Nie mam niestety naprawdę dobrego przekroju Tajgi, bo takich fotek zwykle robię bardzo mało, a co istotniejsze, zmienia się on bardzo w zależności od decyzji, w którym miejscu przeciąć owoc. I może wtedy wyjść, że ten przekrój jest urzekająco przepiękny, albo nieoczekiwanie pospolity. W tym roku, dla pozyskania nasion większość najładniejszych owoców, w poszukiwaniu komór, ciąłem brzeżnie na ramionach pomidora, a nie centralnie, czyli przekrojowo. Może na wyższych gronach coś pięknego się jeszcze uda uzyskać we wrześniu. Tymczasem podam Ci to, co się udało sfotografować na gorszym owocu.
Tajga – przekrój poziomy
Tajga – przekrój pionowy
4 POMIDORY BARDZO PÓŹNE w tegorocznym sezonie w moim ogrodzie:
1. Miodowe Fajerwerki // Honey Salute // Medowyj Saljut:
Data ustalenia odmiany - 1999
Duże owoce typu befsztyk, spłaszczone, żebrowane, pomarańczowo-żółte, z czerwonymi plamami.
Smak doskonały, słodki.
Grona składające się z 3 do 4 owoców, w owocu zwykle 5 gniazd nasiennych.
Odmiana ze skłonnością do produkcji liści i pędów zapasowych. Ma mieć wysokie wymagania glebowe.
Twardy zawodnik w uprawie gruntowej. Z końcem lipca bardzo hardo poradził sobie z ZZ, tylko z małą pomocą oprysku. Obecnie w gruncie prezentuje sobą niestety poziom rozwojowy na poziomie krzewu z początku lipca, choć rozmiarowo jest potężniejszy. Pokazuje mi zasadniczo dobre wynawożenie gruntu i brak niedoborów. Ale jego befsztyki ciągle są małe i mocno zielone. Jak się np. lato na dniach wysypie, to dobrze już raczej nie będzie. Bo z wrześniową poranno-nocną mgłą z Doliny Wieprza żaden jeszcze nie wygrał.
Miodowe Fajerwerki // Honey Salute // Medowyj Saljut – krzew w gruncie
W szklarence także nie kwapi się do dojrzewania, ale tu jest jednak zdecydowanie lepiej z faza rozwojową. Oto i pierwszy okaz. Niestety na spodzie ze skaza słupkową i nasion na razie nie będzie. Ale także powstaje wątpliwość, czy nadaje się do uprawy w moich warunkach. Taki Pineapple KING od dawna produkuje swoje cukrowe befsztyki i chyba jest najlepszy.
Miąższ żółto-pomarańczowy, soczysty, mięsisty, nakrapiany czerwienią, zawierający niewiele nasion. Dzięki zawartości dużej ilości suchej masy owoc ma mieć dalece przyjemny miodowo-słodki smak.
Podobnie jak wiele innych odmian dwubarwnych, kolor owoców na zewnątrz i wewnątrz stopniowo zmienia się na bardziej czerwony.
/specjalne podziękowania dla
Marzeny // Marlenki/
Miodowe Fajerwerki // Honey Salute // Medowyj Saljut – owoc szklarniowy
2. Kosovo:
Całkiem podobnie i mężnie zniósł lipcowy, odziemniaczany atak ZZ, ale także ze wsparciem środka Orvego. Liście ma
niezwykle szczególnego pokroju, ażurowo-karbowane, mocno postrzępione, nawet jak na wersję RL, o PL nawet nie wspominając.
Owoce są duże, sercowate, tępo zakończone, lekko faliste na szczycie, z mięsistym wnętrzem i ciemnoróżową barwą.
Kosovo – krzew na stanowisku gruntowym
3. Pomodoro Cuore Antico di Acqui Terme:
Pomodoro Cuore Antico di Acqui Terme (Piemont // WŁOCHY)
Wydłużone mięsiste serca, często przeogromne, na nierzadko staśmionych kwiatach, ale te ogromne owoce nie zdradzają wówczas wcale wady słupkowej w postaci charakterystycznych linijnych pręg lub spodnich wklęśnięć.
Pomidor szczególnie wysoko rosnący, wymagający okazałej i silnej podpory. Z tego powodu grunt stwarza mu lepsze warunki rozwoju. Chyba, że ktoś dysponuje szklarnią o bardzo wysokim dachu i nie musi oszczędzać na powierzchni uprawowej.
Pomodoro Cuore Antico di Acqui Terme
Owoce duże, nieregularnie wydłużone, z wyraźną przewagą słodyczy, niezwykle mięsiste. Jego walory deserowe są wątpliwe, ale pozostaje idealnym pomidorem dla wszelkich celów przetworowych. Jeden krzew dostarcza wiele masy produkcyjnej. W tym sezonie razem ze Złotymi Górami Medeo będę sprawdzał produktywność krzewu - ilość owoców, masę całkowitą i uśrednioną owocu.
Pomodoro Cuore Antico di Acqui Terme
4. Midnight SUN
Jednym słowem – czekam. Trochę ładnie, trochę jednak konsternacja. To nie Tajga raczej, no ale się jeszcze zobaczy...
Midnight SUN z północnolubnej serii Kanadyjki - Karen Olivier
4 INNE POMIDOROWE ZBIORY:
1. Purple HEART:
Jedyny mój Dwarf z osobistego wybory, ale głównie z motywacji pod krzyżówki. Krzyżówki wyszły raczej słabo, za to plon wcale nie najgorzej, ...jak na karła.
Purple HEART
2. Krzyżówka F1 z 2024 roku – sprawdzanie efektu:
Wyszło pomyślnie. Pomimo braku specjalistycznego wyksztalcenia w tym obszarze przewidziałem, że tak raczej będzie wyglądał owoc, ale to wyjątkowa sytuacja, bo było to raczej łatwe do przewidzenia. Plonuje, wygląda, jeszcze nie jestem pewien, czy smakuje, tak jak bym sobie tego życzył. Raczej chyba nie do końca. Trzeba będzie poczekać na te najpóźniejsze owoce.
Cross F1 z 2024 - ciemne wydłużone serce
3. Jabłocznyj Lipieckij // Lipieckie Jabłko
Wygląda rzeczywiście niczym jabłko! Nie można komuś odmówić wyczucia nazewniczego.
Rozpływają się w Internecie nad smakiem, narzekając jednocześnie na plenność. U mnie jakby trochę odwrotnie, acz nasiona z bardzo wiarygodnego źródła, no i wszystko w wyglądzie się zgadza.
Kształtny, zgrabny slicer. Sezon tegoroczny jest chłodny i słaby, może i dlatego nie ma szczególnie dobrego smaku na stanowisku gruntowym.
Jabłocznyj Lipieckij // Lipieckie Jabłko
4. HERCEGOVAC // Hercegowina // Hercegowiański
Co to miało nie być! Zacnie nie powiem, ale nie cudownie, choć plonuje w kiepskim sezonie w gruncie nadzwyczaj dobrze. Ale befsztyki nie za kształtne, w licznymi wadami słupka i ciężko coś wybrać do pobrania nasion i to przy trzech krzewach.
Krzew rodzi zatem duże, czerwone, żebrowane befsztyki, spłaszczone, z zaokrąglonymi ramionami.
Miąższ gęsty, soczysty, mięsisty. Smak dobrych starodawnych pomidorów. Plonowanie okazałe.
Ostatni akapit wyszedł zatem nieco wewnętrznie sprzeczny. Generalnie odmiana OK, na plus. Ale takiemu Pineapple KING, czy Burracker’s Fvourites w smaku nie doskoczy nawet do pasa. Cóż, taki urok czerwonych. Co rok nowy zestaw i co rok wszystko do wymiany i szukamy od nowa. Już mi się powoli nudzi. Już chyba przestanę. Po co się męczyć, jeśli jest Serafima.
HERCEGOVAC // Hercegowina // Hercegowiański