TEMAT: <ID> Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 07 Mar 2013 09:10 #131967

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
To miło, że jesteś chętna.
W zasadzie na tym etapie jest przerwa w eksperymencie ,bo to co było do ustalenia w tym czasie i w tej fazie zostało zrobione.

Teraz trzeba czekać, by sprawdzić preparat w polu. Tolerancje roślin w warunkach intensywnego nasłonecznienia i zdrowotność w warunkach realnego zagrożenia chorobami.

To są te ćwiczebne pomidorki


d421866f57431386gen.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela


Zielone okna z estimeble.pl

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 07 Mar 2013 10:36 #131999

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
Póki co wszystkim chętnym do eksperymentu proponuje zakup kredy malarskiej, bo potem, gdy będzie potrzebna ,mogą być kłopoty. Mąkę żytnią wystarczy kupić w maju, bo może się w niej zalegnąć mklik jeśli kupimy ją teraz.
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2013 10:37 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia, Joane, felcia24, Krecik stary, Terri, bela, grzesiek59

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 07 Mar 2013 20:24 #132173

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
Kwas mlekowy i mleczany są używane jako środki konserwujące, głównie przeciw drożdżom i grzybom.

emuglatory.dlanas.info/?p=91

I ten fakt jest bezdyskusyjny. Moim zadaniem jest tylko określić stężenie nie powodujące szkód roślinom. Wierzę w to, że uda się uchronić przed chorobami pomidory bez chemii. Zwłaszcza te o naturalnej wysokiej tolerancji. Podobnie ogórki.
Fermentacja zawiesiny mąki żytniej nie jest czysta fermentacją mlekową. W jej wyniku powstają trzy kwasy z przewagą mlekowego. Pozostałymi są kwas octowy i kwas propionowy. Wszystkie trzy wykazują działanie przeciw grzybom. W moim preparacie część tych kwasów jest zobojętniona wapniem. I tu też zastosowałem dowcip. Ze związków tych kwasów z wapniem czyste kwasy tworzą się dopiero po wchłonięciu tych soli wapniowych do rośliny. Wapń działa m. in przeciw suchej zgniliźnie a kwasy uwolnione- przeciw grzybowo. Działanie jest więc kontaktowe i wgłębne.
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2013 21:07 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Terri, grzesiek59

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 12 Mar 2013 20:02 #133831

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 879
  • Otrzymane dziękuję: 571
Pomodoro , jako że bardzo lubię eksperymenty, a nasionka od Ciebie pięknie wykiełkowały i ślicznie rosną , dołączam się do eksperymentu . Na 6 sztukach będę testowała zaprawę żurkową , i na ogórkach też wypróbuję .
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 12 Mar 2013 20:36 #133845

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
Chodzi głównie o testy na pomidorach i ogórkach. Te osoby, które zechcą się przyłączyć do eksperymentu będę prosił by podały odmiany na których prowadzić będą test. Jeśli np 2 krzaki będą pryskane to obok muszą być 2 krzaki niepryskane niczym i najlepiej tej samej odmiany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 12 Mar 2013 21:07 #133853

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
Ja się przymierzam do odmiany Krakus i ogórka Octopus. Nie wykluczam jednak objęcia opryskiem całości uprawy, jeśli nie będzie widocznych objawów toksyczności dla roślin i ujemnego wpływu na wiązanie owoców i na wzrost.
Popatrzcie na to :
Tempo pobierania składników mineralnych z nawozów stosowanych dolistnie
Azot (N) 80% po 5 godzinach
Magnez (Mg) 20% po 1 godzinie; 50% po 5 godzinach
Fosfor (P) 50%po 2,5-6dniach
Potas (K) 50%po 1-4 dniach
Wapń(Ca) 50% po 4-5 dniach
Bor 50% po 2 dniach
Miedź (Cu) 50% po 1-2 dniach
Mangan (Mn) 50% po 1-2 dniach
Cynk (Zn) 50% po 1 dniu
Żelazo (Fe) 8% po 1 dniu

Ponieważ kwas mlekowy będzie związany chemicznie z wapniem będzie się uwalniał w miarę wchłaniania wapnia . Z powyższego zestawienia wynika , że po 10 dniach pozostanie jeszcze 25 % mleczanu wapnia do wchłonięcia. Pokazuję to by uzmysłowić czas działania preparatu na roślinie .

Powiem szczerze, że mnie samego niezwykle intryguje jaki efekt uzyskamy stosując do oprysku ten preparat.
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2013 21:11 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727, Krecik stary, bela

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 14 Mar 2013 09:20 #134234

  • kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 571
  • Otrzymane dziękuję: 1497
Zgłaszam do testów Betalux, Malinowy Ożarowski i tzw. megagroniasty.
Pozdrawiam, Krzysiek
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2013 09:22 przez kuhara.

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 16 Mar 2013 20:26 #135095

  • krystynac50
  • krystynac50's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 87
  • Otrzymane dziękuję: 37
Pomodoro Ja też chętnie przetestuję kwas mlekowy na swoich pomidorach W tym roku w gruncie będą tylko 3 odmiany malinowy 37/2 Dyno + Anna Rusian oraz okrągły NN ,które wysieję około 20 marca
W tunelu Ausie, Brandywine, Sałatkowy, Opal Essence, Ispolin, Koktailowy wysiane 13 marca

Kwas mlekowy chyba bedzie testowany na pomidorach gruntowych więc jeśli moje odmiany nadają się to chętnie wezmę udział w eksperymencie
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 16 Mar 2013 21:07 #135126

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
Każda odmiana się nadaje w gruncie. Chodzi jednak o to, że różna może być wrażliwość na oprysk. Pierwszy oprysk trzeba będzie wykonać na wybranej odmianie próbnie by stwierdzić, czy nie pojawią się uszkodzenia. Niby u mnie na parapecie oprysk z zakwasu zobojętnionego węglanem wapnia objawów toksycznych już nie wykazywał , ale nie wiadomo czy kwas mlekowy nie zwiększy wrażliwości na promieniowanie UV już w bezpośrednim słońcu.

Przy okazji muszę nadmienić, że zakupiłem dziś bez trudu opakowanie 2 kg kredy malarskiej w HM " Majster " na stoisku z farbami.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 17 Mar 2013 09:48 #135268

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
Kwas mlekowy i mleczany są konserwantami, głównie przeciwko drożdżom i grzybom.


www.food-info.net/pl/e/e327.htm

My właśnie w swoim eksperymencie będziemy używać mleczanu wapnia, chroniąc pomidory równocześnie przeciw zgniliźnie wierzchołkowej poprzez dostarczenie jonów wapnia. Jony wapnia również powinny poprawić efektywność nawożenia jako, że są odpowiedzialne za transport w roślinie pozostałych makroskładników
Wapń [Ca] w życiu roślin spełnia podwójną rolę. jest on niezbędnym składnikiem pokarmowym, a ponadto odpowiada za właściwy odczyn gleby. Reguluje pobieranie innych składników pokarmowych, wzmacnia odporność roślin na czynniki chorobowe a także stanowi element budulcowy (składnik ściany komórkowej). Deficyt wapnia objawia się żółknięciem oraz deformacją najmłodszych liści, jednak objawy te występują rzadko. Znacznie groŸniejsze są choroby fizjologiczne wywołane niedostatecznym odżywieniem roślin wapniem: sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców pomidora
Na skalę handlową produkowany jest przez fermentację skrobi

I my właśnie będziemy fermentować skrobię zawartą w mące żytniej.
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2013 21:12 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 04 Maj 2013 19:41 #152697

  • lallila
  • lallila's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 15
  • Otrzymane dziękuję: 3
Witam

Czy jeszcze można dołączyć do eksperymentu? Jeśli tak, to chętnie przetestuję kwas mlekowy na kilku krzakach: Black Zebra, Sława Nadrenii, Principe Borghese, Sasha's Altai i Maglia Rosa.

Znam też probiotyk weterynaryjny, który być może mógłby się nadać - tani i w formie gotowego płynu:
Animal Biosa – skład: woda 98,5%, bakterie kwasu mlekowego 0,7%, ocet 0,6%, alcohol0,2%,
lactic acid cultures:Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium animalis subsp. lactis. Lactobacillus acidophilus CHCC3777 / DSM13241, Bifidobacterium Animalis subsp. lactis CHCC5445 / DSM15954, HCC3021 Streptococcus thermophilus, Lactobacillus casei CHCC2115, Lactococcus lactis subsp. CHCC2871 lactis, Lactococcus lactis subsp. lactis biotyp diacetylactis CHCC2237, Leuconostoc pseudomesenteroides CHCC2114.

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 04 Maj 2013 21:40 #152777

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
Co za bogactwo bakterii! Od produkujących dwuacetyl odpowiedzialny za maślany zapach i smak masła po bakterie kiszące kapustę i probiotyczne przeciw biegunce post antybiotykowej. Proponuję to na razie zostawić nie przesądzając o możliwości wykorzystania. Ale zróbmy najpierw to, co było zamierzone.

W tym celu przypominam, że już jest maj i trzeba zakupić mąkę żurek oraz przygotować w butelce PET zawiesinę kredy odważając 11 deko kredy, wsypując do butelki i uzupełniając wodą do 1 l oraz zakupując w aptece za grosze strzykawkę jednorazówkę o pojemności 20 ml. Na każdy litr zakwasu trzeba będzie dodać 100ml zawiesiny kredy i po przereagowaniu dwukrotnie rozcieńczyć wodą. Z 1 litra zakwasu otrzymamy 2,2 l roztworu do oprysku.
Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2013 22:16 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, krystynac50, lallila, Krecik stary, bela, kurjan

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 19 Maj 2013 14:59 #158392

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
przypominam, że już jest maj i trzeba zakupić mąkę żurek oraz przygotować w butelce PET zawiesinę kredy odważając 11 deko kredy, wsypując do butelki i uzupełniając wodą do 1 l oraz zakupując w aptece za grosze strzykawkę jednorazówkę o pojemności 20 ml. Na każdy litr zakwasu trzeba będzie dodać 100ml zawiesiny kredy i po przereagowaniu dwukrotnie rozcieńczyć wodą. Z 1 litra zakwasu otrzymamy 2,2 l roztworu do oprysku.


Osoby, które dotąd nie kisiły zakwasu lepiej jak na pierwszy raz zakupią sobie gotowy żurek. Rozlać po ćwierć litra/ po wstrząśnieciu butelką/ do dwóch naczyń po czym postępować jak na załączonym filmiku. Podczas fermentacji naczynie musi stać w ciepłym miejscu. W trakcie kiszenia dobrze jest kilkakrotnie zamieszać zakwas .Po zakiśnięciu /musi być wyczuwalny wyraźnie kwaśny smak /wstawić zakwas do lodówki. Nie mieszać przed użyciem by był w miarę klarowny. Zakwas w lodówce może być trzymany spokojnie przez miesiąc. Odmierzyć sobie żądaną ilość np 1/2 l i dodać zawiesinę kredy/ też wstrząsnąć dobrze butelką przed nabraniem/ w ilości 50 ml/ to oczywiście na pół litra zakwasu/. Po dodaniu kredy będzie sie wydzielał gaz CO2. Do użycia następnego dnia po rozcieńczeniu 1:1 czyli jeśli wzięliśmy 1/2 litra zakwasu to dodajemy ok 1/2 l wody. Po wymieszaniu ciecz jest gotowa do oprysku.Opryskujemy co 10 dni.

Proszę o informacje po pierwszym oprysku czy roztwór nie powoduje zmian na liściach/ plamy, deformacje/i ew. foto


UWAGA ! Osad z zakwasu może być zużyty na żurek bądź do wypieku chleba. W ostateczności dajemy go na kompost.

Naczynia w którym robimy zakwas nie myjemy po opróżnieniu a przed następnym kiszeniem!!!!
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2013 15:38 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): kasia, wawik, krystynac50, Krecik stary, bela, and777

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 19 Maj 2013 20:17 #158462

  • bela
  • bela's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 801
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Pomodoro a po jakim czasie od posadzenia pomidorów i ogórków do gruntu zacząć stosować oprysk?
pozdrawiam Bożena

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 19 Maj 2013 20:53 #158476

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
Myślę, że od początku czerwca. Niech pomidorki się przyjmą i odstresują po wysadzeniu
Za tę wiadomość podziękował(a): Mikar, Krecik stary, bela

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 20 Maj 2013 20:35 #158875

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 879
  • Otrzymane dziękuję: 571
Moje pomidory przyjęły się ładnie , od wysadzenia przyrost 100%,mają już zawiązki kwiatowe , zastanawiam się czy nie opryskać już teraz .Mam jeszcze ogórki i arbuza żółtego , chyba też powinnam opryskać .

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 20 Maj 2013 20:37 #158877

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Pomodoro, czyli 14 dni od posadzenia do pierwszego oprysku będzie ok?
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 20 Maj 2013 21:50 #158942

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
Proponuję wpierw opryskać jedną roślinę a nie wszystko jak leci. W pierwszej kolejności chodzi o stwierdzenie czy oprysk nie będzie szkodliwy dla roślin w warunkach polowych. Jeśli w ciągu tygodnia nie wystąpią zmiany na liściach oprysk można kontynuować na większą skalę.


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.541 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum