Jedna vanda jest biała, a druga-jeszcze nie kwitła..
Krysiu, jak macgillivrayi się zdecyduje pąk donosić-kwiat ujrzy światło forumowe
O hojach c.d..
H. imbricata
Rośnie cały czas w mchu, bo nie miałam pomysłu na podłoże. Ponieważ hoja ta lubi odpowiednią wilgotność powietrza, trzymam ją w akwarium gdzie ma odpowiednie warunki wilgotnościowe, doświetlana świetlówkami do uprawy roślin w akwarium. Kto nie ma akwarium może ją sobie hodować np. w słoiku na ogórki, postawionym na parapecie- też zdaje egzamin :uszy
Hoja ta w naturze jest epifitem o długich, cienkich, wspinających się po zmurszałych pniach i drzewach, łodygach, które lgną do pni i gałęzi,
ma bardzo "soczyste" liście, które przylegają pionowo do powierzchni, na których rosną.
Liście te z reguły rosną dość blisko siebie, nakładając się na siebie jak dachówki
Istnieje wiele odmian tego gatunku w naturalnym środowisku, liście mogą mieć jednolite zabarwienie jasno zielone, albo ciemnozielone, albo upstrzone marmurkiem tak jak na fotce powyżej..
Kwiaty u tej odmiany są bardzo atrakcyjne, mają "puszyste" zielono-kremowe płatki.
Zapach słaby: jest lekko słodki, z odrobiną stęchlizny
Krótki dzień, zmniejszona wilgotność powietrza, inicjują kwitnienie, czyli w zasadzie powinna ta hoja kwitnąć w naszej strefie klimatycznej, późną jesienią..
Może się doczekam kiedyś..Obecnie zamierzam część tej imbricaty przełożyć do seramisu, a część do uprawy ziemnej z dodatkami, pozostałą część zostawić w mchu. Po obserwować, zobaczyć jak się będzie zachowywać. Jedno jest pewne:lokalizacji akwariowej nie zmieni na bank
Drugą hoją jest:
H. mitrata big leaves(Malaysia)
Hoya ta jest stosunkowo niedawno u mnie..Trochę się bałam jej uprawy, bo wiadomo:trudna, na dodatek wiosenny import z TH.. Przygotowałam dla niej podłoże składające się z ziemi, perlitu, drobnego i grubego keramzytu. Widać, że podłoże jej się spodobało. Jak podniosłam doniczkę do góry, zobaczyłam, że już zaczyna przerastać pięknie substrat jaki jej przygotowałam.Jest nadzieja i tego się trzymajmy.
Uprzedzając pytanie, na razie rośnie sobie w growboxie..W lipcu zmieni kwaterę, ale o tym później..
H. mitrata Pochodzi z Tajlandii, Sumatry, spotykana jest też na Borneo.
Ma ciemno zielone liście o kształcie jakby czółna, albo "urny", wąskie skręcone do dołu, które służą jako schronienie dla mrówek - podobnie jak h. darwinii, która nawet produkuje urocze "domki" dla mrówek.
Purpurowe przebarwienia i różne plamki dodają jej urody.
Kwiaty tej odmiany wydzielają słodki zapach.
H. mitrata big leaves jest jedną z ładniejszych odmian tego gatunku. Mam jeszcze dwie inne odmiany, o zupełnie innym pokroju liści. Pokażę-jak się z nimi dogadam