Mówisz i masz
Pasta z dyni hokkaido
Składniki:
3/4 szkl puree z dyni hokkaido –
1 cebula
łyżka oliwy
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka majonezu
1-2 łyżeczki musztardy
szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę i szklimy na oliwie aż będzie miękka (nie pozwalamy jej się przyrumienić).
Puree z dyni mieszamy z zeszkloną cebulą, posiekaną natką pietruszki, majonezem i musztardą.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przepis na Purre z dyni
Wykonanie:
1 sposób- puree ma najbardziej wyrazisty, skoncentrowany smak.
Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy, kroimy w kawałki, płuczemy i osuszamy.
Tak przygotowaną dynię układamy na blaszce wyłożonej matą silikonową do pieczenia i pieczemy w 180st aż dynia będzie miękka. W zależności od gatunku dyni zajmie to od 25 do 40min.
Upieczoną dynię rozgniatamy widelcem lub blenderem na puree i przekładamy do słoików.
Sposób 2
Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy, kroimy w kawałki, płuczemy i osuszamy.
Tak przygotowaną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy/dusimy pod przykryciem aż dynia zacznie się rozpadać.
Gotowaną dynię blendujemy i przekładamy do słoików.
Sposób 3
Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy, kroimy w kawałki, płuczemy i osuszamy.
Tak przygotowaną dynię układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy w ten sposób aż dynia będzie miękka.
Uparowaną dynię blendujemy i przekładamy do słoików.
Pasteryzowanie
W dużym garnku na dnie kładziemy ściereczkę.
Na ściereczce układamy dobrze zakręcone słoiki z puree, tak by nie dotykały do siebie.
Do garnka wlewamy zimną wodę do wysokości 3/4 słoików.
Garnek przykrywamy przykrywką i zaczynamy podgrzewać.
Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień tak by stale utrzymywać minimalne wrzenie i od tego momentu liczymy czas pasteryzacji 90min. Następnego dnia pasteryzujemy 30 min, a trzeciego dnia 15 min.
Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wyjmujemy przez ściereczkę i zostawiamy do ostygnięcia.