Watek zarósł kurzem
Troszkę czasu upłynęło od mojej ostatniej wizyty, ale na usprawiedliwienie mam to, że intensywnie pracowałam w oranżerii
Jeszcze zagospodarowuję przed zimą szklarenkę, tak żeby maksymalnie wykorzystać powierzchnię
Już widać tę intensyfikację
W szklarni panują dobre warunki. Jest ciepło i odpowiednia wilgotność powietrza. Rośliny już to "czują", zaczynają się intensywnie puszczać, mimo jesiennej pory. Nawet krótki dzień im nie straszny. W oranżerii staram się utrzymać temperaturę powietrza w granicy 18-21* C.
I kilka roślin..
Niesamowicie pachnące
Clerodendrum bungei Pink Diamond (niestety z braku czasu nie udało mi się złapać w obiektyw pełni kwitnienia) i
Clerodendrum calamitosum
Clerodendrum wallichii Trzy kwiatki, a cieszą
Młode liście
monstera variegata:
II egzemplarz też się zdecydował
Po chwilowym przestoju ruszył również
Cissus discolor
i
Alocasia "Midori sour" młody liść. Z perspektywy kilkumiesięcznej uprawy stwierdzam, że to bardzo trudna roślina jest
Smaczliwka
Avocado odzyskany z kompostownika. Wyrósł z wyrzuconej tam pestki. Świetnie się czuje pod szkłem. Dorobił już 3 piętra
Nowość u mnie
Philodendron caramel cream. Już się ukorzenił i wypuścił nawet młody listeczek
I żeby nie było, że nic o hojach nie ma to dzisiaj na tapecie:
Hoya cv. Emerald GPS 10041 Ślicznota. Kupiona na wiosnę jako 4 listna długo kołkowała, zbierała się, zbierała i wreszcie się zdecydowała wypuścić pokaźną kupkę liści. I cały czas rośnie..
U mnie w podłożu ziemnym z dodatkiem kokosu i keramzytu. Stanowisko południowe:parapet.
Starsze liście są duże, mocno unerwione
Młode liście natomiast aksamitne ze srebrnymi plamkami. Cudo
I na koniec chciałam pokazać listek, a w zasadzie liścior
To
Hoya parasitica Lao B, piękna, ale niedoceniana. Niesłusznie. Pięknie rośnie, wypuszcza olbrzymie liście (a ja jestem fanką wielkich liści
), i jest niekapryśna. Między kolejnymi podlewaniami wymaga tylko przesuszania. Nawozikiem dopieszczam od lutego do października. U mnie w podłożu ziemnym. Ma penducle. Może donosi
Dzięki wielkie za odwiedziny