TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 28 Cze 2012 21:58 #51010

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Wiesz, co do chwastów to potwierdzam to samo u siebie. Warzywnik niedawno plewiony już ma małe towarzystwo. Pewnie w sobotę co niektórym gapowiczom zorganizuję małą przeprowadzkę na kompost. :rotfl1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 28 Cze 2012 22:08 #51016

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Paweł ale byłaby okazja spotkania :whistle: ja chyba się wybiorę .
No to co na tej ścieżce posadzisz?

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 28 Cze 2012 22:28 #51030

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Ula - na niektórych rabatach to po prostu przegrabiam całość w nadziei, że później mniej chwatów wyjdzie :whistle:

Geniu - spotkanie to zupełnie co innego :) Ja pisałem tylko o wyjazdach zakupowych :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 28 Cze 2012 22:36 #51037

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Paweł, widzę że urlop masz pod znakiem ogrodowych porządków i nadrabiania zaległości w nasadzeniach, a co za tym - nowych rabatowych koncepcji ;) super !!
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 29 Cze 2012 07:10 #51117

• ankha
  • ankha's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Jak się rabatka zagęści i nabierze trochę mocy tytułem upływu lat to :whistle: :whistle:
Fat boya pamiętam, cudnie się prezentuje nadal :lol: i ma ciekawy pokrój.
pozdrawiam
ankha

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 29 Cze 2012 08:27 #51138

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
Ja tu się nastawiłam na nie wiadomo jaką kolekcję miodunek ...że czas potrzebowałeś ...a tu zonk trzy :happy4: a czwartej brak zdjęcia ...to się ubawiłam :happy4:
To życzę miłego urlopu w towarzystwie chwastów :happy3:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 29 Cze 2012 11:09 #51160

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Wracając do miodunek, zostawiłeś im trochę miejsca?
U mnie dorównują hostkom typu medium :whistle: Muszę ograniczać :jeez:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 29 Cze 2012 12:53 #51173

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Paweł, jadę do Pisarzowic. :woohoo: Fajna wyprawa, bo szkółek sporo i to jedna obok drugiej. :dance: Jadę tym razem sama to może coś sensownego kuopię i nikt mi nie będzie przeszkadzał.Po drodze , za Żorami jest świetny sklep ogrodniczy. Oststni widziałam w nim Twojego ulubionego Krejci. Mają ciekawe okazy i niezbyt drogo. Potrzebuję na gwałt roślin na wysokim pniu.Może będzie ginko lub modrzew. W kupno iglaczka typu koreanka-mikro wątpię, bo pewnie będzie za droga. 300 zł nie dam za iglaka.Za takie pieniądze można kupić kilka mniejszych i niższych. Zastanawiałam się nad karłowym głogiem na pniu. Wolno rośnie i nie da dużego cienia. Mam juz takiego, ale nie chce zakwitnąć.

Miodunek Tobie zazdroszczę, bo takich ładnych niegdzie jeszcze w szkółkach nie widziałam.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 29 Cze 2012 13:47 #51179

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Sylwek - koncepcje rabatowe to są, ale miejsca na te rabaty brak :lol: Ze zwężania ścieżek póki co rezygnuję, bo to za dużo roboty ;)

Aniu - zagęści się w miarę szybko, bo dosadzę jeszcze hostek :) A Fat Boy rzeczywiście dosyć unikalny kształtem :)

Ewa - w temacie miodunek to nie jest moje ostatnie słowo! Albo chwasty, albo ja - zwycięzca może być tylko jeden! :devil1:

Jolu - trochę miejsca mają, ale jak się rozrosną to będę je sadzonkował :)

Danusiu - zazdroszczę wyprawy :) Trzymam kciuki, żebyś wróciła z pełnym bagażnikiem roślin. Krejcego na wysokim pieńku to bym jeszcze kupił. W czasie ostatniej mojej wycieczki do szkółki Szmita widziałem klon Esk Sunset zaszczepionego przy samej ziemi i wyglądał niesamowicie. Nie miałem aparatu i pstryknąłem fotkę telefonem, więc nie wiem, czy coś będzie widać, ale uświadomiło mi to jak wiele zależy od sposobu szczepienia rośliny! Szkoda, że niewielu szkółkarzy decyduje się na takie eksperymenty 'sztamowe'

Tymczasem w Hanutkowie ...

Się prostuje ...
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2012 13:52 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 29 Cze 2012 14:28 #51181

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
...czyli chwasty 1:0 Paweł
...a to niewdzięczna ...się prostuje ...u mnie M na gałęziach cegły wieszał ...i efekt jest ;)
...a miodunki to w tym roku przegięły w jednym miejscu miałam 5 ...musiałam ingerować ...zostały trzy a i tak troszkę jeszcze im ciasno .
Ale muszę przyznać że zima była niedobra ale za to niektóre rośliny w tym roku odwdzięczyły się za wszystko zło ...

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 29 Cze 2012 20:50 #51225

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Masz Shikoku Flash? :woohoo: Dbaj o nią, ja się zapisuję w kolejkę!
Hostki popieram całą duszą, tylko czy one tych miktoiglaków nie zaduszą? ;) Rozmiary mają zacne, nie jakieś tam chuchra z in vitro! :bravo: :bravo:
Kawał dobrej roboty i potrzebnej :lol: wykonałeś!
Jak ja nie lubię, jak u mnie coś stoi w doniczkach i jest nieposadzone! Nawet sobie obiecuję wtedy, że dopóki nie posadzę, to nic nowego nie kupię! I jak to działa! :rotfl1: :rotfl1: Polecam! ;)
Paweł, ale ja przy okazji tych nasadzeń pierwszy raz widzę Twoją ziemię... To jest Twoja tubylcza ziemia? :eek3: Czy to torf jakiś? ;) Ja ziemi w tak pięknym brunatnym kolorze nie widuję! Moja to jakiś szary popiół wulkaniczny! :rotfl1: Nic dziwnego, że tak wszystko rośnie!

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 29 Cze 2012 21:03 #51235

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa - dzisiaj usłyszałem komplement od mojej babci, że u mnie jest mniej chwastów, niż u niej. Szok! To największy komplement jaki usłyszałem pod adresem ogrodu :woohoo: Ta czwarta miodunka to taka zwykła, bezodmianowa i rośnie jak szalona. W pełnym słońcu :lol:

Marto - mam Shikoku, ale hodowana w sąsiedniej doniczce Bobo padła :placze: Szukam ukorzenionego patyczka lub najlepiej dużej roślinki, ale bezskutecznie :( Na razie nie będzie co uciąć, ale będę dbał i pamiętał :)
Jak przesadzałem te hosty to na łopacie wydawały mi się skromne, ale jak posadziłem je na rabacie to już tak skromnie nie wyglądały ;) Chyba muszę rozejrzeć się za mniejszymi odmianami.
Ta ziemia tak wygląda bo świeżo po deszczu. To sama glina i ma dwa stany skupienia - beton i pył. Jak ekipa robiła kiedyś w ogrodzie rozprowadzenie deszczówki to pogięli szpadle i dalej kopali kilofami :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Lip 2012 21:29 #51690

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Zabójczy upał trochę zelżał, więc można było zrobić mały spacer po ogrodzie :)

Hortensjowo-bylinowy busz

I część dla iglakomaniaków :)

Picea abies Gamshutte

Pinus cembra Studl

Abies concolor Liberec Broom

Abies concolor Masonic Broom

Sośnica

Abies lasiocarpa Kenwith Blue

Picea orientalis Shadow's Broom

Pinus parviflora FS-5
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2012 21:29 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Lip 2012 21:59 #51712

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Paweł, właśnie wydałam moje ukorzenione poprzez odkłady Boba ;) Spóźniłeś się o dwa tygodnie!Ale mogę znów gałązkę przygiąć, jeśli sprawa nie jest bardzo pilna ;)
Ach, jak u mnie cudownie wieje!
Do pierwiosnków vialii mam słabość...One do mnie też... Słabo rosną! :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Lip 2012 22:02 #51716

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Co wy tam na północy wiecie o upałach :happy4: A 32 stopnie w cieniu przy wilgotności powietrza dochodzącej do 80% to Kaszubom coś mówi? U nas morderczy upał od kilku dni :mad2: Od ósmej do ósmej siedzę w domu - klima, spuszczone rolety, zimne napoje i laptopik :comp:
No i spaceruję sobie po zaprzyjaźnionych ogrodach, a w Twoim, Pawle, zawsze jest tak pięknie i tyle ciekawostek!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Lip 2012 22:34 #51734

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto - u nas też wieje, ale to żadna nowość, bo u nas zawsze wieje :rotfl1: A pierwiosnki może po prostu czują się skrępowane zbyt natarczywym dbaniem o nie? Ja o swoich pamiętam tylko przy okazji robienia zdjęć :rotfl1:

Dalu - witaj pourlopowo! Ja wiem jakie potrafią być upały w głebi kraju, bo miałem okazję przeżyć to wczoraj w czasie wycieczki do Łodzi i Opoczna. To nie są warunki do życia dla białego człowieka :rotfl1: U nas dzisiaj +26, ale teraz jeszcze +18 ;)

Jeszcze kilka nowych nasadzeń :)

Picea engelmanii Hobo

Picea glauca Burnished Well

Larix kaempferi Susterzell

Pinus leucodermis Pirin

Pinus longaeva Bobo Ray

Pseudotsuga menziesii Crescent Mountain

Pinus parviflora Tanima-no-yuki

Picea pungens Sonia

Auercus robur Facrist - trochę słabo widać, bo tło się zlewa, a zdjęcie listków wyszło mi nieostre :(

Fagus sylvatica Rohan Gold

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Lip 2012 22:47 #51746

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Pawle, na pocieszenie ;) powiem, że dzisiaj było jeszcze cieplej niż wczoraj - nie wiem czy potrafisz to sobie wyobrazić :devil1:
Czy Pinus longaeva Bobo Ray - to z wczoraj? Jeśli nie zauważyłam tej perełki - to wina upału - ale choć będę wiedzieć gdzie szukać ;)
Piękne te Twoje iglaczkowe cudeńka :wink4:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 02 Lip 2012 12:12 #51821

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Ja tam lubię upały - może nie jestem białym człowiekiem :rotfl1: :rotfl1:
Choć wczorajsze 35 w cieniu i mnie dało lekko w kość. Dobrze, ze w ogrodzie basen i można było się ochłodzić.
Fagus sylvatica Rohan Gold docelowo jakiej wielkości?
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.560 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum