TEMAT: Crazy Ula i jej ogródek

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 07 Mar 2012 14:57 #3932

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Ulkakibicuję też Twojej działce, jesienią tak ładnie sobie postrzątałaś w ogrodzie ?
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2012 14:59 przez e-genia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): ulakonie

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 07 Mar 2012 17:56 #4077

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Witajcie wszyscy u mnie.
Zanim zapomnę, są 2 sprawy:
jeszcze nei pamiętam w którym miejscu ale poszukacie, mamy konkurs na logo FOOaza. Czekam na propozycje. No i mamy tutaj piękny wątek Lubelszczyzny, musimy przecież mieć jak się organizować na nasze lubelskie spotkania. Wstęp wolny tam nie tylko dla mieszkańców tego regionu, e-gieniu adopcja Ciebie do Lubelszczyzny aktualna :woohoo:

Altana ładna hmm ładna to ona będzie jak zagonię siebie i M do odnawiania elewacji. Na wymianę okien niestety braknie kasy. Już przestałam nawet marzyć o kominku. Ale może się kiedyś uda.
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2012 17:57 przez ulakonie.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 07 Mar 2012 18:06 #4092

• Poll
  • Poll's Avatar
Hej Ula,jaka powierzchnię ma Twoja działeczka,bo nie doczytałam?

Widzę,że cebulowe juz wyskakują bubkami z gruntu,u mnie to samo...przebisniegi juz niemal przekwitają. :whistle:
pozdrawiam - Poll

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 07 Mar 2012 18:17 #4113

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
4 ary. Ani mało ani dużo, chyba w sam raz:)

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 07 Mar 2012 18:20 #4121

• Poll
  • Poll's Avatar
Tyle,żeby się nie zarobić na smierć,jak niektórzy z nas. :S
Czasem fajnie poleżeć na hamaku,czy leżeć na kocyku.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 07 Mar 2012 18:45 #4162

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Ula bardzo się cieszę że adopcja nadal aktualna

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 08 Mar 2012 13:58 #5146

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Pod świerkiem ładnie też wyglądają żurawki i hosty . Widziałam właśnie u przyjaciółki . Oczywiście obornika i kompostu sypie tam również ,ale rośnie jej wszystko w oczach
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 08 Mar 2012 14:03 #5152

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu wiem ze byłoby to fajne miejsce ale :
1. Jak już świerki mają ocaleć, to znajdą się tam niskie rośliny i to nie na całości tylko obrzeżami. Po co? bo bedzie tam hamak. Chcę mieć przyjemne z pożytecznym. Pod drzewami w deszcz hamak będzie suchy.
2. Około 1 m od pni będzie stopniowanej wysokości ściana z kamieni polnych (ściana patrząc od altany) przechodząc potem w skalniak z fontanną którą MUSZĘ mieć.

Obrazowo: altana, chodniczek, świerki, ściana murowana wykładana kamieniami polnymi, skalniak. Skalniaczek będzie więc widoczny tak jakby tylko od przodu działki. Tylko kiedy ja te kamienie nazbieram skoro i studzienkę chcę nimi obmurować.
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2012 14:03 przez ulakonie.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 08 Mar 2012 14:37 #5196

• Monika68
  • Monika68's Avatar
Ula, ależ u Ciebie już porządek :blink:
Zazdroszczę, bo u mnie tona liści i igliwia do wygrabienia, nie mówiąc o reszcie :dry:

Pozdrawiam Cię serdecznie :)

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 08 Mar 2012 18:28 #5445

• lora
  • lora's Avatar
Ula hi hi mam trudności... Ciebie znalazłam a siebie nie mogę...zamówiłaś cebulki i dla mnie też...

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 08 Mar 2012 19:05 #5503

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Ludziska. Nie mam sił. Na przemian z M ale i czasami równocześnie z nim siedziałam na drzewie, on jednym ja 2gim. No i prawie skończyliśmy jabłonie. Znaczy jabłonie skończone ale grusza w 70%. Zostało tylko kilka strzelających w pion gałęzi.
Na innym terenie, wolnym tak naprawdę pozwoliłabym jej bardziej iść po swojemu ale nie na ciasnej działeczce ROD. Może to teraz nie wygląda pięknie, może w tym roku będzie mało owoców, ale po wielu godzinach lektur wiem, ze za rok mi się te drzewa odwdzięczą.
Na szczęście wiśnie i śliwki po owocowaniu. Nawet bym nie miała sił.
Nie wiem czy dam radę wstawić fotkę. Ręce szczególnie prawa się przesiliła i bolą. Możliwe że zaraz pójdę w kimo.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 08 Mar 2012 19:25 #5534

• Iwona1311
  • Iwona1311's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 78
Witaj Ula, melduję się i ja u Ciebie chociaż narazie z domowego komputera nie mam dostępu do tego forum, szkoda że zamknęłaś wątek tam... ale będę zaglądać do Ciebie jak tylko dorwę jakiś inny komputer. pozdrawiam i czekam na odwiedzinki.
Za tę wiadomość podziękował(a): ulakonie

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 08 Mar 2012 19:43 #5575

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonko w sumie to w każdej chwili odwiedziny realne.
Nie pozostawiono mi wyboru misoałam odejść, ponieważ miałam zablokowane wszystkie ruchy, z Tobą też nie mogłam się kontaktować. Ale to nie istotne bo mi tu jest dobrze.

No i zdjęcia z dzisiejszego pracowitego dnia, po tym wróciłam wypruta.

Tej ruszy bym nie cięła prawie wcale ale niebawem byłaby wyższa 2krotnie niż altana. Na ogródkach działkowych nie ma sensu pozwalać rosnąć bez ograniczenia wzwyż. DO dokończenia w sobotę. Dziś z M padaliśmy. Mało tego za niską mieliśmy drabinę choć była chyba 2metrowa albo i 2.5 m

By urszulaw at 2012-03-08

To jabłonka, straciła na wysokości około metra chyba nawet więcej przy niektórych cienkich gałęziach. Początkowo żal było mi każdej gałązki, wiem, że w tym roku będzie mało owoców, ale już się dowiedziałam, że przy starych drzewach z wieloma gałęziami pozostawionymi w środku drzewa - konieczne bywa mocne cięcie. Zresztą, odrośnie hihi jeszcze tylko kilka gałęzi chcę wziąć na linkę i jak u sąsiadów przylukałam podociągać bardziej w poziomie.Może i mało owoców ale będzie je silniej karmiła.

A tak ta sama jabłoneczka wyglądała przed cięciem. Mocno, zdecydowanie (bałam się) ale wiem, że nic złego jej się nie stało i nie stanie.

Z tą jabłoneczką poszło szybko ale była doskonałym nauczycielem co się dzieje, gdy się nie wytnie gałęzi rosnących w całkowicie złym kierunku. Jej proporcje są dziwne ale powoli przez kilka lat się conieco wypracuje.

Ta śliwka mi spędza sen z powiek. Kompletnie nie wiem jak się po owocowaniu za nią zabrać, w jaki sposób ją odmłodzić. Jest jeszcze wyższa niż grusza i w zasadzie bezcelowo. Nikt tam nie dosięgnie owoców. Musiałabym mieć drabinę ponad 3 metrową.

A to pod folią to studzienka. Imitacja bardziej, bo tam mam po prostu kran, woda która przez przypadek poleci z kranu zbiera się właśnie w czymś co imituje studzienkę. To właśnie to chcę zrobić by wyglądało jak drewniana studzienka z tym, że misę chcę obmurować kamieniami polnymi tak jak skalniaka.

Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2012 19:55 przez ulakonie.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 08 Mar 2012 19:48 #5589

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Ulcia widzę, ze już intensywnie działasz w ogródku :cheer: ....ale nie przeginaj i nie forsuj sie od razu, bo później zamiast dalej pracować będziesz się leczyć :huh: JA zawsze mam wielki problem z przycinaniem drzewek owocowych....nie jestem w stanie pojąć jak to robić :whistle: :lol:

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 08 Mar 2012 19:48 #5590

• Iwona1311
  • Iwona1311's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 78
Na odwiedzinki czekam...
Kupe roboty dzisiaj odwaliliście, mi osobiście tez bardzo podoba się to forum ale z domu nie mam do niego dostępu :( mam nadzieję że szybko uda mi się to zmienić bo tęskno będzie za wami...

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 08 Mar 2012 19:52 #5604

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguś nie było wyjścia. Po 15 byliśmy a jeszcze dość szybko się sciemnia i robi zimno. Jutro nie mogę skończyć dopiero w sobotę się wyrwiemy. Ale ważne że zrobiłam już 1 krok i że przestałam się bać cięcia. Nie są aż tak wycięte by miało to zaszkodzić drzewu, z tego co się dowiedziałam, to właśnie ta moja robota wyjdzie mu na dobre.
Zaraz zedytuję wpis bo dodam dla porównania fotki jabłonki sprzed cięcia.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 08 Mar 2012 21:53 #5849

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
:ohmy: kawał roboty za wami brawo Ulciu...a ja właśnie wracam z zebrania i resztę na pw...czytaj trochę

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 08 Mar 2012 23:28 #5985

• Cynthia
  • Cynthia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Zrobiliście kawał dobrej roboty!!!
Ja naprawdę jak patrzę na Twoje zdjęcia to widzę swoją działkę :woohoo: ...czy Ty czasem u mnie tych owocowych nie cięłaś???? :P
Pozdrawiam kwiatowo ... Baśka :)
Moje hoye
Moje nadwyżki

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.550 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum