TEMAT: KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 07 Paź 2015 21:48 #406448

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Myślę, że będą jej smakować :)
Sama byłam wegetarianką przez 10lat.
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/


Zielone okna z estimeble.pl

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 08 Paź 2015 14:18 #406540

  • Kalina
  • Kalina's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 136
  • Otrzymane dziękuję: 209
Jadłam kiedyś pory panierowane i bardzo mi smakowały. Nie mam przepisu, ale ....
Białe części porów umyć i lekko obgotować w małej ilości osolonej wody. Przekroić po długości i panierować w mące, jajku, bułce tartej i smażyć. Smacznego :)

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 08 Paź 2015 15:17 #406552

  • constancja
  • constancja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 935
  • Otrzymane dziękuję: 896
Choć nie jestem wegetarianką, a tatar kocham nad życie to nie stronę od potraw bezmięsnych i kilka baaardzo smacznych inspiracji mogę podrzucić.
Krem z porów i cebuli z serowymi kosteczkami lub złotymi grzankami na maśle.
- Po równej części cebuli, pora i ziemniaków. Cebulę i białe części porów zeszklić na maśle, ziemniaki pokrojone w talarki gotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Zeszkolone warzywa wrzucamy do podgotowanych ziemniaków i dusimy razem, na małym ogniu, do miękkości. Uduszone blendujemy, a jeśli pory są włókniste, przecieramy przez gęste sito. Przyprawić do smaku wedle uznania, a przed samym podaniem wrzucamy do talerzy pokrojone kosteczki żółtego sera lub podajemy ze złotymi grzankami.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybkami w sosie grzybowym.
Farsz - ugotowana kasza gryczana, sporo uduszonej na złoty kolor (koniecznie na masełku) cebuli i zmielone, ugotowane suszone grzybki. Doprawiamy według uznania. Jeśli grzybki świeże to dusimy je razem z cebulką. Sos można przygotować na wywarze z grzybków suszonych lub zostawić część uduszonych z cebulka grzybów świeżych. Zawijamy w liście kapusty analogicznie do gołąbków tradycyjnych.

I mój hit.
Jarska fasolka po bretońsku.
Robimy tak samo jak wersję tradycyjną. Nie dodajemy kiełbaski, mięska czy skwareczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Zielona Ania, zielonajagoda

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 08 Paź 2015 18:21 #406572

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4286
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Kalina wrote:
Jadłam kiedyś pory panierowane i bardzo mi smakowały. Nie mam przepisu, ale ....
Białe części porów umyć i lekko obgotować w małej ilości osolonej wody. Przekroić po długości i panierować w mące, jajku, bułce tartej i smażyć. Smacznego :)

* chyba powinno tutaj wrócić ;)
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Za tę wiadomość podziękował(a): constancja, Kalina

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 08 Paź 2015 18:43 #406575

  • constancja
  • constancja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 935
  • Otrzymane dziękuję: 896
Marysiu, czujna jesteś. :) Koniecznie powinno wrócić.
A jak pory panierowane to może jeszcze krążki cebulowe w cieście naleśnikowym. :whistle:
A jak już jesteśmy przy cieście naleśnikowym, to nie można nie wspomnieć o naleśnikach np. ze szpinakiem i serem feta. Zresztą.... naleśniki można faszerować wszystkim, ogranicza je tylko nasza wyobraźnia.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Kalina

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 08 Paź 2015 20:04 #406594

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Kiedyś zrobiłam farsz do naleśników z soczewicy, przesmażonej cebulki i kilku pieczarek z kostką serka topionego dla sklejenia całości :)
Moje chłopaki zjadły wtedy cały stos, tak im smakowało :)
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, constancja, Gosia352, Kalina

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 08 Paź 2015 21:03 #406608

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A ja polecam dahl z soczewicy bez mięsa (kuchnia indyjska):

składniki:
2 łyżki oleju roślinnego
2 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
2 ząbki czosnku
zmiażdżone albo starte
1 szklanka czerwonej soczewicy lub zielonej
przepłukanej
3 szklanki wody
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki kurkumy
¼ szklanki posiekanych liści kolendry
sól i pieprz
chili
curry czarne lub żółte
(można dodać włoszczyznę ;) )

Podsmażamy a nast dusimy. Podajemy np. z ryżem, gdyż dhal ma konsystencję gulaszu :) Danie powinno być lekko ostre lub bardzo ostre.

Smacznego :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, olibabka, Zielona Ania, waldek727, Kalina

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 08 Paź 2015 21:51 #406616

  • Roma
  • Roma's Avatar
Marysiu,to co miało wrócić,wróciło :) .Dziękuję za trzymanie ręki na pulsie :kiss3: przegapiłam tego posta :hammer:

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 09 Paź 2015 16:23 #406692

  • bozena
  • bozena's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 620
  • Otrzymane dziękuję: 359
A krokiety z serem , ogórkiem i cebulką jakie pyszne :bye:

Usmażyć naleśniki . Na każdy położyć plasterek sera żółtego , krążek surowej cebuli ja taką lubię a można lekko zeszklić na oleju ,ćwiartka ogórka , zawinąć krokieta , obtoczyć w jajku i tartej bułce , usmażyć i podawać na gorąco , pycha .
Dla urozmaicenia można dodać też usmażone pieczarki na oleju z cebulką ,i do tego ser i ogóreczek , też super .
Sos czosnkowy na jogurcie naturalnym zrobić i polać krokiety , palce lizać
Sos czosnkowy : jogurt naturalny , kilka ząbków czosnku drobno pokroić , łyżka majonezu , łyżka ketczupu , sok z cytryny odrobinkę , sól, pieprz, wymieszać , schłodzić i podawać do krokietów albo placków ziemniaczanych , też dobre :dance: .
Ostatnio zmieniany: 09 Paź 2015 21:23 przez Roma. Powód: połączono posty
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 09 Paź 2015 19:52 #406715

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
A kto nie pamięta jak zrobić łazanki z kapustą lub dynią to przypominam:
Pokroić kapustę na małe kawałki ugotować . Wystudzić odcisnąć wodę pokroić na małe paseczki i smażyć z cebulką na oleju. Posolić, dodać przyprawy w/g gustu. Mieszać z gotowanym makaronem typu kokardki lub łazanki. Tak samo można zrobić dynie.
Można kapustę od razu poszatkować ale w/g mnie lepsza jest ta gotowana w dużych kawałkach.
Ostatnio zmieniany: 09 Paź 2015 19:54 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Roma, Armasza, Kalina

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 09 Paź 2015 20:10 #406723

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4286
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Ogórek zielony, obrany? Nie kwaszony?
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 09 Paź 2015 21:07 #406744

  • Kalina
  • Kalina's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 136
  • Otrzymane dziękuję: 209
To danie jadłam, jako chińszczyznę i była z kurczakiem, ale ja w domu zrobiłam bez kurczaka. Warzyw nigdy nie duszę, gotuję do miękkości, robię, takie na pół surowe.
Biała kapusta, cebula, papryka po jednej, czerwona, zielona i żółta, puszka pędów bambusa, puszka kukurydzy i przyprawy sól, pieprz, sos sojowy i olej do duszenia. Kapustę, cebulę i paprykę kroimy w dwu centymetrowe kawałki i najpierw dusimy kapustę, dodajemy cebulę, paprykę, przyprawy. Na końcu dodajemy pędy bambusowe i kukurydzę. Podajemy z ryżem lub białym pieczywem.
Ostatnio zmieniany: 09 Paź 2015 21:08 przez Kalina.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 09 Paź 2015 22:01 #406765

  • Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1466
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Jestem zatwardziałym mięsożercą uwielbiającą dania warzywne, więc mam coś tam w zanadrzu :P .

Zapiekanka z makaronem i szpinakiem

- makaron do nadziewania np. muszle lekko odgotować,
- w rondlu na oleju poddusić 1-2 ząbki czosnku, dodać rozdrobniony/rozmrożony szpinak, dusić przez chwilę,
- przyprawić solą i pieprzem,
- dodać ser typu feta lub pleśniowy, ja uwielbiam z pleśniowym, wymieszać.

Przygotować sos beszamelowy.

Na dno naczynia do zapiekania wlać sos, muszle napełniać farszem szpinakowym i ścisło układać na sosie, można polać po wierzchu resztą sosu, posypać serem, kocham zapiekany ser, więc wszystko bym nim posypywała :rotfl1:,
wstawić na kilkanaście minut do piekarnika, najpierw pod przykryciem, a potem pozwolić na lekkie zrumienienie.

Kiedyś wpadła głodna rodzinka, która miała godzinę do ważnego spotkania, zrobiłam więc sam sos szpinakowy i ugotowałam najzwyklejszy makaron jaki miałam w domu, przygotowanie zajęło mi ze 20 min. Ta wersja stała się popisowym daniem mego młodszego.

Zapiekane bakłażany z pomidorami i mozzarellą.

Bakłażany pokroić w plastry ok 0,5 cm, posypać solą i odstawić na kilkanaście minut, po czym osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać ulubionymi ziołami. Obsmażyć chwilkę po obu stronach.
Pomidory i kulkę mozzarelli pokroić w plastry. W naczyniu do zapiekania lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać : bakłażan-pomidor- mozzarella- bakłażan. Zapiekać ok. 10 min w temperaturze 160oC, tak by ser się rozpuścił, ale nie rozpłynął.

No i danie bardzo niezdrowe, ale pyszne :P jadłam to kiedyś w Cieszynie, ser powinien być chyba owczy, ale ja robię własną wersję.

Frytki, pieczarki i mój kotlet pasterski + pomidory z cebulką

Pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki jeśli duże , małe na pół albo w całości wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem i usmażyć, posypać solą i pieprzem. W międzyczasie pokroić pomidory i cebulę, przyprawić.
Przygotować frytki, jak tam kto lubi.
Twardy ser, ja używam dobrego salami, pokroić w plastry ok. 1 cm , posypać ziołami, obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej, wkładać na rozgrzany olej i zrumienić z obu stron. To trwa chwilę, tak aby ser nam się lekko rozpuścił a nie rozpłynął.

Można żółty ser zastąpić camembertem z żurawiną, ale zwykły ser w tym zestawie też smakuje znakomicie.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Ostatnio zmieniany: 09 Paź 2015 22:03 przez Krzysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Zielona Ania, Kalina

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 19 Paź 2015 13:36 #408881

  • Robaczek71
  • Robaczek71's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 435
  • Otrzymane dziękuję: 497
Tarta z brokułami i serem korycińskim

ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
125 g masła
1/2 łyżeczki soli
ok 3-4 łyżek zimnej śmietany np. 18%, może być też zimna woda
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:

1 brokuł ok 500g
120g sera korycińskiego
5 jaj
150 mln śmietany 18%
3-4 łyżki sera np. gouda
sól, pieprz
garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy sól, miękkie masło i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo śmietanę.
Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
Wstawiamy do lodówki na. ok 30 min
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie (ok 4min.)
Jaja wymieszać ze śmietaną , solą i pieprzem
Nagrzać piekarnik do 180C.
Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem, wstawić do piekarnika na ok 15 min.
Na lekko podpieczony spód wyłożyć brokuły i ser pokrojony w kostkę.
Zalać masą jajeczną, posypać startym żółtym serem i płatkami migdałów
Piec ok 30-40 min w temperaturze 180C.



20151018_150238.jpg
Pozdrawiam Agnieszka
Moje skorupki
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, waldek727

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 19 Paź 2015 15:51 #408923

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Bardzo fajny przepis :) W weekend wypróbuje :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 07 Lis 2016 00:56 #509707

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
W ubiegły weekend, gdy wyrzucałam stare szpargały, wpadł mi w ręce wycinek z gazety z dobrymi radami, jak robić świąteczny pasztet bez mięsa. W czasach kartkowych przydziałów na 30 dkg wołowiny z kością takie rady były bezcenne, więc zbierałam je pieczołowicie :happy:

Może w ramach resentymentów i wspomnień na najbliższe Święta zrobię pasztet z selera :happy:

Potrzeba:
500 g selera, 200 g pietruszki, 1 średnią cebulę, 100 g masła, 1/2 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej warzywa na sałatkę obrać i ugotować w małej ilości wody, a wywar trochę jeszcze pogotować z kilkoma plasterkami suszonych grzybów, wyjdzie idealny bulion warzywny)
2 łyżki magi, dziś pewnie dodałabym sos sojowy, kilka ząbków czosnku, 3 jaja, ok. 1/2 szklanki bułki tartej, 3-4 łyżki ostrego chrzanu, garść majeranku, szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki (ostrą pewnie też dodam), sól do smaku.

Warzywa utrzeć na drobnych oczkach, dodać bulion warzywny i przyprawy (oprócz chrzanu), lekko poddusić. Gdy ostygną, wymieszać je z chrzanem, jajami i bułką tartą. Masę przelać do keksówki, piec godzinę w temp. ok. 200 0C.

Do tej bazy pasztetowej można dodać utarte drobno:
- buraczki,
- rozdrobniony szpinak
- przecier pomidorowy.

Poszczególne kolory należy układać warstwami, otrzyma się wtedy tortowy, kolorowy pasztet :)

Trzeba jednak uważać, aby masa była w miarę gęsta, aby kolory się nie mieszały.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 07 Lis 2016 11:50 #509733

  • piku
  • piku's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6169
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Z dań bezmięsnych najczęściej robię gulasz warzywny. Robię go na bazie leczo dodając jeszcze inne warzywa jakie akurat mam pod ręką. Najczęściej dynię pokrojoną w kostkę, pieczarki, fasolkę szparagową podgotowaną lub z mrożonek, brokuł lub kalafior również podggotowany. Doprawiam na ostro i podaję z pieczywem lub ryżem :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:


"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 29 Lis 2016 20:02 #512589

  • Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15951
  • Otrzymane dziękuję: 12403
Przy usuwaniu zapełnionej skrzynki mailowej, wpadła mi w ręce fotka szybkiego, efektownego i apetycznego danka bezmięsnego.
Może komuś przyda się :yummi:


papryka.jpg
Pozdrawiam - Ania
Ostatnio zmieniany: 29 Lis 2016 20:04 przez Amlos.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, elagrano


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.385 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum