• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Pączki i Chrusty na różne sposoby

Pączki i Chrusty na różne sposoby 02 Mar 2014 13:24 #230064

  • Gosija
  • Gosija's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 112
  • Otrzymane dziękuję: 102
Coś dla łasuchów.


Obraz070.jpg


Obraz076.jpg


Obraz072.jpg


Obraz077.jpg
Pozdrawiam
Gosia


Pączki i Chrusty na różne sposoby 14 Lut 2015 16:05 #340307

  • aga111
  • aga111's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 366
  • Otrzymane dziękuję: 134
W tegoroczny "tłusty czwartek" królowały u mnie karnawałowe różyczki :)


P1012908.jpg

Pączki i Chrusty na różne sposoby 11 Mar 2017 20:57 #528634

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 3635
  • Otrzymane dziękuję: 2900
Pączki z bardzo prostego przepisu i wyjątkowo smaczne, na życzenie Doroty15


ciasto:
1/2 kg mąki
10 dag cukru
10 dag masła
4 żółtka
szklanka mleka
łyżka spirytusu
4 dag drożdży
płaska łyżka soli

ponadto
1kg smalcu
1/2 szklanki cukru pudru
30 dag osączonych konfitur z wiśni

Drożdże rozkruszyć, wymieszać z ciepłym mlekiem , dodac łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Do przesianej maki doadać zółtka utarte z cukrem i odrobina soli oraz wyrosnięty rozczyn. Zagnieść ciasto, pod koniec dodac spirytus oraz rozpuszczone i wystudzone masło, wyrabiać aż całkowicie się wchłonie. Ciasto powinno mieć luźna konsytstencję. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrosniecia.
Nabierac drewniana łyżką i rozpłaszczać na dłoni posypanej maka. Na każdy placuszek nakładać wisnie/lub dowolne nadzienie/ i starannie zlepiać. Układać na ściereczce posypanej maką strona zlepiona do dołu. Pozostawić do wyrosnięcia.
Smażyc na rozgrzanym smalcu z obu stron, wyjmować łyżką cedzakową na talerz i posypać pudrem po ostygnięciu.

Można smażyc na oleju jednak lepszy smak daje smalec. Ja dawałam konfiturę z płatków róży bo miałam własnej roboty.
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, Kerstin2309, Ingrid, Dorota15, Adasiowa, Betula

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.451 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum