TEMAT: Majowy ogród

Majowy ogród 03 Kwi 2016 08:11 #451766

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Moniko trawnik potrzebuje trochę czasu, mój po pierwszej zimie wyglądał tragicznie, ale lekka wertykulacja i nawożenie od razu go uratowały. Nie mogę narzekać, trawa jest ładna, mocna, tylko nieco zafilcowana i wydeptana do gołej ziemi przez sunię na jej ścieżkach. Nic to - we wtorek wertykulujemy, na ścieżki dosiewka, nawóz juz czeka.
Czy zamierzasz wertykulować czy tylko wygrabisz?
My ogrodnicy często bywamy nierozsądni, nadwyrężamy zdrowie aby tylko dogodzić ogrodowi :) Oby tylko w granicach rozsądku :happy:

życzę wszystkim słonecznej, pięknej niedzieli!
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Zielone okna z estimeble.pl

Majowy ogród 06 Kwi 2016 20:32 #452995

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Mój trawnik też jest tragczny. Mech jest wszędzie. Zadusił trawę, mimo, że jesienią wertykulowałam. Nie mam pojęcia dlaczego.
Zastanawiam się, czy słusznie robisz dosiewając trawę w miejscach przemarszu Twojej suni. NIe lepiej rzucić kamienie i zrobić ala ścieżki?
I ja bym nic nie sadziła w miejscu kostrzew. Jeśli posadzić rośliny przez króre nie będzie mogła przechodzić wydepcze inne. Też bym rzuciła kamienie
Ja zostawiłam puste miejsca na rabatach w miejscach gdzie chodzi Flesz. Potem położę tam kamień

Majowy ogród 06 Kwi 2016 21:42 #453055

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu, ten odcinek jest dokładnie na linii styku rabaty z ekobordem i trawnika i w dodatku równolegle z moją kamienną ścieżką i ułożenie kamieni będzie wyglądało dziwnie :) Na szczęście to wydeptanie dotyczy tylko okresu po zimie, kiedy jest wilgotno trawa szybciej tam się niszczy. Po dosiewce w zeszłym roku było ok. przez całe lato i nie było śladu po jej bieganiu. Natomiast na trasie po kostrzewach to chyba faktycznie położę kamienie, połamie chyba wszystko co będzie pod nogami/

Skąd ten mech u Ciebie, wydawało mi się, że trawnik masz raczej w słoneczku. Może wapnowanie pomoże? Z mojego doświadczenia wynika, że lepsze jest zwapnowanie niż nawóz-antymech, który u mnie wcale się nie sprawdził. Dodatkowo pobrudził mi na rdzawo kostkę brukową (zawiera żelazo) i miałam tylko problem.
Mój ogród
FotoIvona

Majowy ogród 06 Kwi 2016 22:28 #453087

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Iwonko- ogromne to dla mnie pocieszenie, że po pierwszej zimie trawnik Twój nie zachwycał.
Nie wiem, czy pamiętasz, ale wysianą mam tą samą mieszankę, która użyta była u Ciebie.
Moja trawa nie oszałamia swoim wyglądem..miejscami suche źdźbła z ziemi sterczą, jakby bez życia :unsure: W innych miejscach wygrabiłam mocno siano i spod niego wyglądają jakieś młode kłaczki.

Zerknij proszę do mnie w wolnej chwili.. :hug: wstawiłam dziś fotkę trawnika po grabieniu. Zerknij, jak uważasz..jest bardzo źle, czy w normie..?

Wertykulacji nie robiłam- z braku sprzętu i też z powodu oczytania się, że młody się jedynie grabi. Tak więc wygrabiłam najmocniej, jak dałam radę, w dwie strony. Mocno mnie to nadwyrężyło, ale zrobiłam, co mogłam.
Planuje teraz na dniach rozsypać nawóz Osmocote- ma padać kilka kolejnych dni, więc w sam raz..
Martwią mnie jednak marne źdźbła, miejscami dość mocno zniszczone po zimie, poprzetykane wysepkami pięknej soczystej trawy :think:

Majowy ogród 07 Kwi 2016 11:03 #453218

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko odpowiedziałam u Ciebie :)

Dzień dobry

od tygodnia męczy mnie ostre przeziębienie, w związku z tym mało pracuję w ogrodzie,ograniczam się do porannych obchodów z psem.
We wtorek zrobiliśmy wertykulację i muszę w tym roku pochwalić moją trawę - po zimie jest bardzo ładna.

Kwitnie drobnica, ale bardzo cieszy

ech...pobiegło by się w las.....

ale pańcia będzie tęsknić....wracam

Mój ogród
FotoIvona
Za tę wiadomość podziękował(a): inag1, zanetatacz

Majowy ogród 07 Kwi 2016 11:27 #453221

• Bogulenka
  • Bogulenka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 62
Cześć Iwonko, no trawnik pięknie się prezentuje po zimie. Mój niestety wymaga mnóstwa zabiegów, ale ten najgorszy wertykulacja i grabienie już za mną, choć niestety za miesiąc chyba powtórzę, choć póki co po wczorajszym grabieniu nie mam ochoty na żadną działalność ogrodową, ręce bolą. Zdjęcia piękne, Wera budzi respekt.

Majowy ogród 07 Kwi 2016 12:41 #453252

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Bogna dziękuję :kiss3:
Ręce bolą, bo i się napracowały, wcale mnie nie dziwi, że chwilowo masz dość. Kilka dni ciepła, deszczu, nawóz i też będziesz się cieszyć ładną trawą.
A Wera tylko wygląda tak groźnie, w rzeczywistości chowa d...ę za pańcię i wtedy szczeka ;) Taka ona odważna.
Mój ogród
FotoIvona
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2016 12:41 przez majowa.

Majowy ogród 07 Kwi 2016 13:47 #453272

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Serdecznie dziękuję za odpowiedz i za zdjęcia trawnika. Twój wygląda bossssko!!

Chciałabym kiedyś się takiego doczekać- do takiego efektu dążę.. :hearts:

Na jaką wysokość kosisz w sezonie trawę?

Jeśli mogę nadużyć Twojego czasu.. :oops: to odpowiedz mi jeszcze nt nawozów. Trawę masz przepiękną i chciałabym skorzystać z Twojego doświadczenia :hug:
Coś tam popisałam na ten temat u siebie, żeby u Ciebie nie robić dygresji..

Majowy ogród 07 Kwi 2016 14:25 #453278

• broja
  • broja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Ogród od nowa
  • Otrzymane dziękuję: 981
Tego pieska to Ci zazdroszczę- jest cudny :bravo:
Kolory wiosny widać już na każdym kroku-jeszcze trochę i drzewa się zazielenią i w ogrodach wybuchnie gąszcz (osobiście taki najbardziej lubię), a jak róże zakwitną to będzie bajka :)

Majowy ogród 08 Kwi 2016 09:22 #453540

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Edytko dziękuję za odwiedziny :) Tez juz nie mogę się doczekać zieleni, póki co na drzewach głównie zielona mgiełka.
Wera jest cudnym kochanym owczarkiem, tyle, że trochę chorowita :( Wnosi dużo radości i energii w nasze życie :)
Pozdrawiam już weekendowo :dance:
Mój ogród
FotoIvona

Majowy ogród 09 Kwi 2016 19:09 #454046

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Iwonko, witaj!
Mam nadzieję, że ze zdrowiem już lepiej? Teraz ja zachorowałam :pinch:
Trawę masz w wybornym stanie po zimie :eek3: Zieleń jak w maju! A róże dobrze zniosły zimę?
Zdjęcia jak zwykle bajeczne :kiss3:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Majowy ogród 11 Kwi 2016 22:58 #455183

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu, dziękuję, powoli dochodzę do siebie, nie spodziewałam się, że przeziębienie tak mnie rozłoży. Nie znoszę takiego stanu, ograniczeń :mad2: U Ciebie też przeziębienie? Nie choruj!!! w ogrodzie tyle się dzieje.
Z różami mam w tym roku połowiczny kłopot, połowiczny, bo część cudnie zniosła zimę, a część bardzo źle. Dobre wieści są takie, że po mocnym przycięciu odbijają. Nie wiem jak Ty kochana sobie radzisz ze swoimi bujnymi różankami :jeez:
Za miłe słowo pod adresem zdjęć bardzo Ci dziękuję :kiss3:

zdjęciowo dziś skromnie, szafirek "po mojemu" i absolutny brak weny :(
Mój ogród
FotoIvona
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz, inag1

Majowy ogród 12 Kwi 2016 20:21 #455512

• Bogulenka
  • Bogulenka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 62
Cześć Iwonko, przyszłam Ci donieść, że są już mszyce :mad2: , u mnie na kalinie koralowej, jutro więc pryskam kalinę i wiąza. Pozdrawiam.

Majowy ogród 12 Kwi 2016 20:27 #455520

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Cześć Bogna :) no nie mów!! :mad2: dzięki za donos, sprawdzę jutro, ale pewnie też skończy się na oprysku.
:hug:
Mój ogród
FotoIvona

Majowy ogród 12 Kwi 2016 20:58 #455549

• Olunia
  • Olunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 115
Hej Iwonko :)

Chwalą i chwalą to i ja pochwalę ,bo naprawdę jest co ...trawa cudo :supr3: ,moja zaczyna pomału po wertykulacji i nawozie dochodzić do siebie,sporo dosiewek musieli zrobić i chyba pierwszy raz cieszę się ,że u nas drugi dzień z rzędu pada.Czytałam ,że z różami już sobie poradziłaś .Ja też mam już wszystko przycięte .Dwanaście worów śmieci wyniosłam :),ale jestem zadowolona ponieważ oprócz trawnika wszystko zrobiłam sama.
Czytam ,że Twoje róże nie które kiepskie? moje odpukać wszystkie wyglądają obiecująco.Zresztą wszystkie rośliny ładnie przezimowały.
Piękna kolorowa wiosenka :)

Majowy ogród 13 Kwi 2016 20:35 #456005

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Olu, dziękuję za pochwały, mam nadzieję, że nie zapeszymy i przez cały sezon trawa będzie ładna.
Też w tym roku sama wszystko ogarniam, więc wiem jak się napracowałaś :hug: Trochę tylko zazdroszczę Ci możliwości pracy w dogodnym momencie, ja praktycznie tylko w wolne dni.

Ostrzeżona przez Bognę wyszłam rano na obchód w poszukiwaniu mszyc. Na razie spokojnie; tylko na jednej róży siedziały jakieś pojedyncze osobniki. Pewnie do czasu.... :mad2:
Oczyszczałam dziś od środka wielkie thuje. Matko i córko ile tego było :supr3:
Podsypałam siarczanem amonu rodki, bo po zimie ph trochę się podniosło.
Powoli rabata po rabacie oczyszczam ogród z chwastów. Jestem na siebie zła, że jesienią nie zadbałam o to, licząc, że mróz i śnieg je zetną. Rosły sobie a ja mam robotę na kilka dni :hammer:

Mój ogród
FotoIvona
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, VERA, Monika-Sz, inag1, zanetatacz, dorcia7

Majowy ogród 13 Kwi 2016 20:41 #456012

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Pięknie u Ciebie :hearts: Zdjęcia jak zwykle doskonałe :bravo:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Majowy ogród 13 Kwi 2016 20:54 #456027

• majowa