• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 23 Wrz 2025 14:44 #883386

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 58482
Zapraszam do uczestnictwa w kolejnej, III już części czosnkowego wątku.
Poprzednia, II część, znajduje się tutaj:

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Bobej, jagodka27, Babcia Ala, Klarkia25

Zielone okna z estimeble.pl

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 23 Wrz 2025 15:35 #883390

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11462
Dziś jednak udało mi się stcjonarnie kupić aż trzy odmiany czosnku: Ornak, Harnaś i Arkus :dance:
549a1dc0-b725-48b2-b2b5-3707b7ba2961.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Bobej, Jan4, jagodka27, JaNina, lusinda, Sonka, Klarkia25

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 23 Wrz 2025 19:01 #883397

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 34282
To może ja też coś skrobnę ;)
Będę sadzić kolejny już rok swoje ząbki, nie dostrzegam różnicy w efekcie końcowym pomiędzy wysadzonymi kupnymi i swoimi. Będą to jak zwykle 3 odmiany: Majówka ok. 20%, Harnaś ok. 40% i Ornak ok. 40%. Ten ostatni ma duże ząbki i używam go do kiszenia ogórków. W tym roku porosły takie ząbki, że w domu powiedzieli, że mam kupić większą praskę do czosnku, bo ząbki mojego Ornaka nie mieszczą się w prasce :lol:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2025 19:02 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, leszek0921, Bobej, Nimfa, JaNina, lusinda, Klarkia25

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 23 Wrz 2025 19:06 #883398

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak dla ciekawości dodam, że Arkusa kupiłam w jednym sklepie po 55 zł za kilogram... Ja wzięłam tylko 5 główek. Ornak i Harnaś płaciłam w zaprzyjaźnionym ogrodniczym po 3,5 za główkę. Worki z czosnkiem były z firmy PlantiCo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, leszek0921, Nimfa, JaNina, Sonka

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 23 Wrz 2025 19:15 #883400

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
A w temacie przygotowań z poprzedniej części wątku, to ja z tej samej szkoły jak Józek Krecik, nie daję obornika pod cebulowe, bo to zaproszenie dla ich szkodników. U mnie rośnie w 3 roku po oborniku i daję tylko kompost, a wiosną i to później niż pośpieszalscy tutaj ;), pół dawki obliczonej przez Mietka Pomodoro, ale saletry wapniowej, bo ja mam mało wapnia w glebie.

Edit; czasem daję wióry rogowe jesienią, zależy to od kwatery, bo nie wszędzie jednakowa ziemia, można też dać jesienią siarczan potasu, bo cebula, czosnek i kapustne potrzebują siarki, czyli wszystkie te, które jak gniją, to cuchną :happy3:, właśnie z powodu obecności tej siarki
Alicja
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2025 19:18 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Nimfa, JaNina, Sonka, Klarkia25

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 23 Wrz 2025 19:21 #883401

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 58482
A ja nie wiem jakie odmiany będę uprawiała :whistle: W zeszłym roku dostałam sporo odmian, które posadziłam i w tym roku po prostu powybieram główki z największymi ząbkami. Tak więc będą same NN :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Bobej, Nimfa, Babcia Ala, Sonka, Klarkia25

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 23 Wrz 2025 19:25 #883403

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3464
I pewnie macie rację. U mnie roczny obornik (dostaję bez słomy) wygląda jak dobrze rozłożony kompost, nie wspomnę o dwuletnim, bo tego też trochę mi zostało. Miejsce już przygotowałam hmmm.. z obornikiem. Jako że mam mało miejsca to u mnie jest duża rotacja :) przedplonem był najpierw szpinak, potem fasolka i ostatnio zielenina w postaci sałaty, koperku itp.
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, jagodka27, Nimfa, Babcia Ala

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 23 Wrz 2025 19:35 #883409

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie pójdzie sam kompost. W 2013 roku był taki odcinek Roku w ogrodzie z sympatyczną Panią Zosią, ktora zasilała czosnek już rosnący (tak ok 15 cm) suszonym obornikiem z góry, posypowo, po czym podlewała. Czosnek wg Niej bardzo dobrze reagował na takie zasilenie. Kilka razy to powtórzyłam u siebie i faktycznie było dobrze. Także teraz pod nogi sam kompost, a co na wiosnę - to się zobaczy :search:
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2025 19:35 przez Marzenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jagodka27, Sonka, Klarkia25

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 24 Wrz 2025 07:19 #883435

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1427
Jak podają wieścirolnicze na sadzenie czosnku już czas ! Termin od połowy września do 20 października. Po tym terminie znacznie mniejszy plon , a ja zawsze w listopadzie sadziłem .
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Jan4, jagodka27, Nimfa, lusinda

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 24 Wrz 2025 08:03 #883437

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 47306
Babcia Ala- Sprawdzałem w necie i AI odpisał,że czosnek sadzony jesienia może być nawożony wiosna
obornikiem granulowanym nie innym lub kompostem. :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, jagodka27, Nimfa, lusinda

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 24 Wrz 2025 10:32 #883441

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Kompost pod cebulowe rozkładam jesienią, wszak po lecie jest go dużo. Wiosenny daję pod inne rośliny przed sadzeniem, nie gimnastykuję się z rozkładaniem kompostu lub obornika granulowanego na grządce, na której rosną już rośliny, bo trzeba go wymieszać z wierzchnią warstwą gleby. Do rad AI nie stosuję się, bo można się zdziwić, wszak mam swój rozum, co prawda blondynki, ale coś tam w tej czaszce jest :wink4:
Alicja
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2025 10:32 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, jagodka27, Nimfa, lusinda

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 24 Wrz 2025 12:29 #883445

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12888
Czosnek i cebulowe przenoszę na drugą działkę, a tam wszystko w najlepsze rośnie, więc na razie nic nie przygotuję. ;)
Pod ząbki co roku dawałam kompost, w tym roku jest słabo przerobiony - nie wiem czy go dawać? Mam czteroletni obornik, to może jego podsypać??
Zawsze wsadzałam z własnych ząbków, w tamtym sezonie dokupiłam inne odmiany i trochę mi czosnek chorował. Ale było sporo, więc do posadzenia mam swój. Na pewno posadzę Harnasia i Lubaszę, a co do innych odmian to się zastanawiam.
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, Klarkia25

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 24 Wrz 2025 12:29 #883446

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Działka przekopana i zagrabiona z dodatkiem 2 rocznego kompostu.Czosnek będzie wysadzany do 15.10.25 tak aby dobrze osiadła gleba.W sumie będzie 4rządki w tym 2 majowego i 2 Harnasia.Majowy mam swój duże główki,natomiast warkocz Harnasia dostałem od znajomych 20 główek średnej wielkości.Pierwsze nawożenie będzie wiosną saletrą amonową,jak co roku.Ząbki będe zaprawiał w nadmanganie potasu. :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo:
IMG_20250924_120750.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2025 12:31 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Bobej, Nimfa, Babcia Ala, lusinda, Klarkia25

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 24 Wrz 2025 13:16 #883448

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3464
lusinda wrote:
Pod ząbki co roku dawałam kompost, w tym roku jest słabo przerobiony - nie wiem czy go dawać? Mam czteroletni obornik, to może jego podsypać??
Gdybym miała do wyboru słabo przerobiony kompost i czteroletni obornik na pewno wybrałabym obornik (ale taki bez chwastów). Ale wg mnie trochę to powinno się w ziemi 'uleżeć', ja staram się przygotować ok miesiąca wcześniej

Swoją drogą jak Wam się udaje otrzymać dobrze przerobiony kompost w tak krótkim czasie? Ja mam 2 komory i wrzucam/wybieram w cyklu (że się tak wyrażę) rocznym - latem (lipiec/sierpień)

Ząbki też zaprawiam nadmanganianem potasu.
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2025 13:18 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Babcia Ala

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 24 Wrz 2025 13:45 #883451

• Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Otrzymane dziękuję: 7558
Ja narazie zbytnio nie przebrałem Ornaka, bo kiepsko w tym roku urósł i najpierw zabrałem się za szykowanie słoniowego.

IMG_20250921_111244.jpg
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Nimfa, lusinda, Klarkia25

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 24 Wrz 2025 14:57 #883453

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Milenko!! Mam 2 komory większą na codzienne dokładki i mniejszą w której kończę stary kompost.Teraz odsłaniam wierzch dużej komory a spód wrzucam do małej.To co zostaje z dużej pozostawiam w niej do następnego roku dokładając cały czas nowy wkład.I tak w kółko.Kompostuję ogród zawsze jesienią.A że tak robię od pewnie 30 lat to jest zawsze kompost gotowy i ten co się przerabia.Czasem jakieś pozostałości gałązek czy liści wrzucam ponownie do dużego zbiornika.Ten wkład który jest na dnie już częściowo skompostowany przez rok teraz będzie się kisił do następnej jesieni.To tyle wyjaśnień. :coffe: :coffe: :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2025 15:01 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, lusinda, Klarkia25

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 27 Wrz 2025 15:30 #883554

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13721
Jak będziecie zaprawiać czosnek przed sadzeniem? :idea2:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 27 Wrz 2025 17:53 #883558

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja w nadmanganianie potasu, ale posadzę dopiero pod koniec października.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4

Zielone okna z estimeble.pl

• Strona:
  • 1
  • 2
Wygenerowano w 0.331 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum