TEMAT: Kucharzenie z AGNESS

Kucharzenie z AGNESS 12 Kwi 2012 19:04 #23925

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2202
  • Otrzymane dziękuję: 432
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2014 15:44 przez .


Odp: Kucharzenie z AGNESS 12 Kwi 2012 19:34 #23942

  • dala
  • dala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Posty: 4646
  • Otrzymane dziękuję: 3793
Agnieszko, dzisiaj Mama mojej Milenki poczęstowała mnie pysznym ciastem z kawałkami jabłek.
Tak mi smakowało, że zapytałam o nazwę. Mama nie znała, bo ciasto piekła babcia.
Wracam do domku, odpalam komputer i co widzę? Właśnie to ciasto!
Przepyszne :P I mimo że mam dwie lewe rączki do pieczenia, to ciasto jabłkowo-cynamonowe MUSZĘ upiec.
Dzięki za wspaniały przepis!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2017

Odp: Kucharzenie z AGNESS 12 Kwi 2012 19:36 #23944

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2202
  • Otrzymane dziękuję: 432
Kuchnia moim zdaniem, to najmilsze , najcieplejsze miejsce w całym domu. W związku z tym postanowiłam zaprosić do mojej kuchni. Mam nadzieję, że pomysły na potrawy przypadną komuś od gustu.
Serdecznie zapraszam :)

Na początek kilka sałatek, wrzucałam je już w tematycznym wątku, ale powtórzę i tutaj....niech przepisy będą w jednym miejscu :P


1 SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKA



Porcja na duże naczynie- powinno być przezroczyste
* 10-15 jaj
* 40 dkg żółtego sera
* 3-4 puszki tuńczyka w oleju ( kawałki)
* cebule
* szczypiorek lub por

Ugotować jaja na twardo, oddzielić białka od żółtek i układać warstwami:
-Białka zetrzeć na tartce jarzynowej na dno przezroczystej misy
-Ser żółty również na tartce jarzynowej
-Równomierna warstwa majonezu
-Warstwa odsączonego tuńczyka
-Warstwa pokrojonej w kosteczkę i posolonej cebulki
-Warstwa majonezu
-Starte żółtka
- Posypać szczypiorkiem lub porem ( niekoniecznie)
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 11:52 przez AGNESS.

Odp: Kucharzenie z AGNESS 12 Kwi 2012 19:44 #23949

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2202
  • Otrzymane dziękuję: 432
Witaj Alu :kiss3: Bardzo się cieszę, ze odpowiadają Ci moje przepisy i że z nich korzystasz :P To świetny pomysł z tym spisem treści :P Tak zrobię , dziękuję za podpowiedź :hug:

Daluś witaj :kiss3: Ciasto jest bardzo proste , szybkie i naprawdę pyszne. Jestem pewna, ze wspaniale Ci się uda.... kiedy już upieczesz , proszę koniecznie daj znać jak wrażenie :P

Odp: Kucharzenie z AGNESS 13 Kwi 2012 10:40 #24278

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2202
  • Otrzymane dziękuję: 432
Wczoraj na obiadek robiłam zapiekankę makaronową....pyszne danie i bardzo szybkie :D Oto przepis :D

2 ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SEROWO-ŚMIETANOWYM SOSEM

* pół paczki makaronu np świderki
* pierś z kurczaka
* puszka kukurydzy
* czerwona papryka
* kilka pieczarek
* cebula
* 20 dag żółtego sera
* śmietana do zup
* czosnek , sól, zioła prowansalskie

Makaron ugotować . Pierś pokroić w kostkę obsmażyć w ulubionej przyprawie. Cebulkę i pieczarki pokroić- obsmażyć. Paprykę pokroić w kosteczkę. Wszystkie produkty wymieszać razem, dodać kukurydzę.
Ser zetrzeć na tartce lub pokroić w słupki, wymieszać ze śmietaną, wcisnąć kilka ząbków czosnku ( wg gustu, a można i całkowicie pominąć, jeśli ktoś nie lubi) wsypać troszkę ziół prowansalskich, vegety( lub soli i ulubionych ziół ) Doprawić do smaku. Zalać makaron śmietaną , wymieszać. Zapiekać około 40 min. Na początku pod przykryciem, na ostatnie 10 min zdjąć pokrywkę....smacznego......naprawdę pycha. Wczoraj jedliśmy i na obiad i na kolację 8-) :lol:

Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 11:55 przez AGNESS.

Odp: Kucharzenie z AGNESS 18 Kwi 2012 22:40 #27372

  • artam
  • artam's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8607
  • Otrzymane dziękuję: 2695
Aguś, zrobiłam lazanię, pyszna była! Tylko ja, oczywiście, wszystko tak mniej więcej...i uznałam, że za dużo tego mleka i zrobiłam za gęsty sos beszamelowy i mi zabrakło na "najwyższy" makaron, który w związku z tym spiekł się i nie nadawał do jedzenia...A poza tym bardzo ważne jest odpowiednie rozłożenie w czasie poszczególnych czynności... ;) U mnie akurat ratowanie i rozklejanie sklejonego makaronu pod strumieniem zimnej wody zbiegło się w czasie z mieszaniem beszamelu... Nie da się tych czynności połączyć! :rotfl1: Grudki powstały! Oj tam, oj tam...Dobre było! Ale na razie koniec z ambitniejszą kuchnią! :P

Odp: Kucharzenie z AGNESS 18 Kwi 2012 23:12 #27396

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2202
  • Otrzymane dziękuję: 432
Martuś najważniejsze, że było dobre.....a takie szczegóły....to kto tam by zwracał uwagę B) :kiss3:
Jutro wrzucę przepis na dużo łatwiejszą lazanię, bez beszamelu, a równie pyyyyszną :P

Odp: Kucharzenie z AGNESS 19 Kwi 2012 11:09 #27515

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 478
  • Otrzymane dziękuję: 194
Aga.... ale u Ciebie smacznie!! a się odchudzam :jeez: i nic na razie z takich smakołyków nie przetestuję.
Do tego ciasta cynamonowego z jabłkami, dodawałam zamiast cynamonu przyprawę do pierników, wychodziło też super :drink1:

Odp: Kucharzenie z AGNESS 29 Lip 2012 13:34 #58065

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2202
  • Otrzymane dziękuję: 432
Aniu przyprawa do pierników też musi byc super :P

3 FASOLKA SZPARAGOWA ZAPIEKANA POD BESZAMELEM

* 1 kg fasolki szparagowej- ugotowac
* 30 szynki- pokroic w paseczki- obsmażyc

* czubata łyżka masła
* czubata łyżka mąki
* szklanka mleka
* sól, pieprz, lub vegeta
* 30 dkg sera żółtego- zetrzec na tartce

Beszamel- Podsmażyc mąkę na maśle bez rumienienia, dolewając powoli mleko, chwilę pogotowac, przyprawic .
Wymieszac w żaroodpornym naczyniu fasolkę z szynką. Posypac większością startego sera, zalac beszamelem, po wierzchu posypac resztą sera. Zapiekac w 180* do zrumienienia. Można w ten sam sposób zapiekac kalafior, brokuł, szparagi....pycha, polecam :D

Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 12:19 przez AGNESS.
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1

Odp: Kucharzenie z AGNESS 30 Lip 2012 07:59 #58206

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 478
  • Otrzymane dziękuję: 194
Aga, najbardziej mi odpowiada ta szarlotka pod beszamelem :happy4: a już na pewno moim chłopakom taka będzie bardziej pasowała :bye:

Odp: Kucharzenie z AGNESS 03 Sie 2012 17:23 #59075

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2202
  • Otrzymane dziękuję: 432
Aniu szarlotka pod beszamelem bardzo ciekawa B) :happy: Jak zrobisz to daj znać czy smakowała :P

Odp: Kucharzenie z AGNESS 03 Sie 2012 18:47 #59080

  • 's Avatar
Jutro robię i fasolkę i szarlotkę.Obie pod beszamelem :rotfl1: :rotfl1:

Odp: Kucharzenie z AGNESS 03 Sie 2012 20:29 #59100

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2202
  • Otrzymane dziękuję: 432
Romciu cieszę się, ze zajrzałaś, bo myślałam, ze bez sensu się produkuję, kiedy i tak nikt nie korzysta :oops:
Daj proszę znać jak smakowało jedzonko....pod beszamelem :happy:
Robiłam kolejną pyszna szarlotkę i jagodowy serniczek, Cyknę fotki i wrzucę przepisy :P

Odp: Kucharzenie z AGNESS 03 Sie 2012 20:39 #59104

  • 's Avatar
Oczywiście, że dam znać, jeśli nie jutro to w przyszłym tygodniu na pewno.W przyszły piątek przyjeżdżają dzieciaki to ich uraczę szarlotką a fasolkę robię jutro :kiss3:
Ani się waż, nie pisać w tym wątku :evil:
Aguś a gdzie numeracja poszczególnych przepisów i uzupełnienie spisu treści? :P :rotfl1: :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 03 Sie 2012 20:52 przez .

Odp: Kucharzenie z AGNESS 03 Sie 2012 20:44 #59105

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2202
  • Otrzymane dziękuję: 432
Romciu będę pisać :kiss3: i czekam na relację z degustacji :P
Za tę wiadomość podziękował(a):

Odp: Kucharzenie z AGNESS 03 Sie 2012 20:53 #59108

  • 's Avatar
Przypominam o uzupełnieniu numeracji i spisu treści :comp: :bye: :hearts:

Odp: Kucharzenie z AGNESS 06 Sie 2012 11:45 #59619

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2202
  • Otrzymane dziękuję: 432
4 SAŁATKA GYROS

* 1 duża kapusta pekińska
* 3 duże pomidory
* 1 duża marchew
* czosnek
* 1 puszka kukurydzy
* duża podwójna pierś z kurczaka
* majonez
* przyprawa GYROS- GALEO

Pokroić w kostkę pierś z kurczaka, obsypać obficie przyprawą , usmażyć.
Poszatkować dosyć grubo kapustę, marchew zetrzeć na tartce jarzynowej, posolić i wymieszać.
- wyłożyć połowę do szklanej salaterki
- na to połowę pomidorów pokrojonych w sporą kostkę
- majonez wymieszany z wyciśniętym przez praskę czosnkiem
- obsmażoną pierś z kurczaka
- pozostałą część warzyw wymieszaną razem z czosnkowym majonezem ( marchew, kapusta, kukurydza, pomidory)
Wstawić do lodówki na godzinę
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 11:56 przez AGNESS.

Odp: Kucharzenie z AGNESS 06 Sie 2012 11:45 #59620

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2202
  • Otrzymane dziękuję: 432


5 SAŁATKA Z TUŃCZYKA


* 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
* 4 jaja na twardo
* 1 puszka kukurydzy
* 1 papryka czerwona
* 4 średnie ogórki kwaszone
* 1 cebula
* sól, pieprz, majonez
Wszystko pokroić w kosteczkę, wymieszać, doprawić przyprawami i majonezem.
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 11:57 przez AGNESS.

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.803 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum