TEMAT: ogródek działkowy tomex

ogródek działkowy tomex 21 Lis 2013 20:38 #205758

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Witaj Peonio tak jak widzisz jeszcze mam swoje :happy: A trawę pampasową w zeszłym roku zasiałem różową i białą , przetrwała zimę w altanie tylko biała. Bardzo wyrosła w gruncie i nie da się jej przezimować w cieplejszym miejscu . Zabezpieczę ją korą ,zwiążę sznurkiem i opatulę włókniną zimową .Musi sobie poradzić w zimie nie ma innego wyjścia .Pozdrawiam serdecznie wszystkich :bye:

Zielone okna z estimeble.pl

ogródek działkowy tomex 22 Lis 2013 21:14 #205974

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
Nikt się nie odzywa a ja miałem iść jutro kopać ogrudek a wylądowałem u dentysty nic już więcej chyba mnie nie będzie boleć bo tylko ząb nie zapowiadał się aż tak bardzo .

ogródek działkowy tomex 23 Lis 2013 17:38 #206108

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Chyba Tomku skopałeś dziś ogródek ,bo było ciepło i bez deszczu . Wizyta u dentysty to tylko z pół godzinki ;)
I mam prośbę-podpisuj łaskawie zdjęcia,bo ja np jestem ciekawa,co to takie zielone na ostatnim zdjęciu?. Jakiś nawóz zielony? A ten groszek kwitnacy na biało wyglada pięknie i widzę strąki ma :supr3:Rozumiem,że to jadalny. Chyba u was nie było takich mrozów ,jak na Mazowszu. U nas pod koniec września ścięło wszystko :mad2:

ogródek działkowy tomex 23 Lis 2013 18:41 #206120

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Elu kopania na razie nie skończyłem bo boję się o mój kręgosłup , dentysta nie był taki straszny ząbek został zatruty i dzisiaj jest już o niebo lepiej.Zielenina którą widziałaś na zdjęciu to gorczyca zasiana na zielony nawóz w miejscu po górkach,a groszek musiałem już przekopać jako nawóz bo podmarzł . Z groszkiem to był eksperyment zasiałem go chyba we wrześniu i nie liczyłem na to że coś z niego będzie ale miło mnie zaskoczył bo można był sobie pojeść w listopadzie groszek :happy3: ,tak samo robie z fasolą ,na koniec lipca owocuje z początkiem września ,nie choruje i nie ma prawie mszycy i lepiej rośnie ,świetna w słoiki na zimę.Pozdrawiam serdecznie :P
Za tę wiadomość podziękował(a): Ruda2011

ogródek działkowy tomex 23 Lis 2013 18:55 #206122

• Roma
  • Roma's Avatar
Tomku-wszytko tylko nie dentysta :jeez: Mnie udało się dzisiaj trochę podgnić robotę na dworze.Jeszcze tylko przygotować materiał na okrycie róż i wtedy laba aż do wiosny :dance: :dance:
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2013 18:56 przez Roma.

ogródek działkowy tomex 23 Lis 2013 19:57 #206137

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu ja na razie nie myślę o okrywani bo hortensje to mają jeszcze wszystkie liście i przymrozków ostrych nawet nie widać a włókniny już są uszykowane ,zostało mi tyko jakieś 20m2 do skopania i trochę drobnych prac . Laby do wiosny nie przewidywuję bo zawsze sobie jakieś zajęcie znajdę no i palić w kominku będę co parę dni żeby roslinki w altanie ciepło miały :happy-old: W tym roku nawet pietruszka mi urosła jak nigdy i marchewka niczego sobie ,jabłka też są ładne jak widać tak że sezon można uznać za udany
201310143036.jpg

201310143037.jpg

201310143038.jpg

201310143034.jpg

201310143032.jpg

201310143056.jpg

ogródek działkowy tomex 23 Lis 2013 20:25 #206140

• Roma
  • Roma's Avatar
Zbiory masz niczego sobie :bravo: My w tym roku niewiele zebraliśmy.Najpierw była decyzja,że rezygnujemy z warzywnika na rzecz drzewek owocowych a zostawiamy sobie tylko niewielki kawałek na nowalijki.Zapasów nie mamy gdzie przechowywać.Jednak wiosną zrobiło nam się żal ziemi i coś tam posialiśmy ale zbiory były marne.
Tomku-pisząc lab miałam na myśli "roboty ziemne" :P Zaległości domowe czekają :jeez: Zaraz po świętach zabieramy się za cyklinowanie podłóg i malowanie.Jak o tym pomyślę to już mnie boli głowa :jeez:

ogródek działkowy tomex 23 Lis 2013 21:15 #206152

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja swoje zbiory też nie mam gdzie przechowywać , na początku wsadzałem do skrzynki drewnianej zasypywałem ziemią i umieszczałem ją w kanciapie przy altanie ale to nie było to warzywa wysychały w ziemi ,trzeba było ja zwilżać w duże mrozy i tak zamarzały i do wiosny nie dotrwały .Znowu w altanie się nie da bo mam tam różne temperatury od plus 5 do 35 stopni jak palę w kominku no i ta koncepcja się też nie sprawdziła . Teraz zakopuję je w ziemi w miarę suchym miejscu i przechowuje się wszystko bez problemu do wiosny .Cyklinowania podłóg ci nie zazdroszczę sajgon w całym domu :think: :think: Ja robiłem teraz synom pokój wymiana kabli prądowych ,szpachlowanie ,tapetowanie , wymiana grzejnika i okna i to wszystko zawsze sam robię bo nie mam zaufania do niby fachowców :rotfl1: zeszło mi cały tydzień .Będziesz miała co sprzątać :jeez:

ogródek działkowy tomex 23 Lis 2013 22:03 #206168

• Roma
  • Roma's Avatar
Na szczęście,remont będzie na piętrze,parteru na razie nie ruszam :P

ogródek działkowy tomex 23 Lis 2013 22:35 #206201

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
No to masz fajnie zamkniesz wszystko i na dole masz porządek a ja jak ruszę cokolwiek w bloku to mam bałagan w całym domu i wszystko do sprzątania ,masakra :mad2:

ogródek działkowy tomex 24 Lis 2013 09:01 #206280

• Roma
  • Roma's Avatar
Znam ten ból :jeez: ładnych parę lat spędziłam w bloku :)

ogródek działkowy tomex 25 Lis 2013 00:11 #206451

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu to wiesz czym to grozi . Dzisiaj udało mi się zrobić to na działce co zaplanowałem , skosiłem trawę ,wyczyściłem kosiarkę zabezpieczyłem na zimę zdemontowałem pompę , zabrałem wszyskie środki i nawozy do ciepłego , spuściłem wodę z rur wodociągowych i teraz jestem już przygotowany do zimy ,czekam tylko jak liście opadną liście z roślin które okrywam na zimę .

ogródek działkowy tomex 27 Lis 2013 14:27 #206863

• kurjan
  • kurjan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1436
Obejrzałem działkę,podoba mi się ,gratuluje pięknych plonów warzyw,szczególne uznanie za dorodną pietruszkę. :)

ogródek działkowy tomex 27 Lis 2013 21:36 #206950

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
Kurjan dziękuję bardzo za miłe słowa :thanks: ,warzywa udały się w tym roku a pietruszka jak nigdy naprawdę urosła ale zmieniłem nastawienie do uprawy pietruszki bo zawsze była kiepska i efekty są .Teraz jestem już mądrzejszy w uprawie pietruszki spróbuję w następnym roku mam nadzieję że będzie tak samo ładna w przyszłym roku . :)

ogródek działkowy tomex 28 Lis 2013 00:23 #206978

• Roma
  • Roma's Avatar
To znaczy w jaki sposób zmieniłeś nastawienie?

ogródek działkowy tomex 29 Lis 2013 22:22 #207297

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu przede wszystkim zasiałem nasiona w osłonkach na nicienie i inne robactwo , musi być zasiana na słońcu ,odpowiednie zmianowanie nie po warzywach z tej samej rodziny ,odpowiednio przerywana i w odpowiedniej odległościach w rzędach plus opryski na wiosnę na połyśnicę marchwiówkę i nie podlewana za dużo w okresach suszy bo wtedy rozgałęzia się na boki . Jutro mam zamiar iść na działkę przekopać resztę działki i zrobić porządek w foli z pomidorami bo już zmarzły . :bye:

ogródek działkowy tomex 01 Gru 2013 13:46 #207520

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
No i udało się przekopaliśmy z żonką resztę warzywnika , zrobiłem też porządek w foli teraz tylko można czekać na przymrozki i okryć wszystkie wrażliwe na mróz roślinki . Z niewszytkich hortensji opadły liście czyli jeszcze nie mogę ich okryć swoją droga łagodnie w tym roku przychodzi u nas zima . :tongue2:

ogródek działkowy tomex 02 Gru 2013 10:29 #207678

• peonia
  • peonia's Avatar
Jestem ciekawa jak okrywasz hortensje?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.760 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum