• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Kolorowy ogród Borowskiej

Kolorowy ogród Borowskiej 17 Sie 2026 20:45 #897077

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
  • rok urodzenia to rok Tygrysa wodnego
  • Otrzymane dziękuję: 573
Bobka wrote:
Ponieważ nie wiem kim jesteś(z jakiego też powodu tu jesteś),oraz dlaczego mnie obrażasz ,nie będę komentować
dalszych Twoich wypowiedzi.
Jeśli potrafisz to uszanować,poproszę o niepisanie do mnie.
Dziękuję.

Jestem, która jest 'babą ogrodniczką'. Kończę dyskusję, bo czuję twoje zdenerwowanie. Proszę sobie nie schlebiać, iż miałam zamiar obrazić oraz zauważ, ze jestem u siebie na profilu a nie na twoim i nie planowałam jakiegokolwiek pisywania w twym wątku.
Powód przybycia jest oczywisty dla Wszystkich uczestniczących w forum-
Forum Ogrodnicze Oaza zaprasza
Przyjazne forum ogrodnicze, miejsce dla pasjonatów ogrodnictwa, miejsce wymiany doświadczeń na tematy ogrodnicze, dyskusji, rad. Znajduje się tu ogromna ilość informacji na temat różnych gatunków roślin ozdobnych: bylin, drzew liściastych, drzew iglastych, krzewów, sadownictwa, warzyw, roślin doniczkowych. Poradnictwo ogrodnicze.
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Praca w ogrodzie, to nie tylko hobby, ona daje ogrom satysfakcji a także uczy cierpliwości i pokory wobec Natury.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...owskiej?limitstart=0
Ostatnio zmieniany: 18 Sie 2026 02:17 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Kolorowy ogród Borowskiej 17 Sie 2026 21:40 #897081

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Przerwa od owoców aronii.
Teraz kwitną w pełni ukochane niewysokie wyszukiwane starannie hortki bukietowe ' perełki' ogrodu'.

Hortensja bukietowa Dharuma - pod taką nazwą kupiona

20260814_103812-2.jpg

20260814_111424.jpg

i szlachetna pionierska ' Floribunda'.

20260814_110855.jpg

ta zaś to ma być hortensja bukietowa Phantom

20260814_111359.jpg

IMG_20240713_185458_HDR.jpg

IMG_20240713_185452.jpg

A kwitnie też ale kiepsko z powodu konkurencji magnolii niziutka hortensja bukietowa Magical Mont Blanc, będzie przesadzona wiosną.

IMG_20240727_204543.jpg
IMG_20240915_112005.jpg

IMG_20240915_112113.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Praca w ogrodzie, to nie tylko hobby, ona daje ogrom satysfakcji a także uczy cierpliwości i pokory wobec Natury.

Ostatnio zmieniany: 18 Sie 2026 02:25 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda

Kolorowy ogród Borowskiej 20 Sie 2026 09:07 #897160

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
To ostatnie dni w ogrodzie.

Beznazwyaa.jpg

Beznazwyaaadd.jpg

Beznazwyass.jpg

Beznazwyssss.jpg

Beznazwysszw.jpg

Beznazwyaax.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 20 Sie 2026 09:21 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Chiarodiluna, lusinda

Kolorowy ogród Borowskiej 24 Sie 2026 19:32 #897363

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Lato odchodzi z ptakami, chłodno, kończymy dzisiejsze małe porządki w ogrodzie, a z zebranych śliwek część dodam na wierzch placka drożdżowego.

BeznazwBeznazw.jpg

Beznaz.jpg

Bezna-2.jpg

Beznazwyer.jpg

Beznazwyioii.jpg

Beznazwyqwre.jpg

Beznazwyasw.jpg

Beznazwyfff.jpg

BeznazwyBeznazw.jpg

Beznazwyerw.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2026 19:38 przez Borowska.

Kolorowy ogród Borowskiej 25 Sie 2026 21:01 #897426

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Praca wśród roślin pomaga odpocząć od trosk życia codziennego. :) Są tez inne 'Perełki', których szukamy. To co oglądamy w domu i słuchamy w wyniku pełnej dezinformacji TVP i innych stacji w kraju. B)

"Jak zawsze ciekawy wykład i daje poczucie, że nie wszystko stracone ,bo są ludzie którzy nie tylko widzą co nas otacza ,ale też czują, dlaczego to wszystko tak właśnie wygląda i co możemy z tym wszystkim zrobić, aby zmienić to w dobro."

" Synteza bardzo do mnie przemawia. Co do myślenia abstrakcyjnego, to Arystoteles wyróżniał trzy poziomy abstrakcji: 1 fizyka, 2 matematyka, 3 metafizyka."
Dziękujemy i pozdrawiamy serdecznie Pana.

Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2026 22:02 przez Borowska.

Kolorowy ogród Borowskiej 26 Sie 2026 12:45 #897448

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Kocham kamienie Jantaru.
Ten cenny kamień przypomina mi najpiękniejszą, jaką przeczytałam powieść jako nastolatka, o przygodach Trojańczyka i jego towarzyszy oraz ich wyprawie po 'złote runo'
( bursztyn) do nieznanej Krainy Północy. To wydawana w częściach od 1973 roku- książka Joe Alexa pt.:'Czarne okręty'.

780087894_122118682184698616_4089824184124674461_n.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 26 Sie 2026 12:47 przez Borowska.

Kolorowy ogród Borowskiej 28 Sie 2026 09:44 #897501

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Piwniczka pomału się zapełnia i działam na terenie ogródka , przycięte zostaną dwa drzewa zbyt wielkich konarów śliw Węgierki Dąbrowickiej.
Beznazwywww.jpg

qqq.jpg

Beznazwysss.jpg

eeeee.jpg

Wczoraj wykopałam karpę piwonii 'Elsa Sass', prawie cała martwa , pusta do wyrzucenia

Beznazwyrrrr-2.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2026 10:36 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Sie 2026 09:43 #897550

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Wspomnienie bytności na VII święcie Piwonii w Wojsławicach w sezonie 2023

480688135_615370257897298_7865716442865194228_n.jpg

paeonia lactiflora ‘Kabata’ (Wóycicki)

canvasPaeonialactifloraKabataWycicki.png

'Torpilleur' ( August Dessert)
DSC05467.jpg

p.lactiflora 'Pêcher Rosé'

BeznazwyDD.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 29 Sie 2026 09:53 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Jan4, ewakatarzyna

Kolorowy ogród Borowskiej 29 Sie 2026 21:23 #897587

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Tu na Mazurach dzisiejszy zbiorek to masa kurek i jedyne dwa prawdziwki. A najważniejsza sprawa to duża dawka leśnej kąpieli przez 3 godziny cudownej energii i świeżego powietrza w lesie. :P :)
kurki-2.jpg
prawdziwki-2.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna

Kolorowy ogród Borowskiej 01 Wrz 2026 09:58 #897718

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Carl Gustav Jung mówił o duszach, które niosą w sobie nagromadzoną mądrość nieświadomości zbiorowej. Niektóre kobiety idą przez życie z tym pradawnym wewnętrznym poznaniem — z cichą głębią, która odróżnia je od świata. Pozdrawiam stąd Janinę, Alicję, Annę, Jolantę oraz Ewę i Maję, i pozostałe Forumowiczki, nieznane mi :hearts:

Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 01 Wrz 2026 10:13 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Lilu

Kolorowy ogród Borowskiej 01 Wrz 2026 19:17 #897748

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Kolekcja odmian p. chińskiej która jest jeszcze u mnie- tu fotki odmian zakupionych w Dwu miejscach w Niemczech, nazwy ni jak sie miały do obrazów, ale własnie dlatego kupiłam, zakładając iż dostanę te z obrazów a nazwy jak zawsze pomału sobie ustalę. Pierwsze kwitnienie to sezon 2025.

20250612_114141.jpg

20250612_113947.jpg

20250612_113941.jpg

20250612_114202.jpg

20250612_114112.jpg

20250605_170252.jpg

20250605_170240.jpg

20250605_170124.jpg

20250605_170219.jpg

20250605_170129.jpg

20250605_170214.jpg

20250605_170258.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 01 Wrz 2026 19:29 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka

Kolorowy ogród Borowskiej 03 Wrz 2026 12:05 #897803

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Carl Jung ujawnia: Jezus nauczył Jedynego Słowa, które potrafi odpędzić Archontów
Ta ezoteryczna wiedza była tłumiona przez 17 stuleci, ponieważ eliminuje potrzebę pośredników między tobą a boskością.
Teraz, dzięki prostej siedmiodniowej praktyce, możesz odzyskać tę zagubioną mądrość i doświadczyć głębokiej duchowej transformacji.

Jeśli zawsze czułeś, że coś jest głęboko nie tak z tym światem, że nie należysz w pełni do tej rzeczywistości — ten film wyjaśnia dlaczego.
I co ważniejsze: co możesz z tym zrobić.

Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2026 12:06 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka

Kolorowy ogród Borowskiej 03 Wrz 2026 23:45 #897832

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Żegnamy się z III RP bez żalu i bez lęku. To właśnie ta forma polskiej państwowości gwarantuje Polakom - i to juz w najbliższej przyszłości - wywłaszczenie, czyli masowe pozbawianie własności, ubóstwo, głód, choroby, znaczny wzrost umieralności i poniewierkę. Gwarantuje w związku z bezmyślną realizacją kolejnych projektów globalistów (czyli satanistów) oraz dyrektyw oszołomionych, neomarksistowskich urzędników Unii Europejskiej.
Ponieważ tego wszystkiego, co oferuje nam dzisiaj III RP, nie chcemy, zajęliśmy się projektowaniem lepszej przyszłości. Do pracy tej nie zapraszamy wyłącznie tzw. „zwolenników III RP”. Czyli - ludzi głupich. Poza nimi - wszystkich!
Podczas dystrybucji wyprodukowanych już materiałów przyjęliśmy zasadę najdalej idącej współpracy wielu portali blogerskich, kanałów informacyjnych oraz platform ułatwiających emisję.

Zmierzamy do wolnej, bezpiecznej Polski.

ROZMOWY ODWAŻNYCH Data premiery: 3 września 2026 godzina 20:00
Tytuł: Szczęśliwe spotkanie po roku
Opis:
To będzie już nasza druga rozmowa. Para niezwykłych lekarzy z Łodzi - wrażliwych, uroczych, wyczulonych na prawdę, zawodowo rzetelnych. Opowiadali o zawiłościach akcji socjotechnicznej o nazwie Covid 19 z lekarskiego punktu widzenia. Z perspektywy uczciwego, rzetelnego lekarza.
Tym razem w pięknym Pałacu w Lubiechowej w pobliżu Jeleniej Góry. Spotkanie było nieoczekiwane, zaskakujące, ale przede wszystkim wywołujące w nas ogromną radość. Postanowiliśmy naszą rozmowę przed kamerami powtórzyć. Dzięki temu mogą dzisiaj przed Państwem wystąpić pani dr n.med. Beata Żytkowska oraz pan dr n.med. podpułkownik WP Andrzej Żytkowski. Rozmowę przeprowadził autor książki "Bestia, cywilizacja nad przepaścią " Marek Tomasz Chodorowski.
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Kolorowy ogród Borowskiej 04 Wrz 2026 00:21 #897836

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Przebudzenie.

"Ten kto patrzy na zewnątrz- śni. Ten, kto patrzy do wewnątrz-budzi się.
- Carl Gustav Jung.
U Peonii cz.2 02 Maj 2016 21:09- dawno, dawno temu kolega do mnie, gdy już nie mogłam w żaden sposób ustosunkować się do Jego pisemnej wypowiedzi :teach:
"
Kochana Beato,
wybacz że jeszcze się wtrącę w słowo, ale jestem wielce zniesmaczony Twoim wpisem. Czytałem go kilkukrotnie i za każdym razem dochodziłem do tego samego wniosku - propagujesz nazizm. (!)

(Napisałam, w swoim wątku w kwietniu 2016, o sytuacji do jakiej dojdzie w najbliższych latach ( po roku 2020 ) w Europie i na świecie, będą broniący się nie tylko w jakimś stopniu, także i Polacy, przed całkowitą zagładą polskiego Narodu (przez masowe, wielotorowe, niszczycielskie działania zlecone przez globalistów- satanistów), prawdziwi duchem Polacy jako Naród, tak- to prawda)

"
Wiesz, ja nie przeżyłem okupacji, ale niejednokrotnie słuchałem opowieści św. pamięci Babci i Dziadka, którzy opowiadali mi czasy wojny, spotkań z Niemcami, Sowietami a nawet z Tatarami.
Wiesz, nie tylko żydzi ulegli pewnemu zbydlęceniu - inne nacje również. Niejednokrotnie słyszałem opowieści o nieludzkim zachowaniu Niemców czy Sowietów. Nie będę opisywał w szczegółach bo jest to zbyt dramatyczne i drastyczne. Ale dziadkowie opowiadali też o ludzkim zachowaniu obcych wojsk, których oddziały podczas pobytu na naszych ziemiach zachowywały się godnie i przyzwoicie, i z szacunkiem np. podczas ceremonii pogrzebowych.
Myślę że nie warto w chwili obecnej osądzać obecnie żyjących ludzi różnych nacji, bo cóż oni winni że ich pradziadkowie zrobili tak a nie inaczej. Oczywiście nie twierdzę żeby nie pamiętać o historii - bo o tej trzeba pamiętać a nawet głośno mówić. Ale trzeba też pomyśleć jak nas jako jednostki i jako społeczność ocenią potomni.- (Trzeba, i to bardzo! )

Wiesz, a mieszanie Kościoła do tego to już totalna przesada. Nie wiem jak Ty czy inni, ale do Kościoła nie chodzę dla jego zwierzchników czy powiązań z polityką, ale chodzę dla samego siebie, dla spędzenia tej godziny w skupieniu i rozważań nad samym sobą i nad swoim postępowaniem.

Myślę też że nie powinnaś rezygnować z forum - szkoda by było żeby osoba z tak dużą wiedzą o piwoniach odchodziła z pobudek ideologicznych - wszak jest to forum roślinne - nie polityczne ;)"

_____________________________________________________________________________________________________________
Leszku, mam dla Pana odpowiedzi a równocześnie zapytanie tu, gdyż widzę, że zaszczycił Pan swą obecnością nasze Forum, jako uczestnik forum ZZ.
Musi być bardzo głośno komentowana ma ponowna obecność tu w Forum.
Po pierwsze -nie odeszłam w maju 2016, na własne życzenie, ale zostałam wyproszona jako Persona non grata (z łac. osoba niepożądana) blokadą logowania do forum, pod pretekstem pobudek politycznych. Zaś ja pytam: czy Pan już się wreszcie przebudził duchowo i ideowo?
Dla Pana moja hybryda piwoniowa o nazwie 'Nosegay', o którą zapytywał Pan w dziale piwoniowym w forum ZZ.

469087922_122157545498291863_3463214530945732909_n.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 04 Wrz 2026 21:56 przez Borowska.

Kolorowy ogród Borowskiej 04 Wrz 2026 01:47 #897838

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Szybkie wieczorne działania na działce bylinowo- owocowej. Przycinanie śliw, zbiór jabłek z jabłonki szwedzkiej, plennej -'Katia' oraz ulubiona przez domowników, odmiana 'Kortland'

Beznazwyddddd.jpg
Beznazwyfffff.jpg

Drewno mieszańca jałowca pomału jest zabierane przez potrzebujących opału na zimę. Sterta gałęzi po kalinie zostaje jako siedlisko, schronienie na zimę dla mego młodego jeża, uratowanego przed atakami psów na jednej z osiedlowych łączek i przywiezionego tu na działkę. Wnuczek przenosząc konary jałowca spostrzegł go tam skulonego w geście obrony przed ludkami. Od razu przestaliśmy zabierać resztę drewna, niech mały ma zimowy dom. Jest woda, mięso kurczaka i jabłka ze ślimakami dla Jaśnie Pancia Jeża. ;) :)

Beznazwyr33.jpg
Beznazwyhh-2.jpg

Beznazwyee22.jpg
Beznazwyoioo.jpg

Beznazwygggg.jpg
Beznazwydddddfvvg-2.jpg

Beznazwyhhkk.jpg
Beznazwy55.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 04 Wrz 2026 14:29 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, ewakatarzyna, Chiarodiluna

Kolorowy ogród Borowskiej 04 Wrz 2026 15:20 #897852

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Wczorajsza 'perełka' dotycząca wydarzeń współczesnej historii. Słucham to co jest bieżącą rzeczywistą sytuacją na świecie, jako sensowne spojrzenie, odcinając się od krajowych mediów w wyniku pełnej dezinformacji TVP i innych stacji w kraju. B)

Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 04 Wrz 2026 21:03 przez Borowska.

Kolorowy ogród Borowskiej 06 Wrz 2026 09:21 #897920

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Borowska wrote:

"Ten kto patrzy na zewnątrz- śni. Ten, kto patrzy do wewnątrz-budzi się.
- Carl Gustav Jung.

Tu jest informacja , która wyjaśnia o czym mówię, o co pytam, pisząc czy ktoś z Nas, przebudził się duchowo do wewnątrz, a nie patrzy już na zewnątrz, jak nas uczono od dziecka.
Tytuł -
JEZUS MODLIŁ SIĘ TAK PRZED KAŻDYM CUDEM — TY TEŻ MOŻESZ | CARL JUNG

Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2026 10:23 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4

Kolorowy ogród Borowskiej 06 Wrz 2026 14:58 #897934

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Zaczynam przycinać pędy piwonii.

DSC06515.jpg

A dziś szukałam instrukcji, sposobu przycinania krzewów porzeczek, i znalazłam ciekawe info.

Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2026 18:15 przez Borowska.

Zielone okna z estimeble.pl

• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.454 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum