TEMAT: Por - abc uprawy

Por - abc uprawy 20 Sty 2022 21:13 #789615

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1049
  • Otrzymane dziękuję: 3834
Podpowiedzcie proszę, ileż tych tabsów użyć?
Za tę wiadomość podziękował(a): del


Zielone okna z estimeble.pl

Por - abc uprawy 21 Sty 2022 05:43 #789643

  • Evien
  • Evien's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 606
  • Otrzymane dziękuję: 2665
Marzenka wrote:
Tak jak Mietek Pomodoro - "Podlej sorbinianem potasu albo polopiryną S 1 tabletka 300 mg na litr wody. " Podlewane jak wierzchnia warstwa podłoża przeschła.
Łukasz
Za tę wiadomość podziękował(a): del, gałązka, Aurora Borealis

Por - abc uprawy 21 Sty 2022 10:19 #789653

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1049
  • Otrzymane dziękuję: 3834
Dzięki Evien, ślepa komenda ze mnie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Evien, del

Por - abc uprawy 23 Sty 2022 22:21 #789944

  • TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 411
  • Otrzymane dziękuję: 1507
Pierwszy raz będę próbował uprawiać pora vel siedmiolatkę.
Jaka jest bezpieczna temperatura dla rozsady aby nie uległa (bo chyba może) jarowizacji ?

Z tego co doczytałem:
- optymalna temperatura dla jarowizacji to 5 stopni
- jako absolutnie bezpieczną podaje się 18 stopni i powyżej
- w różnych zaleceniach rozsada po wschodach powinna być w chłodzie 12-18 stopni

Jak to jest w praktyce ?
Czy 12 stopni to faktycznie granica bezpieczeństwa ?
pozdrawiam,
Tomek

Por - abc uprawy 23 Sty 2022 22:29 #789946

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3437
  • Otrzymane dziękuję: 10473
Co to jest por vel siedmiolatka? To przecież zupełnie dwa różne gatunki , chodź z jednej rodziny.
Za tę wiadomość podziękował(a): TomekD, jack90

Por - abc uprawy 23 Sty 2022 23:26 #789953

  • TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 411
  • Otrzymane dziękuję: 1507
Nie chciałem komplikować ale jak zostałem przyłapany :woohoo: to spieszę wyjaśnić że chodzi o 'por koreański' (대파 , Dae-pa, Large green onions).
Gatunkowo jest siedmiolatką (Allium fistulosum).

Wygląda tak:
www.google.com/search?q=%EB%8C%80%ED%8C%8C&tbm=isch
czyli jak por i tak jak por jest uprawiana ta XXL siedmiolatka.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Aurora Borealis

Por - abc uprawy 04 Lut 2022 17:26 #791680

  • Modraszka
  • Modraszka's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Kasia
  • Posty: 5
  • Otrzymane dziękuję: 31
Dziś wysiałam pory odmiany Bulgaarse Reuzen. W tamtym roku pierwszy raz robiłam własną rozsadę pora tej właśnie odmiany i zebrałam piękne plony. Sukces zawdzięczam w dużej mierze lekturze Forum i Waszym radom! :flower2:

Por - abc uprawy 04 Lut 2022 17:32 #791683

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3437
  • Otrzymane dziękuję: 10473
No nie do końca bo 7latkę sieję raz na jakiś czas. A pora trzeba wysiewać co roku, 7latka jest też bardzo wrażliwa na choroby grzybowe, por raczej bardziej atakowany przez szkodniki.

Por - abc uprawy 04 Lut 2022 18:00 #791688

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1594
  • Otrzymane dziękuję: 8517
TomekD wrote:
Pierwszy raz będę próbował uprawiać pora vel siedmiolatkę.
Jaka jest bezpieczna temperatura dla rozsady aby nie uległa (bo chyba może) jarowizacji ?

Z tego co doczytałem:
- optymalna temperatura dla jarowizacji to 5 stopni
- jako absolutnie bezpieczną podaje się 18 stopni i powyżej
- w różnych zaleceniach rozsada po wschodach powinna być w chłodzie 12-18 stopni

Jak to jest w praktyce ?
Czy 12 stopni to faktycznie granica bezpieczeństwa ?

U mnie zdarzyło się że zakwitło mi kilka porów z rozsady kupnej
w ub roku robiłem swoją, wzeszła pod koniec lutego, na zewnętrzny parapet trafiła w drugiej połowie marca, początkowo pilnowałem temperatury i na noc chowałem, marzec nie był jakoś upalny :) , temperatura do 10 stopni, parę razy przenocowały przy temp około zera, po tych przygodach dałem sobie luz i stwierdziłem że jak przychłodziło to już bardziej im nie zaszkodzę i stały non stop na zewnątrz, nie zakwitł żaden a miałem pory letnie, średnie i zimowe. Jedyny efekt tego zimnego chowu to wolniejszy wzrost i jak sadziłem to wielkością nie grzeszyły (nadgoniły w gruncie, dla mnie wystarczająco :) ). Może miałem farta że nie zakwitły, trudno powiedzieć.

edit//
to co chcesz uprawiać to cebula, porównanie do cienkiego pora bierze się stąd że ma długą białą smaczną część na dole jak por, ale według mnie należy bardziej patrzeć na warunki uprawy cebuli a nie pora
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 04 Lut 2022 18:14 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mandorla, TomekD

Por - abc uprawy 04 Lut 2022 18:16 #791690

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8310
  • Otrzymane dziękuję: 54768
Ja w tym roku z wysiewami porów się nie spieszę. Mam jeszcze trochę na grządce, trochę zamrożonych i trochę przechowuję w inspekcie. Trzy razy trochę i robi się całkiem niezły zapas :happy: Żeby uniknąć latania z rozsadami, to wysieję dopiero 14.03. Uprawiam z rozsady pikowanej.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, ewakatarzyna, PomiDorka, Babcia Ala, Modraszka, Aurora Borealis

Por - abc uprawy 04 Lut 2022 18:40 #791693

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3823
  • Otrzymane dziękuję: 20432
Pory sadzę tylko późne. Latem już na tyle podrosną, że mogę spokojnie zrywać z nich liście, a nie muszę martwić się, że jesienne przymrozki im zaszkodzą. Przed zimą nie muszę spieszyć się ze zbiorami.
W ubiegłym roku posiałam Carentan 3 i Blauwgroene Winter 12 lutego.
Do tej pory, część nadal przebywa na grządce.
Wyrywam je na bieżąco (oczywiście, jeżeli ziemia nie jest zamarznięta).
Jeszcze nigdy nie zdarzyło się, że pory zakwitły mi w roku, w którym były wysiane.
Kwitły w drugim roku.
Ostatnio zmieniany: 04 Lut 2022 18:48 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, JaNina, ewakatarzyna, Aurora Borealis

Por - abc uprawy 04 Lut 2022 19:34 #791702

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8310
  • Otrzymane dziękuję: 54768
Jeszcze zapomniałam dopisać, że chcę wsadzić pory do ziemi po pierwszym oblocie miniarki porówki, więc na początku czerwca. To też powód późniejszego wysiewu.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, ewakatarzyna, JaKasiula, Aurora Borealis

Por - abc uprawy 04 Lut 2022 19:58 #791708

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6515
  • Otrzymane dziękuję: 30628
Odmiany wczesne mają dłuższą część rzekomą, więc na taką samą ilość surowca z jednego pora letniego czy jesiennego są potrzebne dwa pory zimowe, a warzywnik nie z gumy, a szkoda :huh:

Kasiu, letnie i jesienne pory tak zaraz nie zmarzną, w tym roku przeżyły pierwszy atak zimy w gruncie, bo nie wybrałam wszystkich. Jak "popuściło" wyciągałam resztę przed nadchodzącym kolejnym atakiem zimy, już był mróz (były zmarznięte), ale ziemia jeszcze nie, nic im nie było, ale nie wniosłam ich takich zmarzniętych do ciepłego pomieszczenia (zrobiłaby się z nich ciapa najprawdopodobniej) tylko do nieogrzewanego budynku gospodarczego, w którym było ok. zera stopni. Po jakimś czasie jak sobie wolniutko rozmarzły (ok. 10 dni) "zasadziłam" do gara z wermikulitem, mam dostępne pory kiedy mi przyjdzie na nie ochota. Zimowe w 99% zjadają u mnie gryzonie i to najczęściej wiosną, gdy zaczynają rosnąć. :mad2:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 04 Lut 2022 20:00 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula

Por - abc uprawy 04 Lut 2022 19:58 #791709

  • TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 411
  • Otrzymane dziękuję: 1507
zwykły_chłop wrote:
TomekD wrote:
Pierwszy raz będę próbował uprawiać pora vel siedmiolatkę.
Jaka jest bezpieczna temperatura dla rozsady aby nie uległa (bo chyba może) jarowizacji ?

Z tego co doczytałem:
- optymalna temperatura dla jarowizacji to 5 stopni
- jako absolutnie bezpieczną podaje się 18 stopni i powyżej
- w różnych zaleceniach rozsada po wschodach powinna być w chłodzie 12-18 stopni

Jak to jest w praktyce ?
Czy 12 stopni to faktycznie granica bezpieczeństwa ?

U mnie zdarzyło się że zakwitło mi kilka porów z rozsady kupnej
w ub roku robiłem swoją, wzeszła pod koniec lutego, na zewnętrzny parapet trafiła w drugiej połowie marca, początkowo pilnowałem temperatury i na noc chowałem, marzec nie był jakoś upalny :) , temperatura do 10 stopni, parę razy przenocowały przy temp około zera, po tych przygodach dałem sobie luz i stwierdziłem że jak przychłodziło to już bardziej im nie zaszkodzę i stały non stop na zewnątrz, nie zakwitł żaden a miałem pory letnie, średnie i zimowe. Jedyny efekt tego zimnego chowu to wolniejszy wzrost i jak sadziłem to wielkością nie grzeszyły (nadgoniły w gruncie, dla mnie wystarczająco :) ). Może miałem farta że nie zakwitły, trudno powiedzieć.

edit//
to co chcesz uprawiać to cebula, porównanie do cienkiego pora bierze się stąd że ma długą białą smaczną część na dole jak por, ale według mnie należy bardziej patrzeć na warunki uprawy cebuli a nie pora

No właśnie nie jestem pewien.
Bo gatunkowo to nie nasza cebula (Allium cepa) a siedmiolatka (Allium fistulosum):

TomekD wrote:
Nie chciałem komplikować ale jak zostałem przyłapany :woohoo: to spieszę wyjaśnić że chodzi o 'por koreański' (대파 , Dae-pa, Large green onions).
Gatunkowo jest siedmiolatką (Allium fistulosum).

Wygląda tak:
www.google.com/search?q=%EB%8C%80%ED%8C%8C&tbm=isch
czyli jak por i tak jak por jest uprawiana ta XXL siedmiolatka.

Według koreańskiej instrukcji wysiew przy uprawie w gruncie to marzec.
Warunki klimatyczne w Korei i Polsce :
weatherspark.com/compare/y/142033~148374...-%C5%81awica-Airport
różnią się, jednak jak widać nie jakoś bardzo drastycznie.

Dziękuję za odpowiedź, będę eksperymentował.
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 04 Lut 2022 19:59 przez TomekD.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Babcia Ala

Por - abc uprawy 04 Lut 2022 23:17 #791732

  • Aurora Borealis
  • Aurora Borealis's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 141
  • Otrzymane dziękuję: 606
TomekD wrote:
Gatunkowo jest siedmiolatką (Allium fistulosum).
Tak mi się wydawało, że to warzywo, które jest używane w kuchni koreańskiej (i azjatyckiej w ogóle), nazywane na anglojęzycznych kanałach YT "spring onion" to właśnie siedmiolatka. Zazwyczaj w kuchni do zrobienia koreańskich potraw używam cebulki dymki - do kimchi i dubu-jorim - więcej szczypioru, mniej główek. A w tym roku mam plan mieć własną.
Anula

Pomiędzy Wisłą i Kampinosem jest moje miejsce na ziemi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Mandorla, Babcia Ala, TomekD

Por - abc uprawy 05 Lut 2022 01:10 #791736

  • TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 411
  • Otrzymane dziękuję: 1507
Z angielskojęzycznymi nazwami jest spore zamieszanie, są niejednoznaczne i bywają używane zamiennie.

'spring onion' to raczej nasza cebula dymka:
www.quora.com/What-are-the-differences-b...ns-and-spring-onions

Do kimchi klasyczny dodatek to 대파 (Large green onions, Dae-pa) o której piszę, trudno dostępna poza Koreą.
Jako zamiennik sugerowane jest najczęściej użycie 'naszej siedmiolatki', w Korei to 파 (scallion, pa).

Czym się różnią w wyglądzie można zobaczyć na zdjęciu tutaj:
kimchimari.com/korean-vegetables-to-grow...%28PA%20%ED%8C%8C%29
(jeżeli twoja przeglądarka to nie Chrome trzeba przewinąć trochę w dół)
a czym w smaku tamże przeczytać.
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 05 Lut 2022 01:39 przez TomekD.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Marlenka, y_y, Mandorla, del, Babcia Ala

Por - abc uprawy 05 Lut 2022 06:49 #791748

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3437
  • Otrzymane dziękuję: 10473
Tomasz wprowadzasz bałagan w nazewnictwie. Nie ma takiego gatunku jak cebula dymka - ta nazwa pochodzi od sposobu uprawy cebuli zwyczajnej. Może skupmy się na polskim nazewnictwie gatunków i polskich warunkach klimatycznych. W Korei czy Chinach niech sobie uprawiają jak chcą.

Por - abc uprawy 05 Lut 2022 11:25 #791768

  • TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 411
  • Otrzymane dziękuję: 1507
Marzena, nie sądzę.
Powyżej jest mały off-topic kuchenny więc użyłem nazw które funkcjonują w kuchni.
Wcześniej, jak może zauważyłaś, używałem nazw gatunków łącznie z łacińskimi dla pewności.

Wszystko co mamy w ogródku z rodzaju Allium pochodzi z Azji, nic więc dziwnego że tam rozróżniają użytkowo więcej niż my. Przynajmniej dla mnie jest to ciekawe, warto się uczyć od tych którzy wiedzą więcej od nas.

Po raz drugi odpowiadasz mi bezpośrednio w pytaniu o jarowizację nie wnosząc nic merytorycznie.
Jeżeli tak bardzo leży ci na sercu poprawne nazewnictwo gatunków mogłaś je podać, wymienić, usystematyzować dzięki czemu ilość wiedzy na Forum by wzrosła.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Mandorla, Zygowa, Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.860 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum