• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Różne pytania dotyczące nawożenia roślin

Nawożenie warzyw w doniczce 10 Lut 2014 17:32 #223310

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Nawozy naturalne mają to do siebie, że czuć je z daleka :) Spróbuj zastosować granulowany kurzak mieszając go z ziemią, jest mniej inwazyjny zapachowo, możesz też posadzić rośliny w kompoście lub ziemi gnojowej, czyli całkowicie przekompostowanym oborniku, w tym wypadku zapachu nie będzie :)
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2014 17:32 przez Hiacynta.

Zielone okna z estimeble.pl

Kokos 01 Mar 2014 00:01 #229648

• orestes
  • orestes's Avatar
Halo
Ostatnio postanowiłem posadzić swoje rośliny w podłożu z włókna kokosowego i perlitu. Poczytałem trochę na temat kokosu i doszedłem do wniosku, że chyba będzie to lepsze dla roślin, z tego względu, że podłoże takie ulega powolnemu rozkładowi i zawiera więcej powietrza. Gdy kontroluję korzenie swoich roślin dochodze do wniosku, że wszelkie mieszanki na bazie torfu, kompostu, ziemi itp. po sezonie przypominają ubite błoto, doniczki od środka są oblepione i trzeba je porządnie szorować by zmyć to "coś". Z kokosem nie miałem takich problemów, jednak błędem moim było posadzenie roślin w samym substracie kokosowym. Wciąga on bardzo dużo wody i korzenie nie rozwijały się "bujnie". Podobno nawodniony zawiera do 25% powietrza co jest jednak za mało. 30% to minimum- dlatego zastosowałem perlit. Zobaczymy co z tego wyniknie.
A kto z Was ma doświadczenie w uprawie roślin w kokosowym substracie? Podzieli się ktoś wiedzą?

Kokos 02 Mar 2014 00:15 #229988

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
Mocno rozdrobniony kokos stosuję czasem jako dodatek do roślin doniczkowych. Ale kokos mieszam z ziemią kwiatową lub z kompostem. Perlit lub keramzyt też dorzucam w niewielkich ilościach.
W samym kokosie z perlitem nigdy roślin nie sadziłam, ale mogłoby się to udać, gdyby zastosować pożywkę zawierającą odpowiednią ilość nawozu.

Sam kokos jest podłożem jałowym, rośliny rosnąc w nim bez nawożenia mogą być zagłodzone.

Kokos 02 Mar 2014 08:25 #229996

• orestes
  • orestes's Avatar
Zaprawdę powiadam Ci, nawóz wolnodziałający zastosować zamierzam

Kokos 03 Mar 2014 18:22 #230543

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
Z nawozem ma to sens, czasem rośliny sadzi się w podłoża mineralne, stosując fertygację, widziałam tak rosnące pomidory z łodygami na 3 - 4 metry :)

Kokos 04 Mar 2014 21:20 #230923

• orestes
  • orestes's Avatar
Już zamówiłem wiaderko Osmocote :woohoo:

Nawożenie - domowe źródło 12 Mar 2014 22:25 #233121

• mnemorius
  • mnemorius's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Hej

Mam pytanie do znawców tematu...

Wyczytałem gdzieś że dobrym "nawozem" jest woda z kiełkownicy

są jeszcze inne źródła z kuchni do nawożenia ogródka??

Adrian

Nawożenie - domowe źródło 12 Mar 2014 22:35 #233123

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
Jeśli gotuje ktoś warzywa na parze, nie stosując soli, to woda z garnka też zawiera trochę potasu i mikroelementów.
Ale muszę podkreślić, że nigdy nie polegałam wyłącznie na 'kuchennych' nawozach, nawet kwiaty w doniczkach czy skrzynkach nawożę w sposób bardziej konwencjonalny, od czasu do czasu stosując jakiś środek chałupniczy dla odmiany.

Różne pytania dotyczące nawożenia roślin 16 Maj 2014 07:15 #259749

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Czy w przypadku tak silnych opadów jakie występują tu na południu pada ulewnie od kilkunastu godzin i zapowiada się na kolejne kilkadziesiąt, będzie potrzebne uzupełnienie składników pokarmowych w glebie, głównie azotu?? :think:

Różne pytania dotyczące nawożenia roślin 25 Maj 2014 21:40 #264079

• Kozak
  • Kozak's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 185
Jeśli pytanie jeszcze aktualne to ja uważam jak najbardziej ,szczególnie jeśli masz glebę mocno przepuszczalna.Wyjątkiem może być nawóz wolno działający ,np osmocote .
Pozdrawiam Mariusz.

Różne pytania dotyczące nawożenia roślin 04 Cze 2014 09:40 #268498

• Ewar
  • Ewar's Avatar
  • Senior Boarder
Witam.
Chciałabym się dowiedzieć jak nawozi sie rośliny "kolorowe". Czy jest jakaś zasada? 1. Dokładnie to chciałabym nawieźć buka pospolitego DAWYCK PURPLE. W zeszłym roku nie pamiętam co podsypałam, ale zmienił kolor liści na zielony. Rośnie na słonecznym stanowisku.
2. Czym nawieźć bukszpan wieczniezielony 'Golden China' o zółtych liściach?.
3. Dziurawiec Mosera 'Tricolor' jest rośliną kwitnącą, to nawiozłabym nawozem do roślin kwitnących, tak samo do roślin kwitnących krzewuszkę cudowną 'Alexandra' o purpurowych liściach.
4. A co z domowymi roślinkami ? np peperomią o czerwonych liściach (jest kwitnącą rośliną, ale nie chcę, aby kwitła), difenbachią o ciemnych liściach (tak samo nie chcę, aby kwitła), zielistką. W opisach nożna znaleźć "nawozić nawozem dla roślin doniczkowych". No tak, ale teraz dla roślin doniczkowych też mamy specjalizacje np nawóz do roślin zielonych, do roślin kwitnących, do juk dracen fikusów, itd.
Wiem że zasypałam pytaniami, ale najważniejsze dotyczy buka.
Pozdrawiam, Ewa

Kiedy nawozić 03 Paź 2014 17:50 #303078

• WujMaciej
  • WujMaciej's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3
Proszę o poradę. Chciałem jeszcze w tym roku zastosować pod drzewka jabłoni nawóz wapniowy kredę z OMG. Czy ktoś stosował i może powiedzieć kiedy widoczne są efekty? Raz zastosowałem nawóz tlenkowy i nie był to dobry pomysł. Kreda podobno nie działa tak agresywnie.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Kiedy nawozić 03 Paź 2014 20:21 #303116

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
Mój dziadek wapnował sad późną jesienią lub wczesną wiosną, na długo przed ruszeniem wegetacji drzew. Ale i tak dodatkowo podsypywał wiosną saletrę wapniową. Jabłonie w momencie wiosennego startu mają największe zapotrzebowanie na wapń. Nawożenie kredą jesienią mija się z celem, chyba, że chcesz odkwasić ziemię.

Kreda, czyli wapno węglanowe jest bardziej korzystne na glebach lekkich, natomiast wapno tlenkowe na ciężkich. Ale z kolei mama Adeli twierdziła, że na zimę trzeba sypać wapno, gdyż ziemia jest lepiej zdezynfekowana i nie ma chorób. No i widzę, że Adela tak robi z dobrym skutkiem, mimo działki na piachach :) My stosujemy na całej działce dolomit. Pod drzewkami owocowymi również. A wiosną azotan wapnia :)

Producent nie jest ważny, ważna jest ilość wapna w wapnie :)

Kiedy nawozić 03 Paź 2014 21:20 #303136

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Skoro został poruszony temat wapnowania , to i ja poproszę o poradę. Glebę mamy, co tu dużo mówić, piaszczystą, lekką i kwaśną. Stosowanie obornika w warzywniku daje efekt tylko na jeden rok - warzywka są dorodne i zgrabne :) W zeszłym roku zaczęłam dawkować kompost. I okazało się, że powinnam odkwasić glebę ( nie mam możliwości analizy chemicznej ) - w związku z tym, jaki preparat muszę zastosować i w jakiej ilości?
Pozdrawiam serdecznie, Adasiowa
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Kiedy nawozić 06 Paź 2014 10:39 #303673

• kokoryczka
  • kokoryczka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 58
Polecam dolomit :) czyli WAPNO MAGNEZOWO-WĘGLANOWE. Oprócz wapna, magnezu zawiera sporo niezbędnych do funkcjonowania roślin mikroelementów.

Spróbuj też do kompostu dosypywać popiół pochodzący ze spalania drewna lub resztek roślinnych. Popiół taki ma sporo potasu i dość wysoki odczyn pH, czyli też działa odkwaszająco.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Kiedy nawozić 06 Paź 2014 15:53 #303732

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Bardzo Ci dziękuję :) Rozumiem, że wapnowanie należy przeprowadzić przed jesiennym nawiezieniem obornikiem. Czy na opakowaniu dolomitu jest zalecana ilość preparatu na daną powierzchnię?
Pozdrawiam serdecznie !
p.s. z popiołem będzie problem :( nie mam kominka, a w piecu palimy ekogroszkiem.

Kiedy nawozić 06 Paź 2014 16:58 #303747

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43718
Wg.mojego rozeznania jeśli dajemy obornik to nie wapnujemy.I odwrotnie jeśli sypiemy wapno nie dajemy obornika. :jeez: :jeez:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Kiedy nawozić 06 Paź 2014 17:27 #303754

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Kreciku, dziękuję. Teoretycznie wszystko (?) jasne. W takim razie krok pierwszy: wapnujemy dolomitem - w październiku.
Krok drugi: muszę czymś nawieźć, bo kompletnie nic mi nie urośnie na tej mojej pustyni. Kiedy i czym podkarmić glebę?
Przyznam się uczciwie, że w sprawie opieki nad glebą jestem nowicjuszem, dlatego proszę o wyrozumiałość i cierpliwość :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Zielone okna z estimeble.pl

• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Wygenerowano w 0.413 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum