Ewo, to tylko pozory
Po tamtej wyprawie samochód nieprędko dojdzie do siebie
Główny kierowca też!
Potrzebne jest gruntowne odkurzanie i mycie tapicerki, tylko pogoda nie sprzyja
Magdo, większość spacerów z Pchełką odbywa się w kierunku lasu (przez pola i łąki, a wcześniej obok obi), więc, siłą rzeczy, dawne drzwi do domu zawsze są obwąchane... podobnie jak wszelkie kamienie, murki, krzaczki, itp.
Żeby to maniackie wąchanie zminimalizować, wołam "Pchełka, biegniemy"
Gorzatko, Pchła nie szachrajka, ale i nie święta
Dziś po powrocie do domu po raz pierwszy nie zostałam radośnie obtańczona, za to psiątko schowało się pod stół kuchenny z przepraszająca minką
Wzięłam ją od razu na spytki, co zmalowała, ale nic nie chciała powiedzieć
Gruntowne oględziny mieszkania też nie dały odpowiedzi na to pytanie.
Dopiero przesłuchanie pozostałych powracających stopniowo do domu członków rodziny wykazało, że nikt pod moją nieobecność nie używał mego łóżka
Czyli wszystko jasne, w nocy śpi u siebie, a w dzień
Ale to było widać od początku
mam dwulicowego psa... który na dodatek jest suką
Katju, Pchełce ogród najwyraźniej się spodobał, mimo że chwilowo bezkwiatowy
Skubiąc niektóre źdźbła trawy uspokoiła mnie, że poradzi sobie ze zdobyciem na własną rękę witaminy C
Głowy nie dam, ale podejrzewam, że tą najsmaczniejszą trawą mógł być perz
Muszę zbadać to zagadnienie
Gdyby obserwacje to potwierdziły, okaże się, że kolejny chwast, po skrzypie, jest w ogrodzie niezbędny
Dalu, spośród różnych starszych i nowszych upraw i dyscyplin warto wyróżnić warzywa i owoce, bo to w naszych ogrodach rzadkość oraz jogę
Tę ostatnią co prawda od niedawna i nie na długo, bo pasja nadrzędna czyli ogród upomni się wkrótce o cały mój wolny czas
ale dopóki zimno i szaro - pozwalam sobie na takie inne zajęcie dla kończyn i kręgosłupa
A z "kwiatków" uprawiam od niedawna parapetowo żurawki - od nasionek
Niezwykłe przeżycie, nowe!
Romciu, wiesz ile pokus czyha na forum
Tak wiele fascynujących ogrodowych zakamarków zwiedzamy codziennie, tyle roślin podziwiamy, a potem zdobywamy
Jednak natura człowieka wcześniej czy później dojdzie do głosu i sprawi, że, mimo takich czy innych posadzonych roślin, ogród będzie odzwierciedleniem duszy właściciela
Stają mi teraz przed oczami skrajnie różne ogrody z przewagą host... Oglądamy w nich praktycznie te same rośliny, ale zupełnie inaczej zaaranżowane... Wszystkie te ogrody podziwiamy, ale bez cienia wątpliwości wskażemy ten jeden (i każdy z nas inny), w którym czuje się najlepiej, jak u siebie
Markito, wątek z pewnością jest ogrodowy, tylko ogród jeszcze w stanie uśpienia
Taka gmina
Kto mógł przewidzieć kiedyś, że wybór miasta akademickiego ma takie znaczenie w życiu człowieka
A mogłam posłuchać starszej siostry
i studiować w Szczecinie... Młodsza posłuchała
Jak sama stwierdziłaś - pierwiosnki są całoroczne i wiosny nie czynią
więc dam im spokojnie dochodzić do lepszej formy i potem pokażę w pełnej krasie
Aguś, zwierzątkom podstępnie szkodzącym mówię stanowcze NIE. Tylko z rozwagą dobiorę metody ograniczania ich populacji
No, chyba że zasiedlą teren obsiany marchwią, wtedy będzie prawdziwa wojna
Artamko, pies jest spełnieniem największego marzenia mojego synka... Dłużej nie miałam serca tłumaczyć dziecku, dlaczego nie
A Pchła urzekła mnie od pierwszego wejrzenia swoją ufnością i skłonnością do zabawy
Lubię aktywne, pogodne stworzenia, które potrafią długo patrzeć w oczy
Właśnie domaga się wyjścia
Podczas dwóch pobytów w ogrodzie chciała wszystko spenetrować. Sporo uwagi poświeciła kompostownikowi
Nieźle reagowała na "NIE wolno"... Czas pokaże jak zareaguje na różne bodźce
Danielo, wyjątkową aktywność wykazałaś, kiedy ja śpiewałam barokowe pieśni
Jeśli różne P(p)chły dokuczą mi skakaniem i bieganiem, ich zapędy zostaną ostudzone zimną wodą z głębokiego, rynnowego jeziora
Na wszystko jest metoda, tylko trzeba chcieć ją znaleźć!
Przez pierwszą połowę życia zakładałam, że raczej nic się nie uda, a przez drugą, że dla chcącego nic trudnego
Dorciu, Pchełkę głaszczą prawie wszystkie napotkane osoby
Tylko nieliczne obchodzą ją szerokim łukiem. Te, nieludzko zestresowane, staram się uspokajać i edukować
Nie miała baba kłopotu
I na koniec rodzynek - miło Cię widzieć i czytać,
Adrianie Kiedyś będzie tu bardziej ogrodniczo
Florini wysyła już pierwsze paczki
Ogrodowo - nędza, więc pozostają parapety... Co tam uprawiam???
Wciąż królują sterczyki
I nestor kolekcji (mini-kolekcji, jak wszystkie u mnie).