TEMAT: <ID> Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 29 Maj 2013 21:52 #162722

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7158
  • Otrzymane dziękuję: 44022
Niestety dziś nie zdążyłem z opryskiem.Nagle zaczęło grzmieć i potężna ulewa.Mam nadzieję,że rozrobiona mikstura przetrzyma do piątku,bo jutro zapowiadają opady ciągłe. :search:
Jutro spróbuję opryskać kilka gałązek na pomidorach pod folią.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2013 21:56 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie informacji


Zielone okna z estimeble.pl

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 30 Maj 2013 08:43 #162892

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
Wypróbujcie również oprysk papryki. Ona szczególnie potrzebuje wapnia i ochrony przed sucha i mokrą zgnilizną owoców.

Ktoś tu pytał od kiedy pryskać?. Myślę, że tu nie ma jakichś ograniczeń.

Jeśli komuś został roztwór z oprysku to zlać do słoika, opisać i do lodówki. Nic mu się nie stanie do następnego oprysku.
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2013 08:50 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Joane, Krecik stary, bela

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 31 Maj 2013 08:29 #163306

  • Eus
  • Eus's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 572
  • Otrzymane dziękuję: 389
Krysiu, a zakwas się uda z pół szklanki mąki i 2 litrów wody? Mój robiony wg. filmu z 1 str.postawiony z 2 szkl.mąki i 2 litrów wody, po dwóch dobach zapach kwasu lekko wyczuwalny, ale może niedokładnie przeczytałam wątek i żurek ugotuję :lol:
Pozdrawiam
Eugenia

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 31 Maj 2013 08:29 #163307

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
Do kiszenia żurku trzeba mieć trochę wprawy/ zresztą do czego nie/. Myślę, że go nie trzeba wsadzać do lodówki bo jeśli pryskamy co 10 dni to jest czas na zakiszenie. Musi stać w cieple. Umówmy się aby nie wkładać zakwasu do lodówki, niech się on kisi jak najdłużej. Do lodówki można dawać niewykorzystany gotowy płyn do oprysku.Nie kłóci się on z innymi artykułami spożywczymi trzymanymi w lodówce. Jest w pełni naturalny i nie toksyczny. Ja stawiam swój na piecyku gazowym jak najbliżej gotujących się potraw. W tej fermentacji kwasu mlekowego jest około 2 % i ta ilość kredy jest obliczona do tego właśnie stężenia. W konsekwencji stężenie mleczanu wapnia przy oprysku wynosi niecałe 1 %/ reakcja jest z ubytkiem masy/.

I jeszcze jedna uwaga. Kredę dodajemy do nierozcieńczonego zakwasu, dopiero potem rozcieńczamy na drugi dzień.
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2013 08:32 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 31 Maj 2013 08:38 #163308

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
Eus wrote:
po dwóch dobach zapach kwasu lekko wyczuwalny, ale może niedokładnie przeczytałam wątek i żurek ugotuję :lol:

W dwa dni ukiszony żurek ? Nie róbcie proszę z poważnej rzeczy karykatury. Jak zakwas będzie trzymany w chłodzie to nawet za 10 dni nie zakiśnie ,a co dopiero w ciągu 2 dni :woohoo:

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 31 Maj 2013 08:52 #163313

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7158
  • Otrzymane dziękuję: 44022
Dodam tylko,że lepiej nie dodawać do zakiszania żurku czosnku(nie jest groźny).Czosnek utrudnia zapachowo określić właściwie
kiszenie i zapach kwasu .A to stanowi czy żurek to żurek,czy....... . :bye:

Pomodoro!!!
Czy jest sens pryskać w taką pogodę,gdzie za chwilę będzie padał deszcz.A tak jest u mnie od wtorku.Czy jednak deszcz nie
zmyje zakwasu?{choć gdyby tak to spłynie to do korzeni}. :jeez:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2013 09:06 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie informacji

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 31 Maj 2013 09:28 #163321

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
Kreciku

Nie zaszkodzi prysnąć i przed deszczem i po deszczu. Jest to oprysk tani, nieszkodliwy dla ludzi i wygodny w użyciu. Kwas mlekowy jest jednym z dużej grupy tzw hydroksykwasów której przedstawicielem jest również kwas wersenowy popularnie nazywany EDTA a służący do chelatowania mikroskładników w nawozach . Ułatwia ich wchłanianie.

O co do deszczu ,to do znudzenia już wklejam mapę radarową opadów a nawet dwie mapy. Każdy może sobie odczytać ,kiedy mogą nadejść opady. Wystarczy wiedzieć gdzie jest Polska i w którym miejscu Polski się mieszka.

www.niederschlagsradar.de/niederschlagsprognose.aspx?type=1

sat24.com/?ir=true&ra=true&li=false
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 31 Maj 2013 10:02 #163331

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 879
  • Otrzymane dziękuję: 571
Jutro mija tydzień od pierwszego oprysku . pomidory wyglądają ślicznie . Pogoda w kratką , raz pada , zaraz słońce . Zastanawiacie się czy pryskać jak zaraz może padać deszcz. Ja wyszłam z założenia że jest to oprysk profilaktyczny , tak więc nie widzę sensu czekania na ładną pogodę bo ona może nadejść jak grzyby opanują pomidory . Środek jest nie szkodliwy , za to wchłania się dobrze i chroni pomidory . Wystarczy kilka godzin bez deszczu i rośliny są zabezpieczone . Ponad to zauważyłam że te pryskane pomimo zimnej pogody mają ładniejszy kolor od nie pryskanych , niby wszystkie wolno rosną , ale te pryskane zdecydowanie są grubsze ( bardziej mięsiste ) , trudniej uszczknąć odrosty .
Za tę wiadomość podziękował(a): Joane, Krecik stary

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 31 Maj 2013 10:55 #163345

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7158
  • Otrzymane dziękuję: 44022
Zaraz po deszczu opryskałem pomidorki:malinowy koktail,mata hari,megagroniasty,nn rosyjski,harbinger,ogórki 3 szt.octopus,6 szt.odys.Papryka 6szt.caryca.Pod folią opryskałem pomidory NN 4 szt.wtym 2 z lisćmi kartofl.oraz paprykę nn ostrą.W tej chwili świeci ostre słońce.Opryskałem i czekam. :fly:

Aha!żurek kisiłem 6 dni,czuć było kwasem (ogórkowym,bo dałem czosnek),przedwczoraj zakwas rozrobiłem z kredą,a dziś rano doba-
wiłem wodą.Wszystko wg.przepisu,tak mi się wydaje. :comp: Na 1/2litra zakwasu 50 mg.kredy i 1/2 litra wody.Zur kisił się tuż przy kuch-
ni gazowej,gdzie urzędują kucharki.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2013 11:03 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie informacji

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 31 Maj 2013 11:39 #163352

  • Eus
  • Eus's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 572
  • Otrzymane dziękuję: 389
pomodoro wrote:
Eus wrote:
po dwóch dobach zapach kwasu lekko wyczuwalny, ale może niedokładnie przeczytałam wątek i żurek ugotuję :lol:

W dwa dni ukiszony żurek ? Nie róbcie proszę z poważnej rzeczy karykatury. Jak zakwas będzie trzymany w chłodzie to nawet za 10 dni nie zakiśnie ,a co dopiero w ciągu 2 dni :woohoo:
Nie napisałam,że zakwas jest gotowy, ale po dwóch dniach lekko wyczuwalny kwaśny zapach. A zakwas jeszcze stoi w ciepełku i bąbelkuje, ciekawe kiedy przestanie ?
:bye:
Pozdrawiam
Eugenia

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 31 Maj 2013 22:06 #163509

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
No i o to chodzi. Jeśli zakwas jest zrobiony prawidłowo musi się wydzielać CO2 po wymieszaniu z kredą. Jeśli nie ma takiej reakcji, to albo zakwas jest do kitu albo kreda nie jest kredą.

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 31 Maj 2013 22:37 #163526

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
pomodoro wrote:
przypominam, że już jest maj i trzeba zakupić mąkę żurek oraz przygotować w butelce PET zawiesinę kredy odważając 11 deko kredy, wsypując do butelki i uzupełniając wodą do 1 l oraz zakupując w aptece za grosze strzykawkę jednorazówkę o pojemności 20 ml. Na każdy litr zakwasu trzeba będzie dodać 100ml zawiesiny kredy i po przereagowaniu dwukrotnie rozcieńczyć wodą. Z 1 litra zakwasu otrzymamy 2,2 l roztworu do oprysku.


Osoby, które dotąd nie kisiły zakwasu lepiej jak na pierwszy raz zakupią sobie gotowy żurek. Rozlać po ćwierć litra/ po wstrząśnieciu butelką/ do dwóch naczyń po czym postępować jak na załączonym filmiku. Podczas fermentacji naczynie musi stać w ciepłym miejscu. W trakcie kiszenia dobrze jest kilkakrotnie zamieszać zakwas .Po zakiśnięciu /musi być wyczuwalny wyraźnie kwaśny smak /wstawić zakwas do lodówki. Nie mieszać przed użyciem by był w miarę klarowny. Zakwas w lodówce może być trzymany spokojnie przez miesiąc. Odmierzyć sobie żądaną ilość np 1/2 l i dodać zawiesinę kredy/ też wstrząsnąć dobrze butelką przed nabraniem/ w ilości 50 ml/ to oczywiście na pół litra zakwasu/. Po dodaniu kredy będzie sie wydzielał gaz CO2. Do użycia następnego dnia po rozcieńczeniu 1:1 czyli jeśli wzięliśmy 1/2 litra zakwasu to dodajemy ok 1/2 l wody. Po wymieszaniu ciecz jest gotowa do oprysku.Opryskujemy co 10 dni.

Proszę o informacje po pierwszym oprysku czy roztwór nie powoduje zmian na liściach/ plamy, deformacje/i ew. foto


UWAGA ! Osad z zakwasu może być zużyty na żurek bądź do wypieku chleba. W ostateczności dajemy go na kompost.

Naczynia w którym robimy zakwas nie myjemy po opróżnieniu a przed następnym kiszeniem!!!!

Dzięki :kiss3:

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Cze 2013 00:25 #163570

  • bela
  • bela's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 801
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Według przepisu Pomodoro ja robię z 0,5l zakwasu i 50ml zawiesiny kredy to dodaję tyle samo wody tj.550ml i wychodzi mi 1,1l roztworu do oprysku.Tak jak pisałam w środę opryskałam po jednej szt.pomidora i ogórka z każdej odmiany, dzisiaj sprawdziłam te pryskane i są super nic się nie dzieje powiedziałabym że nawet lepiej wyglądają od pozostałych to opryskałam wszystkie pomidory,ogórki i papryki a także jeden bakłażan.Opryskuje liście zewnątrz i od spodu.Muszę wam jeszcze powiedzieć że zrobiłam eksperyment z lubczykiem, mam go 2 szt. i zaczynają się pokazywać takie małe brązowe plamki więc w środę jeden opryskałam a drugi nie i dzisiaj sprawdziłąm ten nie pryskany ma dużo więcej plam i liście żółkną a ten opryskany zielone liście nie ma więcej plam i wygląda dużo lepiej.Tyle na razie spostrzeżeń.
Najlepszy był mój sąsiad jak pryskałam pomidory to mówi do mnie - jestem głodny i chyba już z tego głodu mam jakieś halucynacje bo czuje zapach żurku,oczywiście nic mu nie mówiłam czym pryskam.
pozdrawiam Bożena
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2013 00:26 przez bela.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Joane

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Cze 2013 04:35 #163591

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
D3flo wrote:
Cytrynian wapnia, który wykonałem we środę zgodnie z Pana recepturą zrobił się lekko zielonkawy, czy to właściwe?

Uściślij, w którym momencie pojawił się ten zielonkawy kolor ?. Sam cytrynian wapnia jest biały.

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Cze 2013 04:56 #163592

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
Jeśli pryskacie pomidory zakwasem zobojętnionym kredą nie używajcie już cytrynianu wapnia. Nadmiar wapnia może być szkodliwy dla roślin

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Cze 2013 08:38 #163606

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
Nie o to chodzi, by nie stosować razem cytrynianu i zakwasu ,lecz o to chodzi, że cytrynian jest niepotrzebny przy opryskach mleczanem wapnia.

Ta zielonkawa poświata to zapewne fluorescencja mikro kryształów cytrynianu. Taki roztwór powstały świeżo z reakcji jest z wielu względów ciekawy. Choćby dlatego, że występuje w nim zjawisko nad rozpuszczalności, zwłaszcza na zimno.
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2013 08:43 przez pomodoro.

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Cze 2013 16:24 #163711

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15807
  • Otrzymane dziękuję: 53326
Wątpię by po 48 godzinach jeszcze zachodziła reakcja ale na pewno część dwutlenku węgla jaki jest wytwarzany w trakcie reakcji rozpuszcza się w tym preparacie i to ten rozpuszczony CO2 wydziela się po wstrząśnięciu.

A w uprawach monitorowanych reguluje się zawartość CO2 w atmosferze szklarni.

www.ogrodinfo.pl/uprawy-pod-oslonami/dwu...awach-pod-oslonami-1

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 01 Cze 2013 18:40 #163734

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 879
  • Otrzymane dziękuję: 571
W związku z powyższym, zastanawiam się , czy jest konieczność czekania z opryskiem do następnego dnia. Raz się zapedzilam i oprysk zrobiłam tego samego dnia. Jakie mogą być tego skutki? Na razie nic złego nie zauważyłam.


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.501 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum