TEMAT: Poszukując piękna- Ogród Łukasza

Odp: Poszukując piękna- Ogród Łukasza 22 Sty 2013 22:11 #114256

• Roma
  • Roma's Avatar
Łukaszu- czy możesz mi powiedzieć coś więcej o trawie Imperata? mam rabatę z hortensjami i wydaje mi się, że całkiem ciekawie by tam wyglądała.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Poszukując piękna- Ogród Łukasza 22 Sty 2013 22:36 #114272

• luki
  • luki's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 344
Katik dzięki,to dopiero część kolekcji :wink4: Rośliny kupuję w okolicznych szkółkach i dużo przez internet.

Romo Imperata pochodzi z Chin i Korei oraz z Japonii.Wiosną liście są zielone a w miarę przyrastania zaczynają wybarwiać się na końcach na czerwony kolor. Najpiękniejszy kolor pojawia się od połowy lata do jesieni. Rozrasta się dość powoli za pomocą krótkich kłączy, ale po latach kępa może dorosnąć do słusznych rozmiarów. Preferuje stanowiska słoneczne i stale lekko wilgotną glebę. U mnie zdarzało się że trochę przemarzała, ale moja rośnie w szczerym polu.

Pięknie wygląda w połączeniu z hortensjami , które wybarwiają się na intensywnie różowy kolor np.'Vanille Fraise',
'Pinky Whinky' bądz 'Diamant Rouge'
Pozdrawiam, Łukasz
POSZUKUJĄC PIĘKNA

Odp: Poszukując piękna- Ogród Łukasza 22 Sty 2013 22:55 #114280

• katik
  • katik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 84
Mam dwie Vanilla Fraise więc może do jednej też dołączę swoją imperatę

to jak możesz to zdradź jakie okoliczne szkółki masz na myśli to zaplanuję sobie wiosenny szkólking w te okolice
Pozdrawiam Kasia

Mała działka Katik
Ostatnio zmieniany: 22 Sty 2013 22:55 przez katik.

Odp: Poszukując piękna- Ogród Łukasza 22 Sty 2013 23:20 #114292

• luki
  • luki's Avatar
  • Platinum Boarder
Katik oczywiście że dosadź imperatę do hortensji, Zobaczysz jak świetnie razem wyglądają na jesieni :wink4: Katik PW
Pozdrawiam, Łukasz
POSZUKUJĄC PIĘKNA

Odp: Poszukując piękna- Ogród Łukasza 23 Sty 2013 09:55 #114369

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Bardzo ładna kolekcja koreanek :bravo: Zastanowiła mnie Pancake, czy ona się rozbudowuje do góry środkiem?
Bo zdjęcie pod takiem kątem, że nie mogą mieć pewności :think: Ile ona może miec wiosenek?
Powiem szczerze, ze liczyłam na naleśnik :lol: :lol:

Odp: Poszukując piękna- Ogród Łukasza 23 Sty 2013 11:11 #114386

• luki
  • luki's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu naleśnik to z pewnością nie jest,moja ma ok.20cm wysokości.Sam środek jest lekko wklęsły, dopiero następne pędy odrobinę odstają. Pancake jest bardziej płaska niż Green Carpet, a jej pędy rozchodzą się promieniście prawie pod kątem prostym. Kupiłem ją jako kilkuletni szczep w 5l doniczce i w ów czas niewiele wystawała za jej krawędzie. Jak dla mnie rośnie bardzo szybko, leci jej czwarty sezon w moim ogrodzie czyli może mieć ok. 8 lat
Pozdrawiam, Łukasz
POSZUKUJĄC PIĘKNA

Odp: Poszukując piękna- Ogród Łukasza 23 Sty 2013 11:31 #114392

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Pięknie rozrośnięta Imperata, u mnie radzi sobie tylko na jednym stanowisku, czyli przy południowej ścianie budynku w innych miejscach wymarzała. Choć może dzięki temu stanowisku jest od początku przebarwiona na czerwono nigdy nie widziałam jej w zielonej barwie.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Odp: Poszukując piękna- Ogród Łukasza 23 Sty 2013 11:34 #114393

• anka_
  • anka_'s Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
katik wrote:
to jak możesz to zdradź jakie okoliczne szkółki masz na myśli to zaplanuję sobie wiosenny szkólking w te okolice
Łukaszu jak można to ja również prosiłabym o namiary. Mieszkam niedaleko- po drugiej stronie 7, ale w okolicy to znam tylko szkółkę P. Bielickiego.
Pozdrawiam-Anka
Pozdrawiam- Anka

Odp: Poszukując piękna- Ogród Łukasza 23 Sty 2013 19:10 #114525

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Moja imperata rośnie u mnie od pięciu lat. Późną jesienią obcinam ją krótko przy ziemi i całą zasypuję około 15cm warstwą kory mielonej. jak była młodsza to na korę kładłem jeszcze folię bo nielubi nadmiaru wilgoci zimą.

Ciekawe jak moja przetrwa. Nigdy nie obcinałem ani nie okrywałem i jakoś rośnie :) Ale może jakbym to robił byłaby taka wielka jak twoja.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Poszukując piękna- Ogród Łukasza 03 Lut 2013 16:18 #118810

• adamian
  • adamian's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 481
Wirtualny spacer po takim ogrodzie to czysta przyjemność. Pozdrawiam

Poszukując piękna- Ogród Łukasza 03 Lut 2013 18:55 #118900

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Byłam pewna że już się wpisywałam u Ciebie...chwalić ogrodu nie będę bo już i tak jest przechwalony....ale słusznie..masz gust w tworzeniu kompozycji...wszystko do siebie pasuje ...hortensje, iglaki duże i małe pięknie dobrane....i bardzo dużo ciekawych bylin...mało spotyka się mężczyzn lubiących rośliny a w dodatku grzebać w ziemi...czy ty nie brałeś udziału w konkursie na najpiękniejszy ogród....

Poszukując piękna- Ogród Łukasza 04 Lut 2013 09:36 #119221

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Widzę, że rozpocząłeś odsłonę imponujących zbiorów Ab. koreana :) masz może zdjęcie Abies koreana 'Miriam' w wiosennej szacie ? ciekawi mnie kolor przyrostów,
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Poszukując piękna- Ogród Łukasza 04 Lut 2013 15:05 #119340

• Nemo
  • Nemo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 215
Abies koreana'Schwedeukoning', must be written (że zacytuję klasyka ;) ) Abies koreana 'Schweden König'

Poszukując piękna- Ogród Łukasza 10 Lut 2013 12:51 #121639

• Elawrocław
  • Elawrocław's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 48
Łukaszu , pospacerowałam po Twoim ogrodzie. Jest na prawdę wspaniały ,zadbany i przemyślany.Bardzo widowiskowy.Muszę się przyznać, że sprowadziły mnie do Ciebie hortensje.Ilość przeszła moje oczekiwanie.
Śliczna ,rozrośnięta Imperata Red Baron i brunery moje ulubione.

Będę tu wracała.

Pozdrawiam , Elżbieta

Poszukując piękna- Ogród Łukasza 10 Lut 2013 19:12 #121849

• luki
  • luki's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu moja imperata również rośnie w pełnym słońcu, ale nie przy ścianie tylko w otwartej przestrzeni. Może przy budynku jest cieplej i dlatego twoja wybarwia się od początku :think:

Tak wyglądała latem 2010 moja. tylko końce liści są bordowe
ogrd266.jpg

Anka w mojej okolicy nie ma typowych szkółek, ale są za to dobrze zaopatrzone,duże centra ogrodnicze. Znajdują się w Pomiechówku, w Modlinie i w Chotomowie.

Piotrek zimę mamy stosunkowo łagodną, więc imperata przezimuje dobrze. U mnie jest specyficzny mikroklimat.Ta część działki gdzie rośnie imperata znajduje się w zagłębieniu i do tego jeszcze w szczerym polu. Tworzą się tam zastoiska mrozowe i wiele roślin przemarza, dlatego ją okrywam.

Adamian dzięki za odwiedziny :) Cieszę się że ogród się podoba.

Alino bardzo mi miło Cię gościć. Dziękuję za wszystkie serdeczności :flower2:

Sylwek to półmetek moich koreanek, niebawem pokażę pozostałe :wink2: Niestety nie mam zdjęcia Abies koreana 'Miriam' z wiosennymi przyrostami.W tym sezonie nadrobię zaległości. Młode pędy są cytrynowo zielone i ładnie kontrastują z ciemną zielenią starszych igieł.

Mirku dziękuję za poprawną nazwę. Roślinę kupiłem w renomowanej szkółce i na etykiecie wydrukowano taką nazwę jak napisałem.

Elu witam kolejną miłośniczkę hortensji. Bardzo dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej :)

Kilka zdjęć na poprawę humoru czyli młode przyrosty...
ogrd078.jpg

049_2013-02-10.jpg

044.jpg

ogrd046.jpg
Pozdrawiam, Łukasz
POSZUKUJĄC PIĘKNA
Ostatnio zmieniany: 20 Lut 2013 01:06 przez Hiacynta. Powód: literówki

Poszukując piękna- Ogród Łukasza 10 Lut 2013 23:24 #122040

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Ale ładnie u ciebie , jak tylko do ciebie zaglądam to mogę nacieszyć oczy czymś kolorowym i egzotycznym :drink1:

Poszukując piękna- Ogród Łukasza 10 Lut 2013 23:37 #122044

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
luki wrote:
044.jpg
Humor poprawiony :lol: Dzięki wielkie :dance:
Już niedługo ... :wink4:
I jeszcze ten Red Baron z tłem :woohoo: rewelacja :bravo:
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2013 23:37 przez pamelka.

Poszukując piękna- Ogród Łukasza 11 Lut 2013 18:53 #122348

• Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1586
Przepiękny masz ogród,wspaniałe rośliny,ale zestawienia roślin-powalające
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.632 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum