TEMAT: Uwaga na wirus HVX !!!

Uwaga na wirus HVX !!! 13 Cze 2013 17:57 #168690

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 756
Siberia wrote:
Czarno widzę przyszłość...
myśle , ze po tegorocznych wpadkach bedziemy bardziej ostrozni w wybieraniu dostawców... Siberio na pewno cena Twojego "August Moon" była promocyjna... dla mnie kupowanie po tych okazyjnych cenach jest/juz uzyłem kiedys tego porównania / jak "przydrożny sex":happy:
i jezeli ktoś na serio traktuje hosty ,to po przecztaniu wstępu tego działu oraz rozdziału na temat HVX w encyklopedii Andrzeja /Paco/ encyklopediahost.info/ nie powinnien mieć z tym problemu.Do tego dochodzi jeszcze sprawdzone zródło pochodzednia,bo kupowanie np.Empress Wu za 4,99 to tak jak kupno Rolexa za 20 zł na bazarze....

Zielone okna z estimeble.pl

Uwaga na wirus HVX !!! 13 Cze 2013 20:32 #168754

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Także moja Gold Standard poszła dzisiaj z dymkiem :cry2: :cry2:
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym

Uwaga na wirus HVX !!! 14 Cze 2013 11:43 #169052

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Ja wykopałam z wielkim trudem moją zawirusowaną, została mi jeszcze jedna, na szczęście mniejsza. Nigdy więcej 'Gold Standard'! :mad2: Asiogawowa 'Majesty' jak narazie bez żadnych objawów. Na podwórku dwie podstolczanki też jak dotąd czyste. Nie śmiem marzyć ale może mnie ominie. :dry:
Pozdrówczanki
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Uwaga na wirus HVX !!! 14 Cze 2013 12:25 #169063

• jar222
  • jar222's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11
trueblue wrote:
HVX mnie przeraża - recepta na dziś.. więcej nie kupuję, wystarczy 32 odm.

Też tak miałem :) Z HVX da się żyć. Trochę kłopotu i zachodu z tym jest ( co ja się wczoraj nakombinowałem żeby łopatę zdezynfekować :) ). Ale jak tu przestać.
pozdrawiam

Jarek

Uwaga na wirus HVX !!! 14 Cze 2013 13:19 #169081

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Staram się stosować profilaktykę, ale niestety, nieudolnie. Trudno jest wyrobić nowe dobre nawyki.
Już kilka razy zagapiłam się i ewentualny wirus przeniosłam dalej... :club2:

Zużyłam setki rękawiczek, dziesiątki nożyków, ale zdarzyło mi się używaną rękawiczką chwycić jakieś narzędzie czy taczkę. Nie mam pojęcia jak żywotny jest ten wirus... jak długo bytuje na narzędziach, czy zmywa się ze skóry? :unsure:

Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby zamiast rękawiczek używać torebek śniadaniowych, bo po operacji wycięcia liści ręką w torebce człowiek chce się natychmiast pozbyć niewygodnej torebki, natomiast w jednorazowych rękawiczkach czuję się zupełnie naturalnie i czasem zapominam o ich zdjęciu :jeez:

Uwaga na wirus HVX !!! 14 Cze 2013 13:44 #169087

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2547
Siberio, mi się wydaje, że rękawice to przesada. Ja ich nie używam do obcinania liści czy kwiatów. Nożyków jednorazowych oczywiście tak i to jest najlepsze narzędzie do tego zabiegu. :idea1:
HVX nie przenosi się przez "podanie ręki" czyli jeśli nie skazisz łapek sokiem to nie zarazisz kolejnej hosty.
Kwiaty wycinam bardzo wcześnie, jak pęd kwiatowy jest jeszcze miękki - wtedy idzie to bardzo łatwo. Trzymam go za "czuprynę" i amputuję poniżej. Na przedramieniu mam zawieszoną sporą reklamówę i obcięty kwiat wraz z nożykiem wędruje właśnie do niej.
Jeśli jednak stwierdzę, że ręce uległy zabrudzeniu sokiem, dezynfekuję je jednym z preparatów do odkażania skóry powszechnie dostępnych w aptekach czy w cezalu.
HVX zabija wysoka temperatura, więc używając metalowych sekatorów wystarczy, że przez 5 min je "ugotujemy", co też kiedyś stosowałam (przy mniejszej ilości host). Należy mieć na kuchence garnek z wrzątkiem i jakieś 5 sekatorów i naprzemiennie ich używać i gotować.... :happy4:
Podobnie można zrobić z ... łopatą - oby duży gar mieć i najlepiej jednopalnikową, przenośną kuchenkę elektryczną, którą zabieramy ze sobą do ogródka. :P
pozdrawiam
Ela
Ostatnio zmieniany: 14 Cze 2013 14:24 przez muchazezlotym.
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a

Uwaga na wirus HVX !!! 14 Cze 2013 14:13 #169095

• Poll
  • Poll's Avatar
muchazezlotym wrote:
Na przedramieniu mam zawieszoną sporą reklamówę i obcięty kwiat wraz z nożykiem wędruje właśnie do niej.

Prosimy o zdjęcie poglądowe. :P

Uwaga na wirus HVX !!! 14 Cze 2013 14:21 #169099

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Ok - przy najbliższej okazji :P

Dla zainteresowanych zamieszczam sposób wykonania testu na obecność HVX:

Mam nadzieję, że wszystko jest czytelne, jak nie to pytajcie. :)

Tak to wygląda w praktyce:

dodatni wynik testu - chora roślina:

ujemny wynik testu - hosta zdrowa:

Prawie jak test ciążowy :P
pozdrawiam
Ela
Ostatnio zmieniany: 14 Cze 2013 14:38 przez muchazezlotym.
Za tę wiadomość podziękował(a): mag, Poll, Tabaaza, Jacekop71, jar222

Uwaga na wirus HVX !!! 14 Cze 2013 14:34 #169102

• Poll
  • Poll's Avatar
Tez mi sie nasunęła taka analogia. :lol:

Elu, pozwoliłam sobie skopiować i wrzucić Twoj post do pierwszego w tym watku, tak, aby byl łatwy do znalezienia i by nie było potrzeby kopania po całości.

Dzx :flower1:

Uwaga na wirus HVX !!! 14 Cze 2013 16:14 #169126

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 756
Elu ,please o fot. hosty , gdzie test wypadł dodatnio ...

Uwaga na wirus HVX !!! 14 Cze 2013 16:29 #169128

• lukiszym
  • lukiszym's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Oby tych fotek z dodatnim było jak najmniej :flower1:
Ostatnio zmieniany: 14 Cze 2013 16:30 przez lukiszym.

Uwaga na wirus HVX !!! 14 Cze 2013 20:02 #169168

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Tomku, gorzej, że nie pamiętam, której konkretnie test sfotografowałam... :jeez: Fotka z wynikiem dodatnim pochodzi z 2010 roku, więc prawdopodobnie była to Night Before Christmas od smilingface:

pozdrawiam
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomasz23

Uwaga na wirus HVX !!! 14 Cze 2013 23:55 #169265

• jar222
  • jar222's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11
Moja Patrician

Objawy. To właśnie te przebarwienia i ogólnie słaby wzrost wzbudziły mój niepokój

Liść pobrany. Zaznaczyłem miejsce skąd wziąłem wycinek. Zdjęcie troszkę przekłamane, robione z lampą

Próbka gotowa

Zaczęło się :jeez:

wynik

:thanks: :thanks: :thanks:

Tyle że dalej nie wiem co jej jest, ale to nie HVX.
To "coś" przyplątało się już u mnie. No nic od jutra kwarantanna, do pojemnika ,wymiana podłoża, zmiana miejsca i zobaczymy co będzie dalej.

Roślinka pochodzi z funkia.pl i w tym miejscu wielki szacunek dla p. Andrzeja, bardziej odpowiedzialnego i rzetelnego sprzedawcy jeszcze nie spotkałem, a pozostałe hościaki z tego zamówienia... miód i malina.

pozdrawiam
Jarek
pozdrawiam

Jarek
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym, mag, Poll

Uwaga na wirus HVX !!! 15 Cze 2013 09:29 #169305

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
muchazezlotym wrote:
Podobnie można zrobić z ... łopatą - oby duży gar mieć i najlepiej jednopalnikową, przenośną kuchenkę elektryczną,

Długo tak nie pogotuję, bo mój M. natychmiast wezwie karetkę :happy4:

Uwaga na wirus HVX !!! 16 Cze 2013 22:42 #169794

• mewa
  • mewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 209
Pierwsze moje zakupy host były przypadkowe w Beneksie. Szukając informacji o hostach trafiłam wtedy na FO na wątek o HVX. Nigdy po tym nie kupilam host w markecie .
Hosty kupowałam w funkiapl, funkie pl , zielone progi .
Cholera :jeez: :jeez: ten jeden jedyny raz (przepraszam dwa- drugi zakup poczyniłam zanim ujawnił się wirus na pierwszych hostach)) kupiłam hosty od sprzedawcy który zaczynał na al .
Zapytany odpowiedział ze wie co to jest HVX że robi badania jako jedyny- (bo wszyscy) oszukują bo wysyła hosty do USa i badania są niezbędne.... bla bla bla. . Ja głupia się cieszyłam bo hosty ładne duże - nie takie jak w zielonych progach :jeez:
W sumie kupiłam ok 10 host- Dwie już spalone- w tym roku kolejne trzy pójdą na stos,. Zostało 5 :jeez:

Co robić ??? :jeez: pryskać od razu tą piątkę :jeez: ???czy czekac :jeez: ???.
Aż mnie głowa rozbolała .

Piszę to dla nowicjuszy i nie tylko . Ja mimo wiedzy o hvx dałam się nabrać.
Nie wierzcie w promocje - one nie istnieją . Kasy za nie dużo nie dałam ,ale za ich wartość mogłam mieć kilka zdrowych host ,a tak podejrzewam że nie będę mieć żadnej z tych 10
Ano głupich się nie sieje sami się rodzą ( bez urazy- o sobie piszę). Całe szczęście ,że stosowałam nożyki jednorazowe- jedyny plus
Sorry za jakość zdjęć ale nocka już była- hosty podarte przez grad

Dziękuje Wam że jesteście :flower1:
Pozdrawiam, Ewa.
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym, Poll, Tomasz23, Ela

Uwaga na wirus HVX !!! 17 Cze 2013 09:15 #169890

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Ewo,gdzie kupiłaś te chore hosty? Współczuję nieudanego zakupu- tyle chorych do wyrzucenia to musi być bardzo przykre :hug2: Ja bym zostawiła te zdrowe do obserwacji,ewentualnie gdzieś na uboczu..

Uwaga na wirus HVX !!! 17 Cze 2013 16:05 #169999

• mewa
  • mewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 209
Elu źródło to samo co mirdem :oops: forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...hvx?start=234#167337 , a wiem że jest więcej osób . Pierwsze hosty kupione dwa lata temu- wirus wyszedł dopiero po roku. Myślę że wszystkie będą zarażone- kłącza które dostałam w zeszłym roku były dzielone ostrym narzędziem i wątpię, aby przy takiej ilości stosowano profilaktykę . Mam to szczęście ze jak w maju wyszły hosty z pierwszego zamówienia to pokazały wirusa i drugie zamówienie jest posadzone w zupełnie innym miejscu. Tego czego się obawiam to że nornica mogła przenieść wirusa na zdrowe hosty. Hiacyntina która w tym roku została pożarta od korzenia jest zarażona . Mam nadzieję że się najadła i innych nie ruszyła.
Dlatego tak mnie dręczył temat nornic i go poruszyłam :placze:
Pozdrawiam, Ewa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ela

Uwaga na wirus HVX !!! 17 Cze 2013 20:40 #170049

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Słuchajcie, tego tematu nie można tak zostawić, przecież ta zaraza wśród nieświadomych ogrodników rozlezie się jak stonka ziemniaczana. :woohoo:
Błagam, piszcie do Marka Podstolca o tym co się dzieje, składajcie reklamacje, niech więcej już nie rozprzestrzenia tego paskudztwa! :club2:
pozdrawiam
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): mewa, Ela

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.732 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum