TEMAT: KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 21 Lut 2020 20:09 #694339

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
  • Posty: 1898
  • Otrzymane dziękuję: 6849
Też miałam problem z naleśnikami, gryka też odpadła a ciecierzyca mi bardzo odpowiada.
Fajny chleb wychodzi z mieszanki Glutenexu (chyba tak się ta firma nazywała). Jakby dodać jajko, to mogły by być fajne naleśniki. Odpowiednia patelnia, to podstawa.
Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.


Zielone okna z estimeble.pl

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 21 Lut 2020 20:15 #694342

  • Black Rose
  • Black Rose's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 256
  • Otrzymane dziękuję: 547
Z mieszanek firmowych rzeczywiście wszystko wychodzi fajne, ale z uwagi na dodatki chemiczne - nie stosuję ich, bo córce szkodzą. Mi na szczęście raczej nie (chociaż to trochę loteria).
Gdybyśmy nie miały aż tak nadwrażliwych jelit, to by nie był aż taki problem. :dry:

Pamiętam, jak na samym początku zrobiłam z mieszanki pancakes i gofry.
Wyszły śliczne. Puszyste. Smaczne.
Ale przemilczę, co się zaczęło dziać po około 10 minutach od ich spożycia........ :sick:
* Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.

Pozdrawiam, Urszula.
Ostatnio zmieniany: 21 Lut 2020 20:48 przez Black Rose.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 21 Lut 2020 20:48 #694354

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
  • Posty: 1898
  • Otrzymane dziękuję: 6849
Przepraszam to Celiko. Skład ma całkiem, całkiem.

IMG_20200221_204604003.jpg


IMG_20200221_204549326.jpg
Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 21 Lut 2020 20:50 #694358

  • Black Rose
  • Black Rose's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 256
  • Otrzymane dziękuję: 547
Gumy guar córka też nie może jeść.
* Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.

Pozdrawiam, Urszula.

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 21 Lut 2020 20:57 #694362

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
  • Posty: 1898
  • Otrzymane dziękuję: 6849
A próbowałaś mąki jaglanej.
Znasz przepisy ze strony Atelier smaku?
Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
Ostatnio zmieniany: 21 Lut 2020 20:59 przez Mamma.

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 21 Lut 2020 21:39 #694373

  • Black Rose
  • Black Rose's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 256
  • Otrzymane dziękuję: 547
Jak wspominałam - nie używam mąki jaglanej (proso) ze względu na niedoczynność tarczycy u córki.

Nie, nie znam tej strony.
* Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.

Pozdrawiam, Urszula.
Ostatnio zmieniany: 21 Lut 2020 21:41 przez Black Rose.

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 22 Lut 2020 07:41 #694394

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2578
  • Otrzymane dziękuję: 4085
Mamma wrote:
Znasz przepisy ze strony Atelier smaku?
Lubię ich przepisy (choć nie wszystkie), ich samych również :), dzięki nim jednym z pierwszych drzewek w moim ogrodzie był...rokitnik :)

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 23 Lut 2020 14:23 #694706

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 493
  • Otrzymane dziękuję: 3193
Dzisiaj zrobiłam makaron ze szpinakiem i ciecierzycą.

Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem

W garnku na małej ilości oleju przyrumieniłam trzy ząbki czosnku, dodałam paczkę szpinaku mrożonego.
Jak szpinak rozmarzł dodałam puszkę ciecierzycy, doprawiłam solą i pieprzem.
Gdy się zagotował dodałam dwa serki topione i około pół szklanki słodkiej śmietanki.

Wymieszałam z makaronem.

My bardzo lubimy,


IMG_20200223_131926.jpg
Pozdrawiam Szczypiorek Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, minohiki, Betula, Mamma, ewakatarzyna

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 23 Lut 2020 14:26 #694708

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
  • Posty: 1898
  • Otrzymane dziękuję: 6849
A ta smakowita suróweczka, to z czego?
Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 23 Lut 2020 15:04 #694719

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 493
  • Otrzymane dziękuję: 3193
Z dyni moja droga

W tym sezonie zrobiliśmy 6 rzutów do słoików i za mało, teraz tylko pod wydział
Pozdrawiam Szczypiorek Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, ewakatarzyna

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 23 Lut 2020 15:51 #694733

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
  • Posty: 1898
  • Otrzymane dziękuję: 6849
A czy o przepis mogę się zawczasu uśmiechnąć :)
Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 23 Lut 2020 16:41 #694755

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 493
  • Otrzymane dziękuję: 3193
oczywiście, znajdę zeszyt z przetworami i na pewno wrzucę, bo jest przepyszna, jedzą nawet takie osoby, które mówią, że nie lubią dyni.
Pozdrawiam Szczypiorek Agnieszka

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 23 Lut 2020 17:00 #694760

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 493
  • Otrzymane dziękuję: 3193
Sałatka z dynią

1 kg cebuli w półplastry

1 kg marchwi, 1 kg papryki i 2,5 kg dyni zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Zasypać garścią soli, dobrze wymieszać i zostawić na 3 godziny.

Zagotować zalewę z 1 szklanki octu, 1 szklanki oleju i 2 szklanek cukru.

Zalać warzywa zalewą, wymieszać i wkładać do słoików.

Pasteryzować 20 minut

Polecam bo jest przepyszna
Pozdrawiam Szczypiorek Agnieszka
Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2020 17:04 przez Szczypiorek. Powód: Złe zdjęcie wstawiłam
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, pszczelarz5, minohiki, Betula, Mamma, ewakatarzyna

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 25 Lut 2020 15:24 #695136

  • HelloWorld
  • HelloWorld's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 3
  • Otrzymane dziękuję: 2
Polecam ciecierzycę, można ją wbrew pozorom robić na tysiąc sposobów i z tego powodu nigdy się nie nudzi. Przepisów i zdjęć w internecie jest mnóstwo, to nic tutaj nie wklejam :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 25 Lut 2020 16:40 #695156

  • gotujimieszkaj
  • gotujimieszkaj's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 2
  • Otrzymane dziękuję: 2
Ale super dział :D Jestem nowa i kuchnia to dla mnie ważna część mojego życia i mam mnóstwo ciekawych przepisów, również na dania wegetariańskie <3
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Szczypiorek

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 22 Mar 2020 15:02 #699969

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 688
  • Otrzymane dziękuję: 3202
Kotlety z kaszy jaglanej ;)

120 g kaszy jaglanej
6 jaj ugotowanych na twardo
1 jaja świeże
por
2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz

Ugotować kaszę jaglaną wg przepisu podanego na opakowaniu.
Por podsmażyć na masełku.
Jaja zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Wszystko wymieszać z surowym jajkiem, bułką oraz solą i pieprzem.
Mieszankę wstawić do lodówki (zimny farsz lepiej się trzyma kupy)

Smażyć obtoczone w bułce tartej.


20200322_103759.jpg



20200322_112949.jpg



20200322_142630.jpg


Do tego sos pieczarkowy lub grzybowy, surówka i pycha obiad :)
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2020 15:04 przez Zygowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, halgla, Marlenka, minohiki, Betula, ewakatarzyna, Szczypiorek

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 22 Mar 2020 16:34 #699996

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 493
  • Otrzymane dziękuję: 3193
Wyglądają super, jak tylko kupię kaszę to zrobię.

Ja ostatnio robiłam pampuchy


IMG_20200319_125724.jpg


1 kg mąki
Pół paczki drożdży
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Pół litra mleka
4 jajka - roztrzepane

Podgrzewam mleko, dodaję cukier i sól oraz pokruszone drożdże.

Odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.

W dużej misce mieszam mąkę, jajka dodaję zacier drożdżowy i wyrabiam ciasto, tak porządnie 10 nawet 15 minut.

Odstawiam w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

Wykładam na stolnicę, jeszcze wyrabiam około 5 minut.

Formuję kluchy, jak mam czas to szklanką, a jak nie mam to odrywam ręką i Turkami w ręku.

Odstawiam do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.

Parkuję w parowarze na 3 poziomach około 10 minut.

Podaję z sosem grzybowym lub z jogurtem a nawet ze śmietaną i cynamonem.

Polecam i smacznego
Pozdrawiam Szczypiorek Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, minohiki, Betula, Zygowa, ewakatarzyna

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 22 Mar 2020 17:21 #700011

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 493
  • Otrzymane dziękuję: 3193
Dzisiaj zrobiłam hummus z przepisu Lucysi


IMG_20200322_171552.jpg


Ciecierzycą ja sama ugotowałam, ale może być z puszki
3 ząbki czosnku
2 łyżki pasty tahini
Dodałam dobrej oliwy

Blender i smacznego

Można dodać sok z cytryny, a następnym razem zrobię z suszonymi pomidorami, bo mam ostatni słoik
Pozdrawiam Szczypiorek Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, minohiki, lucysia, Betula, Zygowa, anaka, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.158 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum