TEMAT: Pęcherzyca

Pęcherzyca 27 Maj 2024 07:10 #858745

• ewa9961
  • ewa9961's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32
Co się dzieje z pęcherzycą ijak ją ratować?
Załączniki:

Zielone okna z estimeble.pl

Pęcherzyca 27 Maj 2024 13:26 #858773

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
A nie przypieka ją słońce? U mnie ten kolor ma więcej cienia niż słońca i jest dobrze. Ta o złocistych liściach ma dużo więcej słońca i bywały przypalone te młodziutkie przyrosty. W tym sezonie jeszcze tego zjawiska nie zaobserwowałam, ale też nie sprawdzałam. Dziś to sprawdzę.

Pęcherzyca 27 Maj 2024 19:26 #858790

• ewa9961
  • ewa9961's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32
To raczej nie słońce.Ona w tym miejscu jest kilka lat.I to coś jest raczej w niższej części krzaka

Pęcherzyca 27 Maj 2024 20:00 #858791

• Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12403
:bye: Ewo, mamy wątek o PĘCHERZNICACH ( a nie pęcherzycach B) ) . Polecam poczytać, może znajdziesz to, co Cię interesuje.

--> forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...ocarpus?limitstart=0

Prawdę mówiąc, z Twoich fotek nie wiem o jakie "to coś" chodzi ? :supr: Nic tam szczególnie w oczy mi się nie rzuca B)

Najlepiej opisz słowami o czym mowa i wykonaj lepsze zdjęcia... z bliska i z daleka cały krzew. No i przede wszystkim, jaka to odmiana ?

Słońce przypieka szczególnie odmianę 'Luteus' o jasnozielonych, złocistych liściach. Ta wygląda raczej na jakąś bordową (?)

U mojej 'Diabolo' po wielu latach życia (naście), wśród przewagi ciemnych liści pokazują się też bardziej czerwone, różowawe, albo cały pęd zwyczajnie zielony ( zjawisko rewersji - powrotu do cech swojego przodka )
Nawet ciekawie to wygląda :happy:

W tej chwili nie dysponuję zdjęciami ; postaram się przy okazji pokazać.
Pozdrawiam - Ania
Ostatnio zmieniany: 27 Maj 2024 20:53 przez Amlos.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.593 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum