TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 26 Sty 2022 13:40 #790315

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Dzisiaj o papryce którą sobie zamroziłam w całości. To słodka Ontara i trochę ostra mała kapia, taka NN. Część zamroziłam już z usuniętymi gniazdami nasiennymi, a część w całości. Chciałam sprawdzić, jak się będzie usuwało nasiona po wyjęciu z zamrażarki. Okazało się, że bardzo dobrze.

IMG_4823.jpg

Jeszcze takie zamrożone nadziałam serkiem. Szło szybko, bo papryczki były sztywne, więc serek fajnie się upychało

IMG_4824.jpg

Dzisiaj była degustacja, bo olej, chociaż tego nie widać, fajnie się wyklarował.

IMG_4854.jpg

Trochę mało ostre, bo więcej jest słodkich, ale smaczne i jaki rarytas jak śnieg za oknem :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, renons, magdalkaj


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 26 Sty 2022 13:45 #790319

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
JaNino, masz pomysły! A potem jaki efekt, aż ślinka cieknie.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 29 Sty 2022 17:58 #790781

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
W tym roku przechowuję warzywa w inspekcie. Wszystko opatulone jak się patrzy. Dodatkowo, jak temperatura „podłogi” spadnie do 0*, to włącza się podgrzewanie do +0,5*, więc tylko żeby nic nie zmarzło. Zresztą w tym sezonie podgrzewanie włączyło się tylko parę razy i to na krótko.

1EAF17C6-A38D-4E75-848A-11498AD7D87E.jpeg

Jak widać jest ok :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, papryczka, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 29 Sty 2022 20:06 #790796

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
I jakie piękne liście selera :bravo: Do niedzielnego rosołku jak znalazł ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 29 Sty 2022 20:30 #790807

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Kasiu, czytałam w pogodowym, że u Ciebie gotuje się rosołek, więc nie dziwię się, że skojarzyłaś moje korzeniowe z tym daniem. Taki rosołek już za mną chodzi ;) Na najbliższe dwa dni, mam jednak na tapecie rekonstrukcję rolad. Babciu wybacz :whistle:
Podsmażyłam boczek, oczywiście wędzony osobiście, do tego dodałam cebulę pokrojoną w ósemkę. Na pozostałym tłuszczu podpiekłam wołowinę /rumsztyk/. Po zdjęciu wołowiny, podpiekłam ogórki kiszone :woohoo: . To wszystko powędrowało do gara, przysypane mielonymi suszonymi grzybami, mieloną papryką i mielonymi „odpadami” skórek z pomidorów, papryki i bakłażanów. Dodałam też odrobinę kasundi i ziaren gorczycy.
Dzisiaj wygląda tak

50449B67-7C40-4797-BEA1-DAD1E95EC95F.jpeg

Wygląd taki sobie, ale zapach, taki, że klękajcie narody :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2022 20:31 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 29 Sty 2022 20:35 #790808

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Szkoda, że zapachy nie przenikają przez monitor, ale i tak ślinotoku dostałam :devil1:
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 30 Sty 2022 17:35 #790947

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6967
  • Otrzymane dziękuję: 25485
Koleżanki pomocy ,młoda kucharka :happy: zagapiła się i do mięsa na pierogi dodała
kapustę kiszoną surową, zapomniała ugotować :devil1:
Co można zb tym mięsem zrobić ? :devil1:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Między kuchnią a ogrodem 30 Sty 2022 17:38 #790949

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
A mięso surowe czy już po obróbce termicznej?
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

Między kuchnią a ogrodem 30 Sty 2022 17:39 #790950

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6967
  • Otrzymane dziękuję: 25485
Gotowane przekrecone przez maszynkę :wink2: wiesz prawie farsz na pierogi
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Między kuchnią a ogrodem 30 Sty 2022 17:40 #790951

  • renons
  • renons's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1975
Można zmielić raz jeszcze skoro na pierogi... albo zrobić krokiety.
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2022 17:42 przez renons.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 30 Sty 2022 17:42 #790952

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6967
  • Otrzymane dziękuję: 25485
Zmielone jest
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Między kuchnią a ogrodem 30 Sty 2022 17:44 #790954

  • renons
  • renons's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1975
Będzie bardziej zmielone ;) ... albo dodaj podsmażoną cebulkę i duś to wszystko przez 30 minut.
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2022 17:46 przez renons.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 30 Sty 2022 17:48 #790956

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6967
  • Otrzymane dziękuję: 25485
Hej to nie ja :devil1:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Między kuchnią a ogrodem 30 Sty 2022 17:54 #790959

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Janiko raczej dekonstrukcja rolad. :)

Taki farsz wystarczy przesiekać nożem żeby kapusta nie plątała się między zębami i językiem i jak radziła koleżanka poddusić z cebulką. Podlać wodą żeby za bardzo nie wyschło i będzie pani zadowolona. :yummi:
Można też zrobić dekonstukcję pierogów z mięsem i z surówką z kapusty kiszonej. Na talerzu kładziesz krążek z ugotowanego ciasta pierogowego, na to łyżeczka farszu i dekielek z takiego że ciasta, wszystko polane stopioną słoninką. Normalnie Modest Amaro :rotfl1: .
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2022 17:58 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 30 Sty 2022 18:07 #790961

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
KaLo wrote:
Janiko raczej dekonstrukcja rolad. :)
:rotfl1: Zauważyłam już wczoraj, że poprawiacz wiedział lepiej niż pisząca. Trudno, tak zostanie.
Miałam koszyki rozporowe, sądzone pory, to może i być rekonstrukcja rolad :happy2:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Między kuchnią a ogrodem 30 Sty 2022 18:09 #790962

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Jeszcze o pierogach. Przesiekałabym to wszystko, żeby kapustę rozdrobnić i zrobiłaby jednego pieroga na próbę. Jak kapusta będzie za twarda, to wtedy jak chłopaki radzą, na patelnie i przesmażyć.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

Między kuchnią a ogrodem 30 Sty 2022 18:11 #790964

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6967
  • Otrzymane dziękuję: 25485
No dobre dobre dam poczytać online :devil1: no cóż młode to zakochane zapomniało się . :rotfl1:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2022 18:13 przez Bobka.

Między kuchnią a ogrodem 30 Sty 2022 19:24 #790981

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
JaNina wrote:
KaLo wrote:
Janiko raczej dekonstrukcja rolad. :)
:rotfl1: Zauważyłam już wczoraj, że poprawiacz wiedział lepiej niż pisząca. Trudno, tak zostanie.
Miałam koszyki rozporowe, sądzone pory, to może i być rekonstrukcja rolad :happy2:

Ja kiedyś w przepisie wysłanym smsem miałam"pawilony spokojne" :happy3:
Miały być "patisony pokrojone"
Dobrze, że adresatka kumata i wiedziała, o co chodzi :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2022 21:18 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.930 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum