TEMAT: Aromatyczne oleje, octy i inne przyprawy

Aromatyczne oleje, octy i inne przyprawy 14 Sie 2015 14:31 #395661

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Żeby zrobić niepowtarzalny olej służący do różnych potraw wystarczy parę listków ziółek, papryczka i butelka oleju.
Moja dzisiejsza kompozycja to ususzona ostra papryczka, odrobina macierzanki, kilka listków werbeny cytrynowej dla jej pikantnego, cytrynowego posmaku i odrobina wietnamskiej kolendry (Persicaria). Zioła lekko posiekałam, papryczkę pocięłam nozyczkami, wszystko spakowałam do butelki z olejem i wstawiłam do szafki. Po godzinie już dawał się wyczuwać lekki ziołowy posmak, po tygodniu olej będzie gotowy :)
olej-przyprawa.jpg


Różne przepisy z netu podają, że taki olej trzeba stawiać na słońcu lub podgrzewać. Tyle, że wtedy niszczy się nienasycone kwasy tłuszczowe. Wlanie oleju ziołowego z zatopionymi ziołami do przezroczystej butelki daje wiele estetycznych doznań i piękne zdjęcie, pełno takich fotek na różnych blogach :) Ale olej i większość ziół pod wpływem światła traci swoje cenne właściwości. Powinny być one przechowywane w butelkach czy słoikach z ciemnego szkła, które fotogeniczne niestety nie są :)

Bardzo smakowity i aromatyczny jest olej z dodatkiem bazylii, oregano, czosnku i odrobiny ostrej papryczki dla smaku.

Mocno pikantny olej do mięsa można zrobić z kilku ząbków czosnku, paru rozbitych ziaren kolorowego pieprzu, ostrej papryczki i czarnuszki. Dla aromatu - bazylia, estragon, werbena cytrynowa.

A jakie Wy robicie dodatki przyprawowe?
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2015 14:32 przez Hiacynta.


Zielone okna z estimeble.pl

Aromatyczne oleje, octy i inne przyprawy 27 Wrz 2015 12:13 #404489

  • Ilona58
  • Ilona58's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 72
  • Otrzymane dziękuję: 86
Chcę zrobić ocet jabłkowy z całych jabłek.Czy ma ktoś sprawdzony przepis i zechce się nim podzielić? Ilona

Aromatyczne oleje, octy i inne przyprawy 27 Wrz 2015 16:12 #404521

  • Roma
  • Roma's Avatar
mówisz i masz :)
Ocet jabłkowy
1.5 litra wody, najlepiej letniej, przegotowanej.
kilka jabłek całych (ok 0,75 kg)
1/2 szklanki cukru na 1 litr wody
Zamiast cukru można dać miód, ale ocet będzie wolniej fermetnował.

Wodę wlewamy do słoika. Rozpuszczamy cukier w wodzie. Dodajemy pokrojone owoce, ogryzki, można je dorzucać w miarę zjadania jabłek:)

Przykrywamy słoik gazą . Jeśli jabłka wystają, trzeba je czymś obciążyć . Odstawiamy w ciepłe miejsce. Ocet powinien być gotowy po około 2 tygodniach.

Po tym czasie przecedzamy, przelewamy do butelek. Najlepiej przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu kilku tygodni: można również lekko go zapasteryzować.

Trzeba pamiętać-
jabłka zawsze muszą być zanurzone w wodzie! Inaczej mogą zgnić lub spleśnieć! Jeśli wystają należy czymś docisnąć.
Ostatnio zmieniany: 27 Wrz 2015 16:12 przez Roma.

Aromatyczne oleje, octy i inne przyprawy 22 Lis 2015 22:49 #414888

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Do octu jabłkowego można wrzucić rozmaite zioła przyprawowe: tymianek, oregano, estragon, rozmaryn, bazylię. Odstawić słoiczek na tydzień w ciemne miejsce, potem odcedzić i stosować do potraw :)
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2015 12:25 przez Hiacynta. Powód: uzupełnienie treści

Aromatyczne oleje, octy i inne przyprawy 22 Lis 2015 23:16 #414895

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Ponieważ w tym roku jestem zakręcona na zioło , które nazywa się kłosowiec, we wrześniu miałam nadprodukcje kwiatostanów, więc zakonserwowałam go w occie tzn pół słoika kwiatów kłosowca zalałam octem jabłkowym. Zakręciłam słoik wstawiłam w ciemne miejsce na spód szafki i jak zwykle zapomniałam. Wczoraj marynowałam pieczarki znalazłam ten ocet. Zapach smak, niech się gdzieś schowa oryginalne winegret. Tak dobrej zalewy nie udał mi się nigdy zrobić. Polecam tym którzy lubią niebanalne smaki.

Aromatyczne oleje, octy i inne przyprawy 23 Lis 2015 19:42 #415013

  • Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1466
  • Otrzymane dziękuję: 1569
O aromatyzowaniu octów i oliwy pisałam jakiś czas temu w swoim wątku, ale trzeba by przewertować kilkadziesiąt stron, żeby trafić na właściwy post, więc skopiowałam swoją wypowiedź i wklejam tutaj :P .
Zestaw ziół i przypraw można skomponować sobie samemu, ważne aby dokładnie osuszyć po umyciu butelki ( np. podgrzewając przez chwilkę w piekarniku, albo stawiając je na słońcu, bo z niektórych trudno usunąć kroplę wody ) oraz zioła po opłukaniu. Mogą być lekko przywiędłe, ale nie może być na nich odrobiny wody, będą pleśnieć nawet zalane oliwą.

Do szklanych pojemników wkładamy zioła( mogą być wcześniej ususzone całe gałązki), czosnek, kolorowe papryczki, kolorowy pieprz.... co kto ma i chce i zalewamy dobrą jakościowo oliwą, tak aby jej poziom był ponad przyprawami, zamykamy i czekamy kilka dni na efekt. Jeśli pod listeczkami ziół pozostają pęcherzyki powietrza, wypuszczam je mieszając np. patyczkiem do szaszłyków.


Starannie przygotowane aromatyzowane oliwy przetrzymywałam nawet do roku, jeśli pojawi się pleśń, nie powinno się jej już spożywać. Octy i oliwy z dodatkami nie bardzo mogą służyć do ozdoby kuchni, przechowujemy je w ciemnym miejscu, ale na czas posiłku mogą być ozdobą stołu i ciekawym dodatkiem smakowym.

Moje oliwy na zdjęciu :
1) bazylia, oregano i czosnek;
2) bazylia, oregano, majeranek, czosnek i ostra papryczka + kolorowy pieprz.




Octów nie robię, bo nie lubię, ale kupuję raz na rok małą buteleczkę, czasami konieczność wymaga jego użycia, buraczków bez octu sobie nie wyobrażam ;) .
Oliwy używam nie tylko do sałatek, lubię pieczywo maczane w oliwie, zwłaszcza aromatyzowanej.


Oliwę przechowuję w kuchennej szafce przy oknie, w miejscu ciemnym i najchłodniejszym w kuchni.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, zeberka363

Aromatyczne oleje, octy i inne przyprawy 13 Wrz 2016 14:13 #501404

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Olej sezamowy

Do tego oleju przypraw dodawać nie trzeba, sam w sobie jest gęsty, mocny, aromatyczny tak bardzo, jak ciemna jest jego barwa :) Wystarczy parę kropelek do surówki z kapusty pekińskiej, bo chyba najbardziej z pekińską kapustą się lubi :)

olej-sezamowy.jpg


Z kolei olej z rokitnika ma kolor intensywnie pomarańczowy, co wskazuje, że olej ten jest mega bombą karotenową. Używam go jesienią, bo ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe, a i smak ciekawy - lekko owocowy.

olej-rokitnik.jpg


Polecam też olej rydzowy, który wytwarzany jest z rośliny lnianka rydz (Lnicznik siewny). Olej ten ma ogromną ilość kwasów tłuszczowych omega-3, największą spośród roślinnych olejów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

Aromatyczne oleje, octy i inne przyprawy 18 Gru 2016 17:22 #514706

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Olej Chilli.
Jest robiony podobnie jak pokazała to wcześniej Hiacynta, ale jest znacznie mocniejszy ( gorętszy)
1) Uzywam suszone papryczki, najlepiej czerwone. Ostre, tak co najmniej 15 tyś SHU.
2) Używam olej rzepakowy
3} Papryczek daje 1/3 butelki te, ostrości cayenne, te mocniejsze odpowiednio mniej.
4) Udało mi sie zebrać kolekcje butelek z ciemnego szkła ( podobno lepiej w nich przechowuje olej)
5) Maceruje ok 2 tygodnie.
Olej uzywam do smażenia mięs, do smażenia cebuli( bigosy, gulasze}, do sałatek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Armasza


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.372 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum