TEMAT: CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 10 Cze 2026 12:08 #894583

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10749
papryczka wrote:
Jak nie urok ,to błotniszka (...)
Zastanawiam się jeszcze czy mogło by to być z zaprawiania - moczenia w sorbinianie + demso , tylko czemu pierwsze liście były ładne a środek porażony .

U mnie trafia się jeden lub kilka takich co sezon. Przyznam się ze nigdy się nie zastanawiałem co jest przyczyną. Utylizowałem delikwenta.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 10 Cze 2026 12:09 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 10 Cze 2026 12:29 #894586

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 37000
Co ciekawe Adam, u Ciebie błota brak ;)
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, zwykły chłop

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 10 Cze 2026 18:29 #894604

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10749
No tak :) , ja mam piasek więc może od moczenia pdzed sadzeniem. Ja moczę w nadmanganianie sypanym "na oko" . Ale tak jak pisałem, szkody niewielkie więc nie będę rozkminiał. A moze Błotniszka się zaaklimatyzowała. Klimat się zmienia i przyroda dostosowuje się również.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 11 Cze 2026 13:17 #894643

• pablo-xyz
  • pablo-xyz's Avatar
  • Senior Boarder
  • Stary młody rolniczek małoobszarowy na dzierzawie
  • Otrzymane dziękuję: 111
Posadziłem czosnek wudług rady pomiędzy truskawkami-nie wiem czy to przyczyna, ale te rosną na potęgę, a te obok bez współlokatorów już skromniej. No i w tym samym rządku jedne są dorodne wysokie i wyglądają na zdrowe a inne takie bidule, choć warunki maja takie same. Może to wina słabych ząbków, wsadziłem 400 to nawet 1//3 będzie sukcesem.Na razie zdobywam doświadczenie.
IMG_20260611_115413.jpg
Paweł
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część III 11 Cze 2026 14:57 #894649

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 50266
Paweł na twoim miejscu szybko zerwałbym pędy kwiatowe z czosnku.Będziesz miał dorodniejsze główki. :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 11 Cze 2026 14:58 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.316 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum