TEMAT: Choroby grzybowe roślin

Choroba żurawiny 31 Sie 2012 15:30 #65714

  • alaiho
  • alaiho's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 4
  • Otrzymane dziękuję: 1
Witam,
3 lata temu założyłam małe poletko żurawiny (teraz ma 1,6m x 1,6m)- 9 sadzonek. Do tej pory nie było problemu z jej uprawą, od ok. 2 tygodni w trzech miejscach gałązki i liście zaczęły brązowieć, zawiązki owoców usychają, a już wykształcone owoce (nie tylko na zbrązowiałych pędach) robią się brązowe, pomarszczone i szybko opadają. Nie wiem czym to może być spowodowane. Czy przyczyną może być kilka słonecznych i suchych dni, czy to może jakaś choroba? Dla lepszego zobrazowania przesyłam zdjęcia. Bardzo proszę o poradę.


Zdjcia-0026.jpg


Zdjcia-0024.jpg


Zdjcia-0025.jpg


Zdjcia-0027.jpg


Zdjcia-0028.jpg
Ostatnio zmieniany: 31 Sie 2012 15:38 przez Hiacynta. Powód: wstawienie zdjęć do postu


Odp: Choroba żurawiny 31 Sie 2012 21:40 #65800

  • robchem
  • robchem's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 345
  • Otrzymane dziękuję: 400
Czy mogłabyś napisać, w jakich warunkach ta żurawina rośnie. Jakie pH ziemi w której ta żurawina rośnie, i czy ma dosyć wilgoci którą lubi.
















h
Pozdrawiam serdecznie Robert

Odp: Choroba żurawiny 01 Wrz 2012 15:21 #65961

  • alaiho
  • alaiho's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 4
  • Otrzymane dziękuję: 1
Gleba to pomieszanie ziemi ogrodniczej, trocin, kompostu i torfu. pH na pewno kwaśne, nie potrafię określić dokładnej wartości, jednak tak starałam się dobrać proporcje by gleba miała odpowiedni odczyn, a jednocześnie by szybko nie wysychała. Klimat kotliny górskiej, do tej pory bezproblemowo znoszony przez żurawinę. Poprzednim latem przy okresach suchych i niewielkim podlewaniu, tak jak teraz nie wykazywała ona takich objawów. Pod warstwą gleby kwaśnej jest gleba gliniasta, poziom wód gruntowych również nie został obniżony. Żółknięcie przechodzące w brązowienie liści pojawiło się jedynie w jednym miejscu, ale ciągle się rozprzestrzenia.

Odp: Choroba żurawiny 02 Wrz 2012 11:56 #66171

  • robchem
  • robchem's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 345
  • Otrzymane dziękuję: 400
Moim zdaniem jest to choroba grzybowa zamieranie pędów . Na pewno należy uszkodzone pędy usunąć i spalić a zdrowe krzaczki dobrze przewietrzyć i odchwaścić. W przypadku jak byś już oberwała owoce to zdrowe krzaczki można zabezpieczyć przed rozprzestrzenianiem się choroby i prysnąć je środkiem MIEDZAN EXTRA 350 SC.
Pozdrawiam serdecznie Robert
Ostatnio zmieniany: 02 Wrz 2012 12:17 przez robchem.

Odp: Choroba żurawiny 02 Wrz 2012 16:20 #66219

  • alaiho
  • alaiho's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 4
  • Otrzymane dziękuję: 1
Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc.
Za tę wiadomość podziękował(a): robchem

Botritis cinerea czyli szara pleśń 25 Wrz 2012 13:15 #72236

  • mati992p
  • mati992p's Avatar
Co to za choroba?
DSC00002.JPG


DSC00003.JPG
Ostatnio zmieniany: 09 Gru 2012 17:07 przez Hiacynta.

Odp: Co to z choroba pomidora? 26 Wrz 2012 01:29 #72444

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12924
  • Otrzymane dziękuję: 8096
Zasięgnęłam języka u naszego fachowca od pomidorków, czyli Pomodoro.
Stwierdził on, że takie zmiany powstają na dojrzałych owocach pomidora, które uległy zakażeniu punktowo /wraz ze kroplą deszczu lub rosy/ grzybkiem Botritis cinerea czyli szarą pleśnią. Owoców z takimi plamami będzie przybywać.
Ostatnio zmieniany: 09 Gru 2012 17:07 przez Hiacynta.

Szara pleśń-choroby grzybowe 03 Sty 2013 15:26 #107208

  • Roma
  • Roma's Avatar
Szara pleśń-(Botrytis cinerea )

Choroba grzybowa ,wywołana przez gronkowca szarego
Atakuje rośliny ozdobne (ogrodowe, doniczkowe) warzywa.
Najczęściej atakowane rośliny ozdobne to: róże, goździki, dalie, cyklameny.
Najczęściej atakowane warzywa to: sałata, fasola, pomidory

Porażony strąk fasoli


Szara pleśń atakuje również porzeczki, maliny, winorośl, jest też bardzo niebezpieczna dla plantacji truskawek, gdzie może zniszczyć do 60% uprawy.


Grono winorośli zaatakowane przez szarą pleśń


Cechą charakterystyczną szarej pleśni są ślady szarego pylącego nalotu oraz przebarwienia (plamy)
Na młodych roślinach (siewkach) objawem choroby jest zbrunatnienie łodyg.
Porażone pąki kwiatowe stają się brunatne i zamierają.
Na owocach pokazują się brunatne plamy które następnie gniją.

Miejsca dotknięte chorobą pokrywają się szarym pylącym nalotem,tworzą się czarne i twarde owocniki grzyba(skleroty)

Źródłem rozprzestrzeniania się szarej pleśni mogą być pozostawiane martwe części roślin, na których zimuje grzyb.
Wiosna to okres wzrostu temperatur, intensywnych opadów i dużej wilgotności powietrza (powyżej 90%), co sprzyja rozwojowi tej choroby.

Opracowano na podstawie
WIKIPEDIA

Fotki-wolne zasoby
Ostatnio zmieniany: 15 Lut 2013 01:36 przez Hiacynta. Powód: spacje

Odp: Szara pleśń-choroby grzybowe 04 Sty 2013 13:48 #107557

  • peonia
  • peonia's Avatar
Szara pleśń na łodygach piwonii

10-11GardencleanupREBECCA.jpg

Mączniak (właściwy) prawdziwy-choroby grzybowe 04 Sty 2013 16:09 #107584

  • Roma
  • Roma's Avatar
Mączniak (właściwy)prawdziwy

Chorobę opiszę na podstawie obserwacji róż.
W naszych warunkach obserwuje się dwa szczytowe okresy występowania mączniaka prawdziwego róży: czerwiec i wrzesień.

Mączniak występuje powszechnie na terenie całej Polski.
Objawy:biały,przechodzący do brunatnego, mączny nalot na obu stronach liści.Poraża także pędy i kwiaty.{Porażone liście opadająa choroba może doprowadzić do obumarcia całej rośliny.
Najbardziej wrażliwe na mączniaka są róże,cynie,hortensje,azalie,surfinia,gazania,winorośl.
Mączniakowi sprzyja- zbyt bogate nawożenie azotowe, zagęszczenie roślin, duża wilgotność i wysokie temperatury.

Zapobieganie i zwalczanie choroby
Zainfekowane części roślin usuwamy i palimy.
Aby nie dopuścić do choroby można wykonać opryski zapobiegawcze
preparatami biologicznymi takimi jak:
Biosept 33SL,
Bioczos BR,
Biochikol 020PC
lub
Wykonać oprysk wywarem ze skrzypu
przepis: 500 gram rozdrobnionego, świeżego skrzypu lub 150 gram suszonego zalać 5 litrami wody na 24 godziny. Następnie gotować przez 30 min, ostudzić, przecedzić i rozcieńczyć pięciokrotnie (1:5). Opryskiwać liście lub dodawać do wody używanej do podlewania.
Ostatnio zmieniany: 05 Lut 2016 22:43 przez Roma.

Odp: Mączniak (właściwy) prawdziwy-choroby grzybowe 04 Sty 2013 17:35 #107598

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12924
  • Otrzymane dziękuję: 8096
Mączniak na niektórych odmianach róż to prawdziwa plaga. Mam taką starą różę pnącą, która ma wiele zalet, ale zawsze po deszczu łapie mączniaka :woohoo:
W ubiegłym roku, oprócz standardowego śmierdziucha z pokrzywy, na początku maja zrobiłam profilaktyczny oprysk róż fungicydem (przeciwko mączniakowi prawdziwemu).

Podziałało :P Ponieważ lato było u nas bardzo deszczowe, mączniaka zauważyłam nawet na dąbrówce, a róża była zdrowiutka :woohoo:

A przy okazji przypominam, że chorób grzybowych u róż było sporo:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...y-leczenie-prewencja

O roślinnych preparatach w ochronie roślin jest też osobny wątek:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/1...ne-w-ochronie-roslin

Mączniak rzekomy-choroby grzybowe 04 Sty 2013 17:49 #107601

  • Roma
  • Roma's Avatar
Mączniak rzekomy
to bardzo groźna szybko rozwijająca się choroba wywołana przez grzyb Perenospora sparsa.

Objawy choroby.
Na porażonych liściach pojawiają wzdłuż głównego nerwu nieregularne, bordowych plamy, które wraz z postępowaniem choroby brunatnieją.
Na dolnej stronie liści występuje nalot o różnych kolorach (biały, szary i fioletowy)
W przypadku róż, grzyb atakuje również zewnętrzne płatki kwiatów a także pędy.
Szkodliwość grzyba bardzo wzrasta w warunkach wysokich temperatur przy dużej wilgotności, co może doprowadzić do obumierania porażonych organów lub całych roślin.
Liście róż zaatakowane mączniakiem rzekomym

1-mcznkrzekomyry.jpg



mączniak rzekomy na liściach ogórka, dyni

maczniak-rzekomy.jpg


Zwalczanie
Zaatakowane części roślin należy ścinać i spalić, rośliny nawozić potasem.
Możemy wykonywać również opryski ze skrzypu.
przepis: 500 gram rozdrobnionego, świeżego skrzypu lub 150 gram suszonego zalać 5 litrami wody na 24 godziny. Następnie gotować przez 30 min, ostudzić, przecedzić i rozcieńczyć pięciokrotnie (1:5). Opryskiwać liście lub dodawać do wody używanej do podlewania
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2013 21:52 przez Roma.

choroba wierzby 07 Sie 2018 05:48 #621235

  • Anna W-M
  • Anna W-M's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 6
20180805_190222.jpg

Mała wierzba choruje chyba, czy to choroba grzybowa?
20180805_190247.jpg
Pozdrawiam bez chemikaliów :hearts:
Ostatnio zmieniany: 07 Sie 2018 05:52 przez Anna W-M.

Wygenerowano w 0.125 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum