TEMAT: Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 03 Cze 2025 22:45 #878556

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 89085
No, Mirko, słyszałam dziś zapowiedzi dużych opadów w Twoich okolicach i pomyślałam, że może tym razem dostaniesz podarunek z nieba. Na mojej glinie takie oberwanie chmury spowodowałoby zalania na wiele dni, u Ciebie zapewne wszystko ślicznie wsiąknie.
Widzisz, wiedziałam, że czyje jak czyje, Twoje róże dadzą radę - skoro nawet moje jakoś sobie poradziły rok temu. Kwitły dużo później i mniej obficie, lecz kwitły. Prócz niepowtarzających, rzecz jasna, ale Ty chyba takich nie masz, mylę się?

Zielone okna z estimeble.pl

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 03 Cze 2025 23:08 #878557

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 33024
Kiepskie to pocieszenie, ale mnie pogoda wody też nie żałuje, pada kurz und kräftig i to tak konkretnie 24 l/1 m2 w 2 godziny na ten przykład. W mojej glinie woda już stoi i jak idę, to słychać jak chlupocze. Trzymam się tego, że to i tak o wiele lepsze niż grad i w końcu jest cieplej :bye:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 03 Cze 2025 23:09 przez Babcia Ala.

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 03 Cze 2025 23:51 #878558

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4955
Mireczko ja nieraz stosuję patent z redlinami w obawie przed takimi opadami ,zwłaszcza jak warzywnik niżej i woda w nich stoi. Rano równo grało po dachu ,aż poszłam zobaczyć czy nie przypadkiem armagedon .Nie opuszcza Cię poczucie humoru :hammer: ,ale co poradzić ,no trza się pogodzić :supr3: :think: W tym roku grządki wyżej i rów odwadniający ,ale jak lunie, albo będzie padać dłużej może być podobnie. Błotko na glinie ,a potem skorupa jak wysycha .Na piasku woda powinna szybko wsiąknąć i z błotkiem sobie roślinki poradzą ,gorzej gdy pada dłużej i różne problemy w konsekwencji. Może utopi kreta i inne darmozjady :thanks: :evil: Co do widowni i sąsiadów :search: Jeden ma uprawy w podwyższonych skrzynkach ,ustawionych na spadku i w takim wypadku ta nadmiarowa woda ciurkiem z tych skrzynek spływa mu do byłego zbiornika po szambie. Syn opróżnia mu go po każdych większych opadach. Dziś powiedział ,że mogłoby już nie padać, bo ma dosyć tej głupiej roboty w chowanego. Sąsiadka już znalazła panaceum na te bolączki; trzeba zbudować zasuwany prowizoryczny dach i dobre to na upały i na deszcz ,czyli namiot foliowy na tyloma skrzyneczkami. Mina sąsiada bez cenna na te pomysły, ale on stolarz ,to ma tam kilka takich patentów :rotfl1: :happy3: :happy4: :jeez: :search: No i latanie z tym przed deszczem ... Drugi sąsiad ma warzywnik na terenach zalewowych i już wykopał rów odwadniający po za siatkę. Jedynie co jest zadowolone z tego stanu rzeczy to wierzby ,które rosną jak szalone. Sąsiad tylko same problemy gdy tak leje. Koszenie trawy utrudnione ,potem jakieś plamy na trawniku . Czasem się zastanawiam ;czy nie lepiej kupić sobie tych kilku warzyw czy owoców i święty spokój ,ale podobno tak nie wypada zielonym ludziom. Ci co mają truskawki też wolą by było bez ekscesów .Teraz jadąc przez zagłębie truskawkowe widać niskie rozsuwane tunele ,a nawet przejezdne zasuwane zadaszenia ściągane na linkach .Kiedyś na zboczach wałów widziałam takie sadzonki pomidorów z zasuwanym daszkiem z foli www.24garden.pl/rekaw-do-oslony-pomidoro...ntina/3-167049-82875 U mnie ziemniory pod czujnym okiem gospodarza. Obredlone, oprysk na stonkę, oprysk na zielsko i tylko na suszę lub nadmiar wody panaceum brak. To taka bajka, jak o misiu co to lubił miodek. Ziemniaki muszą być ,bo inaczej głód i nie ma co jeść i nie ma to tamto. Ostatnio wykopuje je kombajn i za to by połowę kupił gotowych :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Z drugiej strony to po co kwiaty ,a kosztują niemało .Ja to musze kupić taki gadżet co to przedłuża rynnę i skierować na saharę pod balkonem ,bo tam nie podlewa he he Morał taki pozostaje ;jesteśmy twardzielami i nie tak łatwo nas złamać :hug: :club2: :jeez: ....
Ostatnio zmieniany: 04 Cze 2025 00:01 przez Perełka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.814 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum