Dziękuję Romo
Podsumowując prezentację różyczek - wszystkim Zainteresowanym z przyjemnością prześlę szersze opisy na PW, odpowiem na pytania i udostępnię dodatkowe zdjęcia.
Można też poczytać o nich w moim wątku
William Morris, David Austin
25 zł
Angielska róża z aspiracjami do pnącej. Sadzonka kupiona 2 lata temu od Petrovica (Serbia) jako nędzny kikutek, teraz dopiero nabiera wyglądu.
Niestety nie doczekam jej urody w pełnej krasie, bo różane koleżanki wkoło rozpychają się ponad miarę
Spirit of Freedom, David Austin
30 zł
Pnąca róża angielska o bladoróżowym, dużym, kulistym kwiatostanie. Mocno pachnąca.
To świeży nabytek u mnie, więc zdjęć niestety nie mam, choć zakwitła w tym roku kilkoma kwiatami. Mam dwie sadzonki tej róży - jedna kupiona we Floribundzie, druga sprowadzona z Niemiec. Obie były bardzo słabiutkie, ale przez rok u mnie trochę się wzmocniły.
Leander, David Austin
25 zł
Pnąca róża angielska o pięknym, ciepłym odcieniu brzoskwini. Rzadka odmiana, ale warta polecenia. Kwiaty dosyć duże, pachnące.
Geny tej róży powtarzane są w wielu współczesnych odmianach róż angielskich ze względu na zdrowotność i "dobre maniery" tej róży.
Winchester Cathedral, David Austin
25 zł
Angielska róża rabatowa, klasyk. Śnieżno biała, pachnąca, jasno zielone liście.
U mnie ma wysokość ok. 1 m, ale była przesadzana, więc ma potencjał na większą.
Sharifa Asma, David Austin
25 zł
Angielska róża rabatowa - uroczy, pachnący bladawiec. Niewysoki krzaczek, ok. 80 cm wysokości, ale mam ją dopiero od roku.
Zdrowa odmiana, choć ma dosyć długą przerwę w kwitnieniu.
Nie znalazłam lepszego zdjęcia, ale to ta po prawej stronie zdjęcia:
Chciałabym również zaoferować sadzonki bylin (siewki), jednak ze względu na ograniczoną ilość, wolałabym ograniczyć ich sprzedaż jako dodatek do róż.
Jeżeli ktoś zdecyduje się na zakup róży, mogę zaoferować siewki:
Ostrogowca czerwonego (biały i ciemnoróżowy, mix), po 3 zł:
Jarzmianek (mam kilkanaście odmian - od białych po ciemnoróżowe, ale siewki są nie do odróżnienia), po 3 zł:
Przetaczników po 3 zł:
Zainteresowanych proszę o kontakt na PW lub w wątku.
Pozdrawiam