TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 02 Lip 2012 14:22 #51849

• Penelopa
  • Penelopa's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4
rispetto wrote:

Pawle, co tam jest płożącego ? Monotematyczna jestem, ale weszłam w etap zadarniania nowej rabaty :rotfl1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 02 Lip 2012 14:39 #51854

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Aga - dzisiaj u nas już +20 i taką temperaturę lubię :) Zimne :drink1: , huśtawka na tarasie, nogi do góry i nie muszę nigdzie wyjeżdżać na urlop :)
Bobo Ray nie z wczoraj. Nie bardzo mogę sobie przypomnieć skąd ją mam i żałuję, że nei prowadzę tak dokładnych notatek jak Ty :bravo:

Doroto - sprawdź dokładnie po wyjściu z kąpieli :rotfl1: Zaczynam żałować, że oddaliśmy nasz basen, ale z drugiej strony skoro nie korzystaliśmy z niego przez dwa lata to pewnie w tym roku też byśmy nie skorzystali ;) Rohan Gold rośnie nieco wolniej niże Dawyck Gold, więc pewnie będzie mu przybywać ze 20-30 cm na rok.

Magdo - to płożące to świerk abies Procumbens. Widziałem, że masz kawałek terenu do zadarnienia :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 02 Lip 2012 21:31 #51934

• Penelopa
  • Penelopa's Avatar
  • Senior Boarder
Jednoczę się z Tobą przy zimnym :drink1: Tia, na zdjęciu była 1/3 tej rabaty - reszta za zakrętem :rotfl1: W ramach zadarniania poszło tam 30 wrzosów, kilkanaście sadzonek jałowców, 15 żurawek, tawuły niskie i dalej jakby łyso :think:
A pamiętasz gdzie kupowałeś abies Procumbens ? Bo ja znalazłam go w okolicy Rzeszowa do kupienia :whistle:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 03 Lip 2012 18:23 #52166

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Paweł, widzę że też stosujesz kopczyki z kamieni jak nie wiadomo co z nimi zrobić, a wywalić przecież grzechem byłoby :D :D Pinus parviflora Tanima-no-yuki u mnie jakoś wiecznie filigranowa, nie nawet tak jak wyznacznik odmiany, ale jakoś marnie po prostu :/
a i co mi się jeszcze nasuwa po wizytach u Ciebie ? więcej mam potem sprawdzania co i jak wygląda, niż kiedykolwiek wcześniej, wynajdujesz już takie cudaki że zaczynam się gubić :D
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 03 Lip 2012 19:59 #52183

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Chyba nic mnie tak nie zachwyciło bardziej, niż jak sobie wpisałam w Google kiedyś pinus longaeva... Takie niesamowite formy! Przepiękne rzeźby... Kiedy Twoja będzie taka? ;)
20 stopni? Ja też tak chcę! :woohoo: Ale to przecież nad morzem powinny być upały! Po co u nas? ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 03 Lip 2012 20:55 #52200

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Paweł 20 :supr3: letnia temperatura :lol: u nas 33 już gdzieś w południe było :jeez: w cieniu :whistle:
Fajnie tam u Was musi być ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 03 Lip 2012 21:26 #52227

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Dementuję te 20 stopni! Dzisiaj mamy +(na szczęście)15. Zapraszamy nad piękny i ciepły Bałtyk :P Do tego leje codziennie i nawet nie ma kiedy do ogrodu wyjść. Dziś ledwo udało mi się na dwie godziny wyskoczyć i trochę trawki porozsadzałem. Wyszło 50 sadzonek :lol: Miałem jeszcze zająć się rozsadzaniem funkii, ale deszcz mnie zgonił do domu. Świetny urlop - jak do tej pory na 9 dni - 5 deszczowych.

Magdo - jesli mnie pamięć nie myli to Procumbensa kupiłem w Leroy Merlin wiosną :) Dzisiaj zimne :drink1: na tarasie to już zbyt ekstremalny sport nawet jak dla mnie :rotfl1:

Sylwek - dobrze, że nie widziałeś mojego bagażnika po urlopowych wyjazdach :rotfl1: A to jeszcze nie ostatni :rotfl1: Kamienie zbieram po całym ogrodzie, a czasami i z pola sąsiada. Te mniejsze lądują pod ścianą domu, a większe kładę na rabatach. Jest w tym trochę ryzyka, bo istnieje spore prawdopodobieństwo, że przywalę jakieś cebule :rotfl1:

Marto - wstyd się przyznać, ale to moja pierwsza longaeva :oops: Jakoś do tej pory nie maiłem do nich szczęścia w szkółkach, a na pewno warte są uwagi. Dzisiaj zacząłem ukorzeniać swojego wawrzynka! Zobaczymy co z niego wyjdzie.

Jolu - przyznam, że na urlopie wolałbym lubelskie temperatury ;) Choć z drugiej strony podlewać nie muszę :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 03 Lip 2012 21:30 #52229

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
No właśnie :whistle: my podlewamy, choć nie wiadomo, co przyjdzie nocą :blink: strach wszechobecny :sad2:
Powiem Ci w sekrecie, że i jak na urlop to za gorąco jest :jeez:
Już problem mają sercowcy, duchota straszna, a u nas nie US airconditiona nie ma w większości domów/mieszkań :blink:
Podsumowując fajnie tam u Was :happy4:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 04 Lip 2012 22:50 #52514

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
A propos modrzewia Krejci, to własnie takiego nabyłam w sklepie ogrodniczym, jadąc do Pisarzowic. :woohoo: Wysokość pnia około 60-70 cm. Teraz biegam z nim po całym ogrodzie, gdzie go posadzic. Trwa to już 4 dni. :unsure:

Nowe nabytki masz rewelacyjne. Zielenieję z zazdrości, że mnie się takie rzadko trafiają. :hammer:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2012 22:54 przez Dangar.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 05 Lip 2012 01:35 #52544

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Paweł, dziś stałem nad kolejną Ab. concolor i już prawie się złamałem, żeby zabrać jedną ze sobą, ale jednak podarowałem ;) nie mam do nich ręki totalnie, a u Ciebie ciągle widzę jakieś fajne odmiany a na dodatek zaraz powiesz - Sylwek w czym problem ;)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 05 Lip 2012 02:02 #52549

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Paweł U nas też codziennie gorąco i parno , w ogrodzie przebywam tylko wcześnie rano i wieczorem ,problem żeby cokolwiek zrobić a chwasty rosną jak szalone .
jedyny plus tej pogody że jest mokro i ciepło i pąki liliowców szybko rosną : :garden1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 05 Lip 2012 08:29 #52579

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Sylweste wrote:
dziś stałem nad kolejną Ab. concolor i już prawie się złamałem, żeby zabrać jedną ze sobą, ale jednak podarowałem ;) nie mam do nich ręki totalnie
a ja właśnie się zakochałam w concolorkach :hearts: i z ostatnich zakupów kilka przywiozłam i co chwila odkrywam nowe .....
ech ta choroba... dobrze, że uleczalna :happy4:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 05 Lip 2012 10:37 #52610

• Penelopa
  • Penelopa's Avatar
  • Senior Boarder
I mamy w końcu dzień bez deszczu - dzisiaj można pokopać w ogrodzie ;) Pawle, odkąd weszłam u siebie w iglaki to znowu odkrywam twój ogród z innej strony, inaczej na niego patrzę i oglądam wszystkie zdjęcia od nowa zwracając uwagę na to, co mi przedtem umknęło :lol:
A szykuję na przyszły rok kolejne kilkadziesiąt metrów do obsadzenia iglakami - tym razem z tyłu i nie będzie mnie ograniczała wysokość roślin :dance: Już robię sobie listę chciejstw na podstawie twoich zdjęć.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 05 Lip 2012 11:06 #52615

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Paweł, piszesz o chwastach a na zdjęciach nie widzę ani jednego, :search: wszędzie idealny porządek. :bravo:
Mojego Vialli zjadła nornica :mad2: , mam nadzieję, że przynajmniej się struła.
Upał taki, że pomimo przechodzącego od czasu do czasu deszczu wszędzie sucho jak diabli.
Podlewam tylko hosty, na inne zwyczajnie brakuje czasu. A plewię zazwyczaj wtedy, gdy na zdjęciu pokazyją się chwasty. Wtedy rach, ciach, ciach i powtórka ujęcia. :happy3:
Z iglastymi byłoby chyba zdecydowanie mniej roboty.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 05 Lip 2012 18:14 #52701

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Po Twoich dwóch bytnościach w OPocznie, chyba nie mam po co jechać. :lol:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 05 Lip 2012 20:08 #52720

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
Danusiu spokojnie możesz jechać, dużo zostało ;) choć może nie wszystkich perełek :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Lip 2012 20:52 #53105

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu - podlewamy ... u nas na okrągło podlewamy, ale z nieba. Burze non stop i co po raz pierwszy chyba przeżywam - po ich przejściu jest dokładnie tak samo gorąco jak wcześniej :supr3: Wilgotność dochodzi do 80%. Prawie jak w foliaku :lol: To nie są warunki do życia dla białego człowieka :crazy:

Danusiu - gratuluję zakupu! Ja do Pisarzowic w tym roku już raczej nie zajadę, ale na takiego Krejcego jeszcze bym się skusił. No chyba, że sam sobie zaszczepię ;) Trochę nowości jeszcze pokarzę :)

Sylwek - w czym problem? :rotfl1: Masz rację - concolorki są wg mnie bardzo chimeryczne i trzeba mieć odpowiedni mikroklimat oraz miejsce, żeby się udały

Geniu - dzisiaj także wcześniej rano wyszedłem do ogrodu, ale tylko dlatego, że musiałem ... skosić trawnik. Zaczekałem do ósmej godziny, żeby sąsiedzi mnie na taczkach nie wywieźli i patrząc z niepokojem w niebo odpaliłem kosiarkę. Jak się okazało - dobrze zrobiłem, bo kończyłem kosić w deszczu. A trawa miała miejscami już 20 cm :oops:

Aga - uleczalna???? To ja poproszę o lekarstwo :rotfl1:

Magdo - trafił się dzień bez deszczu, a ja akurat musiałem wyjechać. Cieszę się bardzo, że i Ciebie dopadła iglakowa mania. Nie będziesz żałowała :) Kilkadziesiąt metrów na iglaki???? Ech ... Marzenia ... :rotfl1: Ja u sibie dzisiaj wygospodarowałem tak mniej więcej 50x80 cm i weszła tam jedna kulka na pieńku i trzy małe hostki :lol:

Romku - porządek może nie idealny, ale korzystając z urlopu trochę powalczyłem z chwastami. A pomysleć, że normalni ludzie w tym czasie smażą się na plaży w ciepłych krajach :rotfl1: Poza tym, jak dobrze wiesz, to kwestia kadrowania i robienia ujęć do tego czasu, aż nie będzie na nim widać nic poza tym co chcemy sfotografować :rotfl1:
Zapomniałem kiedy u siebie podlewałem. Leje tak, że fontanna w oczku, która normalnie wystaje tak ze 20 cm ponad lustro wody w tej chwili jest zatopiona.

Danusiu - w Opocznie jest tyle rarytasów, że pojechałbym tam po raz trzeci w tym sezonie i jeszcze przywiózłbym cały bagażnik roślin :lol:

Aga - jakby na potwierdzenie moich słów :lol:

W przerwach między kolejnymi burzami udało się coś tam sfocić

Klon Flamingo w tym roku zaszalał

Zaczynają kwitnąć lilie. Na południu Polski pewnie już przekwitły ...

Pierwsze liliowce też już w natarciu :)

Busz i wszędobylskie siewki tawuł. Sieją się po całej działce!

Przyznam, że kupowałem go bez specjalnego przekonania, a wyrasta na jeden z piękniejszych świerków - Zajecice

Ta jeszcze się nie sieje, ale może dlatego, że posadzona w zeszłym roku - Japanese Dwarf

Nic mądrzejszego nie wymyślę - :thanks:

Kora na ściółkę już właściwie niepotrzebna,

Ani myśli się odbarwić

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Lip 2012 21:06 #53107

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
rispetto wrote:
Aga - uleczalna???? To ja poproszę o lekarstwo :rotfl1:
Bardzo proszę - lekarstwem jest kupowanie kolejnych, absolutnie niezbędnych pozycji na liście :rotfl1:

PS. Ja poproszę ten drugi, powtórzony egzemplarz, biorę w ciemno ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.548 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum