Zaniedbałam trochę wątek, ale długo chorowałam,jeszcze nie jestem zdrowa niestety..
Dziękuję, że do mnie zaglądacie i kibicujecie moim roślinkom, choć nie zawsze się ujawniacie
agnesina-Papilio kupiłam w Holandii-w tej chwili nie mam cebulek przybyszowych..Ta odmiana jest dość specyficzna, powinna być traktowana jak zimozielona, raczej nie zasuszana..
Rośliny szaleją, ale z nimi również choroby grzybowe i szkodniki, więc muszę non stop monitować oz..
Kilka zaległych fotek..
Hippeastrum Flamenco Queen zakwitnął jednocześnie na dwóch pędach
Hippeastrum Chico-nie da się ukryć"wyszukana ta jego uroda"
Hippeastrum Exotic Star zakwitnął po raz trzeci
Hoya serpens bardzo lubię tę hoję, a ona mnie jakoś mniej
Przy trzecim podejściu-zdecydowała się na współpracę dopiero. Nawet wypuściła łaskawie kilka liści i ma 2 pypcie kwiatowe, ale nie łudzę się, że coś z tego będzie..Na pewno lubi wilgoć i ciepło, obłożenie ziemi mchem powoduje, że wierzchnia powierzchnia, w doniczce tak nie obsycha-hojka czuje się lepiej.
Hoya finlaysonii-bardzo ładny "krokodylowy" wzór na liściach-rośnie w keramzycie, całkowicie bezproblemowa.
Philodendron pedatum-ładnie się rozrósł w oranżerii
Philodendron sodiroi, po chwilowym przestoju ruszył. Liście urocze
Philodendron gloriosum długo kołkował. Wypuścił II liść, to myślę, że teraz już z górki
Philodendron melanochrysum kupiony w zeszłym roku, na parapecie rósł tak sobie. Przede wszystkim:wolno. Po przełożeniu we wrześniu do oz oszalał
liście sprawiają wrażenie aksamitnych. Na pewno ciepło, i wilgoć sprzyjają jego rozwojowi.
Starszy liść
Młode rudawe liście
większa część rośliny
Mam kilka odmian epipremnum,na zdjęciu poniżej jest bodajże odmiana aureum(ręki odciąć sobie jednak nie dam
), która postanowiła "wyrwać" się na wolność i zasuwa po boazerii, do której przyczepiła się korzeniami przybyszowymi jak do drzewa i myśli, że jest w tropiku
Mało kto wie, że w naturalnych warunkach zakwita..
I trochę buszu
Tu: Philodendron melanochrysum, epipremnum 'Marble Queen' skrzydłokwiat Chopin, monstera variegata,
i ogólnie:
Pozdrawiam ciepło