TEMAT: Ogród niewiele większy od ręcznika kąpielowego

Ogród niewiele większy od ręcznika kąpielowego 03 Lut 2014 17:57 #221352

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Anetko, tutaj na "biegunie" chyba niezbyt dobrze, przynajmniej większość skalnych. Mój skalniaczek usytuowany jest od strony wschodniej więc ciepłolubne roślinki raczej na nim sobie nie poradzą. :flower:

Aniu, zima dała nam trochę popalić, jednak mrozy nie trzymały zbyt długo. Jeśli ponowny nawrót będzie wyglądał podobnie, to jest nadzieja, że wszystko zakończy się dobrze. :flower2:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród niewiele większy od ręcznika kąpielowego 03 Lut 2014 17:59 #221353

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Witaj Mrówko-Beato, byłam pewna, że Twój Axel to briard. Miałam takiego czorta wiele lat temu.Pierwsze zdjęcia przywołały miłe wspomnienia-zwłaszcza te znad morza.Cudowne mokre czupiradło. Może człowiek powinien już zakładać mocniejszy okular :hammer: . Mój obecny diabelec gania po ogrodzie dookoła domu rujnując resztki trawnika. Póki co wyłożyłam kawałki przy furtce i bramie kostką brukową - musi być przekrój chodnika łódkowaty bo siła odśrodkowa chyba by go wyniosła nad płotem do sąsiadów. :woohoo: I tak samo zrobię wiosną na wszystkich zakrętach piesowych korytarzy powietrznych. Próbowałam z płyt chodnikowych ale nie mogłam wyprofilować. Jego ścieżki wyglądają jak tor bobslejowy.Nie napiszę jak wygodnie się po tym chodzi :rotfl1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Ogród niewiele większy od ręcznika kąpielowego 03 Lut 2014 19:30 #221380

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
:rotfl1: :rotfl1: :flower2:
Witaj Haniu, mimo iż współczuję zniszczonego trawnika, zrobiło mi się tak jakoś cieplej na serduchu z radości, że jest ktoś kto zna i rozumie mój problem. :oops:
Briardy to moi ulubieńcy. Niedaleko miejsca, w którym pracuję w odwiedziny do jednego z pracowników czasami przychodzi jeden taki z kokardeczką, śliczniuni i... bardzo dobrze ułożony :idea1: :happy4:
Z duszą na ramieniu czekam na stopnienie śniegu, jednak trzeba będzie stawić czoła przeciwnościom i zmierzyć się z widokiem trawnika bez... trawy... :happy2:
Bieganie wokół domu daje mu (i nam, a może zwłaszcza nam) tyle radości, że nie sposób tego zabronić.
Właśnie obmyśliłam, że położę w te miejsca płyty 25 x 25, ale po tym co mówisz muszę jeszcze raz to przemyśleć.
Siła odśrodkowa... :think: , rzeczywiście... kawałki trawy śmigają w górę na jakieś 2 metry... :devil1:

Pokaż tutaj swojego "diabelca".... :hug:

Ogród niewiele większy od ręcznika kąpielowego 03 Lut 2014 19:59 #221395

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Dobry wieczór Mrówko-Beato,
pies ganiający dookoła domu rozśmiesza nas tak, że inne rzeczy są mniej ważne (trawnik, phi); mój diabelec waży tylko 20 kg, Twój chyba dużo więcej :woohoo: zastanów się nad tym chodnikiem, bo Kuba na równym chodniku wpadał w poślizg na zakrętach:rotfl1: :rotfl1: na prostej jest dobrze bez wykładania. Mój briard to była Florentyna. Za Tęczowy Most poszła 19 lat temu. Była niemożliwa i oczywiście kochana.Bieżące psisko to mieszaniec, bardzo podobny do jednego z psów Romy - Neski. Nie umiem wstawiać zdjęć :club2: i chyba za dużo ich nie mam :( . Postaram się nadrobić braki w edukacji i zbiorach. Trawnik u mnie jest byle jaki; w lesie sosnowym to walka z wiatrakami. Żeby tylko było trochę zielonego a nie klepisko. U Ciebie to co innego. Na pewno coś wymyślisz.
:bye:

Hanka

Ogród niewiele większy od ręcznika kąpielowego 03 Lut 2014 21:37 #221439

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
Wbrew pozorom pod ogromniastą furą kudłów chowa się dwlikatna chudzinka trochę przypominająca charta, która waży właśnie 20 kg. :happy: On po prostu z takim impetem pędzi, a kiedy jestem w domu, to słychać to jak koński galop. :rotfl1:

Suchy piach i las sosnowy... rzeczywiście trudny teren pod zielone, jednak w połączeniu z łagodnym klimatem daje duże możliwości. Mogłabym w takich warunkach ziścić marzenia (które rozbudziły się nie tak dawno) o skalniaku... takim prawdziwym, z olbrzymią ilością skałek, kamieni i typowych dla niego roślinkach. :think:

Ogród niewiele większy od ręcznika kąpielowego 03 Lut 2014 22:40 #221469

• Roma
  • Roma's Avatar
Pięknie wyglądają kwitnące drzewa owocowe.Twoje fotki przenoszą w najpiękniejszy sezon ogrodowy.
Beatko-wracając do naszych czworonogów to muszę się pochwalić,że u mnie pod nogami leży ok.160 kg żywej wagi :P Całe szczęście ,że nasza kuchnia ma 7 metrów długości bo nie wiem czy miałabym gdzie nogę postawić :jeez:

Ogród niewiele większy od ręcznika kąpielowego 03 Lut 2014 23:00 #221473

• dorota
  • dorota's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Te wiosenne fotki są tak energetyczne, że się naprawde chce żyć , kwitnące drzewka owocowe w tle są niesamowite.
Czy Ty wykopujesz cebulki tulipanów po przekwitnięciu?
W ogóle nie widać, ze ogród jest mały, rośliny masz skomponowane z takim wyczuciem , że efekt budzi uznanie.
Poza tym Twój Axel jest naprawdę niesamowicie podobny do briarda, a miałam kiedyś sunię tej rasy , odeszła 12 lat temu. Drugą moją psią miłością są charty ( zdecydowanie krótkowłose :evil:, w poręczniejszym rozmiarze i zupełnie pozbawione agresji ) i choć zarzekam się , że do briardów już nie wrócę, sentyment ciągle pozostał. Moja sunia też niestety biegała za zwierzyna na spacerach i musiała być na smyczy . Ale też jako owczarek świetnie potrafiła zagonić wszystkie dzieci do piaskownicy i je tam pilnować jak stado owiec . Była niesamowita.
Owczarki katalońskie są jednak bardzo do briardów podobne :) .
Pozdrawiam- Dorota
Mój ogród- po prostu

Ogród niewiele większy od ręcznika kąpielowego 04 Lut 2014 12:52 #221531

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Mróweczko, niestety mój skalniak nie sprawdził się w tutejszych warunkach :hammer: drzewa bardzo się rozrosły :dance: cień mu nie służył a igły sosnowe zakwaszały podłoże. Na pewno można było go przenieść czy wapnować, dać inne rosliny, ale ja jednak wolę cienie,półcienie i leśne klimaty.Dlatego ogród ma teraz inny charakter hosty, paprocie, azalie, bluszcze, hortensje pnące etc. Wymyśliłaś coś dla kudłatej torpedy? :rotfl1:

Hanka

Ogród niewiele większy od ręcznika kąpielowego 05 Lut 2014 20:25 #221903

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu, mnie to już chyba całkiem pogięło na te "stare" lata, za młodu kochałam :) koty i małe pieski, potem dodałam do nich duże i kudłate, a teraz ze smutkiem wspominam braciszka Axla i muszę siłą odpędzać uporczywą myśl: a gdyby tak Axiulek miał kolegę do niszczenia ogrodu... :crazy: :silly:
Dorotko, dziękuję. Cebulki wykopuję co kilka lat, kiedy już drobnieją, uważam, że częściej nie ma potrzeby, radzą sobie tak dość dobrze. :flower:
Katalończyki i briardy, to psy pasterskie i nie powinny biegać za zwierzyną po tropie... tak o nich czytałam. :supr:

Haniu, musisz koniecznie pokazać swój ogród... bluszcze, paprocie, hortensje pnące... oj, musi być bardzo klimatyczny. :flower2:
Ostatnio zmieniany: 05 Lut 2014 20:26 przez mrówa. Powód: ups, błąd się zakradł
Za tę wiadomość podziękował(a): dorota

Ogród niewiele większy od ręcznika kąpielowego 08 Lut 2014 10:42 #222430

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj, jak ciągnie do ogrodu. :wink2: Dzisiaj słoneczko przygrzewa, śnieg topi się w piorunującym tempie. A może tak wyjść i poprzycinać iglaki??? :think:

Ogród niewiele większy od ręcznika kąpielowego 08 Lut 2014 10:50 #222432

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
Moje storczyki... inaczej... :happy4: a obok clematis Jackmanii

DSC_0353.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a

Ogród niewiele większy od ręcznika kąpielowego 08 Lut 2014 11:04 #222435

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2242
Beatko :hearts: masz cudowny widok z okna na klematisa, kwiaty wyglądają na niewielkie...ale ile ich jest :woohoo: przycinasz krzak że jest taki gęsty :bad-idea:

Ogród niewiele większy od ręcznika kąpielowego 08 Lut 2014 11:22 #222441

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, przycinam wiosną na wysokość jakiś metr od ziemi. Ten powojnik ma taką właściwość, że obsypany jest obficie kwieciem przez kilka miesięcy w sezonie. :flower2:

Ogród niewiele większy od ręcznika kąpielowego 08 Lut 2014 11:31 #222450

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2242
Beatko :hug: też posadziłam jakieś odmiany z mniejszymi kwiatami...ciekawość mnie zżera czy przetrwają do wiosny i jakieś kwiaty się pokażą...podpórek tylko nie mam odpowiednich, fachowcy w domu a nikomu nie chce się zrobić...w końcu pojadę chyba do sklepu, kupię i będzie bez łaski :club2 Wysiewasz może klemki z nasion...na jesieni dostałam od znajomej nasiona, posadziłam do doniczek i zadołowałam...ciekawe czy coś zejdzie :think:

Ogród niewiele większy od ręcznika kąpielowego 08 Lut 2014 11:46 #222455

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
Z nasion nie próbowałam, tego clematisa dostałam od sąsiadki, która łodygę swojemu nadłamała i przykryła ziemią, w kolejnym roku pięknie rozrósł się u mnie. Obecnie sama próbuję ukorzenić innego, też od niej tyle, że pocięłam pęd na części i patyczki powtykałam do niemi. Z 4 dwa wypuszczają listki... No, no, może coś z tego będzie. :laugh1:
U mnie tylko ta odmiana rośnie tak okazale, inne są mniejsze i jakieś takie cherlawe. Może to kwestia ziemi i zaprawienia dołu. Temu nie żałowałam kompostu. :happy4:
Dzisiaj wysieję nasionka werbeny patagońskiej...

Ogród niewiele większy od ręcznika kąpielowego 08 Lut 2014 15:41 #222499

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
mrówa wrote:
Dzisiaj wysieję nasionka werbeny patagońskiej...
Pochwal sie , kiedy wykiełkują. Moje są w ziemi od 22 stycznia

Ogród niewiele większy od ręcznika kąpielowego 08 Lut 2014 15:45 #222502

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
Elu, w jakiej temperaturze je trzymasz, jak długo trzeba czekać na kiełki i wiesz może czy muszą mieć ciemno? :huh:

Ogród niewiele większy od ręcznika kąpielowego 08 Lut 2014 19:08 #222578

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
Jednak nie wytrzymałam i uprosiłam brzydszą pleć, aby poucinał "łby" tujom wzdłuż płotu. :happy:
Trochę parapetowych zdjątek umili może oczekiwanie na ciepełko. B)

Jakoś tu tak pusto, głucho, nikt nie zagląda, nie pisze... :dry: W tej sytuacji nie pozostaje mi nic innego jak otworzyć wino i... wypić je... :drink1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.509 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum