TEMAT: Siberia uprawia...

Siberia uprawia... 16 Mar 2014 11:02 #234185

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 461
To ja przez całą zimę tyle śniegu nie miałam :supr3:
Czy piesa miała wytarte stópki nim do Twojego wyrka wparowała?
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2014 11:13 przez olusia.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Siberia uprawia... 16 Mar 2014 11:11 #234187

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Ale chyba nie zmroziło Ci roślin ? :think:
Pozdrawiam Vera :)

Siberia uprawia... 16 Mar 2014 11:20 #234191

• GreenEvil
  • GreenEvil's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
O Siberko, ciutek Cie zapadalo :blink:

Siberia uprawia... 16 Mar 2014 11:31 #234196

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
No ja też stanowczo wolę niemoc w cienistej altance otoczonej pachnącymi kwiatami, niż w szaroburym krajobrazie przedwiośnia. :evil: Troszkę przybieliło Ci okolicę. U mnie troszkę deszczu wczoraj i w nocy popadało, na co niekoniecznie czekam, bo u nas są dość wysokie wody gruntowe i na wilgoć w glebie nie narzekam, a deszczówkę też mam zgromadzoną. :wink4:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Siberia uprawia... 16 Mar 2014 12:06 #234211

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Gosiu, u mnie też wody gruntowe potwornie wysokie. Mój sadek patykiem na wodzie pisany :placze: bo drzewa owocowe tego nie lubią.
Namoczyłam paprykę, to chyba do wieczora wysieję :devil1:

Greenko, spodziewałam się, że gdzie jak gdzie, ale u mnie prognozy się sprawdzą, więc olewam, że tak powiem, załamanie pogody :devil1:

Verko, u mnie kwitły tylko krokusy i pierwiosnki gruzińskie, a z drzew wierzba iwa, a im marzec niestraszny :devil1: Reszta ogrodu nawet nabrzmiałych pączków nie ma :devil1: Taka gmina :happy4:

Olusiu, mój pies jest takim unikatem, a może to raczej ja :think: że do łóżka wstępu nie ma :funnyface: W poprzednim domu sypiał z domownikami, a u mnie ma swoje legowisko obok i to mu wystarcza :woohoo:

Siberia uprawia... 16 Mar 2014 12:10 #234214

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Iwonko dziś dobry dzień na sianie wszelkich korzeniowych, cebule więc wysiewaj. :rotfl1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Siberia uprawia... 16 Mar 2014 12:12 #234217

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
O matko :unsure:

Siberia uprawia... 16 Mar 2014 12:32 #234223

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
O zdzisiu :happy3: że tak powiem... białe g**** masz? :blink:
Ja wczoraj wieczorem uchyliłam roletę... i z przerażeniem skonstatowałam obecność jakiejś jasnej powłoki na rabatkach :eek3:
Na szczęście szybko przypomniałam sobie, że już zdjęłam soczewki :rotfl1: i po dogłębnej lustracji z ulgą zakwalifikowałam zjawisko jako połysk zmoczonej deszczem kory :devil1:
Pozdrawiam - Gosia

Siberia uprawia... 16 Mar 2014 12:35 #234224

• Dorbie
  • Dorbie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Śnieg masz?
Dziś mówili w Mai w ogrodzie, ze dziś nic nie robimy w ogrodzie, bo pełnia. To nie można nawet wrzosów przyciąc? Następny wolny mam w niedzielę :( Trawy poprzycinać, bo niektóre już rosną...

Siberia uprawia... 16 Mar 2014 13:55 #234238

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
Olusiu, mój pies jest takim unikatem, a może to raczej ja :think: że do łóżka wstępu nie ma :funnyface: W poprzednim domu sypiał z domownikami, a u mnie ma swoje legowisko obok i to mu wystarcza :woohoo:

Ale pisałaś , że pod Twoją nieobecność.........
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli

Siberia uprawia... 16 Mar 2014 14:37 #234241

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Olu, tylko raz się to zdarzyło :devil1:

Dorbi, śnieg w mieście topi się i pada, na przemian. Pogoda jak w kalejdoskopie.

Z nieba mi spadłaś z tą "majową" pełnią :lol: Koniec planów cebulowych siewów :hammer:
Wrzosy można ciąć :devil1:

Gorzatko, może zwykły śnieg byłby smutny i nudny, ale nie dziś i nie u nas :rotfl1:
Jakiś czas temu zrobiło się tak słonecznie, że postanowiliśmy rodzinnie (3/5 i bez psa) wybrać się na wieś do domu po coś tam... no dobrze, powiem prawdę, po letnie opony :rotfl1:

Oczywiście dość szybko pożałowaliśmy decyzji, bo TAM inna gmina! Tylko 15 minut drogi, a jak zwykle 2 stopnie zimniej, wiatr od jeziora i zero słońca. Tylko szarość nieba i biel ziemi.
Pod koniec wyprawy trwała już regularna zadymka i drogą w kształcie serpentyny jechało się koszmarnie :devil1:

Zanim się rozpętało, pstryknęłam kilka fotek :whistle:

P1010824.JPG

P1010826.JPG

P1010828.JPG

P1010835.JPG

P1010831.JPG

P1010821.jpg

Tu już widać zmianę pogody :devil1: na gorszą :lol:

P1010838.jpg

Miasto zastaliśmy prawie bez śniegu z wyraźnym słońcem. Siadłam do kompa po obiedzie, a za oknem znów powtórka z rozrywki :devil1: Normalnie telewizji nie trzeba, wystarczy okno :happy4:
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2014 14:41 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA

Siberia uprawia... 16 Mar 2014 15:55 #234258

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Rzeczywiście - ubaw po pachy! :funnyface:
A kwiecie na tak kontrastowym tle prezentuje się nader... wyraźnie :devil1:
Pozdrawiam - Gosia

Siberia uprawia... 16 Mar 2014 17:03 #234270

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie deszcz ze słońcem na przemian , tylko wiatr równo wieje.
Piesek musiał dostać skuteczną reprymendę , że tak po jednym razie przestał.....pewnie dlatego , że to suka :bye:
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli

Siberia uprawia... 16 Mar 2014 17:28 #234275

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Śnieżne krokusy dość ładne ,ale nie zazdroszczę Ci pogody ,o nie.
Ja ,co prawda, ubrałam się dziś jak na zimowe mrozy i wcale nie było mi za gorąco,
ale przynajmniej żadnego opadu nie było.

Siberia uprawia... 16 Mar 2014 17:36 #234277

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Olu, odwrotnie :rotfl1: Tamtego dnia Pchełka była tak zmieszana i zawstydzona, że z pół godziny szukałam dowodów winy i pocieszałam ją, że wszystko dobrze :devil1:

O łóżko podejrzewałam któregoś z domowników :devil1: A kiedy przesłuchani nie przyznali się do winy, psa karcić nie można było, bo i tak po tylu godzinach nie zajarzyłby w czym rzecz :happy:

Po prostu zamykam wszystkie drzwi, kiedy ona zostaje sama w domu :-) Do dyspozycji ma kuchnię (gdzie uwielbia leżeć pod stołem i ma swoje 2 miski) i przedpokój do wytrząsania się na dywanie :silly:

Gorzatko, ubaw to za duże słowo na zaokienne sprawy, ale zaskakujące zwroty akcji i niezwykłe wrażenia optyczne to i owszem :lol:
A ja już 3 spacerki z psiną zaliczyłam, z tym że krótkie, bo kaptur z głowy zrywa, a w samej czapce to mi za zimno :happy3:

Magdo, ja na spacerze dziwiłam się, dlaczego ponownie nie wyjęłam z szafy narciarskich spodni...
Znasz kogoś, kto mi zazdrości?????

Z innej beczki... czy posiadacie może stary lub nowy katalog dalii Lipienia, bo nie wiem co zamówiłam - zostały mi same numerki :happy:
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2014 17:40 przez sd-a.

Siberia uprawia... 16 Mar 2014 18:02 #234281

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
A ja jeszcze z innej beczki ;)
Ale temat ogrodowy ,bo o kleszcze mi chodzi.

U Pamelki pisałaś, że Twoi znajomi ciężko przechodzili boreliozę, mój mąż całe życie łapał kleszcze (harcerz),ale parę lat temu dorobił się charakterystycznego rumienia.
Szybko wysłałam go do lekarza ,dostał antybiotyk na dwa tygodnie.

Pytanie- czy w tej wczesnej pierwszej fazie zakażenia zabija się bakterie boreliozy?
I to koniec jej działania w organizmie?
Lekarze jakoś tak nie umieli mi wytłumaczyć "na mój rozum"...

Siberia uprawia... 16 Mar 2014 23:16 #234435

• Roma
  • Roma's Avatar
Magdo-nie chcę Cię straszyć ale znam leśnika który zapadł na tę chorobę i lekarze podobno mówią,że tego do końca wyleczyć się nie da i wiem,że co jakiś czas robi badania.Spotkam się z nim w przyszłym tygodniu to dopytam konkretnie jakie badania robi i jak często.

Siberia uprawia... 17 Mar 2014 07:46 #234455

• dagmarazap
  • dagmarazap's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1703
Witaj Siberio,u mnie śnieg leżał kilka godzin, w piątek też dotarła paczka od pana Lipienia z daliami.Chyba klimat mamy podobny :hearts: też krokusy i pierwiosnki kwitną.
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2014 07:47 przez dagmarazap.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.561 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum