TEMAT: Majowy ogród

Majowy ogród 24 Mar 2016 09:37 #448619

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Gosiu, mimo że ogród jeszcze w fazie "gołej" bezliściowej to już widzę dużą różnicę, np. po ilości wywiezionych resztek po cięciu, z każdym rokiem przybywa :) Np. pęcherznice, derenie są już wyższe ode mnie, brzozy, które mam wrażenie, że dopiero co sadziliśmy, tak wystrzeliły w górę, aż miło. Mało tego - są miejsca, które chyba muszę przerzedzić, bo krzaki zaczynają nachodzić na siebie. Co do zmian kompozycyjnych to nie ma rewolucji, w ubiegłym roku przybyło mi trochę wysokich traw, posadziłam wiśnię piłkowaną, duże okazy cisów w leśnej części, trochę bylin, ale większych nasadzeń już nie będzie. Choć nie....będzie - mam do wymiany jedno drzewo i klonik palmowy, który chyba padł niestety.
Cieszy mnie, że wszystko już względnie duże, zagęszczone. Teraz to już tylko plany kosmetyczne. W tym roku chcę zagęścić niskie piętro rabat, czyli bylinki, cebulowe, trawki, coś co będzie wypełniać niską przestrzeń.

Piękne słońce nad Radomiem, niebo błękitne choć powietrze rześkie.
Miłego dnia!
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Zielone okna z estimeble.pl

Majowy ogród 24 Mar 2016 09:41 #448621

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Jakaż to przyjemność móc skupić się na niższym piętrze. .. gdy góra juz spokojnie sobie rośnie.
Liczę, że ten sezon da nam wiele radości :)
Pozdrowienia!

Majowy ogród 24 Mar 2016 09:55 #448625

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Zwłaszcza, gdy wyższe piętro już zaczyna patrzeć na nas z góry ;)
Miłego!
Mój ogród
FotoIvona

Majowy ogród 24 Mar 2016 11:02 #448641

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Janusz, dziś znów był u nas przymrozek :( słonecznie, ale bardzo zimno z rana. Też czekam na pełnię wiosny z ciepłym słońcem.
Rozczaruję Cię chyba - ta roślinka to niestety sztuczna gałązka, ale tak dobrze imituje żywy kwiat i cudnie wypełniła mi puste jeszcze nieco doniczki z bratkami, że nie mogłam sobie odmówić.
Mój ogród
FotoIvona
Za tę wiadomość podziękował(a): magdalen

Majowy ogród 25 Mar 2016 19:46 #449141

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Ciepłe wiosenne życzenia wielkanocne dla Was i Waszych Rodzin w ten czas radosny!

Mój ogród
FotoIvona
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Aguniada, andrzejek, Margo2, r-xxta, chester633, edulkot, inag1, zanetatacz, dorcia7

Majowy ogród 26 Mar 2016 18:45 #449386

• Bogulenka
  • Bogulenka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 62
Iwonko, życzę Tobie i bliskim wesołych i ciepłych świąt. Piękna dekoracja, zdjęcie również.
Za tę wiadomość podziękował(a): majowa

Majowy ogród 26 Mar 2016 19:58 #449404

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Iwonko, dla Ciebie i Rodziny najlepsze życzenia radosnych, pogodnych Świąt. Niech ten wyjątkowy czas będzie ukojeniem od codziennego biegu :kiss3:

Majowy ogród 26 Mar 2016 20:47 #449442

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko, Bogusia dziękuję serdecznie, wszystkiego dobrego, wesołych świąt.
Mój ogród
FotoIvona
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Majowy ogród 26 Mar 2016 21:41 #449477

• Olunia
  • Olunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 115
Iwonko dla Ciebie i całej Twojej rodzinki pogodnych ,radosnych Świąt Wielkiej Nocy :)

Ps.u mnie w wątku nazwałam Cię Dorotką :lol: widać długo mnie nie było :).Przepraszam za pomyłkę :)
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2016 21:45 przez Olunia.

Majowy ogród 26 Mar 2016 22:03 #449488

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję Olu :kiss3:
Nic się nie stało :) domyśliłam się, że odpowiedź jest skierowana do mnie.
Mój ogród
FotoIvona

Majowy ogród 01 Kwi 2016 08:07 #451022

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Piątkowe dzień dobry!
Co słychać? Jak zdrówko? Popadało w R.?
Tu podlewa od rana i ochłodziło się, ale zapowiedzi dobrej pogody na weekend póki co niezmienione :)
Mnie trochę odpuściły plecy... chyba anuluję dzisiejszą wizytę u ortopedy...
Miłego!

Majowy ogród 01 Kwi 2016 08:35 #451039

• Bogulenka
  • Bogulenka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 62
Cześć Iwonko, usuwasz zdechlaczki? U mnie wczoraj wyleciały jeszcze dwie kostrzewy, ich czas ewidentnie minął. Chadzam po ogrodzie i łowię niedomagające. W tym roku muszę też powyciągać i podzielić żurawki bo się już brzydkie zrobiły. U nas jak już Aga wspomniała pada i póki co nie zanosi się, żeby było ładniej. Miłego piątku.

Majowy ogród 01 Kwi 2016 08:55 #451051

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry dziewczyny
pada, od wczoraj wieczora praktycznie non stop. W nocy bardzo lało, teraz kropi. Może i dobrze, bo wczoraj trochę nawozów sypałam a dziś mimo choroby chciałam pracować w ogrodzie. Jak widać ręka opatrzności czuwa nad mym zdrowiem i nie pozwoli mi doziębić się na amen ;)
Aga nie jest gorzej, a to pozwala mi odsunąć myśl o przychodni. Czytam, że i Ty nie pojawisz się dziś u doktorów. Lepiej, czy wmawiasz sobie, że lepiej? ;) Jakiś czas temu kolega, który ma problemy z dolnym odcinkiem kręgosłupa wspomniał o poduszce do siedzenia, bardzo sobie chwalił jej zastosowanie. Kupiłam na fotel w pracy i powiem Ci, że jest super. Odkąd jej używam dużo mniej narzekam na plecy. Wymusza pewną pozycję siedzenia. Dokładnie ta: www.sissel.com.pl/sissel-sitfit-plus.html poczytaj sobie
Bogna usuwam, nie ma sensu ratować tego co nie do odratowania. Co do żurawek - wmawiam sobie, że dadzą u mnie radę, że ładne, sadzę, cieszę się do zimy a potem klops :hammer: Nie lubią mojego ogrodu i już. Wszystkie, które wsadziłam w ubiegłym roku idą out.
Miłego dnia!
Mój ogród
FotoIvona

Majowy ogród 01 Kwi 2016 09:00 #451054

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Bry :)

W takim razie to dobrze, że pada - inaczej nierozsądna (skąd ja to znam!) Iwonka wchłonęłaby się w ogród i było by ;)

Do doktora idę, ponieważ pomysł o zarzuceniu skutecznie wybił mi z głowy D., kiedy to porannie gadaliśmy przez telefon. Także widzisz, Tobie pomógł deszcz, mnie PanM ;)

Żurawki i mnie frustrują... co roku coś tam kupuję licząc na cud, ale ten cud się nie zdarzy.
To, co zostało, out!

PS. Aha, poduszkę znam, ponieważ kilka osób w biurze u mnie siedzi na takowych...
Dzięki, zakupię sobie!
Ostatnio zmieniany: 01 Kwi 2016 09:00 przez Aguniada.

Majowy ogród 01 Kwi 2016 10:21 #451079

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Piątkowe pozdrowienia :hug:
U nas też kropi..i tak nic bym nie robiła, bo do pracy wcześniej bryknąc muszę, ale na słoneczny weekend liczę bardzo!
Żałuję nie rozsypania nawozów, ale obiecują jakiś deszcz w przyszłym tygodniu- muszę to równie taktycznie rozegrać, jak Ty :woohoo:

Pozbywasz się kostrzew..? Ja swojego czasu bardzo na nie polowałam, podobały mi się..ale się brzydko starzeją. Z jednego miejsca pozbyłam się jesienią, a na drugie zaczęłam się zasadzać :P Planowałam zastąpić żurawkami..ale w tym roku są ogromnym dla mnie rozczarowaniem. Niektóre ładne, a niektóre-totalna klapa.
U Mamy wszystkie świetnie się mają, u mnie mocno w kratkę.
Nie chcę ryzykować przeróbki rabaty z rozczarowujących kostrzew na nierokujące żurawki :crazy:

Co planujesz w ich miejsce? Ja rozważam jakieś trawy.. Kostrzewy miały być całoroczną ozdobą- nie wyszło, więc w ich miejsce chcę dosadzić turzyce. Rosnąca nieopodal Irish Dance ozdabia rabatę już 3ci rok, całorocznie dobrze wyglada.

Wczoraj nawet rozmyślałam nad żurawkami.. Zastanowiłam sie nad tym, że taka mała roślina- kilka liści raptem- a sadzonki tanie nie są.. Myślałam o tym w kontekście zakupu rodków- gdzie za niewiele wyższą kwotę kupuję konkretny spory krzew.
Uznałam, że żurawki nie są warte swojej ceny, skoro są tak kapryśne.
Gdyby jeszcze kupować po 2 złote to można by się bawić w robienie plam na rabatach i częstą wymianę ;)
Ja się wkurzyłam, bo sadzonki po kilkanaście pln, zaplanowałam kilka plam na rabatach- nie zamierzam co roku wydawać kilkaset złotych na drobnicę i ciągle się z nimi cackać.. :angry:
Noooo, gdyby mi jeszcze szczególnie zależało, to może..może.. :funnyface: ale nie jestem zbyt uczuciowo z nimi związana.

Tak więc obserwacje na starcie sezonu mamy podobne :hug:

Ja ostatnio niedomagałam- kręgosłup mi dawał w kośc.. Jestem więc mocno w tyle z pracami i muszę nadgonić.
Szykuje się aktywny weekend..
Miłego ogrodowania w weekend życzę!

Majowy ogród 01 Kwi 2016 14:27 #451171

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga niby tak rozsądna jestem a jednak nierozsądna chciałam być :oops: ale deszcz mnie uratował :)
Myślę sobie, że żurawki nie za bardzo się spisują na kwaśniejszym podłożu. Mam kawałki bardziej neutralne, ale tu akurat mi żurawki nie pasują, więc nic na siłę, żegnam się z nimi.
Poduszeczkę polecam!
Moniko dziękuję za odwiedziny. Kostrzewy wywalam, bo po pierwsze brzydko się starzeją, a po drugie rosną (rosły) na drodze na siku mojej Wery ;) , która bezceremonialnie kilka razy dziennie deptała je, aż wydeptała. Zamierzam tu posadzić kolumnowe berberysy, kolce powinny ją skutecznie zniechęcić do deptania.W drugim miejscu mam jeszcze obwódkę rabaty z kostrzew - na razie zostawię, zobaczę jak wyglądają, ale chyba też je wymienię za jakiś czas (może na obwódkę z bukszpanów). Żurawek nie potrafię się dochować, też mnie rozczarowały i zazdroszczę tym, którzy mają ładne. Lubie je, ale moja ziemia nie dla nich. Tak wiec Moniko, jeśli żurawki nie spełniają twoich oczekiwań - pożegnaj się z nimi, bo szkoda zachodu i pieniędzy.
W Twojej pracy o zdrowe plecy to chyba trudno? Ale kto dziś ma zdrowy kręgosłup?
Serdeczności :kiss3:
Mój ogród
FotoIvona

Majowy ogród 02 Kwi 2016 19:30 #451599

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry :)
zmęczona ale zadowolona. Mimo osłabienia i przeziębienia udało mi się trochę popracować w słonecznym ogrodzie. Przycięłam 22 róże (jeszcze 6 na jutro), opryskałam je Topsinem, zrobiłam też oprysk chelatem żelaza na nieco pożółkłe rodki.
Co do róż - kiepsko po zimie :( część gałęzi poczerniała i wycinałam bardzo nisko. Podobno w wielu ogrodach róże wyglądają podobnie. Już się bałam, że coś zrobiłam nie tak, zaniedbałam, ale skoro nie tylko u mnie ten problem....Wszystkiemu winna łagodna jesień i grudzień - na różach miałam wciąż zielone liście, a potem przyszło kilka mroźnych dni. We wtorek planuję wertykulację trawników i odchwaszczanie, bo akurat chwasty maja się dobrze ;)

W ogrodzie powoli widać życie i kolory

nie wiem skąd się wzięły u mnie fiołki, pojawiły się rok temu pod dużym berberysem, w tym roku ich nawet więcej :)

pierwsze cebuliczki wystawiają noski

i takie tam moje "fotomaziajki"

padam na nos, a z nosa kapie :lol:
Pozdrowienia!
Mój ogród
FotoIvona
Ostatnio zmieniany: 02 Kwi 2016 19:37 przez majowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Margo2, Monika-Sz, broja, zanetatacz, dorcia7

Majowy ogród 02 Kwi 2016 22:59 #451708

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonko..jaki Ty masz trawnik :woohoo:
Jak patrzę na swój, to płakać mi się chce..tyle pracy włożyliśmy rok temu :jeez: U Ciebie cudo!

Co do kręgosłupa, oj bardzo cierpi czasem. Praca siedząca w wymuszonej nienaturalnej pozycji, często z wygiętą w bok głową..i ręce cały czas w górze.
Często barki bolą, a kręgosłup szyjny tak daje do wiwatu, że az migreny potrafię od tego dostać :jeez:
Dla relaksu za to w weekend urobię się w ogrodzie.. Kopię, przycinam, sadzę, worki z ziemią noszę..bardzo rozsądne, prawda :silly:
Stąd moje rozważania o tym taczko-wózku. Dziekuję Ci za głos w dyskusji :hug:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.824 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum