TEMAT: KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 02 Paź 2018 22:44 #626587

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13291
Brokuły z sezamem

Brokuły gotujemy na parze. Sezam lekko prażymy na patelni. Brokuły polewamy olejem sezamowym lub arachidowym i posypujemy sezamem. Gotowe. Dobry dodatek do głównego dania.
Jest to lżejsza i zdrowsza wersja niż brokuły po polsku z masłem i bułką tartą.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, Adasiowa, anaka


Zielone okna z estimeble.pl

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 17 Sty 2019 15:42 #637198

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3563
  • Otrzymane dziękuję: 30065
Znalazłam przepis na Kawior z bakłażana.Jest to stary,oryginalny przepis pochodzący z obszarów Rosji Środkowej.

Składniki:

- 500 g bakłażanów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- 1 łyżka oliwy
- sok z 1/3 cytryny
- szczypta ostrej mielonej papryki,sól,pieprz
- oliwa do smażenia

1.Bakłażany umyć i upiec/10-15 min/w nagrzanym do temp.200 stop.piekarniku.Ostudzić,obrać i bardzo drobno posiekać
2.Cebulę drobno posiekać i zasmażyć na połowie oliwy na jasny kolor.Pomidor obrać ze skórki,wypestkować i zasmażyć na reszcie oliwy.Czosnek rozetrzeć z małą łyżeczką soli.
3.Wszystkie składniki połączyć ,dodać 1 łyżkę oliwy i poddusić 10-15 min.do odparowania nadmiaru wody.
Taki kawior można podawać jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do dań mięsnych
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Esti, Adasiowa, Armasza, zdravko, pszczelarz5, Betula, Nimfa, anaka, Szczypiorek

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 05 Mar 2019 12:11 #646619

  • lee_magda
  • lee_magda's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 5
  • Otrzymane dziękuję: 5
Ja takie brokuły robię też do pracy. Są równie pyszne na zimno.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Betula, Nimfa

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 18 Lis 2019 16:13 #681358

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Pasta jajeczna że szczypiorkiem ;) :silly:

Przepis

Jajka na twardo
Serek. Topiony jak najlepszy skład
Szczypiorek i musztarda

Wszystko mieszamy ja to robię w blenderze z wygody
IMG_20191117_154612_7.jpg
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Nimfa

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 09 Gru 2019 09:29 #683324

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Pasta do kanapek z białej fasoli i suszonych pomidorów

Przepis puszkę białej fasolki odsączyć i wsypać do miski
Słoiczek pomidorków suszonych odsączyć z oleju ( zostaw go sobie jako dodatek do sałatek o b smarzenia), dodaj szczyptę soli, garść posiekanej świeżej bazylii. Wszystko zmiksuj.

Pasta gotowa.
Smacznego
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, pszczelarz5, MARRY, Nimfa, aga

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 10 Gru 2019 09:24 #683480

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
Wspaniałe przepisy, na pewno skorzystam.

Ja często robię kotlety warzywne.
Kupuję w biedronce mix warzywny mrożonkę, są to kalafior, brokuł i marchewka, gotuję z solą i pieprzem, studzę dodaję puszkę ciecierzycy i szklankę ugotowanego ryżu z kurkumą.
Wszystko mielę w maszynce, doprawiam do smaku żeby dobrze się kleiło i nie rozwalało w trakcie smażenia dodaję bułkę tartą lub mąkę ziemniaczaną różnie tak około 3/4 szklanki.
Formuję kotlety, obtaczam w bułce i smażę jak mielone.

Polecam, jak się nauczę wstawiać zdjęcia to dodam.

Pozdrawiam Szczypiorek
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, Kaja, pszczelarz5, Nimfa, aga

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 14 Gru 2019 21:52 #683955

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1848
  • Otrzymane dziękuję: 6161
Robił ktoś,lub jadł gołąbki z surowymi ziemniakami?
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 16 Gru 2019 17:26 #684137

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1407
  • Otrzymane dziękuję: 11160
W tym roku takie gołąbki zagoszczą u mnie na wigilijnym stole. Nigdy jeszcze nie robiłam, ale znając smak szarych klusek myślę, że to będzie wyśmienite danie. Wyszukałam przepis u Olgi Smile, chcę go jednak zmodyfikować i w farszu znajdą się grzyby leśne, kasza jęczmienna i surowe ziemniaki. Całość rozsmarowana i zrolowana na liściach kapusty pekińskiej, podsmażona i uduszona z dodatkiem soku pomidorowego.
Ogród - mój optymizm.
Ostatnio zmieniany: 16 Gru 2019 17:26 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Armasza, Szczypiorek

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 16 Gru 2019 17:55 #684146

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
Często zaglądam do Olgi Smile i jeszcze się nie zawiodłam.

Pozdrawiam Szczypiorek
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Nimfa

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 16 Gru 2019 19:44 #684153

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
ja tez korzystam z jej przepisów :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Nimfa

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 16 Gru 2019 22:20 #684187

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3084
  • Otrzymane dziękuję: 5969
Nimfa wrote:
ale znając smak szarych klusek
Oooo przypomniałaś mi, koszmar mojego dzieciństwa, zmuszana do jedzenia, miałam wrażenie że łykam pompony, od tamtego czasu nigdy nie jadłam i nigdy nie robiłam, nie miałam odwagi, choć myślę że teraz mogłyby mi smakować, bo więcej mam takich koszmarków z dzieciństwa, które teraz zajadam z apetytem. :)
Ostatnio zmieniany: 16 Gru 2019 22:20 przez zielonajagoda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, halgla, Nimfa

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 16 Gru 2019 22:22 #684189

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3084
  • Otrzymane dziękuję: 5969
I nie chodzi o to że kluski były wielkie jak pompony, były małe, ale w mojej dziecięcej buzi rosły do rozmiaru ogromnych łaskoczących pomponów ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 17 Gru 2019 08:47 #684200

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1848
  • Otrzymane dziękuję: 6161
Też korzystam z przepisów Olgi Smile i tym razem chcę zrobić gołabki z kaszą gryczną i twarogiem. Czekam co napisze Nimfa po degustacji gołąbków z ziemniakami.Jakoś nie przekonuje mnie to,że są gotowane. Myslę,że pieczone bardziej by mi smakowały.
Do gołąbków polecam płaską kapustę z Biedronki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, Szczypiorek

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 17 Gru 2019 16:02 #684215

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1407
  • Otrzymane dziękuję: 11160
Moje wigilijne gołąbki już pyrkoczą w garnku. Muszę przyznać, że jestem zadowolona. Jeszcze co prawda ich nie spróbowałam, ale z farszu, który mi pozostał, z ciekawości usmażyłam na oleju placki i chociaż smażonych potraw unikam, to... palce lizać :) Do placków dodałam jajka i łyżkę mąki ziemniaczanej, żeby się dobrze trzymały, ale myślę, że bez nich też byłyby dobre, a może lepsze. Smaki się ładnie połączyły, nic nie dominuje. Wyczuwa się i grzyby i ziemniaki i kaszę. Gołąbki powędrują w Wigilię na stół.:)

DSCN3140.jpg


DSCN3146.jpg


DSCN3149.jpg


DSCN3152.jpg
Ogród - mój optymizm.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 02 Lut 2020 15:03 #690836

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
Ja dzisiaj zrobiłam kotlety z jajek.

10 jajek ugotowanych na twardo, szczypiorek, 2 jajka surowe, sól, pieprz i papryką do smaku

Jajka i szczypiorek kroimy drobno, dodaję surowe jajka i bułkę tartą. Mieszam i odstawiam na 15 minut.
Formułę kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażę.

Polecam i smscznego
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, ewakatarzyna

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 02 Lut 2020 15:09 #690841

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
Tak wyglądają moje


IMG_20200202_150337.jpg
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, ewakatarzyna

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 03 Lut 2020 08:54 #690956

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1988
  • Otrzymane dziękuję: 14171
Dzisiaj na patelni placki z białym serem.

Składniki:
4 małe lub 3 duże jajka
2 łyżki cukru lub innego słodzidłą
250 g sera białego
8 płaskich łyżek mąki - takiej jaką lubicie
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie jest niezwykle proste.
Jajka miksuję z cukrem na puch dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszam łyżką i dodaję ser biały, najlepiej wcześniej pokruszony.

Smażę na patelni z grubym dnem na 1 łyżce oleju 1 rzut placków.

Można podać z cukrem pudrem, ale ja najbardziej je lubię z domowym dżemem z nasionami chia.

Smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, MARRY, Black Rose, ewakatarzyna

KUCHNIA BEZMIĘSNA, dania wegetariańskie 03 Lut 2020 09:13 #690961

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3084
  • Otrzymane dziękuję: 5969
Ja z lenistwa pewnie wrzuciłabym te placki do piekarnika zamiast na patelnię ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Szczypiorek


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.435 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum