształt i są zakończone falbanką. Mój to zdecydowanie starsza odmiana, nawet powiedziałabym, ze stara. Kwiat ma kształt trójkąta, płatki są wydłużone, dość wąskie i nie mają takiej wyraźnej falbanki.Kolorem także różnią się. Ten Twój dla mnie najbardziej pasuje jednak na Playground niż na tą drugą odmianę.Mój to nadal NN :-(
Wklejam jeszcze dwie fotki w innym ujęciu tego mojego- będzie wyraźniej widać różnice.

littleshowoff2.jpg

littleshowoff3.jpg
Pozdrawiam. Grażyna

Liliowce - identyfikacja odmian 28 Paź 2015 03:30 #410713

• Kiki
  • Kiki's Avatar
  • Platinum Boarder
pierre.black wrote:
Jeszcze kilka tegorocznych odmian z mojej kolekcji....

Double River Wye

doublrriver.jpg

Finders Keepers

frnder.jpg

Dopiero teraz przejrzałam Twoje zdjęcia i mam wątpliwości a właściwie to pewność, że liliowiec przedstawiony jako Finders Keepers to nie jest ten właściwy. Zupełnie nie ten kolor - FK wg AHS to "butter cream blend with a light pink overlay and ruffled edge above green throat" i nie jest to sprawa oświetlenia czy pory dnia. Twój liliowiec to bardzo mi przypomina Elizabeth Salter (zdjęcie w słońcu).
I również mam wątpliwości co do liliowca Double River Wye. Nie bardzo pasuje mi kolor i układ płatków. Cechą dość charakterystyczną dla tego liliowca jest to, że sepale są węższe i prawie bez falbanki.

To moje liliowce Finders Keepers

P1310370-oa.jpg

i Double River Wye
P1280401-oa.jpg
P1280675-oa.jpg
Pozdrawiam
Katarzyna
Za tę wiadomość podziękował(a): elagrano

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.630 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum