W zasadzie powinnam rozpocząć ten wątek od wyszczególnienia rodzajów gleby
Gleba piaszczysta:
Dobrze przepuszcza powietrze i wodę, szybko się nagrzewa i też szybko stygnie. Zawiera niewiele składników pokarmowych, zostają one zmywane przez deszcze lub zwiewane przez wiatr.
Fachowcy mówią, że taka gleba odznacza się dużą porowatością a woda(deszcz) przecieka przez nią jak przez sito. Taka gleba zawiera dużo powietrza (gazowego azotu i tlenu), wykazuje natomiast niedobór wielu innych składników mineralnych, ważnych dla wzrostu roślin.
Ważne dla ogrodnika: Gleby piaszczyste wymagają wzbogacenia w próchnicę i substancję organiczną. Dzięki temu gleba stanie się bardziej zwięzła. Poprzez częste ściółkowanie, dodawanie kompostu oraz nawożenie mączką skalną, zawierającą ił możemy poprawić jej strukturę.
Gleba gliniasta : możemy podzielić na trzy grupy
Ciężka gleba gliniasta,
Piaszczysto- gliniasta i
Próchniczno gliniasta
Dość szybko się nagrzewa, doskonale zatrzymuje wodę i składniki pokarmowe.
Bogata w próchnicę, zawiera także wapń.
Ważne dla ogrodnika: Gleby uważane za dobre ziemie ogrodowe, wymagają także zabiegów pielęgnacyjnych: nawożenia kompostem ,ściółkowania.
Gleby ilaste
Są to gleby ciężkie, słabo przepuszczające wodę i powietrze, wolno się nagrzewają.
Wykonywanie zabiegów uprawowych na tych ziemiach jest uciążliwe.
Z takiej ziemi jak z plasteliny ,można ugnieść kule.
Ważne dla ogrodnika: strukturę gleby można poprawić poprzez dodawanie piasku i regularne zasilanie kompostem. Pulchność także zwiększa ściółkowanie. Dobry wpływ na poprawienie struktury ma wysiew nawozów zielonych głęboko korzeniących się które wzbogacają warstwę uprawną ale także ją rozluźniają.
Gleby torfowe:
Są to gleby powstałe z torfu wysokiego, mają bardzo kwaśny odczyn, zawierają niewiele składników pokarmowych ale odznaczają się dużą zasobnością wody.
Glebę torfową można zgnieść w dłoni jak gąbkę.
Ważne dla ogrodnika: gleba torfowa wymaga dodatku piasku, mączki skalnej, wapna i kompostu.
Decydujący wpływ na rozwój i zdrowie roślin ma górna (10-20 cm) próchniczna warstwa gleby,
właśnie o tę warstwę ogrodnik dba najbardziej, pielęgnuje ją i wzbogaca w składniki pokarmowe.
Strukturalna bogata w składniki pokarmowe warstwa próchniczna to marzenie każdego ogrodnika.
Jak osiągnąć ten cel?