TEMAT: ogródek działkowy tomex

ogródek działkowy tomex 02 Gru 2013 10:44 #207680

• Roma
  • Roma's Avatar
Z podlewaniem pietruszki to zapewne masz rację.W tym roku potraktowałam ją po macoszemu i wyszła całkiem,całkiem.
Z moich hortensji ogrodowych oberwałam wszystkie liście,zrobiłam kopczyki i opatuliłam włókniną,mam ndzieję,że przyszłym roku wreszcie mi zakwitną bo jak nie to :mad2: :evil:

Zielone okna z estimeble.pl

ogródek działkowy tomex 02 Gru 2013 19:45 #207761

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Romciu właśnie też doszedłem do tego sam że im więcej się podlewa pietruszkę i marchewkę to bardziej się korzeń rozgałęzia . Peonio ja zawsze czekam aż prawie wszystkie liście opadną i w nocy są lekki przymrozki . Ja zawsze obcinam kwiaty po to by na górze nie wyszedł szeroki chochoł na którym będzie zalegał snieg który może połamać pąki. Okrywam do wysokości 20-30 cm korą resztę związuję delikatnie sznurkiem a całość owijam włókniną zimową dwoma warstwami i gotowe. W tym roku myślałem nad tym by nie okrywać już rododendrona bo jest za duży tylko boję się żeby nie przemarzł :think:

ogródek działkowy tomex 06 Gru 2013 23:02 #208560

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
Byłem dzisiaj na działeczce i dobrze trafiłem bo musiałem trzymać folie żeby nie odfrumeła :rotfl1: żartuje nie było tak żle moja konstrukcja się sprawdziła i na razie się trzyma ziemi mam nadzieję że przy tym wietrze oprze się jeszcze przez noc bo jutro ma być już spokojniej . chciałem jeszcze coś zrobić ale wiatr mi nie pozwalał . trzymajcie kciuki za folie jutro pójde zobaczyć czy nie znalazła się u sąsiadki .

ogródek działkowy tomex 07 Gru 2013 00:13 #208582

• Roma
  • Roma's Avatar
Kciuki zaciśnięte,będzie stała,zobaczysz.

ogródek działkowy tomex 07 Gru 2013 10:54 #208602

• akl
  • akl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 279
Obejrzałam działeczkę. Przeczy utyskiwaniom na ROD, że brzydko itp. Niestety nie wszędzie jest taki ład. :garden1: Ale i przy domkach jednorodzinnych różnie bywa...

Oczywiście moją uwagę zaraz przykuła kolekcja powojników i pomidory. Zazdroszczę. Miałam piękne w zeszłym roku, ale w tym dopadła je zaraza ziemniaczana i w przyszłym już sobie daruję.

Zaskoczyło mnie, że skusiłeś się na przechowywanie warzyw w kopcach. Myślałam, że już nikt tego nie robi. Prawdziwy slow food :teach: Pamiętam, że moi rodzice mieli działkę częściowo podpiwniczoną i tam przechowywali skrzynki w skrzynkach obsypane trocinami i okryte matami. Tylko zimą nikomu nie chciało się iść do ogrodu. :(

Będę z ciekawością śledziła co się dzieje. :coffe: :search: W końcu już w niedługo pora siać majeranek ...
Pozdrawiam serdecznie, Anna
Ostatnio zmieniany: 07 Gru 2013 10:56 przez akl.
Za tę wiadomość podziękował(a): TOMEX

ogródek działkowy tomex 07 Gru 2013 11:57 #208617

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Tomex, :)
bardzo ładne zbiory miałeś. To fajnie jeść swoje warzywa i owoce - zdrowiej.

Przypominają mi się ziemianki, które kiedyś ludzie mieli na wsi. Moi dziadkowie też taką mieli. Miała drzwiczki drewniane i wchodziło się tam po ziemniaki i warzywa. Z wierzchu wyglądało to jak podłużny, pochyły kopiec. W najwyższym punkcie stromo, pionowo ucięte i tam właśnie był właz. Trochę miejsca zajmowało, ale w gospodarstwie go nie brakowało.

Coś podobnego tutaj

ogródek działkowy tomex 07 Gru 2013 16:52 #208654

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
Danielu i akl witam w moich skromnych progach,z uprawą pomidorów jest różnie ja też się uczyłem na błędach ale się nie zniechęcałem na wiosnę zacząć od nowa śledzić poczynania innych na forum i na pewno nie będzie tak żle .Marchewkę ,pietruszkę i seler kopcuję na zimę w ziemi już od jakiegoś czasu i nic się nie dzieje musi być tylko suche miejsce żeby nie gniła od czsu do czasu do czasu trzeba przeglądnąć czy nic nie gnije . Dobrze było by jeszcze przykryć całość słomą żeby w zimie można było jakoś wykopać zawartość kopca ze zmarzniętej ziemi .Ziemianka była by najlepsza ale już brak miejsca na działce :happy: Ja mam jeszcze rzodkiewkę na działce :crazy:

ogródek działkowy tomex 07 Gru 2013 17:05 #208657

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu folia stoi jak wryta nawet włókniny z przodu nie potargało , po działkach lata pełno foli i juty to pewnie niektóre konstrukcje nie przetrwały bez uszczerbku .Na pewno trzymanie kciuków pomogło :thanks:

ogródek działkowy tomex 20 Gru 2013 22:05 #210257

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam ostatnio na działce zastałem lisa wylegującego się na tarasie ,uciekł jakoś tak nie chętnie trochę to podejrzane czy czasami nie był chory na wściekliznę i jakim cudem dotarł tak daleko w miasto . Kiedyś miałem ze śmietnika powyciągane resztki po grillu ,myślałem że to koty ale teraz już nie jestem pewien czy to nie był rudy gość :whistle:

ogródek działkowy tomex 20 Gru 2013 22:31 #210266

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Lepszy lis niż bóbr :devil1: Następnym razem miej w pogotowiu aparat foto :bye:

ogródek działkowy tomex 20 Gru 2013 22:55 #210270

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Wściekły pewnie w ogóle by nie uciekał. Teraz lisy tak się oswajają z obecnością ludzi, że podchodzą w obecności ludzi dość blisko bez strachu. Jak próbujesz do nich podejść to trzymają dystans, mieliśmy takiego starego lisa u nas na działkach. Tak się ludzi nie bał, że potrafił już wieczorem jak jeszcze było widno po działkach chodzić. Ale zawsze w bezpiecznej dla niego odległości od ludzi i psów.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

ogródek działkowy tomex 20 Gru 2013 23:03 #210271

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak myślę że bóbr był by gorszym gościem :rotfl1: może jak się lis pokazał to będzie tępił gryzonie na działce :drool: Piotrku liz zachowywał się tak jak napisałeś jak uciekł z tarasu to zatrzymał się i obserwował co robię jak się zbliżyłem to uciekł znów na bezpieczną dla niego odległość i przyglądał się ,bawił się tak ze mną jakieś 150 m i dał dyla na sąsiednie działki .W sumie to może mieć kulinarne zapędy w te strony bo za płotem są domki jednorodzinne z kurnikami :think: :think:

ogródek działkowy tomex 21 Gru 2013 20:21 #210351

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
Zdrowych Wesołych Świąt wszystkim odwiedzającym mój skromny wątek i pozostałym forumowiczom życzy Tomek
zdjciadodnia29.02.2011010.gif
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, r-xxta, VERA

ogródek działkowy tomex 18 Sty 2014 18:29 #216140

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak sobie myślę kiedy wreszcie przyjdzie ta zima bo hortensje już miesiąc okryte i nie wiem nawet czy już nie rosną pod ta kołderką bo odbiło by się to na ich kondycji . Z tej tęsknoty za wiosną kupiłem już nawet nasiona pomidorów ,chociaż zawsze kupuję gotowe sadzonki :crazy: ,teraz nie wiem gdzie je wysieje bo w na parapetach brak miejsca :laugh1:

ogródek działkowy tomex 19 Sty 2014 17:08 #216326

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
Tęskniąc za wiosną :sad2:
DSC00852.JPG

DSC00903.JPG

DSC00959_2014-01-19.JPG

DSC01047.JPG
Ostatnio zmieniany: 20 Sty 2014 23:03 przez Roma.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, VERA

ogródek działkowy tomex 19 Sty 2014 18:53 #216338

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Ty wspominasz wiosenne ciemierniki a moje już teraz tak wyglądają :jeez: Żeby to był już chociaż początek marca to bym się cieszył ale teraz :think:
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

ogródek działkowy tomex 20 Sty 2014 20:55 #216596

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
Piotrek moje jak na razie trzymają się pod ziemią chyba wiedzą że jeszcze za wcześnie ale byłem dzisiaj na działce i pierwiosnek troszkę się za motał i zaczyna rozkwitać . Tyle tylko że u mnie dzisiaj pada deszcz i zamarza wszystko okryte jest grubym lodem i wyglądał jak zalany w szkle :happy: Na chodnikach można jeżdzić na łyżwach ,masakra

ogródek działkowy tomex 20 Sty 2014 23:06 #216614

• Roma
  • Roma's Avatar
No proszę,po długim czasie nasz Tomuś wrócił :P i to jak kolorowo :flower2: :flower2:
Chłopaki-nie martwcie się na zapas, latem będzie pięknie kolorowo,jak zawsze :hug:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.720 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum