TEMAT: Przepisy na dania obiadowe i na kolację

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 14 Sie 2018 20:37 #622089

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1917
  • Otrzymane dziękuję: 6443
Adasiowa wrote:
Niko, to mnie przekonałeś ;-)
Ale oprócz zdjęcia, przydałby się przepisik .... akurat mam świeże drożdże w lodówce, ciasto zrobię wg swojego przepisu, ale co z "wsadem" ?
I ta krawędź ... taka gruba i pulchna, jak lubię :hearts:
Drożdże można zamrozić.Po rozmrożeniu są jak świeże. Tak robię,bo ile można wykorzystać drożdży z 100g paczki?
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 04 Paź 2018 14:32 #626742

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Keftedes - greckie kotleciki

1/2 kg mielonego mięsa, ząbek czosnku, 1 starta cebula, po 1 łyżce posiekanej natki, mięty i oregano, 1 jajko, 2 suche kromki chleba (ja używam razowego)

W Grecji keftedes robi się z mięsa jagnięcego lub wołowego, ale możemy użyć dowolnego mielonego mięsa. Czosnek rozgnieść w prasce. Chleb namoczyć i odcisnąć. Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wyrobić. Wstawić na godzinę do lodówki. Formować małe kotleciki, wielkości klopsików ale spłaszczone. Smażyć obtoczone w mące na oliwie lub piec (bez obtoczenia) ok. 15-20 min. Podawać z sosem tzatziki, ale można też z innym np. demi glace lub wegańskim pieczeniowym.
Zamiast chleba jako "spulchniacza" można użyć ugotowanej kaszy lub ugotowanych roślin strączkowych np. soczewicy. W bałkańskiej kuchni zamiast spulchniaczy dodaje się do mięsa bardzo zimnej wody (np. z rozpuszczonego lodu), która też powoduje, że kotlety są pulchniejsze.
Można przygotować bez jajka. Keftedes robię głównie latem, kiedy mam świeże zioła z ogrodu.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Emalia112

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 15 Lut 2019 18:24 #643013

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Klasyk z ziemniakami, porem, gorgonzolą i kiszonymi ogórkami


025.jpg


016-2.jpg


028.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa, Betula, Zygowa

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 05 Mar 2019 12:13 #646622

  • lee_magda
  • lee_magda's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 5
  • Otrzymane dziękuję: 5
Wow, aż ślinka leci. U mnie zimą głównie kuchnia azjatycka królowała, bo jest rozgrzewająca.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 25 Cze 2019 12:29 #664695

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Dziewczyny co robicie na obiad w te afrykańskie upały :jeez: ? Przejadły mi się chłodniki z botwinki i gazpacho oraz sałatka nicejska. Podzielcie się jakimś fajnym przepisem, najlepiej bez gotowania bo odpalanie palników w taką pogodę to zbrodnia na żywym organizmie.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 25 Cze 2019 13:23 #664699

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
U mnie zawsze dobrze w upały wchodzi sałatka ala grecka, czyli pomidor, ogórek, papryka, cebula, feta, oliwki i sałata. Dlatego ala grecka bo w oryginale sałaty nie ma. Do tego ziołowy winegret, czyli oliwa, ocet winny, sól, pieprz i posiekane świeże zioła (bazyia i oregano). Mężowi do tej sałatki wrzucam pierś z kurczaka na patelnię lub do piekarnika i jest zadowolony.
Dobre też są proste makarony np z pesto. Tu niestety palnik odpalić trzeba, ale tylko jeden na ugotowanie makaronu. Na pesto miksujemy pęczek bazylii, oliwę, czosnek, orzechy (w oryginale piniowe ja daję włoskie). Makaron wymieszać z pesto i posypać parmezanem.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Pestka, bastis

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 25 Cze 2019 19:21 #664731

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Bea ta sałatka to dobry pomysł, ale makaronem przypomniałaś mi o sałatce z kuskusem i kurczakiem ( a tego gagatka można zrobić wcześniej).
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 25 Cze 2019 22:14 #664758

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
To może sushi? Ryż ugotować rano, potem tylko zwinąć rolki i gotowe.
Skoro kuskus to sałatka tabbouleh. Kuskus zalać wrzątkiem. jak ostygnie dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki i pomidory, posiekaną pietruszkę (dużo, nawet cały pęczek), ze 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, szczyptę cynamonu. Niektórzy dają też szczypiorek. Posolić i wymieszać.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 25 Cze 2019 22:24 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 26 Cze 2019 13:31 #664857

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Właśnie taką sałatkę z kuskusa robię, tylko zamiast pomidora daję paprykę, a dla mięsożerców usmażony filet z kurczaka pokrojony w kostkę. Pietruszki musi być bardzo dużo.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Betula

Przepisy na dania obiadowe i na kolację 13 Lis 2019 18:22 #681065

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1447
  • Otrzymane dziękuję: 9277
Dzisiaj przypomniał mi się prosty przepis.szkoda,że dopiero teraz,bo zostały mi już tylko małe pomidory.
JAJA PO KARDYNALSKU.
4 średnie pomidory,twarde i dojrzałe
4 jajka
przyprawy,olej
Pomidory umyć,wydrążyć od strony szypułki.Posolić w środku i lekko natłuścić.Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i 10 do 15 minut zapiekać w piekarniku w temp.180*-200*. W trakcie pieczenia,po ok 10 minutach,wbić do każdego pomidora jajko,doprawić,można posypać serem żółtym.Podawać,kiedy jajko się zetnie i przyrumieni.

Ten przepis jest sprzed 24 lat,nie wiem skąd przepisałam,ale pamiętam ,że smakowało :yummi:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, pszczelarz5, Zygowa


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.421 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum