TEMAT: Na zielono !

Na zielono ! 15 Wrz 2015 10:01 #401986

• Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Toć to zaszczyt, być zakonserwowanym jak egipski faraon w piramidach (tu słoik = piramida). :happy: :happy:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Zielone okna z estimeble.pl

Na zielono ! 24 Paź 2015 22:17 #410086

• Selinka
  • Selinka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 371
Uwaga wrzucam, bo dawno nie bylo fotek :)
Madzhenta mi sie -wedlug mnie ciekawie zesporcila :) :
MADZHENTAsport1.jpg

Oscarek sie zaczal zolcic :
OSCAR2.jpg

Miss moich parapetow- ogromnokwiatowy, w kolorze wina Ogniennyi Cvetok:
PA110025.jpg
Asia

"You yourself create your own reality in your thoughts and beliefs. Change your thoughts and your life will change."

Na zielono !

FILODENDRONY, FIKUSY, HOJE I FIOŁKI-SPRZEDAM, WYMIENIĘ

Na zielono ! 24 Paź 2015 22:22 #410091

• Selinka
  • Selinka's Avatar
  • Platinum Boarder
Mae rosna:
Armageddon;
Armageddon.jpg

Blushing Ivory:
BlushingIvory1.jpg

Cosmic Jaguar:
CosmicJaguar.jpg

Cvetushyi Pion:
CVETUSHYIPION1.jpg

Zolotaya Rybka
ZotaRybka1.jpg
Asia

"You yourself create your own reality in your thoughts and beliefs. Change your thoughts and your life will change."

Na zielono !

Na zielono ! 24 Paź 2015 22:27 #410094

• Selinka
  • Selinka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dalej:
Guliwer:
GULIWER1.jpg

Favourite Child:
FavouriteChild1.jpg

Lilian Sparkler:
LilianSparkler.jpg

Le Ajsedora:
LEIsadora.jpg

Winter Parasol:
WINTERPARASOL.jpg
Asia

Na zielono !

Za tę wiadomość podziękował(a): Anna96, Gosia352

Na zielono ! 24 Paź 2015 22:41 #410102

• Gosia352
  • Gosia352's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3789
Maluszki ładnie Ci rosną :bravo: :bravo: :bravo:
Pozdrawiam Gosia :)

Na zielono ! 25 Paź 2015 16:13 #410239

• gogi_s
  • gogi_s's Avatar
Asia, kolekcja fiołków i hoi - podziwiam :)widząc po zdjęciach mają u Ciebie jak u Pana Boga za piecem! ja chyba mam te najzwyklejsze fiołki, z listków ukorzenione (od sąsiadki - roślinomaniaczki), ale najpiękniejsze są te pełne kilkukolorowe :)
pozdrawiam

Na zielono ! 29 Paź 2015 20:50 #411011

• Selinka
  • Selinka's Avatar
  • Platinum Boarder
gogi_s wrote:
Asia, kolekcja fiołków i hoi - podziwiam :)widząc po zdjęciach mają u Ciebie jak u Pana Boga za piecem! ja chyba mam te najzwyklejsze fiołki, z listków ukorzenione (od sąsiadki - roślinomaniaczki), ale najpiękniejsze są te pełne kilkukolorowe :)
pozdrawiam
Jeśli przypadkiem jesteśmy sąsiadami, to polecam się-mogę podzielić się nadwyżkami odmianowych fiołków :)
Asia

Na zielono !

Na zielono ! 29 Paź 2015 21:07 #411020

• gogi_s
  • gogi_s's Avatar
Asiu, nie wiem czy jesteśmy sąsiadkami :whistle: ja mieszkam w centrum hihiii, a moja sąsiadka to sądzę, że ma zainteresowania kaktusowo -zielone (trzykrotki itd), a hojoza jeszcze przed nią...ale za podział listkami fiołków :hearts: nie mniej jednak - czekam na zdjęcia piękności, które mieszkają razem z Tobą, a Twoja lista hoi -imponująca!

Na zielono ! 13 Lis 2015 23:35 #413411

• Selinka
  • Selinka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ech, chciałoby się mieć wszystkie fiołki na knotach...Hydroponika jednak nie wychodzi, jedyny sukces to ukorzenienie listka od razu w keramzycie i doczekanie się maluchów.

Tymczasem wyjazd urlopowy na tyle długi, że z konieczności znowu trzeba było wozić fiołki, a to się robi coraz bardziej skomplikowane (czyt.: bo jest ich coraz więcej aż boję się policzyć), no i zimno, trzeba to całe towarzystwo odpowiednio zabezpieczyć na drogę raz: w woreczki foliowe indywidualnie a dwa: wszystkie hurtem owinąć wielkim worem foliowym. Trzy kwitnące, na knotach zostały w domu -kamień z serca, są bezpieczne.
Asia

Na zielono !

Na zielono ! 14 Lis 2015 07:58 #413506

• gogi_s
  • gogi_s's Avatar
Ale, jak one Ci się odwdzięczą kwitnieniem, za tę miłość i wożenie!! piękności masz...kiedyś kupiłam od takiej babuleńki na rynku fiołka białego o końcach niebieskich, ale po roku mi umarł(dlaczego?), może jego byłej właścicielce coś się stało...za to ten czerwono-bordowy pełny-piękny, widziałam ostatnio w Kauflandzie takiego biało żółtego o zielonkawej ramce na końcu kwiatka-cudo, ale gdy poszłam na drugi dzień to już go nie było :(

Na zielono ! 15 Lis 2015 21:44 #413851

• Selinka
  • Selinka's Avatar
  • Platinum Boarder
Masz rację, Małgosiu z tym odwdzięczaniem. już wróciliśmy, fiołki zniosły wyjazd bardzo dobrze (niestety padł zalany Funambule, już z małymi sadzoneczkami przy liściu, ale to wyjątek). Do kwitnienia szykuje się Driada i pękam z niecierpliwości!!!

A ileż to razy ja czegoś żałowałam, bo wahałam się kupić, po czasie się decydowałam i już nie było! Tylko moja koteczka na mnie czekała, była mi przeznaczona. Wyszłam z wystawy kotów zakochana w niej na zabój, ale całą resztę dnia nie mogłam sobie znaleźć miejsca, myślałam tylko o niej... Na drugi dzień koteczka na szczęście jeszcze była i decyzja na tak była najlepsza decyzją :) Aż boje się pomyśleć, co by było, gdyby okazało się, że ktoś inny ją kupił!
Asia

Na zielono !

Na zielono ! 17 Lis 2015 11:42 #414061

• gogi_s
  • gogi_s's Avatar
Asiu, ta hojka na pierwszym zdjęciu mówi do mnie "jestem piękna, jestem piękna" - :supr3: napatrzeć się na nią nie mogę, ale chylę czoła kolekcji...a fiołeczki, są cukieraśne, nawet jak nie kwitną i są takie kochane, bezproblemowe, uwielbiam je, 3mam kciuki, by wszystko się z pracą ułożyło (może szefostwo się zmieni? jest jakaś szansa na to?), buziam w deszczowy dzień

Na zielono ! 30 Lis 2015 22:31 #416423

• Selinka
  • Selinka's Avatar
  • Platinum Boarder
gogi_s wrote:
Asiu, ta hojka na pierwszym zdjęciu mówi do mnie "jestem piękna, jestem piękna" - :supr3: napatrzeć się na nią nie mogę, ale chylę czoła kolekcji...a fiołeczki, są cukieraśne, nawet jak nie kwitną i są takie kochane, bezproblemowe, uwielbiam je, 3mam kciuki, by wszystko się z pracą ułożyło (może szefostwo się zmieni? jest jakaś szansa na to?), buziam w deszczowy dzień

Małgosiu, ułożyło się...po mojej myśli. Nie przedłużono mi umowy, hurra!!!
No ale z drugiej strony niefajnie nie mieć pracy....
Asia

Na zielono !

Na zielono ! 01 Gru 2015 12:58 #416471

• sheltie
  • sheltie's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 61
Super kolekcja fiołków. Mam pytanie czy fiołki o liściach pstrokatych dłużej rosną i czy są trudniejsze w ukorzenianiu?

Na zielono ! 01 Gru 2015 16:45 #416496

• Selinka
  • Selinka's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj sheltie !
(a propos, bardzo lubię psy sheltie, zwłaszcza blue merle!)
Mam fiołki dopiero od pół roku. Nie zauważyłam różnic w szybkości ukorzeniania, prędkości rośnięcia itp. między pstrokato-listnymi a niepstrokato-listnymi.
Natomiast bardziej intryguje mnie sama kwestia wybarwiania się liści na pstrokato. Niewiele u mnie tej pstrokatości jakoś. Czemu? Jakie czynniki na to wpływają? Światło, temperatura, zgaduję-tylko czy im więcej światła, tym jaśniejsze, czy im mniej światła?
Asia

Na zielono !

Na zielono ! 09 Gru 2015 13:55 #417486

• gogi_s
  • gogi_s's Avatar
Asiunia, dajesz jakoś radę? choć z drugiej strony, jesteś dzielna dziewczyna i szybko znajdziesz coś nowego, ale niestety kierownictwo chwilami ma przerost formy....ale cóż tak jest pewnie wszędzie! szukałam u Ciebie tej hojki o której pisałam u siebie, ale chyba nie znalazłam, albo ślepa jestem i się gdzieś ukryła, bo mam dylemat kupić-nie kupić?
miał jeszcze tricolor, ale sprzedał za kosmiczne pieniądze! a fiołeczki -cukieraski słodziutkie!

Na zielono ! 13 Gru 2015 11:16 #418011

• Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Asieńko kochana, jak to tak, że ja czekam na fociaste z twoich parapetów, a tu pusto jak na pustyni?!? No ładnie to tak? Pliiiiiissss, wrzuć jakieś cykanki, napewno coś tam Ci kwitnie i cieszy oczka. My też się chcemy nacieszyć twoim szczęściem. Albo może wkleisz fotki wspominkowe z kwitnień tegorocznych? Będę na nie czekała, wierząc że się doczekam!! B) Pozdrawiam pasjonacko! :kiss3: :bye:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Na zielono ! 13 Gru 2015 21:22 #418115

• Selinka
  • Selinka's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu, ja bym Ci polecała hoję Minibelle jako odmianę wdzięczną, łatwą w uprawie (mieszanka ze zwykłą, czyli wytrzymałą carnosą), bardzo ładną czy to w kwitnącej formie, czy nie. Kupuj bez wahania, one nie sa drogie.
Krysiu, już wrzucam, wrzucam. Martwi mnie nieprawidłowo mi kwitnąca RS Driada. Tak czekałam, tak cieszyłam się tymi pączkami a z samej sadzonki byłam taka dumna, że zdobyłam...
Powinno być tak: (zdjęcie z internetu)

indeks.jpg

A jest tak:

PC130015.jpg

PC110003.jpg

PC130025.jpg

Na moje oko sport. Czy jednak może być tak, że pierwsze kwitnienie aż tak może różnić się od przepisowego? I drugie kwitnienie będzie prawidłowe? Macie Kobitki jakieś doświadczenie w tym względzie? Oberwałam kwiatki i nie wiem, czy mieć nadzieję, czy nie.
Asia

Na zielono !

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.730 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum