TEMAT: Wieprzowina w curry

Wieprzowina w curry 09 Maj 2013 10:51 #154696

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Wieprzowina w curry
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania/gotowania: 55 minut/40 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:
mięsko wieprzowe 500 dag
1 puszka fasoli czerwonej w zalewie
1 puszka fasoli białej
1 puszka kukurydzy
2 cebule
1 torebka czosnku w proszku (dla leniwych)
lub 1 główka czosnku (dla ambitnych)
1 torebka curry łagodnego
1 kostka rosołowa
1 butelka oleju roślinnego (niekoniecznie pełna)
1 szklanka
2 duże patelnie
1 duży rondel
2 palniki gazowe lub duży grill ogrodowy

Wykonanie

Mięsko kroimy w kostki lub inne formy geometryczne tak na oko na 1x1x1cm, znaczy drobno.
Podgrzewamy mocno patelnię, polewamy olejem tak na 3 mm i podsmażamy mięsko króciutko, tylko żeby sie zarumieniło... Mięsko podsmażamy porcjami po 100g, podsmażone wsypujemy do dużego rondla (niech czeka).
Równolegle na drugiej patelni rumienimy drobno posiekane 2 głowki cebuli, do lekkiego zbrązowienia. Po zrumienieniu przekładamy do rondla z mięskiem podsmażonym.
W tzw. międzyczasie gotujemy wodę, po zagotowaniu zalewamy w szklance 1 kostkę rosołową, mieszamy do rozpuszczenia kostki.
Gdy w głownym rondlu mamy juz podsmażone mięsko i zarumienioną cebulkę, zalewamy to zawartością szklanki, dodajemy 1 torebkę curry, 1 torebkę czosnku (lub dla ambitnych drobno posiekaną główkę czosnku), nakrywamy pokrywką, stawiamy na małym ogniu i dusimy 20 minut. Po 20 minutach dodajemy puszkę kukurydzy i dusimy następne 15 minut. Po czym dodajemy puszkę fasoli białej i puszkę czerwonej, dusimy jeszcze 5 minut i jedzonko gotowe.
Najlepiej przygotowywać w ogrodzie, bo zapachy są wielce, wielce intensywne :-)

Smacznego.

PS. Kluczem do sukcesu jest podsmażanie mięska w małych porcjach na bardzo mocnym ogniu , ma sie zrumienic bez puszczenia soku...

Informacje dietetyczne

Bardzo kaloryczne. Najlepiej się nie przejmować i popić dobrym piwem :-) I zacząć dietę pojutrze ...
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2013 11:18 przez TeBe.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, piku, Joane, waldek727


Zielone okna z estimeble.pl

Wieprzowina w curry 09 Maj 2013 11:17 #154708

  • pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 9346
  • Otrzymane dziękuję: 2381
TeBe wrote:
Bardzo kaloryczne. Najlepiej się nie przejmować i popić dobrym piwem :-) I zacząć dietę pojutrze ...

:rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Chyba się skuszę :silly: nie na piwko, na wielce aromatyczne gotowanie :woohoo:

Wieprzowina w curry 20 Maj 2013 22:20 #158971

  • waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1273
  • Otrzymane dziękuję: 864
Tomek napisał:
Składniki:
mięsko wieprzowe 500 dag
1 główka czosnku (dla ambitnych)...

Myślę Tomku, że dodanie główki czosnku do 1/2 kg mięska to dla ambitnego Gruzina. Ambitnemu Polakowi wystarczą dwa ząbki.
Przed posiekaniem ząbków czosnku można je lekko zarumienić na patelni we wcześniej przygotowanej i podgrzanej oliwie.

Tomek napisał:
Podgrzewamy mocno patelnię, polewamy olejem tak na 3 mm i podsmażamy mięsko króciutko, tylko żeby się zarumieniło... Mięsko podsmażamy porcjami po 100 g, podsmażone wsypujemy do dużego rondla (niech czeka).
Kluczem do sukcesu jest podsmażanie mięska w małych porcjach na bardzo mocnym ogniu , ma się zrumienić bez puszczenia soku...

Ostatnią porcję podsmażanego mięsa aby uwydatnić smak i aromat potrawy proponuję zdeglasować połową szklanki przygotowanego z kostki rosołu lub czerwonym wytrawnym winem o tej samej zawartości.

Poza tym przepis TeBe paluszki lizać.

Ps. Nie zapominajcie o kaszy gryczanej, zwłaszcza w okresie nowalijkowym kiedy to ziemniaki są już mało smaczne.
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa

Wieprzowina w curry 20 Maj 2013 22:23 #158974

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Waldku, może i masz rację z tym czosnkiem, nie każdy go tak lubi, jak my :-) Trzeba po prostu wypróbować proporcje wg własnych upodobań.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.271 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum