TEMAT: Por - abc uprawy

Por - abc uprawy 17 Maj 2024 20:33 #857892

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8305
  • Otrzymane dziękuję: 54724
Dzisiaj trochę popadało, więc moje pory lepiej widać :)

IMG_7728.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, ewakatarzyna, Grzebuła


Zielone okna z estimeble.pl

Por - abc uprawy 19 Maj 2024 10:41 #858015

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3225
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Cykne dziś foty bo mam taką siatkę, właśnie mam przykryte, cebule czosnek, pory kapuste sprawdza się ok ale jest słaba na ostrych krawędziach oczka sie rozchodzą. W sumie to w tym roku dokupiłem dwie kolejne :silly:

edit. obiecane foty
DSC02891.jpg


DSC02890.jpg
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2024 17:35 przez Adrian89.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Grzebuła, lusinda

Por - abc uprawy 30 Maj 2024 20:22 #859059

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15842
  • Otrzymane dziękuję: 53553
Dzisiaj musiałem już po raz pierwszy podsypać pory podłożem. Będą podsypane jeszcze raz do pełnego wiadra, kiedy wydłużą się pędy.


IMG_41461.jpg
IMG_41471.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Mirek19, lusinda

Por - abc uprawy 21 Wrz 2024 20:21 #865464

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8305
  • Otrzymane dziękuję: 54724
Jak tam wasze pory :bye:
Dzisiaj wykopałam pierwszą część wczesnych.

IMG_8520.jpg


Obrałam, wyczyściłam i zamroziłam

IMG_8521.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Babcia Ala, Grzebuła, lusinda

Por - abc uprawy 11 Paź 2024 09:55 #866300

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8305
  • Otrzymane dziękuję: 54724
Druga i ostatnia część porów wczesnych, przygotowana do mrożenia.

11F29702-8DC4-4885-BD8E-CBA201FFC02A.jpeg

Na grządce zostały tylko pory późne, które tam będą jak długo się da. W razie potrzeby go okryję multiclimą. Taki świeży por do sałatek jest nie do zastąpienia :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Babcia Ala, Grzebuła, Anka-s

Por - abc uprawy 25 Lis 2024 07:44 #867600

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8305
  • Otrzymane dziękuję: 54724
Potrzebowałam świeże pory, więc poszłam po nie do warzywnika. Na grządce q0 cm śniegu, pod nim gruba warstwa kompostu, więc pory wychodziły jak z masełka :)

8BA98E05-BEB3-4DB3-B9B6-AB13645D2A1E.jpeg

Co świeże, to świeże ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, zwykły chłop, Babcia Ala, Grzebuła, Anka-s, Klarkia25

Por - abc uprawy 09 Gru 2024 07:04 #868010

  • Anka-s
  • Anka-s's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 382
  • Otrzymane dziękuję: 1395
Do czego można wykorzystać pora mrożonego?
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka

Por - abc uprawy 09 Gru 2024 08:28 #868013

  • Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Posty: 1163
  • Otrzymane dziękuję: 4698
Aniu, może zupa krem porowa z serkiem topionym?
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 09 Gru 2024 09:37 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Anka-s

Por - abc uprawy 09 Gru 2024 09:54 #868017

  • Anka-s
  • Anka-s's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 382
  • Otrzymane dziękuję: 1395
Dziękuję, dzięki Wam człowiek podnosi swoje umiejętności kulinarne :flower1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Grzebuła

Por - abc uprawy 09 Gru 2024 16:44 #868024

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6507
  • Otrzymane dziękuję: 30597
Wrzucam na moment na wrzącą osoloną wodę, cedzę, przelewam zimną wodą i robimy surówkę z jabłkiem i dodatkami co kto lubi, u nas majonez kielecki jako dodatek.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop, Grzebuła, Anka-s

Por - abc uprawy 10 Gru 2024 12:49 #868049

  • Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Posty: 1163
  • Otrzymane dziękuję: 4698
Muszę spróbować zrobić tą sałatkę , nie zdarzyło mi się próbować tego połączenia z jabłkiem nigdy, z tym, że u nas majonez Winiary używamy i nie wiem czy wyjdzie tak samo dobre :lol:
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Babcia Ala

Por - abc uprawy 23 Sty 2025 22:35 #870006

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 40
  • Otrzymane dziękuję: 142
JaNina wrote:
Druga i ostatnia część porów wczesnych, przygotowana do mrożenia.
Na grządce zostały tylko pory późne, które tam będą jak długo się da. W razie potrzeby go okryję multiclimą. Taki świeży por do sałatek jest nie do zastąpienia :)
JaNina kiedy wysiewałaś wczesne, a kiedy późne?

Aaa już doczytałam :) 12.03 obie odmiany
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2025 22:45 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka

Por - abc uprawy 24 Sty 2025 05:59 #870007

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3431
  • Otrzymane dziękuję: 10414
To kiedy siejemy? :fly:

Por - abc uprawy 24 Sty 2025 08:48 #870008

  • PomiDorka
  • PomiDorka's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 76
  • Otrzymane dziękuję: 292
JaNina wrote:
Druga i ostatnia część porów wczesnych, przygotowana do mrożenia.

JaNinko, czy mrozisz te pory w takiej postaci? Nie ma później problemu z pokrojeniem? Nie robią się sflaczałe? Czy przed użyciem kroisz lekko przymrożone?
Ja przed zamrożeniem kroję i lekko duszę. Ale to zawsze dodatkowa robota :)
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2025 18:15 przez JaNina.

Por - abc uprawy 24 Sty 2025 08:57 #870009

  • PomiDorka
  • PomiDorka's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 76
  • Otrzymane dziękuję: 292
Anka-s wrote:
Do czego można wykorzystać pora mrożonego?

Wykorzystuję na wiele sposobów:
- do zup,
- do duszonego białego mięsa (por, tarta marchewka plus kurczak, leciutko zagęszczone albo i nie, doprawione gałką muszkatołową)
- wrzucam mrożonego pora (ja zamrażam krojonego i lekko podduszonego na oliwie) do rondelka, dodaję trochę masła, lekko posypuję mąką, chwilkę podduszam, dodaję mleko i wychodzi mi taki beszamel, doprawiam białym pieprzem, tartą gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Taką jarzynkę używam do drugiego dania (kładę na ziemniaki, ryż itp.) albo przykrywam rybę przed zapieczeniem. Filet z łososia, to naprawdę poezja. Jak ktoś lubi, to może jeszcze posypać serem żółtym. Brokuł pokryty taką porową jarzynką, też jest palce lizać.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Babcia Ala

Por - abc uprawy 24 Sty 2025 10:01 #870012

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 40
  • Otrzymane dziękuję: 142
Ja lubię świeże. Tylko jak je uprawiać, żeby można było wykopać zimą jak ziemia będzie zamrożona? Macie jakieś patenty?
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka

Por - abc uprawy 24 Sty 2025 10:41 #870014

  • Monika1
  • Monika1's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 15
  • Otrzymane dziękuję: 59
Siejemy, siejemy :)
już się nie mogłam powstrzymać i wysiałam 3 dni temu por do zbiorów letnio-jesiennych (October), będę wysiewać jeszcze zimowego ale to gdzieś w marcu/kwietniu.
Monika
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka

Por - abc uprawy 24 Sty 2025 18:18 #870035

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8305
  • Otrzymane dziękuję: 54724
PomiDorka wrote:
JaNina wrote:
Druga i ostatnia część porów wczesnych, przygotowana do mrożenia.

JaNinko, czy mrozisz te pory w takiej postaci? Nie ma później problemu z pokrojeniem? Nie robią się sflaczałe? Czy przed użyciem kroisz lekko przymrożone?
Ja przed zamrożeniem kroję i lekko duszę. Ale to zawsze dodatkowa robota :)

Tak, są lekko sflaczałe. Dlatego po wyjęciu z zamrażarki nie czekam aż się całkiem rozmrożą, tylko kroję takie jeszcze zmrożone. Nie ma wtedy kłopotu z krojeniem na odpowiednie kawałki.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.700 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum