• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Pączki i Chrusty na różne sposoby

Pączki i Chrusty na różne sposoby 15 Lut 2013 22:33 #124266

  • Roma
  • Roma's Avatar
Wczoraj we wątku Ulki (koza) znalazłam przepis na pączki, autorstwa Zosi (zosiac), przepis z jakim dotychczas nigdy jeszcze się nie spotkałam.
Pączki w skład których wchodzą kartofle. Tak mnie to zaintrygowało,że zaraz dzisiaj przystąpiłam do dzieła ;)
Z przepisu który podała Zosia wychodzi ok 50 szt wyśmienitych pączków a roboty przy ich wykonaniu naprawdę niewiele.Moja modyfikacja to nadzienie z powideł.

Pączki Zosi

składniki:
1/2 kg ziemniaków
100 gr margaryny
1 kst drożdży
4 jajka
3/4 szkl.cukru
70 dkg mąki
powidła (lub inne nadzienie)

Jaja utrzeć z cukrem
Ziemniaki ugotować, gorące przepuścić przez praskę, dodać margarynę,wkruszyć drożdże, wymieszać.
Mieszając dodać utarte jaja z cukrem a następnie porcjami dodawać mąkę ciągle mieszając.
Rozwałkować ciasto o gr ok 1/2 cm wykrawać krążki, na środek położyć odrobinę powideł, skleić ,ukulać i odłożyć na papier do pieczenia.
Piec na rozgrzanym oleju, w połowie pieczenie pączki przekręcić.
Smacznego


Zapraszam do umieszczania swoich sprawdzonych przepisów na pączki
Ostatnio zmieniany: 25 Sty 2015 12:06 przez Roma.


Pączki na różne sposoby 17 Lut 2013 00:17 #124830

  • Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1819
  • Otrzymane dziękuję: 1062
Ciekawy przepis nigdy nie spotkałam się z pączkami z ziemniaków trzeba wypróbować ten przepis...

Pączki na różne sposoby 21 Lut 2013 18:47 #127467

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1127
  • Otrzymane dziękuję: 1030
Pączki z twarogu

1/2 kg twarogu
1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (ja daję ekstrakt z wanilii albo prawdziwą wanilię tzn.bebechy ze strąka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia (ja daje smalec)

Twaróg zmielić w maszynce, dodać mąkę, margarynę, wyrobić ciasto. Dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Mocno wygnieść, rozwałkować na grubość ok.1cm, wykrawać szklanka kółka, a środek kółka naparstkiem. Ja zrobiłam sobie przyrząd do wycinania środków obcinając koniec strzykawki, nie ma potem problemu z wydłubywaniem ciasta z naparstka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, wyjąc i odsączyć na ręczniku kuchennym, posypać cukrem pudrem.
Ostatnio zmieniany: 21 Lut 2013 18:49 przez MagdaH.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, zosiac

Pączki na różne sposoby 21 Lut 2013 18:52 #127469

  • liliowiec01
  • liliowiec01's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 269
  • Otrzymane dziękuję: 61
Ja też robię pączki z serem, ale biorę ten wygodniejszy w wiaderku, nie potrzeba mielić, może być też waniliowy już albo serki homogenizowane. Jak nie mam czasu bawić się oponkami, to łyżką kładę. Takie nie za duże aby dobrze się upiekły.
Pozdrawiam :) lila

Zapraszam :) Działka-hobby, relaks hm...i co jeszcze
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, zosiac

Pączki na różne sposoby 21 Lut 2013 22:09 #127558

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1127
  • Otrzymane dziękuję: 1030
Mam zaprzyjaźnioną krowę :hug: , jak nie wypijemy mleka to robię twaróg.

Pączki na różne sposoby 02 Lut 2014 23:45 #221212

  • Roma
  • Roma's Avatar
Tłusty czwartek już niebawem.Zapraszam do wymiany przepisów na pączki i chrusty.

Drożdżowe chruściki
Składniki:
10 dag drożdży
1 szkl mleka
1/2 kostki margaryny
3 szt jajka
olej
Sposób przygotowania:
Połowę mleka podgrzej, połącz z drożdżami, dwoma łyżkami wody i cukrem. Odstaw. Dodaj resztę składników (bez oleju), zagnieć. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm. Wytnij paski, uformuj faworki. Usmaż na oleju. Osącz, posyp cukrem pudem.
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2014 00:10 przez Roma.

Pączki i Chrusty na różne sposoby 03 Lut 2014 09:19 #221229

  • dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4501
  • Otrzymane dziękuję: 944
Przyleciałam zobaczyć co to są te chrusty :dazed: ... a to najnormalniejsze w świecie faworki :happy4: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Pączki i Chrusty na różne sposoby 03 Lut 2014 09:25 #221230

  • sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6550
  • Otrzymane dziękuję: 3308
U nas się nazywały chruściki :-)

Pączki i Chrusty na różne sposoby 03 Lut 2014 10:48 #221244

  • Roma
  • Roma's Avatar
u nas nadal tak się nazywają :P

Pączki i Chrusty na różne sposoby 03 Lut 2014 16:07 #221325

  • ada.krysia
  • ada.krysia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 325
  • Otrzymane dziękuję: 148
To też dodam kilka przepisów na chrusty vel faworki

Przepis mojej mamy nr 1

6 żółtek
4 łyżki wody
łyżka spirytusu, wódki lub octu / w trakcie smażenia nie pije ciasto tak tłuszczu/
mąki ile wejdzie aby uzyskać ciasto jak na makaron lub na pierogi.
oczywiście tłuszcz do smażenia ok. 0,5 kg

Ciasto wybić wałkiem aby silnie napowietrzyć aż ukażą się bąble / nigdy tego dobrze nie udało mi się zrobić./ Wałkować jak najcieniej i smażyć

nr 2. faworki z piwem

4 żółtka
tyle samo objętościowo piwa
ok. 25 dkg mąki - ilość zależy od wielkości żółtek i suchości mąki
szczypta soli

Po zagnieceniu ciasta potrzymać ok. 1 godz. w lodówce. Następnie wałkować i smażyć

nr 3. faworki ze śmietaną

1,25 szkl. mąki
5 żółtek
2 łyżeczki śmietany, łyżeczka cukru, łyżka octu lub alkoholu

Z podanych składników zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić a następnie zostawić na ok. 1 godz. Wałkować smażyć.

nr 4. faworki ze śmietaną

4 żółtka
1/2 szkl. gęstej śmietany
łyżka octu lub spirytusu
mąki ile wlezie aby uzyskać ciasto jak na makaron.
Dalej postępować jak powyżej.

Ciasto wybić wałkiem aby silnie napowietrzyć aż ukażą się bąble / nigdy tego dobrze nie udało mi się zrobić./ Wałkować jak najcieniej i smażyć

Nie wspominam o takich rzeczach jak po rozwałkowaniu ciasta pokroić je na paski szerokości ok. 2-3 cm, nacinaniu na środku i przewlekaniu jednego końca, następnie po usmażeniu osączeniu na bibule oraz posypaniu cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym bo to jest chyba oczywiste.
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2014 16:09 przez ada.krysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, sierika

Pączki i Chrusty na różne sposoby 03 Lut 2014 21:00 #221423

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 3601
  • Otrzymane dziękuję: 2869
o,właśnie wczoraj prosilam o przepisy na pączki i chrust vel faworki,o ile chrust czesto robiłam dawnooooo temu to pączki tylko jem,czas lenistwo pogonić.
Romciu, w tym przepisie z ziemniakami to ile kostka drozdży waży bo u nas są 5 i 10 dag kostki.ziemniaki to trzeba po przecisnieciu przestudzić zanim dam margarynę?
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2014 21:18 przez sierika.

Pączki i Chrusty na różne sposoby 03 Lut 2014 22:34 #221468

  • Gabrieljacek
  • Gabrieljacek's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 82
  • Otrzymane dziękuję: 41
Stary przepis
mąka 1kg
żółtka 12szt
całe jaja 4szt
alkohol raczej spirytus ok 50g
cukier 12 dkg
śmietana ok 1/2 l - do konsystencji
zagnieść ciasto jak na makaron
Jak wcześniej pisała ada.krysia: "Ciasto wybić wałkiem aby silnie napowietrzyć aż ukażą się bąble"
I chyba najważniejsze: im ciasto cieniej rozwałkowane tym faworki lepsze.
Dalej zwyczajnie, smażyć w głębokim tłuszczu, może być smalec jak i olej. Po usmażeniu z dwóch stron wyjąć na papier, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Po osączeniu przełożyć na półmisek, paterę, obsypać cukrem pudrem.
Przy okazji można wykorzystać ciasto do wykonania róż karnawałowych.
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy nie romby jak na faworki, tylko kółka w dwóch rozmiarach, np szklanka i mała szklaneczka. Brzegi każdego nacinamy promieniście, nakładamy mniejsze kółko na większe, ściskamy po środku by się połączyły. Smażymy jak faworki, osączamy z nadmiaru tłuszczu, układamy. Nacięte brzegi w trakcie smażenie powyginają się i utworzą efektowną "różę", w środek każdej róży dajemy trochę dowolnej konfitury, obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Malkar, zosiac

Nasze przepisy - ciasta 27 Lut 2014 13:00 #229069

  • dagmarazap
  • dagmarazap's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1039
  • Otrzymane dziękuję: 1702
Dziś tłusty czwartek,właśnie skończyłam smażyć pączki,oto przepis.
3szklanki mąki
7dag droż.
2łyżki cukru
1szkl.cukru
pół marg.
3 jajka.
Nadzienie według uznania
2 łyżki spirytusu.
Drożdże utrzeć z połówką mleka ciepłego.Dać do wyrośnięcia.2 jajka i żółtko utrzeć z cukrem .Roztopić margarynę.Do zaczynu wsypać resztę maki, utarte jajka, mleko, margarynę i spirytus ,wszystko wyrobić. Ciasto włożyć z naczyniem do miski z wodą przykryć aby wyrosło około 2 godz.Po wyrośnięciu ciasto formować.Pączki z dżemem śliwkowym wycinam szklanką i do ciasta wkładam nadzienie,natomiast pączki z budyniem,budyń dodaję po usmażeniu.Po zrobieniu pączków czekam około 1h, aby wyrosły,smażę w oleju w tem.160-170 st.Wychodzi około 20 pączków. Smacznego :coffe:
DSC04851.JPG


DSC04853.JPG


DSC04849.JPG


DSC04847.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Nasze przepisy - ciasta 27 Lut 2014 18:34 #229154

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 217
  • Otrzymane dziękuję: 128
Wyglądają przepysznie :) aż ślinka leci!!!

Nasze przepisy - ciasta 27 Lut 2014 21:18 #229238

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 3601
  • Otrzymane dziękuję: 2869
A to moje z przepisu z ziemniakami, ochrzciłam je pączki Romy.......
ciemiernik001.jpg


nie lubimy lukru ani pudru takie golaski........za to nadzienie z płatków róży z moich różyczek :)
Ostatnio zmieniany: 27 Lut 2014 21:20 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Ingrid

Nasze przepisy - ciasta 27 Lut 2014 21:43 #229255

  • Nati
  • Nati's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Kocham ogród!
  • Posty: 433
  • Otrzymane dziękuję: 69
ale super ta Oaza każdy temat można poruszyć, mnie moja kochana teściowa obdarowała oponkami nie znam przepisu ale pyszne z twarogiem pewnie z tych klasycznych zjadłam 2 a potem trening, więc chyba już spaliłam :)

Nasze przepisy - ciasta 28 Lut 2014 09:35 #229375

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1063
  • Otrzymane dziękuję: 344
Mam pytanko do wszystkich którzy już smażyli pączki z ziemniakami (ja dopiero wczoraj dowiedziałam się o ich istnieniu) - ile dodajecie drożdży. Pytam ponieważ znalazłam kilka przepisów i każdy zawiera różną ilość. Potrzebuję taką pewną i sprawdzoną informację. Z góry wielkie dzięki :thanks:

Pączki i Chrusty na różne sposoby 28 Lut 2014 10:46 #229394

  • Roma
  • Roma's Avatar
W pierwszym poście jest jest podana ilość drożdży którą użyłam do wypieku pączków.

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.194 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum