TEMAT: Kucharzenie z AGNESS

Odp: Kucharzenie z AGNESS 06 Sie 2012 11:46 #59621

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431

6 SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM


* 1 słoik selera
* 15 dkg żółtego sera- zetrzeć na tartce jarzynowej
* 4 jaja
* 1 por
* 1 puszka kukurydzy
* 1 puszka ananasa
* 5 grubych plastrów szynki
* majonez
Wszystkie składniki pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 11:57 przez AGNESS.


Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Kucharzenie z AGNESS 06 Sie 2012 11:47 #59622

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
7 SAŁATKA ŚLEDZIOWA

* śledzie
* jajka na twardo
* kwaśne jabłko
* por lub cebula
* majonez
Wszystko pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem.
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 11:59 przez AGNESS.

Odp: Kucharzenie z AGNESS 06 Sie 2012 11:47 #59623

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
8 SAŁATKA Z KURCZAKA Z ANANASEM

* 40 dag szynki drobiowej
* puszka ananasa
* 2 woreczki ryżu
* puszka kukurydzy
* 5 jaj na twardo
* majonez, sól, pieprz
Składniki pokroić w kosteczkę, dodać ugotowany, ostudzony ryż, doprawić majonezem i przyprawami.
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 11:59 przez AGNESS.

Odp: Kucharzenie z AGNESS 06 Sie 2012 11:48 #59624

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
9 SAŁATKA Z MAKARONEM I

* 3/4 paczki makaronu ( świderki, kokardki, muszelki, itp) -ugotować, przelać zimną wodą
* kilka grubych plastrów szynki- pokroić w kostkę
* kilka grubych plastrów sera żółtego- pokroić w kostkę
* puszka kukurydzy
* czerwona papryka - pokroić w kostkę
* zielony ogórek - pokroić w kostkę
* mała cebulka

Wszystkie produkty wymieszać, dodać majonez wymieszany z łyżką jogurtu, doprawić solą i pieprzem.
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 11:59 przez AGNESS.

Odp: Kucharzenie z AGNESS 06 Sie 2012 11:48 #59626

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431

10 SAŁATKA Z MAKARONEM II


* 3/4 paczki makaronu
* pierś z kurczaka- pokrojona w kostkę i usmażona w przyprawie ,,GYROS,,
* puszka kukurydzy
* 5 ogórków konserwowych
* pół słoika papryki konserwowej
* pokrojony w półplasterki por ( posolić i zostawić na chwilę)

Wszystkie produkty wymieszać , doprawić majonezem z łyżką jogurtu, doprawić solą i pieprzem.
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 12:00 przez AGNESS.

Odp: Kucharzenie z AGNESS 06 Sie 2012 11:49 #59627

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
11 SZYNKA W CEBULI I PIECZARKACH

* 1 kg szynki ( może być również łopatka, karkówka, schab)
* 4 -5 cebul
* 0,5 kg pieczarek
* mąka, olej do smażenia
* zioła prowansalskie

Szynkę kroimy w plastry grubości ok 1 cm. Obtaczany w mące i obsmażamy . Wykładamy do żaroodpornego naczynia.
Cebulę kroimy w półplasterki, obsmażamy, wykładamy na mięso.
Pieczarki kroimy na 4 części- duże na 6, wykładamy na cebulę,
Solimy, posypujemy ziołami. Zalewamy gorącą wodą , żeby tylko minimalnie przykryła składniki .
Pieczemy w 180 st. przez 1,5 godziny.



Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 12:00 przez AGNESS.

Odp: Kucharzenie z AGNESS 06 Sie 2012 11:49 #59628

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
12 RYBA W ANANASIE

* 0,5 kg rybnych płatów
* 1 puszka ananasa
* 0,5 szkl ketchupu
* 1 średnia cebula
Rybę pokroić w nieduże kawałki, usmażyć w panierce ( mąka, jajko, bułka tarta)
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać ananasy pokrojone w kawałeczki- chwilę razem podsmażyć.
Zrobić sos- sok z ananasa, 0,5 szklanki wody, keczup, łyżeczka kucharka. Wymieszać wylać na patelnię z ananasem i cebulką, chwilę podgotować, zalać sosem rybę.
Można podawać i na ciepło i na zimno.

Ja robię jeszcze 2 inne wersje, dla urozmaicenia, ananasa zamieniam na pokrojone w plastry i podsmażone pieczarki, lub paprykę. Też jest pyszne....ale jednak z ananasem smakuje nam wyjątkowo....

Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 12:00 przez AGNESS.

Odp: Kucharzenie z AGNESS 06 Sie 2012 11:50 #59629

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
13 ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH

* 1/2 kg mięsa mielonego
* 1/2 kg pieczarek
* 1/2 kg pora
* 2,5 l wody
* 3 rosołki drobiowe, lub drobiowo-wołowe
* 2 serki topione Hochland ziołowe
* 1 serek topiony Hochland śmietankowy

Mięso podsmażyć na odrobinie oleju- odsączyć
Pieczarki- tak samo
Por - tak samo
Do garnka z wodą dać rosołki, zagotować i wrzucać po kolei odsączone produkty( najpierw mięso i trochę pogotować, później kolejne) . Na końcu rozdrobnić serki i dodać do zupy. Doprawić wg uznania- pieprz ziołowy, vegeta. Podawać z bułeczką. Pyszna i bardzo syta zupka....świetnie nadaje się na różne imprezki :D
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 12:00 przez AGNESS.

Odp: Kucharzenie z AGNESS 06 Sie 2012 11:50 #59630

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
14 ZUPA MEKSYKAŃSKA

* 1/2 kg mielonego mięsa
* 2 cebule
* 1 puszka białej fasoli
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 puszka kukurydzy
* 1 puszka groszku
* 1 koncentrat pomidorowy
* pieprz, sól, papryka ostra, vegeta, 3-4 ząbki czosnku, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
* 2 kostki rosołowe

Z litra wody i kostek przygotować rosół. Dodać do niego przysmażone mięso. Pogotować. Dodać przysmażoną cebulę, ziele, liść, vegetę. Pogotować do miękkości mięsa. Dodać z puszek warzywa ( bez wody) i gotować jeszcze 15 minut, doprawić koncentratem i przyprawami. Chwilkę jeszcze podgotować. Podawać z pieczywem.Smacznego
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 12:01 przez AGNESS.

Odp: Kucharzenie z AGNESS 06 Sie 2012 11:51 #59631

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
15 SAJGONKI

* 2 opakowania papieru ryżowego
* kilka chińskich grzybków ( ja lubię jak jest ich sporo)
* 20 g makaronu sojowego
* średnia marchew
* średnia cebula
* 3 liście kapusty pekińskiej
* 250 g mięsa mielonego
* 1 jajo
* 10g kiełków bambusa
* 2 łyżki sosu sojowego
* sól, pieprz
Grzyby moczyć przez 20 min w ciepłej wodzie- odsączyć, pokroić w paseczki
Makaron wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 min, odsączyć pokroić na ok 3 cm paski
Drobno pokroić warzywa
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem

Pojedyncze placki papieru ryżowego zanurzać z letniej wodzie i układać na blacie do zmięknięcia.
Na placki nakładać nadzienie i zawijać ( jak krokiety)
Smażyć na sporej ilości rozgrzanego oleju z 2 stron, aż do nabrania złoto-brązowego koloru.....Podawać z dodatkiem sosów Tao Tao- ja bardzo lubię po prostu z ketchupem ......Naprawdę pycha- polecam....
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 12:01 przez AGNESS.

Odp: Kucharzenie z AGNESS 06 Sie 2012 12:10 #59635

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
16 LAZANIA

* paczka makaronu lazania
* 30 - 40 dag żółtego sera
SOS
* 0,5 kg mielonego mięsa
* 2 cebule
* 2 marchewki
* nieduża cukinia( niekoniecznie)
* 3 ząbki czosnku
* 3 pomidory
* puszeczka koncentratu
* bazylia, zioła prowansalskie, vegeta
* ja dodałam jeszcze puszkę kukurydzy, bo ją bardzo lubimy, chociaż nie jest to praktykowane w lazaniach 8-) :lol:

Pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę podsmażyć na oleju, dodać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć , aż mięso nie będzie surowe. Łyżkę vegety wsypać do szklanki wrzątku i taki rosołek wlać do mięsa, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory, przyprawy i gotować jeszcze około 20 min. Pod koniec gotowania dodać koncentrat.

BESZAMEL
* 4 łyżki masła
* 4 łyżki mąki
* 3 szklanki mleka
* 2 łyżki startego parmezany ( niekoniecznie)
* szczypta gałki muszkatołowej, sół , pieprz

Roztopić masło, dodać mąkę, chwilę pogotować. Zdjąć z ognia i powoli wlewać mleko, ciągle mieszając, aby wszystko ładnie się łączyło. Postawić z powrotem na gazie i gotować około 20 min, żeby ładnie zgęstniało, doprawić przyprawami.

Wysmarować spore żaroodporne naczynie ( blaszkę) masłem ułożyć płaty makaronu, na to warstwę sosu pomidorowego z mięsem, pomazać beszamelem, równomiernie posypać startym żółtym serem i tak od nowa- makaron, sos, beszamel, ser...aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwą ma być makaron obficie polany beszamelem i posypany żółtym serem. Piec w 180* około 40 min, sprawdzać widelcem czy makaron zmiękł i wierzch ma być przyrumieniony.
Smacznego

Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 12:10 przez AGNESS.

Odp: Kucharzenie z AGNESS 06 Sie 2012 12:16 #59638

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
17 OGÓRKI KISZONE

* niewielkie ogórki
* 1l zimnej surowej wody
* 6 gram soli
* 2 gramy cukru
* czosnek
* korzeń chrzanu
* baldachy kopru z nasionami
* liście czarnej porzeczki
* liście wiśni

Sól i cukier dokładnie mieszamy z wodą.
Ogórki ściśle upychamy w słoiku , razem ze wszystkimi dodatkami, zalewamy solanką. Zakręcamy. Ogórki stoją w domu 2-3 dni, następnie wynosimy do piwnicy lub zimnej spiżarni. Ogórki są chrupiące i pyszne.
Jeśli chcemy, żeby ogórki były nawet zimą małosolne to można zapasteryzowac .





[/quote]

Odp: Kucharzenie z AGNESS 08 Sie 2012 00:40 #59989

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
18 SZYNKA GOTOWANA W MAJONEZIE

* 3 l wody
* 3 kg mięsa ( ja zawsze robię po kilogramie każde inne- np szynka, schab i boczek, nadaje się każde mięso, również drób)
* 0,5 szkl soli
* 2 czubate łyżki majonezu
* 1 łyżka majeranku
* 1 łyżka maggi
* 1 łyżka vegety

Wszystkie składniki połączyć, wymieszać trzepaczką, żeby majonez rozbił się . Włożyć do zimnej zalewy mięso, razem zagotować. Pogotować na malutkim ogniu przez 15 min i zostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie ponownie zagotować przez 15 min i znów pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjąc z wody....i smacznego. Zapewniam Pycha :D





Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, bela

Odp: Kucharzenie z AGNESS 15 Sie 2012 20:43 #61580

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
*
19 SOS SŁODKO-KWAŚNY do słoików na zimę

* 3 kg pomidorów bez skórki
* 1 kg papryki
* 1 kg cebuli
* 1 puszka kukurydzy
* 1 puszka ananasa
* 1/2 kg cukru
* 2 łyżki musztardy
* 3/4 szkl octu
* 2 łyżki vegety
* 1-2 łyżki przyprawy curry
* 1-2 łyżki czosnku granulowanego
* 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
* pieprz do smaku
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej

-Pomidory, paprykę, cebulę pokroić w kostkę. Połączyć, posolić 1 łyżką soli, odstawić na noc.

-Drugiego dnia dodać pozostałe przyprawy ( poza mąką) gotować 15 min.

-Przed zdjęciem z ognia dodać mąkę rozmieszaną w małej ilości zimnej wody. Zagotować. Gorące wkładać do słoików. Obracać do góry dnem.

Przepis można modyfikować wg gustu.
Ja przed podaniem dodaję pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i obsmażoną, podaję z ryżem....Polecam :P





]
Ostatnio zmieniany: 15 Sie 2012 20:44 przez AGNESS.

Odp: Kucharzenie z AGNESS 20 Sie 2012 18:53 #62679

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
Zaczął się sezon dyniowatych....cukinii, kabaczków, patisonów i wszelakiego podobnego dobra :happy: Bardzo lubię te warzywa i robię z nimi wiele potraw. Wrzucę kilka przepisów, może ktoś skorzysta....Na początek pyszny sosik do makaronu :P


20 SOS Z CUKINII Z FETĄ ( DO MAKARONU)

* 1 duża cukinia
* 1 cebula
* Feta
* 20 dag boczku wędzonego ( może być szynka)
* troszkę vegety , sól, pieprz do smaku.
* posiekana pietruszka i koperek

Cukinię pokroić w kostkę( ja robię ze skórką)
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w zapałki. Obsmażyć razem z cebulką.
Dodać pokrojoną cukinię, poddusić do miękkości, wrzucić pokruszoną fetę, jeszcze chwilę podgotować. Doprawić do smaku. Wsypać zioła.
Ja najlepiej lubię z makaronem wstążki, ale można również ze spaghetti :D

Tę potrawę robię zamiennie z sosem, do którego zamiast Fety daję 2 serki topione. Również jest pyszne. Bardzo polecam oba sposoby :P





_________________
Ostatnio zmieniany: 21 Sie 2012 20:27 przez AGNESS.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Odp: Kucharzenie z AGNESS 21 Sie 2012 11:49 #62869

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
*
21 PLACUSZKI Z CUKINII

* duża cukinia
* 2 jaja
* 3 czubate łyżki mąki
* 2 - 3 ząbki czosnku
* sól
Cukinię zetrzeć na tartce o dużych oczkach razem ze skórką, posolić. Poczekać aż puści sporo soku, dobrze odcedzić, trochę odcisnąć. Dodać jaja, mąkę, wcisnąć czosnek. Połączyć. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano.
Placuszki są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach...
Podawać można z kleksem śmietany, jogurtu, jogurtowym sosem czosnkowym. Ja najlepiej lubię bez dodatków.

(Czasami do masy na placki dodaję 2 łyżki startego na drobniutkiej tartce żółtego sera)





Odp: Kucharzenie z AGNESS 06 Wrz 2012 15:18 #67277

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
22 NALEŚNIKOWE KOPERTY Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

* naleśniki usmażone na dużej patelni
* pierś z kurczaka
* przyprawa do gyrosa
* zioła prowansalskie
* 2 średnie cebule
* pół kg pieczarek
* pół puszki kukurydzy
* kilka plastrów żółtego sera
* mąka, bułka i jajo na panierkę

Pierś pokroić w paseczki, obsypać przyprawami. Zostawić na trochę aby się ,, nasmakowała,, usmażyć.
Cebulę pokroić na 4 i pokroić w plasterki, usmażyć na oleju.
Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć. Wszystko razem wymieszać, dodać kukurydzę.
Na środek naleśnika położyć 2 kopiaste łyżki farszu, przykryć plastrem żółtego sera. Naleśniki składać w koperty. Obtaczać w mące , jajku, bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano.

Podawać z sosem czosnkowym lub keczupem.





Za tę wiadomość podziękował(a): bela

Odp: Kucharzenie z AGNESS 06 Wrz 2012 15:20 #67278

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
23 DIP CZOSNKOWO-BAZYLIOWY

* jogurt naturalny
* 4 łyżki majonezu
* 3 łyżeczki suszonej bazylii
* 3 łyżeczki suszonego oregano
* 2 czubate łyżki posiekanego koperku
* kilka ząbków czosnku wg gustu
* sól, pieprz, cukier

Zioła zalać 3-4 łyżkami wrzątku- ostudzić.
Wymieszać wszystkie składniki......Gotowe :P

Za tę wiadomość podziękował(a): dala


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.435 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum