TEMAT: Róże u Kamili

Róże u Kamili 16 Gru 2014 19:32 #321244

• Kamila Sz
  • Kamila Sz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 157
Ula - trudne pytanie :) Gdzieś w Niemczech wpadła mi w ręce broszurka czy coś w tym stylu, właśnie o jego różach.Wcześniej w ogóle o typie nie słyszałam! Ponoć angielki się do nich nie umywają pod względem zdrowotności i wigoru w naszych europejskich warunkach. Na razie jeszcze nie mogę tego potwierdzić, za krótko są u mnie. Chociaż..z drugiej strony posadzone są w trudnym, suchym miejscu i jakoś sobie poradziły, zaszczycając mnie kwiatami. No bo umówmy się, dlaczego angielki są tak popularne i każdy je zna? Przecież jest mnóstwo innych odmian o równie pełnych kwiatach, cudownym zapachu itd.. tylko, że są nieznane. Bo Austin oczywiście stworzył coś nowego i miał wiele szczęścia, ale miał fundusze by te róże wypromować w niesamowity sposób. Co robi do dzisiaj, spójrzcie na doniczki, pudełka, cały szereg produktów dedykowanych do róż z logo itd itp. A ja będąc chyba zawsze "na opak" szukam czegoś innego, o czym będzie można powiedzieć " spójrzcie, to jest lepsze od angielek". I myślę, że to wcale nie będzie trudne, bo my się z angielkami nie lubimy chyba.. :flower:
Za tę wiadomość podziękował(a): mateo

Zielone okna z estimeble.pl

Róże u Kamili 16 Gru 2014 20:25 #321274

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3010
Kamilo wiem że teraz muszę czekać, ale mam nadzieję że za rok będziesz wcześniej zamawiała bo znowu niewiele zostanie :unsure:

Na róże Weihrauch'a zwróciłam uwagę ze względu na Souvenira, jakże by mogło być inaczej :rotfl1:
Souvenir de Handlova czyli Erinnerung an Krickerhau czyli Andenken an Kricker Hahn

Przy okazji nabyłam kilka innych, mam też Königin von Russland i chętnie służę niezbyt pochlebną opinią o niej, jedyne kwiaty jakie widziałam to w końcówce maja, reszta zgniła na pniu od ciągłych deszczy. Wyjątkowo nie lubi wody :jeez:
Za to Eva-Marie jest ciągle śliczna a w kroplach wygląda cudnie, no i kwitła do późnej jesieni :flower2:
Mam ochotę na kilka ale znowu są braki :dry:
Za tę wiadomość podziękował(a): Kamila Sz, mateo

Róże u Kamili 16 Gru 2014 20:32 #321277

• Kamila Sz
  • Kamila Sz's Avatar
  • Gold Boarder
Znalazłam zdjęcia :)

ElricvonMeilibone.jpg.jpg

ElricvonMeilibone.jpg1.jpg

Czy podobny jest do 'Susanny Tamaro'? Może odrobinę z kwiatu, chociaż Susanna jest wg mnie bardziej pastelowa. No i na razie przebija Erica żywotnością, u mnie ma chyba ze 2 metry... :blink: I nie jest to róża pnąca :D

Maju A jak zdrowotność 'Erinnerung an Krickerhau'? Na zdjęciach ma całkiem oryginalny kolor. Czy mogę się uśmiechnąć o patyczki w lipcu z niej i Eva-Marie ?

Tak, w przyszłym roku ogarnę się wcześniej :) zrobię sobie harmonogram zajęć :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 16 Gru 2014 20:36 przez Kamila Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): mateo

Róże u Kamili 16 Gru 2014 21:51 #321289

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Kamilo wiesz dobrze że zawsze możesz liczyć na patyczki :drool:

Śliczna Eva-Marie

Mam jeszcze Perle D'Amour

I Petit Papillon

A ochotę mam na takie malutkie słodziaki :wink4:
'Schöne Elise'
'Rosenmädel'
'Märchenfee'

Zapomniałam napisać o Souvenir de Handlova.
Nie ma zbyt łatwego stanowiska bo i w półcieniu i pod jodłą ale daje rade. Plamistości nie załapała tylko mączniak ale ten rok obfitował w tak wiele plag, że trochę mączniaka we wrześniu to nic wielkiego. Co prawda straciła przez niego jesienne pączki ale za to miała więcej czasu na rozbudowę korzeni. Tamto zdjęcie to końcówka sierpnia gdzie miała ciemniejsze kwiatki, w czerwcu byłu zdecydowanie jaśniejsze

Ostatnio zmieniany: 16 Gru 2014 22:00 przez edulkot.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kamila Sz, mateo, wxxx-a

Róże u Kamili 17 Gru 2014 23:24 #321465

• Kamila Sz
  • Kamila Sz's Avatar
  • Gold Boarder
Dziękuję Maju :) Właśnie spojrzałam w swoje notatki i tej jesieni moja kolekcja wzbogaciła się o 'Erinnerung an Krickerhau' i 'Miss Leda' Nie zdążyłam jeszcze posadzić to i nie pamiętam :think:

Do mojej kolekcji doszło jeszcze kilka perełek np:
'J.G. Mendel' - czeska, stara odmiana, pewnie nieco chorowita, ale jak to żebym ja Mendla nie miała w kolekcji! :D Tyle nocy mi zarwał kiedyś :coffe:
'Varna' - tez stara odmiana, tym razem niemiecka. Zamówiłam bo wyhodowano ją w Bad Langelsalzie, przepięknym, zielonym miasteczku z małym ale oryginalnym rosarium
'Helenka' - no nie wiem, chyba lubię czeskie odmiany, może to po pradziadku, bo był Czechem?
'Sächsisch Lichtenstein' Odmiany Noacka biorę w ciemno, zdrowotność jest niesamowita. Nie na darmo jego odmiany zbierają certyfikaty ADR i zgarniają mnóstwo nagród (między innymi w tym roku w Hadze)
'Dr. Hogg' - tę zamówiłam dla koloru. Ciekawa jestem jak poradzi sobie u mnie :)

Róże u Kamili 17 Gru 2014 23:53 #321466

• Kondzio
  • Kondzio's Avatar
ta przed ostatnia mi się podoba :) Lubiłem angielki za ich pełny kwiat ale coraz bardziej mi się podobają róże drobniutki za ich delikatność :)wiedziałem nawet kilka takie w waszej ofercie i na pewno się zgłoszę wiosną :)

Róże u Kamili 27 Gru 2014 02:21 #322782

• Kamila Sz
  • Kamila Sz's Avatar
  • Gold Boarder
Kondzio każda grupa róż ma swoje zalety i mieszając je ze sobą stworzy się "żywy obraz", w którym cały czas coś się dzieje. Floribundy, polianty i piżmówki kwitną długo, obsypując się gronami kwiatów i dając barwne plamy, róże wielkokwiatowe, angielki kwitną mniej obficie ale kwiaty wg większości są bardziej atrakcyjne i na ogól pachnące. Najlepiej znaleźć równowagę :)

A ja do 1 lutego wyemigrowałam do Holandii, jeszcze wczoraj było tu 10 stopi i takie obrazki:

To jest osiołek, którego zawsze tu odwiedzam jak jestem :) Uwielbiam osły :D Może kiedyś się doczekam swojego :tongue2:
1375882_825561184169828_2450882102267933392_n.jpg

Aucuba sp. rośnie tutaj w ogrodach
1450310_825561270836486_7896503543283110988_n.jpg

10409509_825561250836488_7415897679169045240_n.jpg

10438942_825561340836479_2839768174121801916_n.jpg

10676117_825561320836481_3123283395029150667_n.jpg

Barwinek większy (Vinca major)
10885390_825561220836491_8719544622562553821_n.jpg
Ostatnio zmieniany: 27 Gru 2014 02:23 przez Kamila Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kondzio

Róże u Kamili 27 Gru 2014 12:37 #322797

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2419
Kamila Sz wrote:
Floribundy, polianty i piżmówki kwitną długo, obsypując się gronami kwiatów i dając barwne plamy, róże wielkokwiatowe, angielki kwitną mniej obficie ale kwiaty wg większości są bardziej atrakcyjne i na ogól pachnące. Najlepiej znaleźć równowagę :)

Ciekawe informacje, zależy mi na różach dłużej kwitnących.

Róże u Kamili 27 Gru 2014 13:34 #322799

• Bobik
  • Bobik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • 6b
  • Otrzymane dziękuję: 58
Za dużo piękności, głowa boli, nie wiadomo co wybrać.

Róże u Kamili 30 Gru 2014 01:17 #323353

• Kamila Sz
  • Kamila Sz's Avatar
  • Gold Boarder
Takich odmian obficie i długo kwitnących jest mnóstwo ;) Ja bardzo lubię 'Gräfin Esterhazy'. Jest bardzo zdrową odmianą, o małych, ale bardzo pełnych kwiatach. Z każdym rokiem kwitnie obficiej, nadaje się zarówno do nieco "dzikich" ogrodów jak i tych bardziej ujarzmionych. Nie sprawia żadnych kłopotów, i dobrze zimuje.

GrafinEstherazyA2.jpg
Ostatnio zmieniany: 04 Sty 2015 22:45 przez Hiacynta. Powód: wstawienie zdjęcia, które znikło-3 zdublowane załączniki
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Róże u Kamili 03 Sty 2015 16:40 #325095

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Kamilo, a czy mogłabyś polecić obficie kwitnącą odmianę o dużej zdrowotności, ale w jakichś ciemnych purpurach/ fioletach i większą tzn. tak z 1,5 metra?

Róże u Kamili 04 Sty 2015 15:29 #325495

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Kamilo w nowym roku, życzę samych sukcesów i nie tylko ogrodowych :kiss3:

Ty cwaniaro wyniosłaś się na czas zimy w cieplejsze regiony :teach: u nas dzisiaj wieje i kurzy śniegiem, że chwilami świata nie widać :dry:

Mój Gräfin Esterhazy wcale nie ma ochoty ładnie i obficie kwitnąć. Pewnie nie odpowiada mu stanowisko obok White Cover, która przyćmiewa go przez cały rok, bo i teraz ma zamarznięte kwiatki i pączki. Ale na zmianę musi poczekać jeszcze aby do jesieni. ;)

Róże u Kamili 06 Sty 2015 15:37 #326414

• Kamila Sz
  • Kamila Sz's Avatar
  • Gold Boarder
Edyta wrote:
Kamilo, a czy mogłabyś polecić obficie kwitnącą odmianę o dużej zdrowotności, ale w jakichś ciemnych purpurach/ fioletach i większą tzn. tak z 1,5 metra?

U mnie Twoje wymagania spełnia 'Let's Celebrate' Fryera. Jest bardzo zdrowa, niezwykle obficie kwitnie niemal bez przerwy a barwa kwiatów jest różowo-fioletowa z jaśniejszym smugami. Pełna wigoru, bezproblemowa róża, a u mnie łatwo nie jest :flower:

Maju - dziękuję :) wydawałoby że w cieplejsze rejony się wyniosłam, ale pozory mogą mylić ;) poprzednia zima tutaj była łagodna, natomiast ta jest nieprzyjemna - mnóstwo deszczu i wilgoci, temperatura spada i wzrasta, dziś jest pewnie około -1, ale z racji wilgoci jest bardzo nieprzyjemnie. Śniegu brak :)

'Gräfin Esterhazy'
- u mnie też rośnie w lekkim cieniu i w suchym miejscu bo na wzniesieniu, ale odpukać radzi sobie, i zawsze zaskakuje mnie ilością kwiatów, które naprawdę mi się podobają mimo swej pełnej formy. Może Twoja rzeczywiście cierpi od ekspansywnego sąsiedztwa? Może warto ją przenieść wczesną wiosną?

Ja z niecierpliwością czekam nowego sezonu, żeby obejrzeć nowości! Jedną z nich jest 'Pompadour' Delbarda, w Japonii zdobyła nagrodę za zapach, a na zdjęciach wygląda całkiem interesująco. Jeśli barwa jest taka jak na etykiecie to może dołączy do moich wybrańców? :D Mało jest jeszcze informacji na temat tej odmiany. Osiąga około 70-80cm wyskości, opisywana jest jako róża zdrowa i być może tak jest, wygląda na to że ma błyszczące, skórzaste liście. Jak jest naprawdę musimy jednak przekonać się sami, wiosną wynik pierwszego testu na zimowanie ;)

Tak wygląda etykieta:

2.jpg

1.jpg

I zdjęcie rzeczywiste, które znalazłam w internecie:

Pompadour
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Edyta

Róże u Kamili 06 Sty 2015 19:17 #326552

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Widać Kamilo, że wróciłaś z naładowanymi akumulatorami :flower2: :lol: . Przez moment nawet myślałam, że te róże to łupy z podróży :happy3: .
Kamila Sz wrote:
U mnie Twoje wymagania spełnia 'Let's Celebrate' Fryera.
Kamilo, ta róża jest piękna, ale jakby tak coś trochę wyższego :think: , tak... ze 2 x wyższego :happy3: .
A tak na serio, to fajnie byłoby jakby róża dorastała tak ok. 1,5 metra :think: .
Ostatnio zmieniany: 06 Sty 2015 19:18 przez Edyta.

Róże u Kamili 06 Sty 2015 20:43 #326631

• Roma
  • Roma's Avatar
Edytko-Kamila wraca prawie za miesiąc :)

Kamila Sz wrote:

A ja do 1 lutego wyemigrowałam do Holandii,
Ostatnio zmieniany: 06 Sty 2015 20:43 przez Roma.

Róże u Kamili 06 Sty 2015 22:00 #326700

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Roma wrote:
Edytko-Kamila wraca prawie za miesiąc :)
No tak, nic więc dziwnego, że tryska energią :lol: .

Róże u Kamili 08 Sty 2015 13:24 #327170

• Kamila Sz
  • Kamila Sz's Avatar
  • Gold Boarder
hihi, zgadza się wracam dokładnie w dzień urodzin ( już, wstyd się przyznawać których) 1 lutego ;) może dostanę extra ciastko w samolocie? :rotfl1:

Edyta wrote:
Kamilo, ta róża jest piękna, ale jakby tak coś trochę wyższego :think: , tak... ze 2 x wyższego :happy3: .
A tak na serio, to fajnie byłoby jakby róża dorastała tak ok. 1,5 metra :think: .

No właśnie.. 'Let's Celebrate' ma u mnie ze 130 cm, rośnie jak głupia ;) u innych dziewczyn też wiem że przerosła swój wymiar podawany przez hodowcę :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Edyta

Róże u Kamili 23 Lut 2015 00:14 #342700

• Kamila Sz
  • Kamila Sz's Avatar
  • Gold Boarder
Powoli tonę już w różanych listach :) Na razie zamawiam dla siebie odmiany Scarmana do kolekcji :woohoo: Jeśli ktoś chciałby do mnie dołączyć, napiszcie mi maila, wyślę Wam listę z ciekawostkami :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka, MARRY
Wygenerowano w 0.374 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum