TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Wrz 2012 11:13 #68881

• Debra
  • Debra's Avatar
Chociaż nie planuję sadzic iglastych, o czym juz nie raz wspominałam, jak oglądam te Twoje okazy, to aż mam ochotę zmienić zdanie. Słodkie są te puszyste igiełki :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Wrz 2012 11:33 #68892

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
rispetto wrote:
Na tym różanym półkolu rośnie chyba 25 krzaków. Mam plan, żeby zostało ... 6 Chyba wystarczy ;) Obawiam się jednak, że nawet jeśli osiągnę to, że będę mógł obejść je z każdej strony to wkrótce to wolne miejsca zapełnią się innymi roślinami. To jest o po prostu proces nie do powstrzymania! Nie mogę spać spokojnie, gdy kawał ziemi leży odłogiem :rotfl1:

A co ja mam powiedzieć ..Ty to masz z 1500 a ja ledwo 700 i jak patrzę jak ziemia w koło się marnuje ...zaczynam zamykać oczy jak przejeżdżam lub przechodzę ...a to może się źle skończyć ...oczywiście dla mnie ... :happy4:

Urlop udany Krzywaczki to te bym się zastanowiła czy jechać skoro grupa lubelska była ...

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Wrz 2012 13:29 #68915

• Roma
  • Roma's Avatar
Siedzę Pawle w Twoim wątku, codziennie.Oglądam te wszystkie cudeńka i nic tylko myślę i kombinuję czy jeszcze mi sił(czytaj kasy)wystarczy aby w tym roku coś dosadzić.Ziemia jak piszecie leży u mnie odłogiem i aż się prosi o towarzystwo.Chyba poproszę gwiazdora aby w tym roku przyniósł mi zamiast prezentów, kasę na zakup kolejnych igiełek :devil1:
Edit:
Zajechał kurier, biegnę otworzyć przesyłkę :dance:
Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2012 13:59 przez Roma.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Wrz 2012 15:09 #68939

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Debro - rozmawianie o tym czy lepsze są iglaki i liściaki przypomina dyskusję o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą :) Wszystko ma swoje zalety i wady :) Dla mnie jedną z większych zalet jest to, że także w zimie mam kolorowy ogród, gdy po bylinach w sporej części nie ma śladu, a liściaki zamieniają się w patyki ;) Ogrody tylko i wyłącznie iglaste niezbyt mi się widzą, ale takie przemieszane to jest to :)

Ewa - 700 i pewnie jeszcze przy domu kilka :lol: Ale generalnie zgadzam się z Tobą. Im dłużej siedzisz na takich forach tym większej działki potrzebujesz :lol:

Romo - koniecznie musisz wybrać się na forumowe spotkanie do Sulejowa. Przyjedź tylko dużym samochodem! Pojedziemy wspólnie na szkółking i będziesz wracała trzymając sadzonki pod nogami, bo miejsca w bagażniku zabraknie :lol: Ta nasza Północ jest taka biedna w iglaste rarytasy, że trzeba wykorzystywać take okazje. W czasie zeszłorocznego zjazdu nawet kilku zatwardziałych przeciwników igiełek złamało się w czasie zakupów :lol:
Mam nadzieję, że przesyłka dotarła w dobrej kondycji, bo kurier wczoraj lekko podniósł mi ciśnienie ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Wrz 2012 15:19 #68942

• Roma
  • Roma's Avatar
Przesyłka dotarła w bardzo dobrym stanie :bravo: :kiss3: Iglaki brzydkie a co ja mówię, bardzo brzydkie i na pewno Ci za nie nie podziękuję :P :kiss3:
Natomiast bardzo pięknie dziękuję za wybór i profesjonalną przesyłkę i mam nadzieję, że jeszcze niejedna taka trafi na Jaśkową.

Nie ma obawy w przyszłym roku już się mnie nie pozbędziecie :devil1:
Pawle, dziękuję za liściastą roślinkę ;) podaj proszę mi nazwę bo nie mogę odczytać :(

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Wrz 2012 15:27 #68945

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Cieszę się bardzo :) Ten liściak to weigela florida (krzewuszka cudowna) Monet :)
Tak wygląda moja:

Musze uprzedzić właściciela szkółki, żeby wziął kanapki ze sobą, bo znowu będzie na głodniaka cały dzień jak w tym roku, gdy napadła go ogrodnicza szarańcza z Sulejowa :lol:
Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2012 15:29 przez rispetto.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Wrz 2012 18:22 #68971

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Zabierałem Was kiedyś na zwiedzanie Bałkanów, więc skoro u nas zimno i pada, to zapraszam na jesienną wycieczkę do Serbii :)

Z takich świerków serbskich

mogą się 'ulęgnąć' takie perełki :)

Picea omorika 'Alexandra'

Picea omorika 'Garnet'

Picea omorika 'Hallonet'

Picea omorika 'Hradec Kralove'

Picea omorika 'Karel'

Picea omorika 'Marosz'

Picea omorika 'Miriam'

Picea omorika 'Morava'

Picea omorika 'Pendula Bruns'

Picea omorika 'Picobello'

Picea omorika 'Valenta'

Picea omorika 'Wodan'
Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2012 18:24 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Wrz 2012 19:29 #68997

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Muszę przyznać, że to ostatnie zdjęcie robi ogromne wrażenie :supr3: ... nawet pomimo obecności iglaka :silly: :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Wrz 2012 19:57 #69015

• Roma
  • Roma's Avatar
Pawle- pewnie zadam bardzo naiwne pytanie :oops: ale co mi tam :wink4:
Co roku prze Gwiazdką przed domem stawiamy choinkę coby mieć przy czym śpiewać kolędy.Chciałabym w tym roku posadzić na stałe jakiegoś iglaka nadającego się do strojenia ale coby nie urósł zbyt wielki bo to blisko domu.Chciałabym aby teraz miał tak z 1,5m.Czy mógłbyś mi coś doradzić? Nie za drogie drzewko oczywiście bo ja przeca emeryt jestem :teach:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Wrz 2012 20:14 #69027

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu - przyznam, że napis "Hanutkowo" na tym zdjęciu prezentuje się wyjątkowo wyraźnie :rotfl1:

Romo - stoję przed tym samym dylematem :lol: Jedyna różnica to taka, że potrzebuję iglaka bożonarodzeniowego do dużej donicy. Mój wybór padł na świerk pospolity Will's Zwerg, którego muszę wykopać

Dostaniesz go w każdej szkółce, bo to bardzo popularna odmiana. Rośnie jakieś 10 cm na rok :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Wrz 2012 20:55 #69061

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Wrzosy piękne - ale tylko dlatego, że towarzyszą cudnej urody iglakowi ;). :woohoo:

Paweł, a powiedz mi - takie bożonarodzeniowe drzewko dało by radę być w donicy na tarasie, wjechać do chałupy na wigilię :whistle: i po wigilii wyjechać na taras :whistle: - bez uszczerbku na zdrowiu :whistle: ?
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Wrz 2012 21:23 #69082

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko - ciężko, powiem że nawet bardzo ciężko. To jednak bardzo duża różnica temperatur i w 'choince' może zacząć budzić się życie. Jak trafi z powrotem na mróz to już po niej. My to robimy w ten sposób, że stawiamy donicę z iglakiem na tarasie tuz przy przeszklonych drzwiach. Jako, że całość jest pod dachem to nawet zwykłe lampki można zawieszać :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Wrz 2012 21:29 #69087

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
No to klops :unsure: . Zawsze niechętnie "uśmiercam" na święta drzewko. Do sztucznych chyba nigdy się nie przekonam. A ubraną choinkę na wigilii muszę mieć - bo 9 małych urwisów czeka przy niej na Mikołaja :woohoo: . Myślałam, że może jakoś się uda to połączyć, ale dziękuję za odpowiedź :hug:.
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Wrz 2012 21:35 #69096

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Szkoda tylko, że te wszystkie perełki serbskie nie ulęgły się na Twoim serbskim, nie? ;) :rotfl1:
Paweł, co to za biedak w tej donicy za świerkiem się męczy? ;) Nie lubisz go czy co? ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Wrz 2012 21:49 #69106

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Doroto - zawsze możesz zrobić tak, że co roku ze szkółki leśnej kupować za złotówkę świerk, podhodować go ze cztery lata i przeznaczać go na stracenie. W następnym roku kupujesz kolejnego malucha, a 'marnujesz' najstarszego itd :)

Marto - no wielka szkoda! Taki wielki urósł i tyle z niego pożytku! Ale spełnia za to bardzo ważną rolę - chroni nas od wiatrów :)
A ten biedak to picea polita. Żywotna bestia! Zostawiłem go na zimę na zmarnowanie, ale nie dał się i odbija :lol:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 14 Wrz 2012 09:39 #69189

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Piękny Picobello :lol: miałam nawet w garści, ale .... jakby tu powiedzieć :silly: cenowo ... miał sporą konkurencję :rotfl1: To niech czeka na innego amatora :rotfl1:
Mój Wodan właśnie odchodzi chyba :cry3: pryskany na grzyby, podlany i przeciw przędziorkom także i ... schnie w oczach :cry2:
No cóż wiosną coś się dokupi :crazy:
Czyżby do Was znów porcja deszczu dotarła :whistle: adresowana na Lubelszczyznę :angry:
U nas posucha nadal :jeez:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 14 Wrz 2012 10:50 #69205

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
U nas pogoda wymarzona - w dzień ciepło (jak na wrzesień), a co noc leje :) Dzisiaj w nocy podało trzeci raz z rzędu :)
Jakiś pomór masz tych iglaczków :( Może i susza ma z tym coś wspólnego? W końcu takie iglaczki nie mają zbyt dużego systemu korzeniowego i jak raz przeschną to ...

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 14 Wrz 2012 11:14 #69208

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
pamelka wrote:
Czym pryskałeś? Może i ja bym się zebrała :think:
Gdzieś w tłumie umknęło moje zapytanie :think:
Ogród staraliśmy się podlewać, ale ... może za mało faktycznie :blink:
Kilka kulek po zimie było biednych, ale udało się uratować ;) Inne, dodam, że nie z jednej lokalizacji :blink: nie dały rady niestety :cry3: Taki trzyletni u mnie Brynek na ten przykład :blink:
Myślałam, że najgorsze już za mną ... a tu Wodan :jeez:

Mam jeszcze trochę tego towarzystwa, więc jest na czym zawiesić oko :funnyface: Może to naturalna selekcja najsłabszych osobników :crazy:

Paweł miałam ostatnio okazje oglądać pozimowe przemrożone rośliny, teraz jest to bardzo widoczne :mad2:
Pojedziesz, zobaczysz.
Podobnie rzecz ma się z przemrożonymi zimą kulkami oferowanymi do sprzedaży, które wiosną ruszyły resztką sił, kupiliśmy takie maluchy niczego nie świadomi, wydawało się, że wszystko ok.
A następnie po prostu zmarniały w oczach.
Problem dotyczy zresztą także wiosennych sadzonek róż, jak się wydaje. Kilka u mnie także ruszyło i padło :crazy:
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2012 11:19 przez pamelka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.540 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum